Kaksitie laajakaistoilla

Jiippari

Käyttäjä
Liittynyt
15.2.2009
Viestejä
13
Tuli ostettua pari kipaletta Tangband W4-657sc elementtejä kokeeksi. Nyt tuli villi idea toteuttaa kaksitiekaiutin noilla elementeillä. Jos laittaisi noita 5 kpl per kotelo, ylin toistaisi n. 200 hertsistä ylöspäin ja neljä hoitaisi basson. Miten mahtaisi toimia? Bassoiksi olisi varmasti sopivampiakin elementtejä tarjolla, mutta mielestäni olisi tyylikästä kun kaikki elementit olisi samanlaisia. Äänenpaine varmasti riittäisi noilla, huone on 16 neliöinen levyrakenteinen, musiikkimaku kattaa suurinpiirtein kaiken paitsi suomipopin ja iskelmän. Sori jos aiheesta on ollu jo juttua, en löytäny haulla kylläkään...
 

mkutvonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
4 122
Kaupunki
Orimattila
Tuollainen vastaisi siis periaatteessa yhtä 8" elementtiä pinta-alaltaan. Tiedä sitten, joku viisaampi voisi kertoa, kuinka tuollaisten pikkuisten ominaisuuksilla päästään oikeasti alas. Itse olen miettinyt vähän samansuuntaista, mutta 4":lla Fostexilla ja 15" Eminencellä. Pahvelissa, tiätty.

Miksei tuo teoriassa voisi toimiakin, silti. Onhan noissa meikäläisen nykyisissäkin alimpia 700 hertsiä toistamassa kaksi 5.25" elementtiä. Kyllähän ne mänee melko alas, mutta slämmiä ei kyllä lähde niin kuin isommista elementeistä.
 

Jiippari

Käyttäjä
Liittynyt
15.2.2009
Viestejä
13
Ei niillä kovin alas tarvikkaan päästä, basson tarkkuus, nopeus ja korostumattomuus on pääasia. Olen testannut vain yhtä elementtiä 4 litran suljetussa, kun sellainen sattui olemaan. Ajattelin refleksiä noille neljälle, 20 litraa ja viritys n. 60 hertsiä. Monet tuntuvat käyttävän 70-75 Hz, mutta siihen näyttäisi tulevan pieni korostuma. Suljettu olis varmasti toiston tarkkuuden kannalta hyvä, mut alaraja jää tosi ylös. Subbaria en enää halua, jatkuvaa säätämistä kun vaihtaa musiikkilajia, tai sit mä en vaan osaa :(
 

eemeli

Hifiharrastaja
Liittynyt
13.12.2006
Viestejä
777
Kaupunki
der bunker
Eihän tuon testaamisessa muuta häviä kuin omaa aikaa ja vastineeksi sitten saa kokemuksia. Joten ei muuta kuin tekemään vaan.

Itse kuitenkin katsoisin tuohon kaveriksi ihan oikean diskantin ja nostaisin jaon sitten diskantista riippuen 1.5kHz...3.0kHz tuntumiin. Tosin tämähän on laajakaista, joten...

16m2 huone ja kokeilisin ainakin hieman vielä reilumpaa koteloa alemmallakin vireellä. Kenties 6l/elementti ja 50Hz vire. Ko elementtiä en ole testannut, mutta pienemmistä ja vastaavan kokoisista laajakaistoista on joitakin kokemuksia ja kaikki ovat olleet parempaan päin reilusti alas viritettynä 20m2 betonikopissa. Kyllä nuokin kestää ihan jo äänen voimakkuuksiakin tuolla vireellä.
 

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
6 619
Kaupunki
Joensuu
Ite ehkä laittaisin BFFB kompinaatioon ne eli alin olisi basso, kaksi keskimmäistä fullrangeja ja ylin taas basso. Voi tulla turhan buumaava kajari jos 4 elementtiä toistaa alimmat ja vain yksi niistä koko alueen.. noin omalla mutulla laskettuna tulisi 9 desibelin vaimennus jakotaajuuden yläpuolelle, missä vain yksi elementti toistaisi kaistaa. Tietysti siitä pääsee eroon vaimentamalla bassoja toistavia kolmea elementtiä, mutta mieluummin ehkä pitäisi särön pienenä myöskin ylemmällä kaistalla.

Suuntakuvioon tulee tietysti vähän häröä kahdella kokoalueen elementillä ja diskantit vaimenee, mutta siihen voisi avuksi harkita jotain halpaa diskanttiakin ensimmäisen asteen ylipäästöllä jostain 5 kilohertsin yläpuolelta. Diskantin sitten sijottaisi ihan keskelle kaikkia elementtejä. Muutenkin vähän epäilen noitten 4-tuumaisten laajakaistojen kykyä toistaa yläpää siihen verrattuna mitä joku halvin ja kohtuu kelvollinen diskantti ja kondensaattori kustantaa.

Näin nopsaan tuumailtuna.
 

eemeli

Hifiharrastaja
Liittynyt
13.12.2006
Viestejä
777
Kaupunki
der bunker
Diskantit tuossa hoffan asetelmassa hieman tosiaan kärsivät kampasuodosta. Kuinka merkittävästi, sen kertokoon joku kokeneempi, mutta ko. elementin rajallisesta diskantin toistokyvystä on jonkin verran kuulopuheita muutenkin. No nuo ovat tosiaan kuulopuheita ja nehän voi aina todistaa vääriksi tekemällä soivan pelin. ;)

Jos diskanttipäähän kaipaa jotain edullista korkealla jaolla, niin Eminencellä olisi APT50/APT80 varsin mielenkiintoinen vaihtoehto.
 

mkutvonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
4 122
Kaupunki
Orimattila
Tuota mahdollista bassokorostumaahan voisi yrittää kompensoida jakotaajuudella? Jakaa loivasti niin, että elementtien oma vaimentuma kumoutuu. Joko onnistuu tai sitten ei. Jälkimmäinen on aika todennäköinen vaihtoehto...

Tuon alkuperäisen idean paras puoli on mielestäni jakotaajuus, joka on hyvin kaukana korvan herkimmästä alueesta. Itseänikin kiehtoo juuri tapa tehdä kaksitiekaiutin niin, että koko herkimmän kaistan toistaa laajakaista, ja sitten ylä- tai alapuolelle laitetaan toinen elementti. Ja kyllähän 6.5" Fostexkin toistaa loppujen lopuksi hyvin nätisti sinne asti minne toistaa, eli n. 16kHz. Olen kuullut surkeampaa diskanttia ihan "dedikoiduistakin" elementeistä.

Tuo tyypillinen 1,5-3kHz jako on juuri keskellä korvan herkintä aluetta. Itse ajattelisin juuri, että jaon pitäisi olla joko alle 500 hertsin tai yli kymmenen kilon kieppeillä. Näin teoriassa jakosuotimen värittymät pysyisivät harmittomammilla alueilla.
 

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
6 619
Kaupunki
Joensuu
Tjuu.

Itsellä soi vieläkin muutaman vuoden säädön käyneet kakstiet 500 hertsin jaoilla. Yläpäänä 2" Tangband ja bassona 8" Seas. Ongelmaisinta tuossa 2-4 kilohertsin jakotaajuudessa on tehovasteen säätäminen. Kun elementit eroavat halkaisijaltaan ja ominaiselta suuntaavuudeltaan aika paljon toisistaan, niin OffAxis -vasteet menevät aika kuralle, vaikka OnAxis olisikin hyvä.

Näissä omissa on 2" dipolissa, eli melkolailla sivuttaissuuntaava alapäästään. Samoin 8" on suuntaava yläpäästään kartion kokonsa ansiosta. Aika tuurilla sattui sitten vielä 2-tuuman baffeli oikeisiin mittoihin suhteessa kartion rajaetäisyyksiin, että suuntaavuus pysyy nättinä koko kaistalla, yläpäästä kiristyen.


Tuotakin basson vaimenemista voi mallintaa etulevyn mukaan edge -ohjelmalla aika simppelisti. Saa kuvaa mistä taajuudesta alkaa bafflestep syödä vastetta. Edge on kait vieläkin ilmainen jossain internetin syövereissä. En nyt muista mistä osoitteesta sen sai hankittua.
 

Jiippari

Käyttäjä
Liittynyt
15.2.2009
Viestejä
13
Tarkennetaan vielä että diskanttia en ole noihin laittamassa. Tarkotuksena oli tehdä pikkupurkit noista Tb:stä, mutta silloin kun iskee luukutusinto niin yläpää menee kuralle kartion liikkeen takia. Että tästä ajatus lähti, yhdestä elementistä bassot pois ja 1-4 samanlaista toistamaan bassoja. Ja oma sointi-ihanne on tummaan päin kallellaan, sihahteleva ja liian metallinen disu nostaa karvat pystyyn. Tb:n yläpää on näiden yhden kaiuttimen ( :D) testien mukaan vähän sinne päin mitä haluaa, vaikka kyllä siellä metallikin maistuu.
 

TapsaS

Käyttäjä
Liittynyt
5.8.2006
Viestejä
2 147
mkutvonen sanoi:
Itse olen miettinyt vähän samansuuntaista, mutta 4":lla Fostexilla ja 15" Eminencellä. Pahvelissa, tiätty.

Vähän off-topic mutta en voinut vastustaa. Itsellä työn alla 5":n Feastrex ja tänään tuli Ranskasta, kiitos Mitrolle, 16":n Supravox-sähkömagneettihärpättimet. Hienoa työtä näyttävät olevan ainakin päällisin puolin. Huomenna pitää hommata noille Suprille virtalähteet ja sahata baffelit. Eiköhän illansuussa saada sisäänajoon. Pahvelissa, tiätty.

t. Tapsa

PS. Ei tuo nyt ihan noin helposti käy. Puoli vuotta noitakin on suunniteltu. Mutta hyvin suunniteltu, puoliksi tehty.
 
Ylös