Kohina ja sen syyt

jasu

Moderaattori
Hifiharrastaja
Liittynyt
26.10.2006
Viestejä
7 117
Kaupunki
Oulu
yleisin ja tavallisin kohina on lämpökohinaa. Sitä nyt aiheuttaa melkeen kaikki komposantit. Vastukset jne.
Tuosta eroon pääseminen, hmm mitä pienempi lämpötila, sitä pienempi kohina.
 

veskelin

Hifiharrastaja
Liittynyt
11.4.2007
Viestejä
283
Lämpökohina riippuu myös vastuksen suuruudesta. Pienemmät vastukset, pienempi kohina. Käsittääkseni audiovahvistimessa nimenomaan volumensäätöpotikka isohkona vastuksena on suurin kohinan lähde.

Vastuksiakin on erilaisia, ja metallifilmivastukset ovat lämpökohinaltaan sieltä pienimmästä päästä.
 

juu-zo

Hifiharrastaja
Liittynyt
26.12.2008
Viestejä
512
Kaupunki
Mäntsälä
eikös jonkin verran kohina johdu juuri komponenttien epälineaarisuudesta ja niiden aiheuttamista sovitus kompromisseista?
 

jiteko

Käyttäjä
Liittynyt
26.12.2006
Viestejä
1 462
Kaupunki
Jyväskylä
Vaikuttaako pelkästään signaalitien komponentit kohinaan vai myös esim. virtalähteen komponentit?
 

jasu

Moderaattori
Hifiharrastaja
Liittynyt
26.10.2006
Viestejä
7 117
Kaupunki
Oulu
kaikki vaikuttaa, eri määrillä toki.
 

jahonen

Käyttäjä
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
269
Kaupunki
Kuopio
Lämpökohina on sama kaikille vastuksille mikäli resistanssi on sama. Eli se lähikaupasta saatava 10 sentin vastus lämpökohisee ihan yhtä vähän kuin vinkuintiasta tilattu audiophile-snakeoil-übergrade-vastus, jos niiden resistanssiarvot ovat samat. Vastustyyppi vaikuttaa lähinnä siihen miten lähelle tuota teoreettista rajaa päästään, eli muitakin kohinatyyppejä toki on ja niiden määrään voi vaikuttaa valitsemalla esim. sen metallikalvovastuksen massavastuksen sijasta.

Lämpökohinasta ei taas pääse eroon mitenkään muuten kuin poistamalla resistanssin, pienentämällä signaalin kaistanleveyttä tai sitten jäähdyttämällä systeemin lähelle absoluuttista nollapistettä. Tarkkuusmittauksissa RF:llä ja erilaisissa ilmaisimissa/esivahvistimissa joskus näin on pakko tehdäkin, olkoonkin että jäähdyttäminen vie runsaasti energiaa ja on hankalaa.

Lämpökohina ilmenee vain resistanssilla, eli ohmisesti samansuuruinen reaktanssi ei lisää kohinaa. Tämä johtuu siitä että reaktanssi ei hävitä energiaa. Sama kohina ilmenee kaikissa resistiivisissä prosesseissa, esim. nesteen tai kaasun virtausta hidastettaessa kuristamalla (esim. vesihana).

t. Janne
 
Ylös