Kotiteatterin kokoaminen aktiivikaiuttimista?

Revolveri

Käyttäjä
Liittynyt
24.2.2023
Viestejä
2
Hei!

Kovasti haluttaisi saada kotiteatteriprojekti käyntiin ja neuvottelut lähtivät käyntiin asunnon hallituksen kanssa. Tuli kuitenkin kaiuttimien ulkonäöstä ohjeisteistusta ja lopulta löytyivät mieleisen näköiset Argon Audion kaiuttimet . Tarkoituksena olisi, että kaiuttimien kokoaminen tapahtuisi pikkuhiljaa. Ensin hankinnassa nuo lattiakaiuttimet, jonka jälkeen sitten subwoofer, takakaiuttimet ja keskikaiutin. Käsittääkseni tällöin pitäisi hankkia vahvistin, jossa on pre-outit? Lisäksi mietityttää keskikaiutin, koska Argon Audiolla ei ole Forte-mallistossa keskikaiutinta, niin voiko käyttää esimerkiksi tämän setin toista kaiutinta keskikaiuttimena?
 
Käsittääkseni tällöin pitäisi hankkia vahvistin, jossa on pre-outit? Lisäksi mietityttää keskikaiutin, koska Argon Audiolla ei ole Forte-mallistossa keskikaiutinta, niin voiko käyttää esimerkiksi tämän setin toista kaiutinta keskikaiuttimena?
Kyllä ja kyllä. Keskikajariksi tuollainen "tavallinen" kajari on parempikin kuin se vaakamallinen. Kaikki ei vaan halua tuollaista pystymallin kajaria keskelle.

Oma suositukseni vahvistimeksi sellainen mistä löytyy Audyssey MultEq XT32 huonekorjain. Dirac on myös suosittu ja Yamahankin YPAO on ilmeisesti parantunut viime vuosien aikana. Mut jos hyvän haluaa niin ei kannata puuttua ainakaan Audysseyn matalampiin versioihin (XT).
 
Tuohan sopii hyvin pääkaiuttimien kanssa, on sopivan matala vaikka olisi telkkari seinällä, kuten minulla on tilanne. Minun keskari on 30cm korkea, telkkarin sai silti sopivalle korkeudelle. Myös skriinin kanssa pelaa hyvin korkeuden puolesta.
Valmistaja on tehnyt erinomaisen boxin keskariksi!
Voi sanoa että noissa saman valmistajan kaiuttimissa ääni integroituu hyvin.
Denonin AVC-X3800 on osoittautunut erinomaiseksi AV-vahvistimeksi, ei ole ollut valittamista muutaman kuukauden käytön jälkeen.
Suosittelen.
 
Viimeksi muokattu:
Kannattanee selvitellä noiden soveltuvuus monikanava käyttöön. Mitkä ovat viiveet ja miten volumea säädetään??? Kaiuttimissa vaikuttaisi olevan sisäinen volume kontrolli ja se, että pelkästään lähtee päälle ei vielä onnea takaa. Monikanavassa voisit joutua säätämään jokaisen parin volumea erikseen kaiuttimien kaukosäätimillä, mikä on käytännössä mahdotonta. Tulee myös kyseeseen monikanavassa, että kuinka pian nuo sammuvat ilman signaalia? Monet aktiivikaiuttimet sammuvat X ajan päästä ilman triggeriä ja tätä tapahtuu elokuvissa usein myös pääkanaville jos pidempää dialogia keskikaiuttimesta. Surroundeissa ei mikään 3min ajastin riitä myöskään.

Usein tälläiset kaiuttimet on tehty tiukasta 2.0 tai 2.1 setuppeja varten ja käytännössä eivät taivu monikanavaan.
 
Mitkä ovat viiveet ja miten volumea säädetään??? Kaiuttimissa vaikuttaisi olevan sisäinen volume kontrolli ja se, että pelkästään lähtee päälle ei vielä onnea takaa. Monikanavassa voisit joutua säätämään jokaisen parin volumea erikseen kaiuttimien kaukosäätimillä, mikä on käytännössä mahdotonta.
Huomionarvoisia seikkoja.

Viiveet säädetään vahvarissa. Jos kaikki kajarit on samalta valmistajalta, sisäinen viive tuskin eri mallien välillä merkittävästi eroaa joten viivesäädössä riittää varmasti säätövara. Joten siitä ei kannata huolehtia.

Volume. Jos kajarit saa pysyvästi täysille, se on oikea tapa. Ja volume säädetään vahvarista. Hankalaksi homma menee jos vola nollautuu sammutuksen jälkeen johonkin muuhun asentoon kuin täysille.

Automaattisammutus tuskin leffaa katsellessa muodostuu ongelmaksi.

Muuten virranhallinta kannattaa miettiä, haluaako sammuttaa kokonaan välillä vai tukeeko sähköyhtiötä st.by -kulutuksen verran.
 
Huomionarvoisia seikkoja.

Viiveet säädetään vahvarissa. Jos kaikki kajarit on samalta valmistajalta, sisäinen viive tuskin eri mallien välillä merkittävästi eroaa joten viivesäädössä riittää varmasti säätövara. Joten siitä ei kannata huolehtia.

Volume. Jos kajarit saa pysyvästi täysille, se on oikea tapa. Ja volume säädetään vahvarista. Hankalaksi homma menee jos vola nollautuu sammutuksen jälkeen johonkin muuhun asentoon kuin täysille.

Automaattisammutus tuskin leffaa katsellessa muodostuu ongelmaksi.

Muuten virranhallinta kannattaa miettiä, haluaako sammuttaa kokonaan välillä vai tukeeko sähköyhtiötä st.by -kulutuksen verran.

Automaattisammutus leffaa katsoessa voi muodostua ongelmaksi ja tästä hyvin paljon kokemusta. Leffoissa voi hyvinkin olla usein täysin hiljaista L/R/surround, jolloin kaiuttimien automaattinen virrankatkaisu voi iskeä ikävästi päälle. L/R kohdalla jos käytetään center kaiutinta.

Erityisesti DSP kaiuttimissa on viiveitä ihan sinne 100ms asti ja tätä ei kykene yksikään perus av-vahvari handlaamaan monikanavassa. Nämä on tarkoitettu hdmi liitännän myötä myös tv-käyttöön. Se ei silti tarkoita, ettei nuo linjaliitännät sitten voi olla 2s viiveen takana. Usein jäädään 5-25ms väliin näissäkin. 25ms kohdilla rupeaa loppumaan säätövarat Denoneista/Marantzeista, Anthem ja NAD. Muistaakseni ne Klipchin vastaavat kaukosäätimillä eivät myöskään kovin helposti monikanavaan sovellu.

Voisin veikata et tuollaiset kajarit kohisevat iloisesti päällä ollessaan ja tuskin on edes EU aikana mahdollista jättää aina päälle. Pysyvästi täysille olisi juu oikea tapa, mutta saako näin tehtyä on toinen asia.

Edit: Näyttäisi noissa olevan 15min automaattinen off-ajastin. Tuskin se itsessään ongelmaksi tulee.
 
Viimeksi muokattu:
Kiitoksia tähän asti tulleista vastauksista. Tämän vuoksi lähdinkin kyselemään näitä asioita, kun vasta-alkajana ei osaa (ymmärrä) huomioida näitä. Elikkäs ongelmaksi voi muodostua viive ja mahdollinen kohina? Lisäksi tuo volume täytyy selvitellä, että saako sen pidettyä pysyvästi täysillä.
 
Kiitoksia tähän asti tulleista vastauksista. Tämän vuoksi lähdinkin kyselemään näitä asioita, kun vasta-alkajana ei osaa (ymmärrä) huomioida näitä. Elikkäs ongelmaksi voi muodostua viive ja mahdollinen kohina? Lisäksi tuo volume täytyy selvitellä, että saako sen pidettyä pysyvästi täysillä.
Itse en kohinasta olisi erityisen huolissani, enkä viiveestäkään. Koska jos viive olisi kovinkin iso, ei television (mahdollinen) lipsync säätövarakaan riittäisi.

Kajareiden arvosteluja kannattaa lukea jos vaan löytyy, niistä yleensä löytyy hyviä ja huonoja puolia.

Ja vaikka ostohousut olis jo olkaimilla kiristetty jalkaan, kannattaa tutkia vielä muitakin vaihtoehtoja. Lähes vastaavalla ulkoisella olemuksella löytyy varmasti passiivikajareitakin, tai ainakaan mun silmä ei tavoittanut mitään erityistä noista lattiakajareista. Ellei siellä sitten joku väri ollut mieleinen.

Aktiivikajarit kaikessa hienoudessaan saattavat tuoda joitain haasteita tai jopa ongelmia laitteiston sulavaan käyttöön. Jo sekin että vahvarista pitää löytyä pre-outit. Ei ne mitään harvinaisia toki ole.

Aktiiveihin itsekin varmaan kallistuisin jos haluaisin television kylkeen simppelin 2.0 kajarisetin. Yhtään enempää kajareita niin sit se ois av-vahvari ja passiivikaiuttimet. En haluaisi/jaksaisi viritellä virta- ja signaalijohtoja kajareille yhtään enempää kuin on ehdoton pakko. Ja passiivikajarit on huomattavasti helpompia, niissä kun ei ominaisuuksia ole nimeksikään. Joissain irroitettava etukangas.
 
Silmäilin juuri läpi toisaalla vinkatun TM 4/23 aktiivikaiutintestin/vertailun, eikä yhdessäkään mainittu kohinaa tai viivettä ongelmaksi. Joko ne jäi huomaamatta tai niitä ei ollut.

Ja tuollaisen "yhden vahvarin" aktiivikaiutinpari saattaa vaatia aika paljon johtoa, vaikka käyttäisi av-vahvariakin. Kun toiseen kajariin tarvitsee virran, signaalin ja toisen kajarin kaiutinkaapelin. Eli minimissään kolme johtoa, kun passiivikajarissa selviää yhdellä parikaapelilla. Eihän se mikään maailmanluokan ongelma ole, mutta saattaa yllättää.

Ja jos ei käytä av-vahvaria niin sit saattaa tulla se subbarikaapeli, hdmi, optinen sun muut lisäksi sitä mukaa kun lähteitä lisää settiin.
 
Ei ole tullut vastaan yhtään aktiivikaiutinta, mikä ei kohinaa pitäisi. Toiset enemmän ja toiset vähemmän. Käytössä tämä ei pääsääntöisesti haittaa, mutta 24/7 päällä ollessaan voi ruveta rasittavaksi. Näissä kaiuttimissa oli 15min automaattinen OFF-ajastin, jotta tuskin sitä edes saa ohitettua. Iisalmen G-sarjalaiset kohisevat jo aika mallikkaasti päällä ollessaan ja sby tilassa kuuluu ininää oletettavasti virtalähteestä. En enää laittaisi ikuna makuuhuoneeseen.

Nämä aloitusviestin kaiuttimet eivät ole perinteisessä merkityksessä aktiivikaiuttimia. Analogisissa aktiivikaiuttimissa viiveitä ei käytännössä ole, DSP kaiuttimissa on aina. Nämä kaiuttimet pitävät sisällään jo esivahvistimen ja DSP:n. Kuten jo mainitsin HDMI kytkettynä viiveet ovat varmasti kunnossa, kun siihen nämä on tarkoitettu 2.0/2.1 setiksi. Mikään ei takaa ettei analogisesta liitännästä tule 2-sekuntin viivettä. Ei olisi ensimmäinen kerta näiden All-in-one laitteiden osalta.

Ei Pre-outit vahvistimissa harvinaisia ole, mutta uutena esim Denonilla nämä ovat vasta x3800 sarjasta ylöspäin.

Centeriksi tuollaisen ostaminen myös hieman arveluttaisi. Erikseen tuskin myydään ja sitten menee toinen kaiutin "hukkaan". Teorissa sen voisi kytkeä ainoaksi rear surround kaiuttimeksi olettaen että ylipäänsä nämä toimivat erillisen esivahvistimen kanssa käytännöllisesti

Viive analogisesta sisäänmenosta olisi hyvä selvitellä ja suurin ongelma näissä voi olla tuo volumen säätö. Kohinat ja muutaman millisekuntin viiveet eivät ole ongelmia, mutta hyvä nekin tiedostaa.

Otetaan vielä rautalangasta esimerkki, kokoat 5.1 järjestelmän näistä. Sinulla on erillinen av-esivahvistin/vahvistin pre-out liitännöillä joilla kaiuttimet on kytketty. Käynnistät television ja vahvistin käynnistyy. Kaiuttimesi manuaalin mukaan käynnistyvät mukana signaalista, mutta ilmeisesti jollekin kiinteälle volumelle aina. Tämä volume ei todennäköisesti ole riittävä ellei sitä saa erikseen lukittua johonkin arvoon 80/100%, jolloin erillisen esivahvistimen volumen säätövarat eivät riitä mielekkääseen äänentasoon. Tällöin sinun täytyisi erikseen saada tasaisesti JOKA kerta kun käynnistät laitteet säädettyä 3-parin (L/R, surroundit ja se yksi center pääkaiutin) äänenvoimakkuudet kovemmalle. Todennäköisesti tottelevat samaa kaukosäädintä, jolloin tasainen säätö tulee hankalaksi. Hankala osoittaa eteen ja taaksepäin ohjaimella samaan aikaan, saattaa kuitenkin osan komennoista ottaa kimmokkeena. Tässä menetetään sitten erillisellä vahvistimella tehty kalibrointi tasojen suhteen ja ovat mitä sattuu. Tämä prosessi sitten on edessä jokakerta kun koitat jotain katsella. Ei kovin käytännöllistä.
 
Hei!

Kovasti haluttaisi saada kotiteatteriprojekti käyntiin ja neuvottelut lähtivät käyntiin asunnon hallituksen kanssa. Tuli kuitenkin kaiuttimien ulkonäöstä ohjeisteistusta ja lopulta löytyivät mieleisen näköiset Argon Audion kaiuttimet . Tarkoituksena olisi, että kaiuttimien kokoaminen tapahtuisi pikkuhiljaa. Ensin hankinnassa nuo lattiakaiuttimet, jonka jälkeen sitten subwoofer, takakaiuttimet ja keskikaiutin. Käsittääkseni tällöin pitäisi hankkia vahvistin, jossa on pre-outit? Lisäksi mietityttää keskikaiutin, koska Argon Audiolla ei ole Forte-mallistossa keskikaiutinta, niin voiko käyttää esimerkiksi tämän setin toista kaiutinta keskikaiuttimena?
Cantonilta ainakin löytyy 5.1 esivahvistin varsin edullisestikin monipuolisin ominaisuuksin, mm. Spotify Connect ja AirPlay. Cantonin omilla kaiuttimilla vaikka sitten langattomasti. Joskus iti samantapainen ajatus, toteuttaa kotiteatteri aktiivikaiuttimilla, kun puuttuisi vain keskikaiutin. Mutta ei oikein saa sijoitettua tähän tilaan.
 
Hei!

Kovasti haluttaisi saada kotiteatteriprojekti käyntiin ja neuvottelut lähtivät käyntiin asunnon hallituksen kanssa. Tuli kuitenkin kaiuttimien ulkonäöstä ohjeisteistusta ja lopulta löytyivät mieleisen näköiset Argon Audion kaiuttimet . Tarkoituksena olisi, että kaiuttimien kokoaminen tapahtuisi pikkuhiljaa. Ensin hankinnassa nuo lattiakaiuttimet, jonka jälkeen sitten subwoofer, takakaiuttimet ja keskikaiutin. Käsittääkseni tällöin pitäisi hankkia vahvistin, jossa on pre-outit? Lisäksi mietityttää keskikaiutin, koska Argon Audiolla ei ole Forte-mallistossa keskikaiutinta, niin voiko käyttää esimerkiksi tämän setin toista kaiutinta keskikaiuttimena?
Viitaten edellä oleviin vastauksiin: ellei ole itsellä tietoa ja harrastusta tarvittaessa enemmänkin ryhtyä "säätämään", olisi perusteltua pysyä ihan passiivikaiuttimiin perustuvassa ratkaisussa.

Onko jokin erityinen syy aktiivikaiuttimiin? *

Sisustuksellisesti kapeita tolppia eri viimeistelyillä ja samaan sarjaan sopivia kaiuttimia kyllä löytyy passiivisinakin.

*) mahdollisille tähän kommentoiville: olen messuilla kuullut Genelecin HT-demon. Kelpaisi, mutta onko systeemin pystytys Perus-Pertin osaamisen/viitseliäisyyden puitteissa.
 
Tässä nyt pitäisi erottaa toisistaan tavalliset aktiivikaiuttimet ja tälläiset ALL-IN-ONE esivahvistimen/volume säädön/HDMI/useita inputteja sisältävät "aktiivikaiuttimet".

Tavallisilla aktiivikaiuttimilla Genelec, KRK rokit, Beolab jne ei keskimäärin hirveästi ongelmia tai muuttujia ole.
 
Argon Audiolta löytyy myös samat mallit passiivisina. Joutuu vetämään RCA-kaapelit kaiuttimille, näiden lisäksi tarvitsevat vielä virtaa eli käytännössä johtoja voi olla enemmän kuin passiivikaiuttimissa. AV-vahvarit ilman pre-outteja ovat myös edullisempia, samoin kuin passiivikaiuttimet verraten aktiiveihin. Yamahalla on myös heidän vahvistimissaan mahdollisuus saada takakaiuttimet langattomaksi käyttämällä heidän omia langattomia kaiuttimia. Virtaa toki nekin tarvitsevat. Kokemusta itsellä tästä ei ole.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Back
Ylös