Kuinka vinyylilevy tehdään

Hieno juu. Kuinka moni tiesi että se "prässätään" alkuperäisestä metallikiekosta (masterista) ? Ja että raaka-aineena on PVC (mistä tehdään viemäriputkia sun muuta)
 
Materiaali ja prässäysprosessi tiedossa, mut toi oli uutta et se puristetaan tollasest "munkista". Oon aatellu aina, et painetaan niitä 12 tuuman kiekkoja sitä PVC:tä ja sitte siihen prässätään. Mut tollee tulee kyl varmasti parempaa jälkee.
 
Tuossa saa kyllä kuvan että sitä vinyylimasteria käytetään vain kerran ja kun se metallimaster on siitä irrotettu niin vinyyli lähtee kierrätykseen.
Tällöinhän ei ole mitään laadullista eroa sillä onko levy ensimmäistä vai sadatta painosta jos master tehdään aina uudelle kaiverrukselle.
Postimerkkeilyssähän tutkitaan mitä siinä matriisissa lukee, onko a1/b1 vai jotain u2/v3 tms, epäilläänkö sitten että tuo vinyylimasterin leikkaajan vireystila laskee ja lopuissa voisi olla hutilointia?
Eroa syntyy tietenkin ajan myötä kun vertaa esim 70-luvun alun levyjen materiaalin paksuutta 70-luvun loppupuolelle jolloin painoksella on merkitystä.
Mutta ekat pari kolme(kymmentä) kai tehdään aika nopsaankin jos levy myy.
 
Back
Ylös