Kommentteja 3-tie suunnitelmiin

  • Keskustelun aloittaja pjl
  • Aloituspäivämäärä

pjl

Käyttäjä
Liittynyt
7.11.2007
Viestejä
584
Tätä on tullut veulattua jo kuukausia mutta nyt voisi olla rakentamisen aika.

Konsepti on perinteinen: erillinen 1" + 5" nuppi ja 2 kertaa 8" basso-osa. Tavoitteena avoin keskialue ja napakkaa bassoa ja iskevyyttä. Sitä kun ei nykyisistä dipoleista irtoa. Sijoitus seinälle, jonka ulkoverhous on tiiltä ja sisäpuoli kipsilevyä. Kolmio reilu 2 metriä leveä. Bassot suljetussa kotelossa ja linjatasoinen bassonsäätö, jolla toivottavasti saadaan kuivaa ja napakkaa tai isoa ja pehmeää ja kaikkea siltä väliltä. Nupin jako passiivisesti toivottavasti 1. astetta.

Diskantti: 27TDFNC/GW 1" kangasdome
Keskari: ER18RLY
Bassot: 2x CA22RNX
- Suljettu 60litran kotelo (Q noin 0.7 Troelsin mittaamien datojen mukaan)
- Tukittavissa oleva refleksiputki. Josko joskus vaikka tahtoo jumputusta

- Jaot noin 3000Hz ja 300Hz.
- 3000Hz 1. astetta (toivottavasti onnistuu)
- 300Hz jako aktiivisena ja bi-amppaus
- Jakosuotimessa säädettävä basson ulottuvuus ja taso.

Kokonaiskorkeus noin 95cm, Nupin leveys 25cm, bassolaatikon 35cm

Näyttäisi suunnilleen tältä: http://pjl.kotipolttoinen.com/random/g7544.png

Vastaavanlaisia on tehty mailman sivu mutta kuitenkin pyytäisin kommentteja ja tienviittoja mahdollisiin sudenkuoppiin. Lähinnä arveluttaa tuo passivijakosuodin. Mulla kun ei ole impedanssin mittaamiseen välineitä.

Pekka
 
K

ksaunisto

Keskari lienee ER15RLY eikä 18.
1.asteen akustista ei ehkä kannata tavoitella vaan akustisesti 2.astetta. Ei mene tolkuttoman vaikeaksi ja vaihesärö pysyy vielä kohtuullisena. 1.asteen sähköinen suoto, jota jyrkennetään kartioresonanssin kohdalta niin että lopputulos on akustisesti noin LR2.
Nuppia kannattaisi hiukan kallistaa taakse jos meinaa saada ajoitukset ja vaiheet kohdalleen. Etäisyys korvista disuun pitäisi olla 20..25 mm suurempi kuin keskariin. 1.asteen akustisella vaadittaisiin vieläkin enemmän.
Ylempi jakokin voi olla hiukan alhaisempi, mutta mahdottomasti ei kärsi tulla alaspäin ettei rääkyvä 3-4 kHz teho nouse liikaa. Esim. Dyniksellä on 2.5 kHz luokkaa (suoto LR2), joka on 5" elementille lähellä alinta mahdollista.
 

pjl

Käyttäjä
Liittynyt
7.11.2007
Viestejä
584
Kiitos kommenteista.

ER15RLY on kyseessä. Näppihärö.

Ja sähköisesti ensimmäistä astetta tarkoitin. Se saattaisi olla mohdollinen noilla elementeillä. Kohtuu siististikäyttäytyviltä vaikuttavat. Harkitsen imupiiriä diskantin resonanssipatille. Katsotaan onko tarpeen. Patti on kuitenkin vasta 750 hertsissä. Keskarille ajattelin RC piiriä elementin rinnalle tasaamaan impedanssin nousua. Kallistusoptio tulee myös. Se oli yksi syistä joilla valitsi erillisen nupin ja basso-osan.

Mites elementtien sijoittelu etulevyyn? Kannattako diskantti ja keskari laittaa vähän pois keskilinjalta vai riittävätkö reilut viisteet pitämään diffraktiot kurissa?

Pekka
 
K

ksaunisto

pjl sanoi:
Keskarille ajattelin RC piiriä elementin rinnalle tasaamaan impedanssin nousua. Kallistusoptio tulee myös.

Varsinaista impedanssin tasainta (jossa R=1.2xRe) tarvitaan erittäin harvoin keskarilla. Sitä ei esim. kannata laittaa jos on tarvetta viilata kartioresonanssien kohdalta. Jos viilaustarvetta ei ole, voi Le:n eliminoida 1...2 ohm vastuksella, joka on alipäästökonkan kanssa sarjassa.

pjl sanoi:
Mites elementtien sijoittelu etulevyyn? Kannattako diskantti ja keskari laittaa vähän pois keskilinjalta vai riittävätkö reilut viisteet pitämään diffraktiot kurissa?

Keskelle vaan ja ylöspäin levenevät reilut viisteet. Reunalle sijoitukselle tulee tarvetta vasta jos kotelo on selvästi leveämpi kuin elementti, eikä viisteitä ole tarkoitus laittaa. Eikä syy ole silloinkaan diffraktion poisto vaan tehovasteen muotoilu. Vasteen tasoitus yksittäiseen ilmansuuntaan on pelkkä lumelääke.
 
Ylös