Kotoista DAC -vertailua

Matti_s

Käyttäjä
Liittynyt
11.3.2008
Viestejä
54
Köö...

Tossa kun oli poikkeuksellisen laiska olo eikä viittinyt mennä treenaan niin päätin aikani kuluksi hieman vertailla noita omia DAC:eja. Elikkäs tällanen systeemi:

Powerbook on molemmissa sourcena ja optisella kaapelilla mennään. Esi- ja päätevahvistus on molemmissa toi MuFi:n loppu ja kuuntelupiste, volyymitaso (kiitos DAC1:sen tasonsäädön) ja kajarit samat. Vaihtelen myös piuhoja lennosta, joten biisiin tulee about 1 sec viive. Käytössä siis optinen AUX1 ja analoginen AUX1 jollon toi MuFI tunnistaa ton lennosta kumpi syöttää kamaa.Piuhoina mulla oli Ossin Musical Bluet ton DAC1:sen ja vahvarin välissä.

Ittiä vi*uttaa eniten normihifistydeemeissä kun noita ei normaalisti vertailla konkreettisesti mitään vastaan, vaan tuumataan usein esmes Stereophilessä, että "musta tuntu kun muistelen vuos sitten kuunneltua soitinta A että se kuulosti hieman y:tä , x:tä ja z:lta verrattuna tähän soittimeen B". Tää sitten on maallikon suusta maallikon termeillä ja ei tiukkapipoisille.

Musana käytin (Apple Lossless) seuraavia biisejä (normikuuntelun ohessa):

1. Tool - Vicarius
- Toi DAC1 kuulostaa pikkasen terävämmältä tässä biisissä. Kitarat sahaavat väkivaltaisemmin ja lopun rumpukapulioden ja triangelin (?) kilkatus selvemmin ja heleämmin. Tämä meni DAC1:selle.
2. Tool - Sober
- Vanhemmat toolin levyt on pikkasen puurompaa soundiltaan verrattuna tohon uuteen 10000 days:siin. Tässä mä sanoisin että soundillisesti tasapeli, mutta toi KW vie voiton erottelulla.
3. Tool - Forty Six & Two
- Tässä biisissä on melkolailla tasa peli. En hokannut sen kummempi eroja, mutta kitaroiden paukuttavat matalammalla kuin kahdessa edellisessä. Erottelupisteet menee hiuksen hienosti KW:lle.
3. Nick Cave - Mercy Seat
-Tässä ehdoton voittaja on KW. Biisi soi särmästi mutta ei ärsyttävästi. Toi DAC1 on karvan verran sibilantimpi. Tosi rokkaavaa menoa molemmilla.
4. Nick Cave - O Children
- KW vetää tänkin erän. Akustinen kitara helätää kauniimmin ja kautta linjan biisi on freesimmän ja elävämmän olonen. DAC1 on pikkasen kuivahko, mutta ero on todella marginaalinen.
5. Nick Cave - Red Right Hand
- Tää on tasapeli. Caven ääni on marginaalisesti miellyttävämpi DAC1:sellä, mutta kaikessa muussa KW omistaa.
6. Johnny Cash - Solitary Man
- Alun akustinen kitara on KW:n juhlaa. J:n ääni on myös miellyttävämpi ja luonnollisempi. Tämä menee selkeesti KW:lle.
7. Johnny Cash - Get The Rhythm
- Melkolailla tasapeli. Enkä DAC1 on marginaalisesti parempi. Ei pysty laittaan sormea mihinkään. Ehkä pikkasen crispympi soundi.
8. Otis Redding - The Dock Of The Bay
- KW. Otiksen ääni ja yleinen fiilis on parempi. Ehkä vähemmän analyyttisen kuulonen. Ei ehkä oikee sana, mutta ainoo asia jonka voi pukea sanoiksi.
9. Otis Redding - Shake
- KW. Copy pastea edellisestä :).
10. Machine Head - Silver
- Tasapeli. En huomannut eroja. Tosin puoli biisiä on aikamoista runttausta joka on miksattu semimössöksi. Ainoastaan rauhallisemmat kohdat aukeaa kunnolla. Ihme levy.
11. Paul Weller - Wild Wood
- DAC1 voittaa tän. Paulin laulu on pikkasen pehmeempää KW:lla, mutta DAC1:sen lievä kovuus sopi biisiin.
12. A Perfect Circle - Passive
- KW. Vaikee taas eritellä, mutta ehkä erottelu, koko rähinä ja enemmän otetta kiveksistä.
13.The Who - Baba O'riley
-Tasapeli. Ei pysty sanoon mitään konkreettista.
14. Booker T & The M.G.'s - Melting Pot
- Molemmat swengas loistavasti, mutta KW vie tän. Yläpää on ripakampi DAC1:sellä, mutta muu paketti on miellyttävämpi KW:lla. Ja tää soi myös molemmilla kerroilla loppuun KW:lla :). Hyvä osoitus kumpi soi miellyttävemmin, että kumpaan se korva lopulta sen jättää :).
15. Von Herzen Brothers - Kiss A Wish
- KW. Ei pysty maallikko pukeen muuten sanoiksi kuin että aina kun vaihdoin DAC1:sen jälkeen ton KW:n kiinni, niin loppu biisi meni (kaks kertaa) loppuun asti kuola suupielistä koomassa... Loistosettiä. On muuten loistava soundi tällä levyllä. Tulee ihan Ranskan kiipeilyreissu mieleen kun aamusella kurvaili mutkasia pikkuteitä aamukasteisessa metsässä... Melkeen sama mullan ja maatuineiden lehtien tuoksu lykkää nenää... Fantastista...
16. Von Herzen brothers - Endlessly
- Tää oli rumputesti. KW. Helposti. Ei tehnyt edes tiukkaa. Kitara kuulosti paikotellen paremmalta DAC1:sellä, mutta rummuissa (varsinkin se jalkahärveli) ei ollu samalla lailla iskua ja myös sihti kuulosti laimeemmalta.


Bonusraita: A Perfect Cicle - Judith (Luukutettuna. Sori naapurit jos heräsitte :) )
- KW. Isolla erolla. Bassoraita menee vetävemmin. Kitara raikuu jotenkin kivemmin. Tämä on just sellanen (ja vielä runttausbiisi), joka soi todella loistavasti KW:lla.

Lopputulos:

Näin kokonaiskuvana mä diggasin enemmän tosta KW:n DAC:ista. Siinä oli karvan verran enemmän tilantuntua, pikkasen lämpimämpi ja jotenkin rokimpi. Ainut biisi jossa DAC1 selvästi omisti (joka valitettavasti on omassa top 3:sessa) on toi eka, eli Toolin Vicarius. Täytyy sanoa, että toi KW on aika timakka kokonaisuus. Vähän testia alotellessa olis sellanen fiilis, että joutuukohan tässä hommaan pian uutta dac:ia kuulokesysteemiin toiseen huoneeseen :).

Reilu 4h meni että vilahti ja noiden "test piissejen" lisäksi tuli kuunneltua aika lailla muutakin kamaa :).

Sinällään vielä pienenä yhteenvetona koko omasta systeemistä. Sinällään jännää, että toi mun kuulokesysteemi omistaa ihan kevyesti kaikkilla edellä mainituilla biiseillä ja olis voittanu kevyesti tän vertailun. Pitäs testata joskus tuota että käyttää tuota MuFi:n pre-outtia samanlaiseen testiin tota DAC1:stä vastaan, mutta mun AKG:eiden kans.

Vinkkinä vielä, että mä olisin valmis maksaan ton about 2k€ pelkästään ton vHB:n takia tosta mun kuulokesysteemistä. Juman tsuikka toi on pelkkää auttuutta tossa combossa.
 
Ylös