Kesän kunniaksi reggaemusiikkia

silmaauki

Käyttäjä
Liittynyt
1.8.2006
Viestejä
18 165
Kaupunki
Tois pual jokke
Tässä Spotifylle pistin päikkäreiden ajaksi vaihtoehdoksi reggaen ja ei tuossa unista tullut mitään mutta rentoutti kyllä kummasti. Nyt en vaan ihan tiedä mitä kaikke siellä meni ja mikä oli sitä parasta.

Ainakin Peter Tosh jäi tässä mieleen. Mitähän levyä/levyjä Peteriltä suosittelette?

Vaan heittäkääs tänne kaikkia muitakin hyviä reggae artisteja ja ennenkaikkea heidän hyviä levyjään.
 
Jos passataan ne hinkatuimmat länsimarkkinoille suunnatut tuotokset ja kaivellaan rootslaareja, niin melkein suosittelen kokoelmia levy-yhtiöittäin. Varma valinta on Soul Jazz Records ja julkaisuista vaikkapa Studio Onen tuotantoon pohjautuvat kokoelmat: http://www.souljazzrecords.co.uk/discography/?l=1

Lisäksi Pressure Sounds ja ehkäpä Wackie´s voisivat olla sopivia lafkoja.

Jamaikalainen musiikkituotanto on sen verran erilainen kuvio kuin täällä päin, että siihen ei ainakaan ilman pientä ihmettelyä sisään pääse. Artisteja tärkeämmässä osassa usein on tuottaja, joten moni kokoelmakin on tehty siltä pohjalta (esmes Lee Perry harvemmin tekee muuta kuin miksaa ja tuottaa, mutta hänen nimissään on julkaistu satoja levyjä). Samoin länsimaalaisittain hassulta tuntuu, että samaa taustaa kierrätetään monien monien kappaleiden pohjana.

edit: Toshilta tietysti "Legalize It"....
 
Hohhoijaa, suosituslistasta tulisi (lähes) loputon mutta laitetaanpas nyt vinkiksi joitakin loistolättyjä. Mutta sitä ennen kompataan tuota Sam Otherin jamaikalaisen musan tuottajavetoisuutta. Tämä PERRYN soundimaailmaan perehdyttävä loistava kokoelma on mainio esimerkki:

c991439j78s.jpg


Ei tuoltakaan boksilta monta Perryn laulamaa biisiä löydy mutta silti koko paketti on niiiiiin tunnistettavaa Black Ark -kauden Perrysoundia ettei mitään rajaa. Aloita Perryyn tutustuminen tuosta ja jatka sitten muusta 1970-luvun kamasta. Se on lähes poikkeuksetta vähintää hyvää tasoa, jollei sitten loistavaa.

STUDIO ONELTA nuo Sam Otherin mainitsemat Soul Jazzin julkaisemat kokoelmat ovat oikein mainioita, useita löytyy omastakin hyllystä, tuplavinyyleinä luonnollisesti. Toinen tapa lähestyä Studio Onea ovat nämä Heartbeatin julkaisemat lätyt:

h17480utdmf.jpg


Tuo tuplavinyyli sisältää instrumentaaliversiot monista rytmeistä joita on käytetty jamaikalla satojen biisien pohjina. Eli ihan reggaen peruskivikamasta on kyse.

h18856d6pwk.jpg


Siinä tuplavinyylin verran Studio Onen tunnetuimpia hittejä.

h17605oyoc1.jpg


...ja siinä lisää samaa tasoa eli toinen satsi Studio Onen klassisimpia herkkuja.

Studio Onen yksittäisten artistien levyistä mainittakoon vaikkapa Johnny Osbournen Truths and Rights, Horace Andyn Skylarking, Delroy Wilsonin Heartbeatin kokoelma The Best of Delroy Wilson tai sitten tämä aivan erityisen järisyttävä lätty, joka omissa papereissani on yksi ihan kaikkien aikojen parhaista reggaelätyistä:

1437.jpg


PETER TOSHIN paras on Equal Rights, Legalize it on hyvä kakkonen.

BURNING SPEAR on ihan kunkku ja nimenomaan 1970-luvun kama mutta vielä tämä 1980 ilmestynyt lätty on aivan loistava:

d6982354j2g.jpg


Moni pitää miehen parhaana levyä Marcus Garvey ja hyvähän se onkin mutta itselleni on vieläkin enemmän kolahtanut Dry and Heavy. Ja Burning Spearin Studio One -nauhoitukset ovat mielestäni reggaen puolella ihan yhtä monumentaalisen legendaarisia kuin rokin puolella Zeppelinin neljä ekaa - yksinkertaisesti täysin ohittamattomia jos ylipäänsä reggaesta aikoo selvää ottaa. Niistä on sekä Heartbeat että Soul Jazz julkaisseet omat kokoelmansa ja itselläni on tämä:

g54671p0pkv.jpg


...mutta olettaisin myös Soul Jazzin kokoelman olevan laadukas.

Ööö mitäs muuta? No Culturen Two Sevens Clash on genren peruslättyjä ja vanhemmat Culturet muutkin hyviä.

Yabby Youn varhaistuotannosta on mainio kokoelma, tämä:

189.jpg


Mainittakoon myös iisimpi, loistavan melodisen hempeitä biisejä sisältävä tuplavinyyli 1960-luvun erinomaiselta rocksteady-kombolta:

2295.jpg


Juu ja Gladiators, mainio pumppu jonka Studio One kama kuolematonta ja senkin jälkeen hyviä levyjä Virginillä, esim. Trenchtown Mix Up ja Naturality.

Siinä alkupaloiksi joitakin genren aarteita. Varmaan unohdin monta tärkeää nimeä mutta se vain johtuu että Jamaikalla tehtiin niin paljon hyvää musaa reggaen kultaisina vuosina eli ennen vuotta 1985 jollain ilmestyi konepohjainen rytmi nimeltä Sleng Teng ja siitä sitten alamäki alkoi, luomureggae kuoli. En pysty kuuntelemaan rumpukonepohjaista dancehallia ollenkaan joten jos semmoisista levyistä vinkkejä haet niin niitä täytyy kysyä muilta henkilöiltä.
 
Seppo Kaksonen sanoi:

Peter Tosh oli erinomainen, mutta "Bob Marley was The king". Ihan kaikki mitä hän aikanaan sai aikaan A:sta Ö:hön. Beatlesin veroinen muusikko.
Toki paljon muutakin hienoa löytyy sattuman varaisesti Desmon Dekker jne. Vanhat Island Recordsin levyt on musiikiltaan hienoja, vaikka soundit ovatkin tyyppiä "saunassa walkmanilla".
Tämä UB-40 -tyyppinen jälkihehkuttelu ei kauheasti sytytä. Mulla oli sussu joskus 70-luvun puolivälissä, joka soitteli mulle mummonsa Floridasta lähettämiä reggaelevyjä. Ne olivat hienoja hetkiä. Levyt soundasivat rupisesti, mutta musa oli hyvää. Harmi, etten muista enää kaikkia noita pumppuja.

Edit: Pakko laittaa Marley tähän, kun kukaan muu ei ollut sitä toistaiseksi vielä tehnyt. Ilman Bobia emme edes ehkä tuntisi koko musiikinlajia.
 
Niin no, Bob Marleyn levy tai pari multa jo löytyy hyllystä. Samoin kuin Ziggyn Jahmeyka. Olen tässä haeskelemassa jotain vähän "erikoisempaa". ;)
 
Nuorempana reggaen kuuntelijana voisin ehdotella nuorempaa reggaeta ja dancehallia. Sizzlan tuotantoa nimittäin suosittelen. Tosiaan, Sizzlan "vanhin" levy on vuodelta 1995 (olin silloin yhden vanha! :D), ja uusin julkaistu huhtikuussa 2009, joten todellakaan mistään vanhasta musiikista ei ole kyse.
No, suosittelen ainakin muutamaa levyä jotka hyllystäni löytyy.

Praise_Ye_Jah.jpg

Praise Ye Jah vuodelta 1997. Tollanen mukava reggae-soundi, mutta ei silti yhtä vanhahtava mitä esim. kaikkien tuntema Bob Marleyn musiikki on.

Rise_To_The_Occasion.jpg

Rise to the Occasion vuodelta 2003. Tää on jo selkeemmin dancehallia, joten jos pidät ihan normi reggaesta ja dubista, älä kuuntele tätä. Tuntuu että dancehall on saanu mut tykkään jopa rapista, johon ennen en koskenut edes vanupuikolla.
Löytyy multa yks kolmas Sizzla, Jah Protect. Ei niin hyvää kamaa, ei todellakaan. Liian "kovaa". Tykkään pehmeästä.

Black Woman & Child vaikuttaa myös varteenotettavalta, ja taitanee ollakkin se seuraava Sizzla-hankinta minun osaltani.

Da Real Thing on myös gotta-have-sizzla-hankintojeni seassa. Omistan tosta 12" sinkun joka sisältää kappaleet Solid As a Rock ja Just One of Those Days, ja ne ovat ehdottomia suosikkejani. Uskon loppulevyn olevan samaa settiä, joten suosittelen.

Sitten niille joita kiinnostaa vanhempi reggae ja vanhempi dub:

TheUpsetters-ReturnOfTheSuperApe.jpg

Retur of the Super Ape The Upsetterssiltä. Ei sitä nopeinta settiä, mutta joskus tekee vain mieli! Tuo on muuten Lee "Scratch" Perryn tuottama. Hänestä kun oli tossa yllä jotain juttua.
Max Romeo - Crazy World of Dub. Vähän samaa kun tuo The Upsetters, mutta ei. Tylsempää, mielestäni. Toisaalta, tolla levyllä on yksi ehdottomista jamaikalaisista suosikeistani: Dub For Mooses.

maxromeo.jpg

War Ina Babylon. Lisää Romeota, muuta ei voi sanoa kuin "ahhh..." Itse en tuota levyä valitettavasti (vielä) omista. ):
 
Hui, Sizzla on aika tuottelias. Kaveri aloitti vasta 90-luvulla ja allmusic.comin mukaan on jo yli 40-albumia.

EDIT: Jopa Äksässä on yli kaksikymmentä Sizzlan älppäriä.
 
silmaauki sanoi:
Hui, Sizzla on aika tuottelias. Kaveri aloitti vasta 90-luvulla ja allmusic.comin mukaan on jo yli 40-albumia.
Tuo on kyllä eniten mitä oon ikinä keltään kuullu tulleen 14 vuoden aikana. Onkohan tossa mitään ennätyksiä rikottu?
Kannattaa kuitenkin varoa, ettei jää koukkuun Sizzlaan. yli 40:neen levyyn menee rahaa poikineen. :D
 
Jaahas, taas on postaamiani kuvia levyjen kansista hävinnyt bittimaailmasta kosmiseen ulkoavaruuteen kollektiivisen tajunnan ulkopuolelle. Moderoinnista ei varmaankaan ole kyse vaan ties mistä internetin omituisuuksista. Siispä laitetaan uusiksi tiedot noista levyistä.

Ertyisen järisyttävä Studio One lätty oli tämä:

http://www.roots-archives.com/release/1662

Yabby Youn kokoelma oli tämä:

http://www.roots-archives.com/release/201

Rocksteady kombon lätty oli tämä:

http://www.roots-archives.com/release/2651

Tuo Hterhon mainitsema Congos lätty on todella hieno, ehkäpä Perryn tuottajauran upein saavutus.

Sam Otherin vinkki kokoelmalevyistä on sikäli järkevä että Jamaikalla levykulttuuri oli lähinnä singlekulttuuria. Albumikokonaisuuksia ei juuri tehty vaan nekin studiolevyt, joiden nimi ei ollut mikään Best of-tyyppinen, olivat useimmiten kasattu enemmän tai vähemmän jo aiemmin singleinä julkaistuista kipaleista. Siksi on ihan fiksu tapa tutustua reggaehin erilaisten kokoelmalevyjen kautta. Saa kuvan jonkun aikakauden tuottajan ja/tai studion soundista ja hengestä. Tässä yksi semmoinen laadukas lätty, Harry Mudien singleinä julkaistuja tuotoksia vuosilta 1970 ja 1971:

http://www.roots-archives.com/release/4973

Ja mainitaanpa vielä yksi hieno levy Studio Onelta erittäin hyvältä laulajalta:

http://www.roots-archives.com/release/1036

Roy Cousinsin liidaama Royals oli mainio pumppu, esimerkiksi tämä on oikein hyvä lätty:

http://www.roots-archives.com/release/646

Ja tietenkin Abyssinians on rootsreggaen ehdotonta ydinmehua, tässä erittäin suositeltava kokoelma joka julkaistu tuplavinyylinäkin:

http://www.heartbeatreggae.com/index.php?id=album.php&musicalGroupId=1197&catalog_id=7040

Abyssinians oli vielä muutama vuosi sitten äärimmäisen kovassa kuosissa kun heittivät Tavastialla umpitiukan keikan.

Silmäauki: toi Roots Archivesin saitti on erittäin hyödyllinen tietopankki. Dataa levyistä voi etsiä aakkosittain tuottajan, artistin tai vaikkapa eri labeleiden kategorioissa. Melkoisen kattava tuo lienee mitä tulee Jamaikalla tehtyyn kulta-ajan reggaehin eli ennen vuotta 1985 tehtyyn. Yksi rajoitus tuolla sivustolla tosin on: pelkkinä älppäreillä julkaisemattomia eli pelkästään seiskatuumaisina julkaistuja kipaleita sivusto ei tunne. Mutta hyvä noinkin eli kyllä tuolla valtavasti tietoa on.
 
silmaauki sanoi:
Älppäri = vinyyli, tässä tapauksessa. :p
Äxästä noita joo tilailin kaksin kappalein, ja näytti nettisivuilla olevan ihan kiva valikoima. Toinen paikka mistä löytyy on Voltti Records Tampereella.
 
Jos sizzlat maistuvat, niin kannattaa tsekata myös Capleton. Vaihtelevalaatuista tavaraa kuten Sizzlallakin. Still blaizin on kuitnekin omaan makuuni todella onnistunut kokonaisuus. Parhaita dancehall-levyjä:
http://www.amazon.com/Still-Blazin-Capleton/dp/B00005V948

Uudesta reggaesta/dubista omat suosikit tulevat Saksasta. Rhythm and Sound lafkalta. Bassoakin on kunnolla. Kestää miljoona kuuntelukertaa.
https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?40215&p=667144&viewfull=1#post667144
 
Joitakin ei-ehkä-vielä-mainittuja helmiä:

Abyssinians - Satta Massagana (roots)
Trinity - Shanty Town Determination (roots / DJ)
Peter Tosh - Equal Rights (roots)
Scientist - paha heittää tähän yhtä levyä, noi alkupään tuotokset on ainakin klassikoita (dub)
Wareika Hill Sounds - Wareika Hill Sounds (roots / grounation)

Loputon suo...
 
Mitä ihmettä? Nyt nuo kansikuvat ovat ilmestyneet takaisin! Käsittämätöntä, en edes yritä ymmärtää...

No mutta laitetaanpas vielä yksi vinkki. Tuottaja Winston "Niney" Holmes (lisänimi siitä että herralla oli vain yhdeksän sormea kun oli menettänyt yhden jossain onnettomuudessa) oli yksi parhaista roots-tuottajista ja tässä mainio kokoelma herran tuotoksista 1970-luvulla:

http://www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=10:knfwxqtsldfe

"Loputon suo" - todellakin...esim. yhtään binghilättyäkään ei toistaiseksi ole tässä ketjussa mainittu. Joten mainitaan nyt edes yksi:

http://www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=10:jvfuxqrhldde

Toi on hyvä.
 
Back
Ylös