Kamarimusiikkia

lehtk

Käyttäjä
Liittynyt
15.2.2007
Viestejä
4 132
Kaupunki
Kerkkoo
Klassisen kamarimusiikin tyyppiesimerkki on jousikvartetto ja sen ensimmäinen suuri edustaja on Haydn, joten otetaan aluksi:

Joseph Haydn (1732-1809)
Jousikvartetot

Haydn sävelsi lähes 70 jousikvartettoa. Näistä varhaisimmat olivat vielä muodoltaan vakiintumattomia, usein divertimenton kaltaisia. Erinomaisen kuunneltavia teoksia edelleen. Vuoden 1772 paikkeilla sävelletyt opuksen 20 kuusi kvartettoa merkitsivät tämän genren vakiintumista ja niiden perusteella Haydnia sanotaankin jousikvarteton isäksi. Varhaisten mestariteosten op. 20 ja 33 jälkeen Haydn sävelsi melko tasaiseen tahtiin kolmen tai kuuden kvarteton opuskokonaisuuksia. Opuksen 76 kuutta kvartettoa voidaan pitää Haydnin kamarimusiikkituotannon huippuna ja koko jousikvartettolajin yhtenä kulmakivenä.

Haydnin kvartettojen suositeltavia levytyksiä (tässä rajoitun niihin omiin levyihimme, joita näyttäisi olevan edelleen saatavana)

Kokonaislevytyksiä lienee viitisen kappaletta.

Näiden referenssinä voisi pitää Tatrai-kvartetin 1960-luvulla Hungarotonille tekemiä levyjä. Kaikin puolin mestarilliset esitykset, jotka pitävät otteessaan. Äänitykset ovat myös erinomaisia. Alkuperäisiä vinyylejä on varmaan vaikea löytää, mutta esitykset on julkaistu myös 23 CD:llä, näyttää olevan aika kallis ainakin jpc:ssä.

Mutta kaikki muutkin kokonaislevytykset ovat omalla tavallaan suositeltavia. Aeolian String Quartet (1970-luvulta) edustaa hieman ekspressiivisempää, kenties hieman romanttisempaa otetta. Mutta erinomaisen nautittava. Angeles String Quartetin melko tuore levytys on saanut paljon kiitosta ja esitykset ovatkin korkeata tasoa. Äänitys on etäinen eli soittajat eivät tunnu olevan ihan lähellä eivätkä eri soittajat erotu niin analyyttisesti. Tästä jotkut eivät oikein pidä. Kodaly-kvartetin Naxokselle tekemät levytykset jatkavat kunnialla Tatrai-kvartetin aloittamaa unkarilaista esittämisperinnettä. Näissä levtyksissä on se etu, että niitä saa kohtuuhintaan yksitellenkin. Viidettä kokonaislevytystä eli Buchberger-kvartetin esityksiä en tunne, mutta niitäkin pidetään hyvinä. Brilliant Classicsin julkaisu eli varsin halpa.

Jollei hanki kaikkia Haydnin kvartettoja, voisi aloittaa opuksista 20, 33, 50 ja 76. Kaikissa opuksissa 6 kvartettoa, yleensä 2 CD:tä. Edellä mainittujen levytysten lisäksi voisi suositella opuksesta 50 Tokyo String Quartetin ja Nomos-kvartetin esityksiä sekä opuksesta 76 quatuor mosaïquesin periodisoittimilla tekemää levytystä (ovat levyttäneet muitakin opuksia). Lisäksi on syytä noteerata Amadeus-kvartetin levytykset kaikista myöhäisemmistä kvartetoista (op. 51, 54, 55, 64, 71, 74, 76, 77, 103).

KL
 
Kiitän ja kumarran. Kirjoituksesi jälkeen on mukavampi pureutua Haydniin.

:) v-a
 
Minulla on tuo Angeles Quartetin kokonaislevytys (Philips). Hieno boksi, jota voi kyllä varauksetta suositella. Haydnin varhaiset kvartetot ovat mielestäni jääneet vähän turhaan myöhäiskvartettien varjoon, niissä on paljon hyvää musiikkia.
 
Eilen autolla ajaessa tuli Ylen Ykkösestä juttua ja otteita Schumannin pianokvintetosta. Heräsi kiinnostus ko. teosta kohtaan. Olisiko kenelläkään hyviä levysuosituksia?
 
^ei ole, mutta pakko kommentoida ketjuun varmistaakseni, että huomaan siihen tulleet vastaukset ;)

Haydnin musiikki ei ihan kolise täällä, vähän tuoreempi kamarimusiikki sitäkin enemmän. Fauré, Debussy, Ravel... Sostakovich... Glass, Górecki.

Mutta ehkä Haydniakin kannattaisi siitä huolimatta kuunnella, jonain päivänä.

-medit-
 
ahaapalainen sanoi:
Eilen autolla ajaessa tuli Ylen Ykkösestä juttua ja otteita Schumannin pianokvintetosta. Heräsi kiinnostus ko. teosta kohtaan. Olisiko kenelläkään hyviä levysuosituksia?

Minulle suositeltiin kerran erittäin luotettavalta taholta Pressler/ Beaux Arts Trion (Philips, 1975) levytystä. En ole kuitenkaan saanut sitä vielä hankittua, ehkä siksi että hyllystä löytyy ennestään erinomainen Richter/ Borodin kvartetin (Warner, 1994) levytys. Noilla kahdella varmaan pääsee hyvään alkuun.
 
^ Schumannin pianokvintetosta meillä ei ole muuta kokemusta kuin Bernsteinin ja Juilliard-kvartetin vinyyli vuodelta 1963. Se on kyllä kuuntelemisen arvoinen, mutta tekisi kyllä mieli hankkia jokin muukin. Edellä mainitut levytykset ovat varmaan vartenotettavia.

KL
 
Oman levyhyllyn penkominen tuottaa joskus yllätyksiä. Sieltä löytyikin Linnrecordsin levytys Schumannin pianokvintetosta. Täytyy ainakin alkuunsa kuunnella sitä.
 
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Kamarimusiikkia

Mozart oli tavattoman tuottelias säveltäjä, joka hallitsi kaikki teoslajit, myös kamarimusiikin saralla. Teoksiin mahtuu suhteellisesti vähäpätöisempiä nuoruudenteoksia (jotka ovat kyllä tyylillisesti ja teknisesti lähellä täydellisyyttä) sekä nopeasti sävellettyjä tilausteoksia, mutta parhaimmillaan Mozartin musiikki nousee ylimaallisiin taivaallisiin sfääreihin.

Ohessa varsin subjektiivinen luettelo Mozartin merkittävimmistä teoksista kamarimusiikin saralla.

Sonaatit viululle ja pianolle.
Näistä voi unohtaa varhaisimmat teokset, mutta esim. K304 (e-molli) ja K376-380 ovat helmiä.
Suositeltavia levytyksiä ovat mm. Haebler & Szeryng, Lupu & Goldberg, Perlman & Barenboim sekä Szell & Druian.

Divertimento viululle, alttoviululle ja sellolle, K563
Periaatteessa siis jousitrio, mutta epätavallisen pitkä, kuusi osaa. Varsinkin teoksen ensimmäiset osat ovat todella tiukkaa soittajien vuoropuhelua, tuskin pysyy nahoissaan tätä kuunnellessa.
Suositeltavia esityksiä: Grumiaux-trio sekä yhtye Kremer-Kashkashian-Ma.

Kvintetto pianolle ja puhaltimille, K452
Epätavallinen kokoonpano, mutta tulos on mahtava, parhaiden pianokonserttojen tasoa.
Ashkenazyn ja Lontoon puhallinsolistien vanha levytys tuntuu parhaalta (levyllä myös Beethovenin kvintetto samalle kokoonpanolle), mutta sitä on vaikea saada. Jenö Jandon johtaman yhtyeen levytys on myös hyvä.

Kvintetto klarinetille ja jousikvartetille, K581
Kenties kaikkein ylimaallisin Mozartin teoksista.
Tästä on monia hyviä esityksiä, esim. Leister & Berliinin solistit sekä Brymer & Allegri-kvartetti.

Jousikvintetot, erityisesti C-duuri K515 ja g-molli K516
Kaksi täydellistä mutta erityyppistä teosta -- apolloninen ja melankolinen, hieman samalla tavalla kuin Mozartin viimeiset sinfoniat samoissa sävellajeissa.
Suositeltavia esityksiä: Vahvistettu Talich-kvartetti, vahvistettu Tatrai-kvartetti, vahvistettu Orlando-kvartetti sekä Amadeus-kvartetin ja Cecil Aronowitzin useat levytykset.

Pianokvartetot g-molli K478 ja Es-duuri K493
Parhaat esimerkit Mozartin teoksista pianolle ja jousille.
Suosituksia: Dezsö Ranki & Eder-kvartetin jäseniä sekä Bart Van Oortin johtama yhtye vanhoilla soittimilla. Bernstein ja Juilliard-kvartetin soittajat ovat tehneet varteenotettavan levytyksen g-molli kvartetosta.

Jousikvartetot nro 14-19 (ns. Haydn-kvartetot)
Mozart sävelsi 23 jousikvartettoa, joista 13 on varhaisteoksia. Haydnin vaikutuksesta Mozart kypsyi tässäkin lajissa ja sävelsi nämä kuusi mestariteosta. Viimeiset neljä kvartettoa ovat nekin erinomaisia, mutta eivät kuitenkaan samaa tasoa.
Levtytysten referenssinä pidetään usein Quartetto Italianon levytyksiä, mutta myös esimerkiksi Amadeus-kvartetti (useita levytyksiä), Berg-kvartetti ja Suske-kvartetti ovat tässä korkeinta tasoa.

KL
 
Kiitokset hyvästä esittelystä. Heh, muistan suuren hämmästykseni, kun tajusin että Saksan kansallislaulu on kertakaikkisen ihanaa musiikkia . ;)
 
Löytyisikö suosituksia Sibeliuksen kamarimusiikista?

-medit-
 
medit sanoi:
Löytyisikö suosituksia Sibeliuksen kamarimusiikista?

-medit-

Jousikvartetto Voces intimae on tietenkin ehdoton. Sen lisäksi Sibeliuksella on paljon mainioita kappaleita viululle ja pianolle, esim. opukset 77-81. Suurin osa Sibeliuksen kamarimusiikista on varhaisia teoksia opiskeluvuosilta, kannattaa kuunnella itse.

Veikkaisin, että BIS ja kotimaiset levy-yhtiöt ovat tehneet laadukkaita levytyksiä näistä teoksista. Esimerkiksi viulukappaleet löytyvät BISin 5 levyn kansioista The Sibelius Edition Vol. 6 - Violin & piano.

KL
 
String Quartet A minor 1889 ja B flat major Op.4 - The Sibelius Academy Quartet - Finlandia 345
Early Chamber Works Vol.1 & Vol. 2 - Kovacic, Lagerspetz, Soderblom, Angervo, Gustafsson, Quarta, Miori, Rousi, Novikov - ODE 826 ja 850
String Quartet in D minor Op.56 Voces intimae - Julliard String Quartet - Sony SK 48193

Tuossa nuita sibben jousikvartettoja ynnä muuta...
 
ahaapalainen sanoi:
Eilen autolla ajaessa tuli Ylen Ykkösestä juttua ja otteita Schumannin pianokvintetosta. Heräsi kiinnostus ko. teosta kohtaan. Olisiko kenelläkään hyviä levysuosituksia?

Ensimmäisenä Hyperionilta: Schubert ( siis ei Schumann) Ensemble of London. Ainakin mulle tämä on se "oikea."
Levymerkkiä en lonkalta muista mutta Clifford Curzonin ja Budapest- kvartetin livetallenne on IMO melkein samaa sarjaa. ( Jos mono ei ole este. )
--
Menachim Pressler& Beaux Arts ei oo omakoht. tuttu, vain maineelta.
 
Kiitokset:)

Aloittanen tuosta Voces Intimae - kvartetosta.
..hmmm.. etenkin kun sellainen näyttäisi olevan jo kotona (Rondon levy 5/2008, Tempera-kvartetin esitys)

-medit-
 
lehtk sanoi:
...
Divertimento viululle, alttoviululle ja sellolle, K563
Periaatteessa siis jousitrio, mutta epätavallisen pitkä, kuusi osaa. Varsinkin teoksen ensimmäiset osat ovat todella tiukkaa soittajien vuoropuhelua, tuskin pysyy nahoissaan tätä kuunnellessa.
Suositeltavia esityksiä: Grumiaux-trio sekä yhtye Kremer-Kashkashian-Ma.
...

Mossen divertimentot on pohjaton aarrearkku. Mainitaan ainakin KV 334,jousivintetille ja kahdelle käyrätorvelle. Yhtä ylimaallinen kuin klarinettivintetto.
OTOH, siellä todellakin on sitten kanssa kaikkea sellasta kun on sitten vähän vähemmän, ööö mitenkäs sen sanois, siis ihan tylsää kamaa kanssa.
Kun näitä on vähän väännetty silleen kertakäyttötavaraksi, tilauksen mukaan, jonkun sunnutaipäivällisen tai perjantai-illan bileiden taustamusiikiksi, osta-ja-unohda. Siis ihan että Mosse sais vuokra(=ryyppäys?)rahoja. Niin että jos joku random- divertimento ei heti tunnu kolahtavan, niin vika välttämättä ei oo vastaanottavassa päässä.
Mutta siellä on joukossa paljon helmiä.

KV:334:n kakkososa Andante (Tema con variazioni). I say no more.

Camerata Luzerne/ Robert Zimansky on näitä purkitelleet urakalla. Äänitykset 80-luvun alusta, seedeitä kymmenisen vuotta myöhemmin. Jos jossain törmäätte älkää epäröikö sekuntiakaan.

...
Pianokvartetot g-molli K478 ja Es-duuri K493
Parhaat esimerkit Mozartin teoksista pianolle ja jousille.
...

Deccan Historic-sarjassa oli yksi niitä levyjä jotka pitäis olla jokaisen hyllyssä:

Pianokvartetot: Amadeus-kvartetti&Clifford Curzon ja käyrätorvikvintetto:Dennis Brain&Griller-kvartetti. ( Grillerin ja Amadeuksen marssijärjestyksestä ei tarvitse keskustella, mut Brain on killeri.) Bonuksena kvartettien John Culshaw/Kenneth Wilkinson- äänitys joka jättää useimmat steroversiot varjoonsa.
Näillä Decca nimensä teki.

...
Kvintetto klarinetille ja jousikvartetille, K581
Kenties kaikkein ylimaallisin Mozartin teoksista.
Tästä on monia hyviä esityksiä, esim. Leister & Berliinin solistit sekä Brymer & Allegri-kvartetti.
...

( Eipäs oo! Klarinettikonsertto tai pianokonsertot 18-23 on! :D )

Tota, Benny Goodman vetää tän ihan referenssinä. Ihan totta. Ja konserton kanssa. Molemmat samalla levyllä, muistaakseni RCA:lta(?), Boston Symphony Orchestran&Charles Munchin kanssa, ja kvarteton Bostonin pumpun kvartetin kanssa. 1956, Tanglewood?

Ja sitten Thea King, English Chamber Orchestra, Jeffrey Tate& samalla levyllä taaskin kvintetto orkesterin jäsenten kanssa. ( Tässä se on muuten silleen ihan oikeesti soitettu niin kuin on kirjoitettukin. Noihan on basettiklarinetille, terssiä modernia alemmas ulottuvalle instrumentille kirjoitettu, jälkeen päin sitten soviteltu modernille instrumentille. Ja keskustelkaa siitä G vs. As-virityksestä sitten neetistien kanssa, please. En kommentoi enempää ettei tule sanomista. :D )

Nämäkin on kaks levyä kun pitäis olla jokaisen hyllyssä. IMO.

---

Klassisessa musiikissa on kauhean vähän jos lainkaan asioita joihin pitäs käyttää yhtä paljon aikaa kun Mossen kamarimusiikkiin. Ehkä Mossen pianokonserttoihin, mut siinä se sitten taitaa ollakin. :) ( nojoo, Mossen ja Beethovenin pianosonaatit, ehkä.)
 
miksin sanoi:
Klassisessa musiikissa on kauhean vähän jos lainkaan asioita joihin pitäs käyttää yhtä paljon aikaa kun Mossen kamarimusiikkiin. Ehkä Mossen pianokonserttoihin, mut siinä se sitten taitaa ollakin. :) ( nojoo, Mossen ja Beethovenin pianosonaatit, ehkä.)

Tuota noin... melkoinen lausahdus. Klassisessa musiikissa ja vaikka siis vain kamarimusiikissa on _valtavasti_ asioita, joihin kannattaa käyttää aikaa ja osan toki ansaitsee Mozartkin. Tässä muutamia teoksia:

- Bach: Sonaatit ja partitat viululle
- Bach: Soolosellosonaatit
- Bartok: Jousikvartetot
- Beethoven: Pianosonaatit, jousikvartetot, viulusonaatti op 47, Sello sonaatti op 69, Archduke pianotrio
- Brahms Viulusonaatit, sellosonaatit, klarinettisonaatit, klarinettikvintetto
- Debussy: Jousikvartetto
- Dvorak: Amertican jousikvartetto, Pianokvintetto
- Frank: Viulusonaatti
- Haydn: Jousikvartetot
- Mendelsohn: Oktetto jousille
- Mozart: Jousikvintetot
- Ravel: Jousikvartetto
- Schönberg: Jousikvartetot, Verklärte nacht,
- Schubert: Arpeggione sonaatti, jousikvintetto, Trout kvintetto
- Schuman: Pianokvintetto
- Shostakovich: Jousikvartetot

huh... ja paljon muuta.
 
OT

lehtk sanoi:
...
Näiden referenssinä voisi pitää Tatrai-kvartetin 1960-luvulla Hungarotonille tekemiä levyjä.
...

Mä poistan nykyään melko kritiikittömästi kaiken Hungarotonin mihin törmää. Vaikka ei olis yhtään tuttua nimeä levyllä. Montaa kertaa ei oo pettänyt, joukossa todellisia helmiä. ( Brahmsin sinfoniat, unkarin valtion radion ja television orkesteri, kapu oli joku ei muista/nevahöörd. vauhtia ja vaarallsisa tilanteita, yltiöromanttista Brahmsia liian nopeesti soitettuna, samalla sykkeellä ja rubatolla kun joku hiton mustalaisorkesteri. Zimablom vaan puuttuu:D Äänitykset Hungarotonilla kauttaaltaan hyviä tai erinomaisia.)

ENOFOT
 
Back
Ylös