Kuinka selvitän oudon särön lähteen

Niko

Käyttäjä
Liittynyt
26.2.2010
Viestejä
1 235
Kaupunki
Nokia
Eikös se niin ollut, että hölmöjäkin sai kysellä?

Osaisivatkohan kokeneemmat auttaa selvittämään laitteistossani ajoin kuuluvaa outoa säröä. Kuulematta on tietysti mahdotonta sanoa, mutta ajattelin, että josko löytyisi jotain hyviä "debuggaus"-vinkkejä.

Laitteistossa on XTZ Class A 100 D3 integroitu vahvistin, Dali 350 lattiakaiuttimet ja Technics SL-P202 CD-pyöritin. Ongelma on se, että joittenkin mieslaulajien ääni ikäänkuin särkee joissain voimakkaammin lauletuissa kohdissa. Erityisesti tämä särki korvaa Vesa-Matti Loirin Eino Leino (vol1) -levyllä ja vähän myös Kristian Meurmanin levyllä Ensiaskeleet. Ja itse asiassa, kun oikein miettii, niin ehkä samanlaista efektiä oli Trio Töykeitten Sisulla jossain bassossa, mutta tästä en oikein osaa sanoa, koskapa saatan olla myös vainoharhainen asian suhteen ;)

Hankalaksi asian tekee, että monella muulla levyllä moista ongelmaa ei ole - tai en ainakaan kuule. Esim. Pentti Hietanen ja Andrea Bocelli kuuluvat ihan "seiskasti" ja myös klassisempi (Beethoven 5. ja eräät kuoroteokset) toimii.

Äänen voimakkuuden lisäämisellä ei ole vaikutusta, kuin ehkä tilannetta parantavaan suuntaan. Ongelma oli ehkä myös pienempi, kun kuunteli samoja levyjä matkakäyttöön sorvatuilta MP3:lta käyttäen vahvistimen DA-muunninta (mutta äänikuva on muuten niin erilainen, että vertailu on vähän hankalaa).

Lähdin siis pähkimään, että voisin kenties:

1. Koittaa kuunnella nuo "ongelmaevyt" jossain paremmaksi tiedetyssä laitteistossa. Pitäisi vaan ensin jaksaa hakeutua jonnekin liikkeeseen (kehtaako sitä ilman rehellisiä ostoaikeita?) tai tutustua johonkin avuliaaseen harrastajaan (onhan näitä :))

2. Päivittää (tai ainakin koekuunnella) CD-soitin johonkin modernimpaan, kun kaipa noissakin on DA-muuntimet kehittyneet. Voisi esim. jonkun halvan käytetyn koittaa löytää. Yhtä kaikki, tässä olisi jo vähän rahanmenoa tiedossa

3. Päivittää (tai ainakin koekuunnella) jotkut paremmat kaiuttimet. Tässä vaan sitten on jo rahanmenoa tiedossa enemmänkin.

4. Voihan se olla, että tuo vahvistinkin tökkii, mutta ehkä tätä ei nyt kannata ensimmäisenä epäillä. Toisaalta minulla ei kyllä kiinalaiseen tuotantoon ihan kauhean vahvaa uskoa ole :-\

Olisikos muita vinkkejä. Kuulematta ongelmaa on tietysti paha sanoa juuta tai jaata, mutta ehkä analysointiin on jotain kikkoja.
 
Niko sanoi:
Lähdin siis pähkimään, että voisin kenties:

1. Koittaa kuunnella nuo "ongelmaevyt" jossain paremmaksi tiedetyssä laitteistossa. Pitäisi vaan ensin jaksaa hakeutua jonnekin liikkeeseen (kehtaako sitä ilman rehellisiä ostoaikeita?) tai tutustua johonkin avuliaaseen harrastajaan (onhan näitä :))

2. Päivittää (tai ainakin koekuunnella) CD-soitin johonkin modernimpaan, kun kaipa noissakin on DA-muuntimet kehittyneet. Voisi esim. jonkun halvan käytetyn koittaa löytää. Yhtä kaikki, tässä olisi jo vähän rahanmenoa tiedossa

Näistä minäkin lähtisin liikkeelle. Eli ensin otat selville, että onko ongelma itse levyissä. Jos ei ole, niin sitten alat tutkimaan, että missä laitteiston osassa se voisi olla.
 
Eikö XTZ:ssa ole oma DA-muunnin sisäänrakennettuna? Kokeile yhdistää cd-soitin digikaapelilla, niin selviää onko vika cd-soittimen analogiapuolella.
 
Ei taida olla digilähtöä tuossa soittimessa.

Kaverilla on samanlaista ongelmaa, kun kytkee vanhan CD-soittimen uuteen systeemiin, DVD-soittimella ei ongelmaa ole. Epäilisin CD-soittimen ja vahvistimen yhteensopivuusongelmaa, molemmissa tapauksissa. Joko soittimen antojännite on niin korkea, että se ajaa vahvistimen oton särölle. Tai sitten soittimen antoimpedanssi on korkea ja vahvistimen matala (passiivinen etuaste?)

Lainaa jostain toinen soitin ja/tai vahvistin, kokeilemalla se syypää selviää. Missäpäin vaikutat, hifiharrastajistakin voi löytyä lainaajia?
 
Kiristä kaiuttimen elementtien kaikki ruuvit ja pultit + mahdollisesti tarkastele kontaktit liittimissä myös.

Osta huutonetistä muutaman euron (kympin) cd-soitin.
 
Ei ole tosiaan Technicsissä digilähtöä. Katselin vähän palstan myyntipuolta, ja kohtuu pienellä sijoituksella voisi löytää käytetyn, jossa tällainen olisi.

Nokiallahan minä levyjä soittelen. Jos jollakulla on lähistöllä huokea CD-pyöritin myytäväksi ja/tai koekuunteluun tarjottavissa, niin saapi pistää viestiä.
 
Jos ongelma olisi vain toisessa kanavassa niin paikantaminen olisi helppoa, nyt en oikeastaan näe muuta vaihtoehtoa kuin edellä mainitun laiterumban. Toki tuon yliohjaamismahdollisuuden voit kokeilla mllä tahansa äänilähteellä jossa on säädettävä linja-anto. Kunhan olet vain tarkkana että voltit riittää vähintään samaan kuin techniksissä.
Offtopic:
Joskus muinoin oli sellainen ongelma, että JVC:n cd-soitin antoi jännitettä voltin verran ja silloinen pioneerin kotiteatterivahvistin sieti 200mV. Kerrassaan käsittämätön "vika", ääni oli rupua ja vahvistimen clipping valo paljasti vian syyn... manuaalit toki vielä varmisti asian. Tästä selvisin juottelemalla rca-liittimien sisään vastuksista vaimentimet.
Nykyisessä kirpputorilta pelastetussa vahvistimessa säröttää toinen kanava, en jaksa tuolle mitään tehdä, pölyttyköön.
Eräässä huoltamassani stereosarjassa kondensaattori oli vikaantunut ja lämmettyään (satunnaisesti) leikkasi toisen kanavan toisen puolijakson huiput rumasti pois, vika häipyi kymmeniksi minuuteiksi hipaisemalla koteloa (hankala korjattava). Offset vikahan tuo saattoi olla...
 
Niko sanoi:
Ei ole tosiaan Technicsissä digilähtöä. Katselin vähän palstan myyntipuolta, ja kohtuu pienellä sijoituksella voisi löytää käytetyn, jossa tällainen olisi.

Nokiallahan minä levyjä soittelen. Jos jollakulla on lähistöllä huokea CD-pyöritin myytäväksi ja/tai koekuunteluun tarjottavissa, niin saapi pistää viestiä.

Nokialla asustelen myöskin.

Joutaa tuo Cyrus kokeiluun jos testiä haluat. Laita privaa jos tarvetta.
 
Voi olla että cd:n analogipuoli kusee. Itsellä vastaavaa kokemusta vanhasta Toshiba soittimesta. Aluksi toimi kuten pitikin. Kun ikää tuli enempi, rupesi särkemään voimakkaissa kohdissa ja esimerkisi tappiin kompreissoitu musiikki oli koko ajan särki. Hiljainen levy toimi jotenkuten.
 
Melkein toivoisin, että CD-soittimesta vika löytyisi, koskapa sen päivittäminen on kuitenkin kohta edessä. Täytyy kuitenkin noita muita optioitakin tutkailla.

alspe, paiskasin privaa...
 
Yksi mahdollisuus tosiaan on, että vika on äänitteessä jossa on äänentaso laitettu niin korkeaksi, että säröilee. Itsellä eräs michael jacksonin levy on juuri tuommoinen.
 
CD-äänitteessä muuten maksimitaso on 0dB ja se vastaa yleensä linjalähdössä noin 2V (RMS). Sen yli ei äänentaso voi mennä tai seurauksena on pahalta kuulostava särö. Jos säröä kuuluu niin melko varmasti se aiheutuu vahvistimen yliohjautumisessta sillä cd-levyn taso ns. normalisoidaan tuotantovaiheessa niin, että särötön maksimiantotaso on juurikin tuo 0dB.

Tuo 2V linja-taso kuulostaa itsestäni muuten aika suurelta, onkohan ennenvanhaan käytetty 0.775V tasoa? Eli vanhan vahvistimen saisi kyllä yliohjatuksi uudella CD-soittimella?
 
Kyllä tässä aloittelijan korvat menevät ihan pyörälleen ???

Kähvelsin television luota DVD-soittimen, jossa on digilähtö. Tilanne oli selkeästi parempi, mutta edelleen joillain äänitteillä kuvittelen säröä kuulevani. Ja mikä hassuinta, tämän kuulee mielestäni parhaiten pienellä äänenvoimakkuudella.

Ehkä se kuulkaas on niin, että kuvittelen koko homman - tsykolookista kaikki tyynni ;) Huomenna olisi tarkoitus päästä tekemään vähän laitejumppaa, joten ehkä se tuo selvyyttä asiaan :)
 
Kiviäkin kiinnostaa, mutta laitanpa silti päivitystä tilanteeseen.

Piipahdin alspella pikaisesti kuuntelemassa (iso kiitos tästä mahdollisuudesta!) ja kyllä sitä säröä sielläkin vähän esiintyi, eli voisi siis päätellä sen olevan levyllä. Alspella sattui vielä olemaan sama julkaisu vinyylinä, niin oli mukava päästä vertaamaan (vinyylillä särö ei ollut ollenkaan niin häiritsevä) :)

Johtopäätös on kuitenkin se, että tuo vanha Technics saa lähteä vaihtoon (ostoilmoitus on jo ;)), koska sen kanssa särö on suorastaan häiritsevä. Lisäksi tuo muovinen Maranzin vinyylisoitinkin pitänee päivittää.

Iloisin asia on kuitenkin se, että itse asiassa tämä oma setti soi kuitenkin melko hyvin, eikä ole pakottavaa tarvetta tehdä jätti-investointeja, jotta kestäisi levyjä kuunnella. Kauitinpuolella (Dali 350) pitäisi saada keskialuetta kyllä selkeämmäksi.

Seuraavaksi keskityn pikkuvirheiden etsimisen sijasta musiikkiin :D
 
Yksi mahdollisuus olisi ripata tuo ongelma-cd -tietsikalle ja tutkia, onko vika levyssä ettei ihan turhaan mene laitteet vaihtoon. EAC sopii rippaamiseen ja mahdollisesti säröille meneviä kohtia voisi sitten aaltomuodosta katsoa jollain sopivalla audioeditorilla. Yliohjautuminen paljastuu kuun aaltomuodon minimit ja maksimit leikkaantuvat rumasti, ikäänkuin "kolahtavat" kattoon ja lattiaan ;-)
 
Back
Ylös