Kiertokytkimet putkietuseen

thomas_s

Käyttäjä
Liittynyt
7.8.2006
Viestejä
1 031
Nelikanavaiseen esivahvistimeen tarvitsen ohjelmalähteen valintakytkimen sekä äänenvoimakkuudensäädön neljälle kanavalle. Koska monikanavaäänitteiden takakanavien käyttö tuntuu vaihtelevan haluaisin että takakanavien voimakkuutta voisi säätää erikseen. Joustavin versio olisi erilliset säätimet jokaiselle kanavalle ja lisäksi erillnen master-volume. Pienemmällä kustannuksella ja vähemmällä tavaralla signaalitiellä selviää kuitenkin jos äänenvoimakkuus säädetään kahdella nupilla, yksi etukanaville ja yksi takakanaville.

Ohjelmalähteitä tulisi yksi monikanavainen ja luultavasti kaksi stereotuloa. Takakanavia ei tarvitse lainkaan kytkeä valintakytkimellä koska ne saa kytkettyä pois päältä myös vääntämällä volumen nollaan.

DACT on ollut mielessä. Ne on laadukkaan oloisia tuotteita vaikka vähän ylihintaisilta vaikuttavat. Mutta onko muita hyviä vaihtoehtoja?

Dactin äänenvoimakkuudensäätimessä on aika pieni porrastus. Tämänhetkisessä laitteessa on portaaton säätö. En ole huolissani pykälien riittävyydestä, päinvastoin luulen että tulisin toimeen pienemmälläkin määrällä mahdollisia äänenvoimakkuuksia. Oikeastaan minulle riittäisi kaksi äänenvoimakkuutta: hiljaa ja kovaa. :)

Entä minkä arvoinen Dact kannattaisi valita? Voimakkuudensäädin tulee heti äänilähteen valinnan jälkeen ennen ensimmäistä putkiastetta. Luultavasti putkiaste on katodiseuraaja, jolloin sen ottokapasitanssi on aivan minimaalinen. Silloin kai voisi sopia vähän isompiarvoinen äänenvoimakkuudensäädin? Vaikka 100k tai 250k normaalin 10k tilalle että äänilähteiden ei tarvitse kovin paljon virtaa toimittaa.
 
Bebekistä saa Elman kytkimiä edullisesti.

Minulla on Ebaystä ostettu 50 kilon ladder-tyyppinen askelvaimennin ja siinä on hinta-laatu suhde kohdallaan (ellei linkki toimi, niin googlata KUC111):
http://cgi.ebay.com/Vintage-Amplifi...ryZ73369QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Tuollaisia kiertokytkimiä näyttäisi saavan Uraltonesta. Ehkä niitä pystyy pinoamaan vaikkapa 8*24 kytkimeksi.
http://www.uraltone.com/kauppa/index.php?cPath=15_53

Eipä tule mieleen, miten pystyisi rakentamaan passiivisen säätimen, jossa eri kanavien säätö onnistuisi erikseen otto- ja antoimpedanssien muuttumatta.

Jos otto ja antoimpedanssien muutokset eivät haittaa, säätimen voisi ehkä rakentaa siten, että mastervolume säätyisi yhdellä 4*24 tai 8*24 kytkimellä ja jokaiselle kanavalle olisi lisäksi omat kytkimet, joilla voisi säätää ko. kanavan signaalin kanssa sarjassa olevan vastuksen tai maata vasten olevan vastuksen arvoa. Jos ontuva selitykseni ei avaudu, voin piirtää kuvan.

Edit: Hajatelmani ei muuten taida toimia lineaarisesti...
 
DIA, sinullahan taitaa olla Elman kytkin passiivietusen ohjelmalähteen valinnassa? Onko siinä hyvä "tatsi"?

Tuo antamasi e-bay linkki näyttää ihan hyvältä, mutta siinä on käytännön ongelma että läpimittaa on liikaa. Ajattelin rakentaa etusen kahteen 1U korkuiseen räkkikoteloon niin että virtalähde on toisessa ja kaikki muu toisessa kotelossa. Kotelon sisäkorkeus on hyvin lähellä alle 40mm. Taitaa olla niin että tuo ongelma on kaikissa kiertokytkimissä joissa vastuksia juotetaan itse kytkimen ulkokehälle.

Jos suunnittelemani kytkentä toimii hyvin jää ottokapasitanssi todella pieneksi ja ajattelisin ettei äänenvoimakkuudensäädön antoimpedanssin muutos haittaa. Siksi alustavasti olilsin sillä kannalla että yksinkertaisin vaihtoehto toimisi. Ehkä voisi aloittaa ihan peruspotentiometreistä ja päivittää myöhemmin jos tarpeen.

Mutta tuo ohjelmalähteen valitsin voisi olla jo aluksi se "lopullinen" versio.
 
DACT:n tuntuma ei ole täydellinen (saisi olla vähän parempi pykälien tuntu), mutta tykkään elman kiertokytkimien tuntumasta.

Shunt tyyppistä systeemiä käyttämällä eri kanavien voimakkuutta voisi säätää etuvastuksen arvoa muuttamalla. Huono puoli on se, että tällöin ottoimpedanssi muuttuu selvästi.

Oletko miettinyt kaukosäädettäviä vaihtoehtoja:
http://www.welbornelabs.com/remote.htm
http://electronics.dantimax.dk/Kits/Selectors_-_attenuators/index.html
http://www.twistedpearaudio.com/
http://eshop.diyclub.biz/product_info.php?cPath=85_186&products_id=405
 
Oletko miettinyt kaukosäädettäviä vaihtoehtoja:

En ole, koska minulle ei ole tuo kaukosäädöttömyys ollut tähänkään mennessä ongelma. Taidan siis pysyä liikuntaa edistävissä malleissa edelleen.

Mukava kuulla että Elmassa on hyvä tuntuma. Elmalla näyttää myös olevan uusi kytkinsarja, joka ulkoisesti näyttää enemmän Dactilta: http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?dok=122190.htm&lang=fi

Sinulla taitaa olla se vaaleansininen malli?
 
Bebekin kytkimet eivät ole aina priimaa, mutta DACT tyyppiset kytkimet pystyy avaamaan siten, että kontaktipintojen putsaus onnistuu kohtuullisen helposti. Ultraäänipesuri olisi kova sana...
 
Back
Ylös