Kokemuksia nappikuulokeista

rajani

Käyttäjä
Liittynyt
18.2.2007
Viestejä
12 789
Kaupunki
Lahti
Nehän on kaikki (halvat) hifistien mielestä huonoja, varsinkin mp3:lla eikö? En halunnut enempää sotkea alspen kevytkuulokkeet -keskustelua, joten ajattelin pistää tällaisen ketjun pystyyn ja toivon että kun n. vuoden päästä etsin taas kuulokkeita, niin täällä on runsaasti kokemuksia nappikuulokkeista.


Koss Spark Plug -nappikuulokkeet

Näillä melua vaimentavilla kuulokkeilla pärjäsin lähes parisen vuotta, mutta aina jaksoin valittaa kun ne sattuivat asettumaan huonosti korviin. Silti ne olivat selvä parannus Apple iPod Shuffle (2gen) vakiokuulokkeisiin. Äänellisinä puutteina on lähinnä sävykkyyden puute. Toimivat kohtalaisesti rock-tyyppisellä musiikilla ja syvä basso tuo uskottavuutta sointiin. Pienillä muutoksilla ja tuomalla pilliä ulospäin sain ne asettumaan korviin aina oikein, mutta ääni ei siltikään ollut niin hyvä kuin se voisi. Plussana helppo saatavuus eri liikkeistä ja kestävyys (Elinikäinen takuu).

Testijärjestelyt: Aiemmin iPod Touch 1 Gt (2Gen) 320 kbps MP3:lla. Myöhemmin iPod Touch + Apple Lossless.
Hintaluokka: OVH ollut n. 25 €, Suomessa n. 13-23 €, ulkomailla n. 10 €.
Loppukommentti: "Ok ostos alle kympillä."

index.php
Beyerdynamic DTX-50 -nappikuulokkeet

Koss Spark Plugit eivät tuntuneet riittävän iPod Touchin parina, joten päätin käydä paikallisesta liikkeessä hypistelemässä nappikuulokkeita. Alunperin olin menossa hakemaan jääkaappikaupan tarjouksesta uusia Sennheiser CX300 II -mallisia (49 €), mutta kaverini kokemuksien mukaan niissä (ainakin vanhassa mallissa) on ohut ja helposti hajoava kaapeli. Hieman ylimielisestä myyjästä huolimatta tavara vaihtoi omistajaa ja mukaan tarttui myymälän ainoat kappaleet tätä kuuloketta eli Beyerdynamic DTX-50 -malliset napit. Ensimmäinen koekuuntelu piti suorittaa parkkipaikalla autossa, kun tuoreessa muistissa oli vielä miltä liikkeessä kokeillut DT 770 ja DT 990 -mallit kuulostivat. Ensimmäinen kokeilu ja seuraavakin kerta kuulostivat vähän pettymykseltä, koska kuulokkeet olivat vähän kalliimmat kuin aiemmat alle parin kympin kuulokkeet mutta kun vaihdoin Kossit hetkeksi kiinni, niin tajusin heti mistä olin maksanut. Samalla äänenvoimakkuudella Koss kuulostaa terävältä, rosoiselta, ohuelta, kun taas Beyerdynamiceillä edellä mainituista asioista ei ole tietoakaan vaan ne kuulostavat täyteläisemmiltä ja resoluutiota on selvästi enemmän. Beyerdynamicin pienissä nappikuulokkeissa on selvää sukulaisuutta äänessä isompiinkin malleihin. Käytän kotona tietokoneen kanssa DTX-900 -mallinimeä tottelevia kuulokkeita, koska ne eivät ole liian ylianalyyttiset kannettavan tietokoneen huonon integroidun äänikortin kanssa. Samalla tavalla nämä nappikuulokkeet eivät revi suolia pellolle iPodin kuulokeulostulosta.

Äsken makoilin tunnin verran sängyssä musiikkia kuunnellen ja päätin muutamalla sanalla luonnehtia ääntä. Fiiliksessä päästään helposti ykkössetin tasolle eikä tarvitse ajatella naapureita. Rasittavuutta äänestä ei löydy, joten ajautuu helposti kuuntelemaan liian lujaa ja silloin tulee huomattua että basso on jopa syvempi kuin Kosseissa. Keskiäänialueella on paljon enemmän resoluutiota kuin aiemmissa kuulokkeissa eivätkä kitarat kuulosta liian pistemäisiltä ja ohuilta. Kalliimpien Beyerdynamicien tapaan diskantti ei ole liikaa pinnassa. Huonommallakin laadulla olevat äänitteet (mm. 60-70 -luvuilta ja iPodille konvertoidut Youtube-videot) kuulostivat iPodin kautta varsin kuunneltavilta. Parhaimmillaan sain kylmiä väreitä, jalka heilui ja ihokarvat nousivat pystyyn. Digitaalisesti remasteroidut äänitteet kuitenkin erottuvat helposti, joten iPodillakin voi päästä jo hifistelyssä melko pitkälle. Herkkyys riittää juuri ja juuri että Touchista saa ääntä hieman kovempaakin ulos, mutta toisaalta on hyvä että tulee kuunneltua hiljempaa. Mukana oli kolmen kokoiset pehmusteet (kuvissa keskikokoiset).

Miinuspuoliakin löytyi: Koska kuulokkeista jää korvasta ulos lyhyt tappi, joten et voi maata sängyssä korva tyynyä vasten, koska muuten kuuloke painuu liian syvälle korvaan. Toinen asia liittyy bassotoistoon, eli afrikkalaisten tummien ihmisten musiikilla matalaa tuli sen verran paljon että korvakäytävässä syntyi samanlaista pärinää kuin subbarilla huoneessa, kun tulee huoneongelmia. Asia korjaantui vetämällä vähän tulppaa korvasta, jolloin bassot pääsevät vuotamaan pois korvasta ja sointi ohentuu sopivasti. Analyyttisen soundin ystäville en välttämättä näitä ilman koekuuntelua suosittele enkä myöskään jos ei pidä runsaasta bassosta. Kaapeli on myös melko paksu ja sitä on vaikea suoristaa paketista ottamisen jälkeen.

Näillä on nyt pärjäiltävä jonkin aikaa taas.

Testijärjestelyt: iPod Touch 32 GB. Alkuperäinen cd ripattuna Apple Lossless -tiedostoksi (937 kbps bitrate). Alkoholilla ei ollut osuutta asiaan.
Hintaluokka: OVH 79 €, Suomessa n. 65 €, ulkomailla n. 50 €. (2 vuoden takuu)
Loppukommentti: "Osta jos löydät edullisesti."

index.php
index.phpSiinä subjektiivisiä arvioita, lisääkin saa kirjoitella. Kiitos ja anteeksi.
 

Liitteet

  • koss_sparkplug.jpg
    koss_sparkplug.jpg
    12,8 KB · Katsottu: 427
Karhu sanoi:
Ihan oikeastiko?

Sanoin fiiliksessä (jalka heiluu ja on kivaa). Ei tarkkuudessa. Eikä kuulosta ohuelta eli synergia tuntuu toimivan. Ehkä kertoo vain kuinka huono kaiutinsetti on (heh) :D
Lisää arvosteluita tänne senkin epäilevät tuomaat. Joillakin osa-alueilla nuo on paremmat kuin nuo 90 euron DTX-900:set ja itsehän en siis Grado-tyyppisestä soundista pidä.
 
rajani sanoi:
Sanoin fiiliksessä (jalka heiluu ja on kivaa). Ei tarkkuudessa. Eikä kuulosta ohuelta eli synergia tuntuu toimivan. Ehkä kertoo vain kuinka huono kaiutinsetti on (heh) :D

Kävi mielessä :)
 
Asiaakin on hieman. Mulla on olleet noi samat Kossit Nanon perässä. Nyt on Shuret. Kossit oli mun korville ihan hyvät. Bassoa löytyy hirveästi, mutta esimerkiksi mieslaulajat kuulosti yllättävän hyviltä. Emma Kirkby oli taasen huono. Ei ollut Emman vika.

Shuret oli parannus, mutta ei tommoinen kuin edellä esitit.

STAX-setti on kyllä fiiliksiltään valovuoden edellä. ;)
 
Noita Kossin Spark Plugeja käyttäneenä olen kyllä täysin eri mieltä tuosta "syvästä bassosta". Itse kuulin pelkkää 200 hertzin jatkuvaa 10 db vahvistusta joka peitti alleen kaikki muut äänet. Toimivat ehkä lievänä korvatulppana, musiikin kuuntelulla eivät mitenkään.

Tuosta 50 euron hintaluokasta saa jo "ihan ok" laadullisia pelejä, itsellä käytössä lyhyillä pyörämatkoilla akg:n kyseisen hintaluokan snadikuulokkeet ja hyvin pelittävät siihen tarkoitukseen. Yllätyin myös miten hyvä hinta/laatusuhde saman luokan, olikohan creativen tulppanapeilla oli. Pikaisella kuuntelulla vaikuttivat olevan ihan hetkittäiseen kuunteluun soveltuvat.

Yksi asia on pistänyt esiin noissa tulppakuulokkeissa, niiden tunkkaisuus. Onko joistakin napeista löytynyt jo parannusta tähän?
 
Kulttuuri sanoi:
Yksi asia on pistänyt esiin noissa tulppakuulokkeissa, niiden tunkkaisuus. Onko joistakin napeista löytynyt jo parannusta tähän?

Tunkkaisuus johtuu väärästä asennosta korvassa. Kosseilla sen pillin kaivaminen esiin auttaa ja Beyerdynamiceillä se ettei tunge niitä liian syvälle korvaan (huomasin tänään).
 
Karhu sanoi:
Asiaakin on hieman. Mulla on olleet noi samat Kossit Nanon perässä. Nyt on Shuret.

Shuret oli parannus, mutta ei tommoinen kuin edellä esitit.

Mikä Shuren malli oli käytössä, ja millä tulpilla?

Itsellä jokusia IEM kuulokkeita ollut, ja niissä vaikuttaa käytettävä sovitintulppa äänen äärimmäisen paljon. Joillain valmistajilla tuleekin eri kokojen lisäksi myös useammasta eri materiaalista valmistetut tulpat mukaan. Soundin lisäksi käytettävä tulppamateriaali/-koko vaikuttaa tietty myös ulkoisten äänten suodatukseen, käytännössä mitä parempi suodatus, sitä jykevämpi bassopää. Käyttömukavuus esittää myös suurta osaa, ja mikä toiselle sopii, se ei välttämättä taas jollekkin toiselle sovi ollenkaan. Muistelen jonkun custom valoksia tekevän sanoneen että korvakäytävät ovat kuin sormenjälkiä, ei kahta samanlaista ole tullut vastaan.

IEM tulpat vaatii alkuun myös vähintään viikon kestävän totuttelun, jolloin asennus & sopiva tulppamatsku ja -koko löytyy. Jos ei ole esmes korvatulppia koskaan käyttänyt, on homma yleensä sen verta vierasta, että aika pitenee vielä tuostakin. Sen verta erilainen tuollainen korvakäytävään tungettava kuuloke on. Tämä usein aiheuttaa sen, että ko. kapineita eka kertaa kokeileva hylkää ne samointein, ja väärän/ei itselle sopivan sovituksen vuoksi haukkuu vielä äänenlaadunkin suotta lyttyyn. Tämä korostuu kaverin IEM kuulokkeita pikaisesti testatessa, kun testijakso jää yleensä auttamattomasti liian lyhyeksi jotta ehtisi perehtyä kuulokkeiden oikeanlaisen paikalleen asetukseen saati sovitukseen tarpeeksi hyvin. Myös henkilökohtaisen hygienian puute korvien putsauksen osalta sotkee systeemin täysin, kun tulppa/sovite tukkeentuu jo asennusvaiheessa vaikusta - tätäkin on tullut vastaan. ;o)
 
tosikko sanoi:
Mikä Shuren malli oli käytössä, ja millä tulpilla?

Shuren SE210, erilaisia tulppia olen vielä kokeilemassa, ei ole löytynyt just sopivaa. Noita on kyllä aika monta mitä kokeilla, seuraavaksi yritän joulukuusimallia.
 
Minulla on tuollaiset Plugit, mutta olen onneksi jo hukannut ne. Hirveä loundness-henkinen korostus. Hankin tilalle Shuren e2c:t, joilla ääni parani merkittävästi. Toistaa selkeäsi, mutta korostamatta mitään yltiömäisesti.
 
rajani sanoi:
Koss Spark Plug -nappikuulokkeet

Näillä melua vaimentavilla kuulokkeilla pärjäsin lähes parisen vuotta, mutta aina jaksoin valittaa kun ne sattuivat asettumaan huonosti korviin. Silti ne olivat selvä parannus Apple iPod Shuffle (2gen) vakiokuulokkeisiin. Äänellisinä puutteina on lähinnä sävykkyyden puute. Toimivat kohtalaisesti rock-tyyppisellä musiikilla ja syvä basso tuo uskottavuutta sointiin. Pienillä muutoksilla ja tuomalla pilliä ulospäin sain ne asettumaan korviin aina oikein, mutta ääni ei siltikään ollut niin hyvä kuin se voisi. Plussana helppo saatavuus eri liikkeistä ja kestävyys (Elinikäinen takuu).

Minulla on nuo ja ne olivat pettymys. Hirveä loudness-basso ja todella epämukavat käyttää. Pehmusteet kovettuivat myös melko nopeasti ja korviin tunkeminen kävi jopa kivuliaaksi. Pyöräilessä aukot imivät ilmaa ja suhina oli varmaan jo kuulollekin vaarallista. Johto tarrautui välillä kiinni johonkin ja kuuloke lähti korvasta kuin korkki viinipullosta...

Nykyisin käytössä on niskasankaluurilliset peruskuulokkeet, joissa on yllättävän hyvä, tasapainoinen, ääni miellyttävän käytettävyyden lisäksi (helppo pudottaa korvilta tarvittaessa). http://www.consumer.philips.com/con...e/_stores_true/Niskasankakuulokkeet+SHS390-00

Kysyisinkin mitä kuulokkeita porukka käyttää fillaroidessa? Suosituksia. Nuo nykyiset suojaavat aika hyvin tuulen suhinalta melko hyvän äänen lisäksi, mutta ko. ominaisuudet saisivat olla vielä paremmat. Saa olla nappi- tai luurit (sorry että tuli tänne nappiosastolle, mutta en viitsinyt uuttakaan avata), kiitos.
 
syntax error sanoi:
Kysyisinkin mitä kuulokkeita porukka käyttää fillaroidessa?

Fillaroinnista en tiedä, mutta autolla ajaessa tykkään käyttää Peltorin kuulosuojaimia, kun häiritsee niin pirusti se liikenteen melu ja muiden autojen tööttääminen. :p

Eli suomeksi sanoen, älä käytä kuulokkeita fillaroidessa. Ainakin melua eristävät luurit muun liikenteen seassa on harvinaisen typerä idea.
 
Meikäläisen kokemus kaikista nappikuulokkeista on se, että ne eivät pysy korvissa. Jotkut kustomoidut IEM:t saattaisivat toimia, mutta normaalit nappikuulokkeet putoavat meikäläisen korvasta heti kun vähänkin liikkuu. Vielä kun toinen korvakäytävä on hieman ahtaampi kuin toinen niin vaikeaksi menee.
 
Patu sanoi:
Meikäläisen kokemus kaikista nappikuulokkeista on se, että ne eivät pysy korvissa. Jotkut kustomoidut IEM:t saattaisivat toimia, mutta normaalit nappikuulokkeet putoavat meikäläisen korvasta heti kun vähänkin liikkuu. Vielä kun toinen korvakäytävä on hieman ahtaampi kuin toinen niin vaikeaksi menee.

Moi !

Minulla on sama ongelma korvakäytävien suhteen, ja käytänkin Shure:n napeissa erikokoista (ja eri materiaalista tehtyä) tuttuia eri korvissa. Yleensä viiden minuutin ja noin kymmenen painalluksen jälkeen plugit pysyvät hyvin korvakäytävässä. Ulkomaailma häipyy hyvin tehokkaasti ja olen omissa maailmoissani bussissa istuessa/kävellessä.
Mielestäni kelpo ratkaisu myös sen suhteen ettei ääänenpaineet muodostu kovin suuriksi vaikka haluaisi kuulla "kaiken".

--
 
Mulla on ollut vuoden verran aikalailla päivittäisessä käytössä Sonyn MDR-EX90LP napit.
Soundi on miellyttänyt korvaa kovasti ja napit kestävät myöskin todella hyvin korvissa mukana tulevien sovitteiden ansiosta.
 
Omien testien mukaan nuo halvat tulppakuulokkeet on aikas karmeita, varsinkin soundin puolesta. CX300 toimi jotenkuten, Spark Plugeja karmeampaa soundia taas saa hakea. Jos äänieristys ei ole valintakriteereistä se ehdoton nro. 1, niin vaikkapa Senn PX100 ja Koss Porta Pro toimivat ihan eri tasolla... Omassa käytössä PX100 ainakin pysyy myös hyvin päässä ja kulkee kätevästi mukana. Talvella luureina toimii itellä Senkun HD25:t - nuo ne vasta sulkevat ulkomaailman pois ja soundaavat vielä pirun hyviltä :)
 
Alex sanoi:
Moi !

Minulla on sama ongelma korvakäytävien suhteen, ja käytänkin Shure:n napeissa erikokoista (ja eri materiaalista tehtyä) tuttuia eri korvissa. Yleensä viiden minuutin ja noin kymmenen painalluksen jälkeen plugit pysyvät hyvin korvakäytävässä. Ulkomaailma häipyy hyvin tehokkaasti ja olen omissa maailmoissani bussissa istuessa/kävellessä.
Mielestäni kelpo ratkaisu myös sen suhteen ettei ääänenpaineet muodostu kovin suuriksi vaikka haluaisi kuulla "kaiken".

--

Viiden minuutin asettelu... todella kätevää. :) Esimerkiksi töissä kuunnellessa nappeja joutuu vähän väliä ottamaan pois ja laittamaan takaisin korviin. Vaikeaksi menisi siis.
 
Huonoja kokemuksia on pelkästään. Nappikuulokkeet toimii korkeintaan silloin kun (jos) on aikaa asetella niitä ajan kanssa ja jos ei tarvitse ottaa niitä vähän väliä pois korvista, eikä joudu liikuttelemaan päätä ees-taas. Pienikin virheasento ja dysbalanssi korvien välillä vie hermot (tai ainakin mun hermot).
 
Patu sanoi:
Viiden minuutin asettelu... todella kätevää. :) Esimerkiksi töissä kuunnellessa nappeja joutuu vähän väliä ottamaan pois ja laittamaan takaisin korviin. Vaikeaksi menisi siis.


Tuo viisi minuuttia tarkoittaa sitä että sinä aikana joutuu muutaman (2-3) kertaa painamaan napit paremmin paikalleen. Ei niin iso vaiva kun kuulostaa, ja riippuu puhtaasti kuinka hyvin ne sovittimet istuu korvaan.
Niistä on olemassa myös malli joka nappia painamalla päästää ulkomaailman äänet sisään.

--
 
Back
Ylös