Kaksoiskartio

hatiol

Käyttäjä
Liittynyt
15.8.2006
Viestejä
434
Ovatko kaikki kaiuttimet, joissa on kaksoiskartio, ns. laajakaistaelementtejä?
 
Eivät.

Sä taidat meinata semmoisia koaksiaalisia elementtejä, missä on siis diskantti erikseen, siinä keskiäänisen edessä?

Tai sitten on myöskin vaiheplugilla varustettuja elementtejä, mitkä ovat yksitie ratkaisuja, mutta se keskiosa ei kumminkaan liiku, vaan se kartio sen "keskitapin" - elikkäs vaiheplugin ympärillä.

Sitten on myöskin Triaksiaali kaiuttimia, missä on kolme eri elementtiä, samassa elementissä, mutta siis erillään toisistaan. :)

Mutta juu. Laajakaista-elementeillä tarkoitetaan semmoista elementtiä, missä on vain yksi kartio, joka toistaa suurta taajuuskaistaa, ihan itsekseen. :)

Matti.
 
Tuplakartio on nimensä mukaisesti. Puhekelassa pölykupin ympärillä on pienempi kartio. Joka toistaa korkeampia johonkin rajaan asti.
 
Mielenkiintoni asiaan heräsi, kun törmäsin Bebekin sivuilla olevaan kaiuttimeen. Minkäänlaisia specsejä en löytänyt ja siksi kyselen. Kaiuttimen "tunnus" on YD300-5R126B - 12 INC 8 OHM 120 WATT.
Kovin kummoista laatua en kuvittele löytäväni, mutta jos tuo on laajakaista, niin voisin kokeilla baffelin väkästelyä. Ei ainakaan konkurssi uhkaisi.
 
Onhan se laajakaista. Sellaisia on ollut aina. Ensimmäiset autokaiuttimeni oli sellaiset 80-luvun alussa: Radioduosta Philipsin kaksoiskartiot vaan ja niihin kotelot väsäämään ja erinomaiset tuli. Isobroidi joskus itse teki myös kartion ja liimasi kiinni ja toimi sekin kuulemma.
 
http://www.bebek.fi/kauppa/lisatiedot.php?=&tuote_id=255 Tuota tarkoitit siis. Ihan yleisellä tasolla vain vastasin. Lisäkartio keskellä nimenomaan tuo ylätaajuuksia lisää. Omat muinaiset elementtini olivat neljän tai viiden tuuman vain ja kyllä ne ainakin diskantitkin toistivat tasapainoisesti. Mihin asti kuka tietää, 13kHz? Mikä onkaan c-kasetin yläraja..
 
Sitäpä juuri katsastelin. Taajuudet 13 khz:in olisi jo ihan hyvä. Olen niin vanha ukko, että ainakaan nykyisistä laitteistani en kuule korkeampaa kuin 12 khz testisignaalin. Korvat suhisee semmoista n. 9500-11000 hz voimakkaasti yötä päivää. Kaikista hienoimmat pikkujutut taitaa jäädä kuulematta, mutta kyllä siltikin hyvän soundin tunnistan. Tällä hetkellä minulla on Jordanit konusklooneissa. Ne ovat kohtuullisen hyvät, mutta hiukan "suurempaa" ääntä kuuntelisin mielelläni. Nuo Bebekit ovat 12", joten saattaisi baffelissakin löytyä muhevampaa ja lämpöisempää ääntä. Taidan tuon investoinnin tehdä ja kerron kokemuksestani, kunhan saan askarreltua ja kuunneltua.
 
Soittelinpa Bebekiin ja eilen ei täällä Tampereen myymälässä tuotetta ollut. Tänään ilmoittivat tavaraa Suomesta löytyvän ja kertovat milloin voin noutaa. Elementin ominaisuuksista ei paljon tietoa ollut, mutta sanoivat kaistan ylittävän 10 khz.
Kertomansa mukaan heillä kaiuttimien kysyntä romahti n. 4 vuotta sitten ja varastossa ei nykyään ole sitä valikoimaa, mikä sivuilla näkyy. Minusta tuntuu, ettei halpoja kajareita monikaan viitsi rakentaa? Laadukkailla ja kalliimmilla elementeillä lienee jonkin verran kysyntää, koska niillä saavutetaan oikein tehtynä huomattavasti hinnakkaampien kaupallisten tuotteiden taso ja säästöä tulee. Ne muut diy-hommaan liittyvät fiilikset vielä lisäksi. Odotellaan ja katsotaan.
 
Valitettavasti ns. halpakaiuttimet ovat ääneltään lähinnä irvistyksiä aiheuttavaa. Olen niitä joskus käyttänyt/ kokeillut juuri edullisuuden vuoksi. En kauan. Edes autotallissa. Nyt etsiskelen korvaavia elementtejä Monacor SP-110/4:n tilalle. Kyllä niistä mukavasti vähän matalaakin lähtee, mutta... On vain valikoimat vähissä laadukkaissa 4":n ja 4 ohm. midbassoissa. Kun niitä tarvittaisiin 2/ pönttö 8ohm. takia. Ja jos löytyy, niin maksavat ehkä 50€ kappale. Joten äänelle tulisi hintaa.
 
ealab sanoi:
Valitettavasti ns. halpakaiuttimet ovat ääneltään lähinnä irvistyksiä aiheuttavaa. Olen niitä joskus käyttänyt/ kokeillut juuri edullisuuden vuoksi. En kauan.

Näin se tuppaa olemaan. Yleensä halpiksista löytyy joku piirre, joka alkaa sitten ärsyttämään siihen malliin, ettei niitä jaksa pidemmän päälle.

Eri periaatteiden kokeiluun ovat kyllä ihan ok. Riskinä on että periatteesta saa väärän kuvan (liian) huonon elementin takia.
 
Ostin nuo kyselemäni elementit ja tökkäsin baffeleihin. Levyt olivat n. 60x100. Diskanttia on kyllä tarpeeksi ja bassopuoli on oikeastaan aika hyvä. Äänessä on läsnäolevuutta, mutta.....?
Ääni on kireä ja keskiäänet ja alemmat diskantit ovat h......n korostuneet. Laajakaistaelementtinä ainakaan baffeliin noista ei ole, eikä taida olla muutenkaan. Ehkä jollakin pätevällä EQ:lla noista voisi juuri ja juuri käypäset saada, mutta ei maksa vaivaa.
Itseasiassa ihmettelen mihin nuo on tarkoitettu. Joka tapauksessa ne ovat nyt dipolibassona, jota ajan subbarivahvarilla ja betonibunkkerissani ne toimivat hyvin ja normaalin subbarin aiheuttaman kaltaista kuminaa ei juurikaan esiinny. Rahani (50€) ei mennyt hukkaan, mutta tulipahan todistetuksi, että halvalla ei saa laatua näissä asioissa.
 
Sisäänajokin on mielessä pyörähtänyt. Voinpa niitä jossain vaiheessa muutaman päivän sisäänajaakkin, mutta silloin on oltava itse jossain muualla.
Se korostuma on sitä luokkaa, etten usko suurtakaan apua olevan, mutta jos sopiva lomamatka tulee, niin sen ajaksi voisin pistää ne pehmiämään.
 
Eikös tuo bebekin kaksoiskartio ole lähinnä kitarakaappeihin tarkoitettu elementti? Eli lähinnä fiilistelypeli äänen tuotantoon, ei neutraali toistokoje. Ainakin olen joskus nähnyt samantyylisiä elementtejä takaa avoimissa laatikoissa harvan kankaan takana. Saattaa olla tietynhenkiselle sooloilijalle juuri SE juttu.
 
Back
Ylös