Kohina ja sen syyt

yleisin ja tavallisin kohina on lämpökohinaa. Sitä nyt aiheuttaa melkeen kaikki komposantit. Vastukset jne.
Tuosta eroon pääseminen, hmm mitä pienempi lämpötila, sitä pienempi kohina.
 
Lämpökohina riippuu myös vastuksen suuruudesta. Pienemmät vastukset, pienempi kohina. Käsittääkseni audiovahvistimessa nimenomaan volumensäätöpotikka isohkona vastuksena on suurin kohinan lähde.

Vastuksiakin on erilaisia, ja metallifilmivastukset ovat lämpökohinaltaan sieltä pienimmästä päästä.
 
eikös jonkin verran kohina johdu juuri komponenttien epälineaarisuudesta ja niiden aiheuttamista sovitus kompromisseista?
 
Vaikuttaako pelkästään signaalitien komponentit kohinaan vai myös esim. virtalähteen komponentit?
 
kaikki vaikuttaa, eri määrillä toki.
 
Lämpökohina on sama kaikille vastuksille mikäli resistanssi on sama. Eli se lähikaupasta saatava 10 sentin vastus lämpökohisee ihan yhtä vähän kuin vinkuintiasta tilattu audiophile-snakeoil-übergrade-vastus, jos niiden resistanssiarvot ovat samat. Vastustyyppi vaikuttaa lähinnä siihen miten lähelle tuota teoreettista rajaa päästään, eli muitakin kohinatyyppejä toki on ja niiden määrään voi vaikuttaa valitsemalla esim. sen metallikalvovastuksen massavastuksen sijasta.

Lämpökohinasta ei taas pääse eroon mitenkään muuten kuin poistamalla resistanssin, pienentämällä signaalin kaistanleveyttä tai sitten jäähdyttämällä systeemin lähelle absoluuttista nollapistettä. Tarkkuusmittauksissa RF:llä ja erilaisissa ilmaisimissa/esivahvistimissa joskus näin on pakko tehdäkin, olkoonkin että jäähdyttäminen vie runsaasti energiaa ja on hankalaa.

Lämpökohina ilmenee vain resistanssilla, eli ohmisesti samansuuruinen reaktanssi ei lisää kohinaa. Tämä johtuu siitä että reaktanssi ei hävitä energiaa. Sama kohina ilmenee kaikissa resistiivisissä prosesseissa, esim. nesteen tai kaasun virtausta hidastettaessa kuristamalla (esim. vesihana).

t. Janne
 
Back
Ylös