Kerro kaiutin historiasi..

Moro, tuleepahan edes 1 kerta hörhöihin postattua muuta kuin myynti-ilmoja(...?). mutta asiaan..

Vuosikymmenien saatossa on ehtinyt tapahtua jonkun verran muutoksia kaiutinosastossa, aika hillittyähän tämä onneksi on :).
Lisäkommentit ihan omia mielipiteitäni.

- DIY Peerless 3- tie, 2 * 10 " bassot, velipojan diskokäytöstä periytyneet, jo elämää nähnyt pari
10cc, Hurriganes Roadrunner, Jethro Tull Too Old.., täältä tämä kai jäi..
- Nikko (Hifi 2 / 1982 ;), ei ole tallessa), suomalainen 2 -tie
- Gradient 1.2, näillä mentiin pitkään, kuten edellisilläkin (hyvä niin)
- Amphion Neon
- Proac Response 1 SC + Rel Strata III, tämä oli aika hyvä setti omiin kuunteluihin
- Genelec 8030 * 5, johonkin väliin tuli hankittua videotykki, joten monikanavakokeiluja
- Genelec HT6 * 5
- Tannoy TD 10, joo, tannoyt oli itselle hyppy ihan eri sfääriin, omassa ympäristössäni / aistimuksissani sain toimimaan erinomaisesti, käytännössä näillä olisi pärjannyt loppu elämän (riittävä huolto, ehkä).
Tarkkuus, erottelu (who cares) voisi olla 'parempi' (millä ei), mutta näillä oli todella mukava kuunnella musiikkia
- Tannoy TD 10, Proacit väistyivät 2. parin myötä (tannoylle joutui jo vaihtelemaan alkupään laitteistoakin, sopivat löytyi, molemmat parit sain toimimaan äärimmäisen hyvin (omaan kuunteluun))
- Genelec 1238A, suosi suomalaista, genelecit olivat ehkä paluuta "Roadrunner" maailmaan, jos sieltä ikinä pois ollutkaan. Särökitara soi riittävällä tarkkuudella maallikolle, samoin solistin esitys.
Edelleen tykkään kuin hullu puurosta, eli omiin tarpeisiin ihan ok:t, painotus vähän eri sektorilla kuin esim. TD:t
- Martin Logan Impression ESL 11A, ML:n hybridi-staattia genelecille vastapariksi
- Genelec 8361, joku viiraus se vielä on ollut päällä. 8361:t jos hankkii, niin aika hankala kuvitella että niihin joutuu pettymään (tosin taitaa löytyä palstaltakin sellainen, mutta tavoitteet taisi olla ihan muut mitä saavutttavissa. No onneksi on löytynyt sopivat tilalle)

Erinäisiä kaiutinpareja / subbareita ollut matkan varrella, tällä hetkelläkin on useita Rellejä / pari Genelec 7380:tä. Usher 520:ia surroundina / makuuhuone..
1238:ien skopet jälkeen jääneet taloon..
Periaatteella Musiikki ensin, ei se oo niin justiinsa ;)
 
^Miten vertaisit OR-28Hi:ta noihin uudempiin? Kiinnostaa, kun itsellä on samaiset 28:t.
 
^Miten vertaisit OR-28Hi:ta noihin uudempiin? Kiinnostaa, kun itsellä on samaiset 28:t.
OR:ssä on kirkkaampi ääni Focaleihin ja varsinkin Gradientteihin verrattuna. Bassopää menee yllättävän alas. Mikäli kuuntelutila on edes siedettävästi akustoitu, niin on todella hyvä kaiutin mielestäni. Stereokuva on myös erittäin hyvä. Focaleista löytyy sitten parempaa kontrollia varsinkin kovempaa soitettaessa. Diskantti on myös heleämpi, mutta ei ihan niin kirkas, kuin OR:ssä. Gradient onkin sitten aika paljon erilainen muihin verrattuna jo pelkästään dipolibasson ansiosta. Yläpää on myös säyseämpi, kuin edellämainituissa.
 
OR:ssä on kirkkaampi ääni Focaleihin ja varsinkin Gradientteihin verrattuna. Bassopää menee yllättävän alas. Mikäli kuuntelutila on edes siedettävästi akustoitu, niin on todella hyvä kaiutin mielestäni. Stereokuva on myös erittäin hyvä. Focaleista löytyy sitten parempaa kontrollia varsinkin kovempaa soitettaessa. Diskantti on myös heleämpi, mutta ei ihan niin kirkas, kuin OR:ssä. Gradient onkin sitten aika paljon erilainen muihin verrattuna jo pelkästään dipolibasson ansiosta. Yläpää on myös säyseämpi, kuin edellämainituissa.
Eli OR pärjää varsin hyvin ottaen huomioon hintaeron, OR n. 1500 euroa, Gradient n. 8500 euroa. ja Sopra jopa 16000 euroa. Ääni on tosiaan aika kirkas, mutta en ole kokenut sitä liian häiritsevänä edes varsin niukasti akustoidussa olohuoneessani, toki joissain tilateissa diskanttia voisi olla vähemmänkin. Ehkä asiaan vaikuttaa sijoitus seinän lähelle jolloin matalat äänet korostuvat. Käytin aiemmin MultiEQ XT32:ta koko äänialueella, jolloin sain laskettua korkeiden äänien tasoa. Usean vuoden (!) kokeilujen jälkeen rajasin korjauksen ylärajaksi 500 hz, ja olin hämmästynyt, että ääni olikin jotenkin luonnollisempi eikä diskanttikaan häirinnyt. CD:t ja LP:t soitan nykyisin jopa ilman mitään huonekorjauksia.
 
penar20 aktivoitumisen innoittamana rupesin itsekkin tätä listaa miettimään. Alkuun tunnosti, että eihän itsellä nyt ole ollut kuin muutama kaiutin ja ettei kehtaa edes kirjoitella tähän niitä, mutta kun oikein muisteli ja kirjoitteli ihan kaikki ylös, niin löytyhän sieltä ihan listaksi asti.
Enhän minä ole näitä harrastellut kuin muutamia vuosia, enhän!? Mutta ensimmäisistä systeemeistä on jo kohta 30 vuotta, muistelen että Aiwan minihifit sain joskus ala-asteella 10-vuotiaana tms. Niin se aika juoksee.
Kotiteatterisettejä on ollut Chorus Compact, Chorus Mondo ja MartinLogan setit. Nykyisin menee kakskanavaisena ainakin toistaiseksi. Takaraivossa kyllä kummittelee edelleen jonkin sorttisen kotiteatterin laitto, mutta se tais siirtyä erään toisen höyrähdyksen seurauksena hamaan tulevaisuuteen.
Nykyiset kaiuttimet merkattu tähdellä ja ne muodostavat olohuoneen ykkössetin ja tietokonesetin. Listan kajarit ovat suurin piirteen aikajärjestyksessä.
Ehkä näistä seteistä mieleenpainuvin oli ML Spire + JL Audio Fathom F113, jota on kyllä edelleen ikävä. Olisi mielenkiintosita saada täysin sama setti taas kotiin, että voisi verrata nykyiseen systeemiin (minkä oon lopultakin saanut toimimaan hyvin mieleisesti), että oliko se niin hyvä kuin mitä muistelen.

Kaiuttimet:
- Aiwa ministereot
- Philips ministereot
- Eltax ??? (Jotkut 1200 markkaa maksanut MTM kajarit)
- Chorus Compact 66
- Chorus Compact 662
- Chorus Compact 682HQ
- Chorus Mondo Center
- Chorus Mondo 77i
- Chorus Mondo 99i
- Diy 4-tie pömpelit
- MartinLogan ElectroMotion ELS x 2 (Ekassa parissa paneelit soi erivoimakkuudella, vaihdoin toiseen ELS pariin)
- MartinLogan Motion 35XT
- Martin Logan Motion 30
- MartinLogan Spire
* Existence Empire Mk1 (modattu/päivitetty)
* DIY open baffel 8" laajakaista + 15" basso
* KEF LSX

Subwooferit:
- DIY 10" x 2 (JBL autoelementeillä)
- DIY 10" x 2 (SPL Dynamics autoelementeillä)
- DIY 12" (Pioneer autoelementillä)
- BK Electronics XXLS400 x 2
- JL Audio Fathom F113
* B&W ASW610 x2
 
- sony ss-g3
- hifi 85/3
- audiokit aw10-excel
- saurama hm95db/w
- paradigm monitor 9
- triangle celius 202 + SVS SB12-NSD 2kpl tällä hetkellä käytössä ja näillä mennään uskoakseni aika pitkään.
 
Philipsin paketti
Luxorin paketti
Gradient 1.3. (1993?)

Jossakin vaiheessa oli toisina kaiuttimina perus B&W:t en oikein muista miksi. Jotkut halvahkot voisi tietysti hankkia ihan vaihtelun vuoksi.
 
Back
Ylös