Konka vs Kärpänen?

KariFS

Hifiharrastaja
Liittynyt
28.10.2019
Viestejä
4 232
Kaupunki
Tampereen seutu
Laitoin tämän nyt tänne DIY-puolelle, en tiedä olisiko kuulokeosasto ollut parempi.
-
Uraltonelta tilasin ennen joulua Konka-kuulokevahvistinsarjan mutta heillä ei ollut niitä valmiiksi kerättynä, ja oli aikaa miettiä asiaa enemmän...
-
Konka-sarja: https://www.uraltone.com/rakennussa...iminen-otl-kuulokevahvistinrakennussarja.html
-
Tuli myös kokeiltua ystävällisen harrastajan lainaamia kuulokevahvistimia omassa setissä (kiitokset!), ja totesin että nykyisen integroidun vahvistimeni kanssa ei homma oikein toimi. Tuntuu että ääni muuttuu (eikä aina parempaan suuntaan), jos otan signaalin kuulokevahvistimelle vahvistimen rec-outista vs jos otan sen suoraan vaikkapa CD:n lähdöstä. Tuntuu että integroituun vahvistimeen hukkuu osa erottelusta vaikka periaatteessa rec out pitäisi mennä kohtuullisen suoraan läpi inputista valintakytkimen kautta outputtiin. Lisäksi vahvistin unohtaa olevansa "mute"-asennossa jos vaihtaa ohjelmalähdettä, eli kerran pari olin tyytyväisenä luurit päässä ja kaiuttimet pauhasivat... Eli Konkan kanssa tulisi joko uuden/käytetyn laadukkaamman/sopivamman vahvistimen (tai etusen) hankkiminen tai sitten kaapelijumppaa aina kun vaihtaa CD <=> levysoitin tai kuulokkeet <=> kaiuttimet.
-
No, se alussa mainitsemani ajatteluhomma poiki idean josko laittaisikin Kärpäsen, siinäkin on kuulemma hyvä kuulokelähtö, ja samalla saisin systeemiä karsittua, eli pääsisi eroon tuosta integroidusta ja kuuloke-kaiutin vaihto käy näppärästi kytkimellä joka ei muuta asentoaan itsekseen.
-
Kärpänen: https://www.uraltone.com/rakennussa...-brachycera-by-mikko-kutvonen-versio-2-0.html
-
Onko hommassa jotain sudenkuoppia, tai onko joku päässyt vertailemaan Konka vs Kärpänen? Tai kokemusta/analyysiä jommastakummasta erikseen? Kai noissa eroa on mutta pystyykö joku sanomaan onko jompikumpi parempi tai huonompi tai millä tavalla erilainen? Mulla on AKG K712-kuulokkeet joista sinänsä tykkään, mutta impedanssi niillä on "hifiksi" alhainen, 62ohm, ja tulevan laitteen olisi hyvä toimia niillä luureilla. Konkalle suositellaan yli 100ohm impedanssia mutta Uraltonen mukaan toimii kyllä 62-ohmisillakin, joskaan ei soi ihan niin kovaa. Voi olla hyväkin juttu, säilyy ehkä kuulon rippeet paremmin.
-
Nyt siis on menossa aikalisä, ja kärpänen vakavassa harkinnassa. Toki Kärpäsen lisäksi tarvitaan vielä RIAA-korjain joka nykyisessä integroidussa on sisään rakennettu mutta se on toinen juttu sitten. Hommaan varmaankin edullisen käytetyn tai uuden, ja harkitsen parempaa korjainta ajan kanssa.
 
Viimeksi muokattu:
Konkan ja Kärpäsen kytkentä on käsittääkseni periaatteessa sama, ensimmäinen vahvistusaste on molemmissa toteutettu kaksoistriodilla, päätevahvistus on Konkassa yhdellä kaksoistriodilla, Kärpäsessä myös triodiksi kytketyllä pääteputkella joita on yksi molemmille kanaville. Ero on siinä, että Kärpäsessä on päätemuuntajat, koska se on tarkoitettu myös kaiuttimille, Konka ei niitä tarvitse pelkästään kuulokkeille.

Kärpäsessä laadun ratkaisee päätemuuntajat, jotka ovat ihan oikeasti hyvät ja vahvistimelle vartavasten haetut, ks. linkki:
https://www.audiovideo.fi/opas/putkivahvistinrakennusohje-se-84-brachyera-osa-2/
Toki laadukkaampia pääterautoja löytyy, mutta niistä saa sitten maksaa tuon Kärpäsen hinnan verran ainakin ja mikä lienee ylärajana.

Linkissä on myös kehuttu kuulokeliitäntää, joka omasta mielestäni on hyvällä etupäällä (vinyylisoitin MC-rasialla, SUT, Pännäri Riaa) erittäin korkealaatuinen.
 
Kärpäsessä laadun ratkaisee päätemuuntajat, jotka ovat ihan oikeasti hyvät ja vahvistimelle vartavasten haetut

Todellisuudessa nuo ovat alunperin kitaravahvistimiin tarkoitettuja bulkkimuuntajia, mutta pääteasteen triodikytkennästä ja katoditakaisinkytkennästä johtuen on toiminta ihan kohtuullista. Edullisia laatumuuntajia valmistaa Toroidy Puolassa. Nämä ovat suorituskyvyssä ihan eri hehtaarilla kuin 125-sarjan Hammondit.
 
Joo, mitä enemmän tässä nyt lueskelee ja yrittää perehtyä kytkentöihin ja teoriaan, niin tuo Kärpänen alkaa kuulostaa ainakin paperilla paremmalta kun ajattelee kokonaisuutta. Jos menisin Konkalla, joutuisin joko uusimaan laitteistoa muutenkin tai sitten touhuamaan kaapelien kanssa yhtämittaa. Lisäksi päättelisin Kärpäsen pääteasteen kytkennästä että se tuuppaa vähän pienempi-impedanssisiinkin kuulokkeisiin potkua riittävästi.

Konkalla on ehkä paikkansa jos/kun se "viimeisen päälle äärimmäinen" kuulokesysteemi tulee ajankohtaiseksi, mutta siihen kuuluu sitten jo ne suuriohmiset kuulokkeetkin joille se on tarkoitettu. Nyt kun on vain tuo yksi setti niin tehdään (ehkä) jonkinasteinen kompromissi, ja veikkaan että olen "keskinkertaisine" kuulokkeineni ja peltikorvineni ihan tyytyväinen kärpäseen. Kunnes sitten taas alkaa kaivata jotain lisää :D
 
^^ Kiitokset Salollekin kommentista. Muuntajissa bulkkituotannosta on luultavasti etua, kun eivät ole varsinaista avaruustekniikkaa. Materiaalin määrä ja käämikoneen konffaus varmaankin ovat vallitsevat kustannustekijät. Kyseiset muuntajat ovat varmaankin aika lailla ylimitoitetut Kärpäsen tehoille, watti-pari max taitaa olla eri luokkaa kuin mitä kitaravahvistimissa käytetään?

No, kuunteluhan tuon sitten näyttää. Löytyykö esimerkkiä vahvistimesta jossa käytetään noita puolalaisia?
 
Putkivahvistimien päätemuuntajalta vaaditaan aika paljon, jotta se olisi suorituskykyinen koko hifi-vahvistimelta vaadittavalla laajalla taajuusalueella (20Hz...>20 kHz).
Bassotaajuuksilla tämä edellyttää riittävän suurta ensiökäämin induktanssia sekä muuntajan sydämen kokoa, jotta alimmat taajuudet toistuvat puhtaasti.
Hammondin 125 DSE:n induktassia ei ole ilmoitettu, mutta suuremman ESE-mallin ko. lukema on 9,58 H.
Tämä lukema tarkoittaa, että 85 Hz taajuudella muuntajan induktiivinen reaktanssi on yhtä suuri kuin nimelliskuorman (tässä tapauksessa 5kΩ) pääteputkelle tuottama impedanssi.
Näin ollen tällainen muuntaja jo itsessään on 85 Hz taajuudella huomattava kuorma pääteputkelle. Hammond valmistajana tyytyy speksaamaan 125-sarjan seuraavasti:


  • Designed for general purpose or replacement use (not Hi-Fi), in single ended, tube output circuits.
  • Frequency response: 100 Hz. - 15 Khz at full rated power (+/- 1db max. - ref. 1 Khz).
  • For full frequency response (20 Hz. to 20 Khz.) - see our 1627-1642 Series.

Hifi-vahvistimeen suositellaan huomattavasti suurempaa ensiöinduktanssia. Jos muuntajan tulisi toimia 20 Hz:llä pitäisi ensiön induktanssin olla 40 H, jotta tilanne vastaa edellä kerrotua .
Syy miksi jotkut (eivät kaikki) vahvistimet toimivat tyydyttävästi tai jopa hyvin, on käytetyssä kytkennässä, joka laskee pääteputken lähtöimpedanssia ja siksi alhainen ensiöinduktanssi ei näy suorituskyvyssä selkeästi.

Diskanttipäässä päätemuuntajan suorituskykyä alkaa rajoittamaan ensiön hajainduktanssi tai ensiön ja toision välinen kapasitanssi.
Kapasitanssi on tyypillisesti toroidirakenteen ongelma, mutta tätäkin, kuten liian alhaisen ensiöinduktanssin vaikutusta voidaan poistaa triodikytkennällä sekä erilaisilla vastakytkentämenetelmillä.

Löytyykö esimerkkiä vahvistimesta jossa käytetään noita puolalaisia?

Olen testaillut n. 10 erilaista Toroidyn päätemuuntajaa. Varsinaisesti en rakenna (enkä koekuuntele) enää mitään, mutta mielenkiinnosta rakennan ja testaan yhden kanavan protovahvistimia.
Diyaudio.com:ista löytyy varmasti ja Googlailemalla myös.
Jos ajatellaan Kärpästä ja muita EL84 SE-vahvistimia, niin Toroidyltä löytyy sopiva tyyppi: https://sklep.toroidy.pl/en_US/p/TTG-EL84SE-Tube-output-UL-transformer-5kOhm-EL84-6V6-SE/572
 
Viimeksi muokattu:
Kiitokset Salo tietopläjäyksestä!

Arpa on nyt kuitenkin heitetty, eli Kärpänen lähti tilaukseen. Varmaan ensi viikolla saapuu, kun niitä ainakin nettisivun mukaan oli varastossa. Kuuntelen ja ihmettelen kunhan saan sen nippuun ja laitan kommenttia. Kuuntelukin vaatii aika lailla harjaannusta, minulla sitä ei ole niin paljoa että osaisin kovin hyvin analysoida. Toivon uudelta laitteelta erottelua ja mahdollisimman vähäistä ässien sihahtelua suosikkiäänitteilläni. Sauraman arvostelussa mainittiin että Kärpänen sopii ”ihmisäänille”, toivotaan niin, koska monissa suosikeissani on lauluääni pääosassa.

Joskus jos/kun kokemusta kertyy ja intoa piisaa, ja jos äänestä löytyy parantamista, voisi noita puolalaisia muhentajia kokeillakin. Jos oikein tulkkasin, eivät ole kovin pahan hintaisetkaan, 150€ pari tai sinnepäin.

Ja jäi se Konkakin kaivelemaan, ehkä siihenkin vielä joskus palaan, jos ne ”oikeat” hifikuulokkeet joskus hankin.
 
Viimeksi muokattu:
Kärpänen on toiminut minulla kolmisen vuotta hyvin muiden vahvistimien lisänä. Ajaa hyvin matalaimpedanssisia kuulokkeita (Gradot, Denonit jne.). Olisi tuota Konkan rakennusta hauska kokeilla, kiinnostaisi vain tietää, miten mahtaa ajaa Gradoja? Uraltone ei ilmoita sivuillaan vahvistimen lähtöimpedanssia. Liekkö millaista heittoa taajuusvasteeseen odotettavissa Konkalla? Kellään kokemuksia matalaimpedanssisten kuulokkeiden kanssa?
 
Viimeksi muokattu:
Kärpänen on toiminut minulla kolmisen vuotta hyvin muiden vahvistimien lisänä. Ajaa hyvin matalaimpedanssisia kuulokkeita (Gradot, Denonit jne.). Olisi tuota Konkan rakennusta hauska kokeilla, kiinnostaisi vain tietää, miten mahtaa ajaa Gradoja? Uraltone ei ilmoita sivuillaan vahvistimen lähtöimpedanssia. Liekkö millaista heittoa taajuusvasteeseen odotettavissa Konkalla? Kellään kokemuksia matalaimpedanssisten kuulokkeiden kanssa?
250ohmisia ajaa ainakin voimakkaasti. Potikkaa ei uskalla kauheasti edes avata. Nämä dt-770pro soi ainakin todella lujaa tarvittaessa.
 
Tässä on sekä Konka että Kärpänen.

Mitään sen suurempaa vertailua en ole ehtinyt vielä tekemään. En aio laittaa näitä kahta vahvistinta mihinkään absoluuttiseen paremmusjärjestykseen, koska molemmat ajavat eri kuulokkeita eri etupäällä. Kärpäsellä soittelen lähinnä matalan impedanssin Denoneja (n.25 ohmia), Konka tulee ajamaan Senkun HD650siä. Gradoja ajan ajoittain molemmilla, mutta keskinäistä vertailua en ole ehtinyt tehdä koska sain Konkan valmiiksi vasta vähän aikaa sitten.

Konka aiheutti ensikuulemalta kovemman säväyksen kuin Kärpänen (kuulokkeina Grado PS1000e), mutta toisaalta Kärpäsessä minulla ei tällä hetkellä ole kovin laadukkaita putkia (ainostaan mukana tulleet TAD:n perusröörit).

Äänitteiden hienovaraisimmat yksityiskohdat toistuvat paremmin Konkalla, varsinkin ylempien äänien osalta, jos vanhaan muistiin on luottaminen. Ehkä myös soitinten paikantaminen tilassa on parempaa Konkalla. Konka on myös nykyisellä putkisetilla Kärpästä kirkasäänisempi.

Pitää jossain vaiheessa vertailla näitä kahta tarkemmin eri kuulokkeilla kunhan ehdin ja kunhan Konkan putket on sisäänajettu. Denoneja en kuitenkaan Konkan kanssa parita, johtuen kuulokkeiden matalasta impedanssista.
 

Liitteet

  • IMG_20200928_170309.jpg
    IMG_20200928_170309.jpg
    187,8 KB · Katsottu: 83
Samoja havaintoja Pukki81:n kanssa. Nuo mun K712:t on 62-ohmiset, potikkaa ei kärsi avata 90 astetta nollasta, ehkä 60 astetta on maksimi. Soi kyllä kirkkaasti ja hienosti kipukynnykselle ja yli, ei mitään säröä ”konserttivoimakkuuksilla” jne mutta se tinnitus ei ole nautinnon väärti :( Olen miettinyt saisiko tähän toisenlaisen potikan kun kuulokkeilla käytettävä liikealue on aika mitätön ja ihan siellä alkupäässä, hiljaa soittaessa alkaa jo tulla kanavatasapainoon jotain. Vastuksilla toteutettu portaittainen vaimennin olisi varmaan ”hifein” mutta ei taida mahtua siihen paikalle, pitäisi varmaan vastusnippu johdottaa muualle.

Mullakin on Kärpäsessä ne perusputket, vähän jo rutisee, ovatkohan menossa jo? Ikää vasta 8-9kk mutta aika paljon on ollut vahvistin päällä, tunteja päivässä nyt kun on nää etätyöhommat.

Konka minua vieläkin houkuttaa, jos tässä joskus sitten kun hankkii paremmat kuulokkeet... Kärpästä rakentaessa huomasin, vähän jälkijunassa tosin, että olisihan tuohon saanut kuulokevahvistimellekin lähdön tehtyä, haaroittanut vaan ohjelmavalitsimen ja volapotikan välistä. Konkaa käyttäessä ei tarvitsisi Kärpäsessä olla edes virrat päällä. Mulla siis on se Kärpäsen uudempi versio jossa on kolme tuloa. Eli projektijonoon vaan se Konkakin :)
 
Vertailen parasta aikaa Sennheiserin hd650llä ja Grado PS1000e:llä molempia vahvistimia. (Senkuilla ei vielä kunnollista sisäänajoa, joten nämä vasta ensivaikutelmat.)

Luulin että Konka olisi sopinut paremmin Sennheisereiden kaveriksi ja Gradot Kärpäselle, mutta eipä niin ollutkaan.

Konka kaivaa Gradoilla taajuuksien yläpäästä parasta soinnikkuutta mitä minulla on ollut tähän menessä, resoluutio riittää vaikka muutoin soundi jää aika kirkkaaksi nykyisellä putkisetillä.

Kokeilin soittaa Senkuilla Konkaa pari tuntia, mutta tulos oli lievä pettymys: aika tylsän kliiniseksi veti äänen (tämä ei ole välttämättä vahvistimen vika, kuulokkeiden rahkeet ei ehkä samalla lailla riitä kuin Gradoilla).

Kärpäsellä ajettuna Sennheiserit toimii. Ei ehkä niin paljon yksityiskohtia, mutta johan on draivia. Myös tietty äänen kimmoisuus tai "fluent" on paljon miellyttävämpi Kärpänen/Sennheiser- yhdistelmällä etenkin alemmilla keskiäänillä. Persoonallisuutta ja voimaa tuntuu saavan kyllä Kärpäsellä aikaan kiitettävästi.
 
Toimisko tuo Kärpänen planar kuulokkeilla kuten näillä Sundara 37 Ohm luureilla?
 
Toimisko tuo Kärpänen planar kuulokkeilla kuten näillä Sundara 37 Ohm luureilla?
Eiköhän se toimi. Ainakin impedanssin ja tehojen puolesta. Dynaamisilla kuulokkeilla tehoja tuntuu Kärpäsessä olevan yli tarpeiden. Kärpänen ajaa varmaan hyvin noita vähän epäherkempia planaareja myös. Itsellä ei tästä ole suoraa kokemusta kun en ainoitakaan planaareja omista, mutta luulisin että ääntä lähtee niilläkin riittävästi.
 
Back
Ylös