Kivilaatan työstö

Scaha

Käyttäjä
Liittynyt
19.5.2008
Viestejä
484
Oliskohan täällä jollain antaa hyviä neuvoja. Tässä kun tuli muuttosiivous eteen niin törmäsin aikoinaan haalittuihin pariin kivi/marmori -laattoihin. Kokoa moisilla on 60x60x2cm. Ajatuksena oli kokeilla toimisiko tuollainen levarialustana.
Mitenköhän moista pystyisi kotikonstein leikkaamaan?
 

jjahifi

Käyttäjä
Liittynyt
24.2.2007
Viestejä
16 247
Kaupunki
Kaarina
Yleensä noita juttuja tehdään ns "timanttiporaus/-sahaus" -vehkeillä. Normaali kotiharrastaja tuskin lähtee ostamaan vehkeitä itse, kiven sahaamisen ja käsittelyn laitteet nyt vain tuppaavat olemaan turhan kalliita ja isoja. Itse en ole koskaan edes ajatellut tehdä moista omin päin. Suosittelisin kiikuttamaan kiven johonkin alan firmaan ja pyytämään, että sahaisitteko AxBxC kokoiseksi palaksi ja paljonko se maksaisi? Kiitos.

Kustannus on murto-osa järkevien värkkien hankintahinnasta.

t. jjahifi
 

silmaauki

Hifiharrastaja
Liittynyt
1.8.2006
Viestejä
17 617
Kaupunki
Tois pual jokke
Olen samoilla linjoilla kuin Jjahifi.

Muistelen nähneeni jokunen vuosi takaperin jonkun kaiuttimien rakennuskertomuksen, jossa kaiuttimet tehti vuolukivestä. Projekti oli aika haastava. Työ taidettiin tehdä lähinnä ulkosalla, kun se kivipöly on aika ongelma sisätiloissa.

Ja vuolukivi on paljon pehmeämpää kuin muut kivilaadut.
 

punssi

Käyttäjä
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
3 316
Riippuu kiven huokoisuudesta ja itse lajista mutta olen joskus onnistuneesti silpunnut normirälläkällä ja kivilaikalla jos eivät ole tolkuttoman paksuja.
Timanttilaikat ovat helevetin kalliita eikä niitä kannata hommata jollei niille ole enemmän käyttöä. Näitä löytyy myös pikkurälläköihin. Edesmenneelle appiukolle pilkottiin kivelaattaa laittamalla kulmarauta alle ja pamautettiin moskalla perään. suurin osa napsahti nätisti mistä olikin tarkoitus mutta suttakin tuli joka johtui itse kiven kovimmista ha pehmeimmistä osista. Itse kivilajia en muista
 

jjahifi

Käyttäjä
Liittynyt
24.2.2007
Viestejä
16 247
Kaupunki
Kaarina
No joo. Olen ajellut kivilaattoja (pihakiveyksen virittely taloyhtiössä) Bilteman halvalla leikkurilla. Vettä piti varmistaa jäähdyttimeksi ja jälki oli kohtuullista --- siis pihakiveykseen. Olohuoneeseen tai muuhun musiikkipyhättöön ottaisin mielelläni vähän parempaa jälkeä enkä haluaisi samaa sekundaprosenttia kuin tuossa pihaprojektissa. Käytännössä jotain joutuu ostamaan joka tapauksessa, joten kannattaa vakavissaan harkita ostopalvelua...

t. jjahifi
 

Scaha

Käyttäjä
Liittynyt
19.5.2008
Viestejä
484
Kiitoksia vastauksista. Siksi pistin kyselyäkin kun ajattelin ettei tuollaista ole kovin helppo lähteä itse työstämään. Kummempia välineitä en moisen takia lähde ostamaan.
 

punssi

Käyttäjä
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
3 316
Jos reunarosot ei haittaa esimerkiksi tapauksessa jossa levy pitäisi puolittaa niin aikaavievänä puhdetöinä levyn voi nakutella halki käsipelissäkin. Maksaa vain taltan ja vasaran. :D
 

Golli

Käyttäjä
Liittynyt
24.8.2006
Viestejä
866
Jostain halpa 125mm rälläkkä ja siihen halvin mahdollinen timanttikatkaisulaikka. otat kaksi vinkaa ja laitat suoran laudan/vastaavan kiinni siihen kohti mitä meinaat leikata. Leikkaat sen yhdellä vedolla poikki ja jäljen pitäisi olla riittävän hyvä. Jos laattojen pinta on kohtuullisen tasainen, niin sen voi kiillottaa hiomapaperilla ja tinatuhkalla.
Tuon leikkaamisen kun tekee ulkona, niin ei tarvitse mitään vesisysteemeitä, katsoo vaan, että on tuulen yläpuolella...

Tekee rauhallisesti ja huolellisesti, niin hyvä tulee noinkin.
 

jjahifi

Käyttäjä
Liittynyt
24.2.2007
Viestejä
16 247
Kaupunki
Kaarina
^Silmille, kuulolle ja hengitykselle kunnon suojaimet joka tapauksessa. Vaikka olisi tuulen yläpuolella, sillä tuossa ratkaisussa pöly on epäterveellistä ja runsasta. Vedellä voi vähentää sitä runsautta, vaikka epäterveellisyys ja melu sekä lentelevät kivensirut eivät katoakaan...

t. jjahifi
 

ealab

Käyttäjä
Liittynyt
3.8.2006
Viestejä
1 074
Eivät pikkurälläkkään timanttilaikat paljon maksa. Pieni vesisuihku leikkuukohtaan säästää rälläkän moottoria. Kun kuiva pöly moottorin läpi kulkiessaan saattaa syödä ankkurikäämityksiä. Koettu on.
Leikkuujälki on paljon kiinni käsien tukevasta käytöstä. Jälkeä voi tasoittaa laikan sivulla, vielä kun sen tekee molemmin puolin. 7-8 cm kivilaattojakin on leikattu. Viivat vain molemmin puolin ja sitten kone käteen....
On sitten märkä- ja kuiva ( timantti)laikkoja. Ovat kaikki vedellä toimineet.
 

Sella

Käyttäjä
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
405
Joo, kyllä rälläkällä menee ihan mukavasti tuollainen kivilaatta. Jonkinlaisen ohjurin tuohon kuitenkin rakentaisin, niin saa leikkuujäljestä siistimmän. Vähemmän siistimistä ja hiomista. Ohjurin ei tarvi olla kummonen, kunhan koneen saa painaa jotakin tukevaa vasten leikkuusuunnassa.

Itse rakensin joskus vastaavaan hommaan telineen rälläkälle, joka pitää koneen kohtisuorassa kappaleeseen nähden. Tätä telinettä sitten lykittiin ohjurilautaa vasten. Harmi, kun en löydä kuvaa siitä virityksestä tähän hätään.
 

SATA

Käyttäjä
Liittynyt
29.7.2007
Viestejä
1 434
Eikös vuolukiveä kannattanut lämmittää ennen työstöä?
Ilmeisesti jännityksiä poisti tai jotain.
 

go_sub_3

Käyttäjä
Liittynyt
7.1.2008
Viestejä
181
Kaupunki
Turku
Korkeapaine vesileikkaus on myös hyvä vaihtoehto. Yhdessä työpaikassa leikkautettiin paksua kuparilevyä muotoon. Tämä mahdollistaa myös muodot, kaaret ja reiät onnistuu. Leikkauspinta on myös "valmis" jos tyytyy siistiin kevyesti röpelöiseen pintaan.
 

Scaha

Käyttäjä
Liittynyt
19.5.2008
Viestejä
484
En ole vielä vienyt tätä asiaa sen pidemmälle mutta vesileikkaus tuli itsellekin mieleen. Soitinkin jo paikalliselle vesileikkausfirmalle ja todennäköisesti sinne nuo tulee jossain välissä vietyä. http://www.watercut.fi/
 

otu

Käyttäjä
Liittynyt
21.10.2007
Viestejä
117
leeren sanoi:
Miten soi? Jollain diy-palstalla joku oli tehnyt muistaakseni graniitista ja kehui ääntäkin upeaksi - ulkonäköhän noilla tulee ikään kuin itsestään.

Loistokkaasti soi. Noissa on lisäksi vaimennusmattoa seinillä varmuuden vuoksi :) En silti lähtisi enää uudelleen tekemään kivestä kaiuttimia, sen verran kova homma oli.

Lämmittämisestä en ole ennen kuullutkaan. Työstöhän vuolukivellä on muuten verraten helppoa, mutta viimeistely on tuskaa.
 

jiteko

Käyttäjä
Liittynyt
26.12.2006
Viestejä
1 462
Kaupunki
Jyväskylä
Tännehän on koottu vesileikkaus firmoja Tampereen lähistöltä. Eipä unohdeta http://www.muototera.fi/ .

Vesileikkauksessa leikkauksen pintaan vaikuttaa materiaali ja ainepaksuus. Leikkauspinta ei ole suora kun vesisuihku "leviää" aineeseen osuttuaa ja jos halutaan ihan vinkkelissä olevat pinnat niin leikkauspinta pitää työstää vielä leikkauken jälkeen. Muutenhan pinta on melkoisen siisti heti leikkauksen jälkeen eikä tarvitse välttämättä mitään käsittelyä. Saumoiksi ei tuon leviämisen takia noita leikkauspintoja kannata suunnitella.

Tuon leikkauksen hintaan pitää sitten muistaa laskea sen vehkeen ohjelmointi kyseisille kappaleille. Leikkaamisen itsessään ei varmaan ole hiekan kanssakaan kovin hinnakasta hommaa.
 
Ylös