Kajarien piikit

hanneslampi

Käyttäjä
Liittynyt
2.1.2008
Viestejä
10
Suuret ja painavat Wharfedale Emerald kaappien mukana tuli alustaan sijoitettavat PIIKIT. Koska meillä on parkettilattia, en raaski niitä käyttää. Laitoin alle tavalliset huonekalupyörät. Nyt ne liikkuvat kevyesti noin niinkuin säätöä ajatellen.
Mitä eroa nyt sitten tällä ratkaisulla on äänenlaatuun?
Itse ainakin olen tyytyväinen. Kaappeja on helppo liikutella jo siivoustakin ajatellen ja parkettiin ei jää jälkiä.
 
Kyllä se basso oman kokemukseni mukaan tarkentuu aika huomattavasti kun niittaa ne piikit sinne pohjaan (ja naapurit tykkää kun ei bassot mene talon runkoon, eli ei kuulu niin pahasti naapuriin). Parketti täälläkin mutta aluslevyt piikeille on helposti tehty= otat 8kpl sopivan kokoisia kolikoita joihin napautat pistepuikolla kolon (johon piikki asettuu). Sitten suosittelen laittamaan kolikoiden molemmille puolille pyöreän tarrahuopatassun. Näin ei huomaa että metalli on kolikko, eikä parkettiin tule jälkiä jos kajaria liikutellaan. Huovat antavat myös hiemen anteeksi lattian epätasaisuuksia, eli ei keiku (karkea säätöhän tapahtuu tietysti itse piikkien jengalla). Päällipuolen huopa estää myös piikin luiskahduksen pois pistepuikon kolosta jos joku sattuu tönäisemään kaikattimia. Kokeile ihmeessä. Eikä maksa montaa kymmentä senttiä (jollet käytä 2€ kolikkoja :D)

Kajarit

PB090022.jpgSubi

PB090023.jpg
 
Kaverillani oli kanssa huonekalupyörät alla ja ne alkoivat hiemankin kovempaa soidessa resonoimaan alla ikävästi, 1 vaihtoehto voisi olla tuon kolikko idean lisäksi, soundcaren superspiket jollaiset itsellä on käytössä, ei ala resonoimaan ja näiden kanssa on kaiuttimia helppo liikutella.
http://www.soundcare.no/
 
Piikeillä tarkkuus paranee kautta linjan, bassoista diskanttiin. Niillä on kätevä säätä kaiutin stabiiliksi alustaan, silloin kun lattiassa on pientä heittoa. Ottaa oikeen kunnolla kämmenellä kiinni kaiuttimesta tai vastaavasti hieman tönäisee sormella kaiuttimen etulevyn yläosasta, näin helpoiten huomaa sen onko piikit hyvin säädetty alustaan nähden. Silloin kun kaiutin ei liikahda, siis tuntuu että on todella jämäkästi alustallaan kun sitä yrittää liikuttaa varovasti yläosasta, on piikit säädetty oikein. Kaiutin on myös hyvä laittaa vaateriin piikkien avulla, monesti lattiat heittää yllättävän paljon ja saattaa että toinen kaiutin osoittaa helposti sentin ylemmäs kuin toinen (tämän huomaa jo monesti kuuntelupaikaltakin kun nousee hieman ja vertaa kumman kaiuttimen "katto" näkyy enemmän)

Löytyyhän noita oikeitakin piikin alusia esim projectilta edullisesti. En kyllä mitään rullia lähtisi normaalipainoisten kaiuttimien alle laittamaan, ikävähän tuo olisi jos joka siivous kerran jälkeen kaiuttimien paikat ovat muuttuneet. Kyllä sieltä kaiuttimien ja piikkien välistä saa pölyt pois varovasti esim. jollain kostutetulla rätillä. Kyllä kaiuttimien sijoitus on usein niin kriittistä hommaa että siihen kannattaa todella käyttää aikaa, eikä niitä sen jälkeen kovin helpolla halua liikuttaa kun paikka on löytynyt.
 
teekal sanoi:
. Kyllä kaiuttimien sijoitus on usein niin kriittistä hommaa että siihen kannattaa todella käyttää aikaa, eikä niitä sen jälkeen kovin helpolla halua liikuttaa kun paikka on löytynyt.
Tämän syyn takia, olen laittanut teippipalat lattiaan ja koneella on vielä cm mitat ja kuva tallella =)) Vaimo kun tuppaa aina siivotessaan siirtämään noita pömpeleitä.Ja ei sitä aina viitsi alkaa sille huutamaan, jotta sopu säilyy olen tehnyt nämä ns ratkaisut, eli souncaret alle jotta vaimon helppo siirtää/ei jää jälkiä, jos jonkun piikin alta lähtee levy ja sitten vedetään lattiaa pitkin (kokemusta tästäkin on) Kun oikea paikka kaiuttimelle löytyy niin mittanauha käteen ja etäisyydet muistiin + kuvakin hyvä =)) ja maalarinteipistä tai läpinäkyvästä teipistä tassujen alle, ns merkkikohdat.
 
Jep, lattiassa teippimerkit ja paperilla "huonekaavio" mittoineen täälläkin. Aina kuitenkin ku on jotkut sukujuhlat ni vaikkei kukaan mihinkään muuhun koskisi niin takuu 150% varmasti joku hiihtää heti kajareiden luokse ja potkaisee tai nojaa ne paikoiltaan... AAaaaaaaRGH!

Tuo huopa/kolikko systeemi pitää vauriot silloinkin minimissään. Onhan noita aluslevyjä kaupoissa piikeille mut oli yllättävän kalliita eikä niissä ole tuota huopaa päällä ;)
 
riqu.ruisku sanoi:
Kyllä se basso oman kokemukseni mukaan tarkentuu aika huomattavasti kun niittaa ne piikit sinne pohjaan (ja naapurit tykkää kun ei bassot mene talon runkoon, eli ei kuulu niin pahasti naapuriin).

Käsittääkseni tilanne on juurikin päinvastainen, eli piikit kytkevät kaiuttimen lattiaan ja bassot menevät iloisesti rakenteisiin. Jos äänen välittymistä rakenteisiin haluaa vähentää, niin kaiuttimen ja lattian välissä pitää olla jotain värähtelyä vaimentavaa ainetta, kuten kumia tms.
 
Jos tätä pohtii tekniseltä kannalta, niin kaiutin laittaa ääniaallot liikkeelle sitä paremmin ja tarkemmin, mitä tukevammin se itse pysyy paikallaan. Eli piikit käyttöön :D
 
Itse otin muutama kk sitten kokeiluun Rautiasta lukkomuttereita piikkien alle ja huopatarrat muttereiden alapintaan. Piikki asettuu sopivan kokoiseen mutteriin hyvin ja lukkomutterin päässä oleva muovi/kumi vielä tukee sitä hyvin, ei äänellisesti ainakaan negatiiviseen suuntaan menny.
 
Hevimees sanoi:
Käsittääkseni tilanne on juurikin päinvastainen, eli piikit kytkevät kaiuttimen lattiaan ja bassot menevät iloisesti rakenteisiin. Jos äänen välittymistä rakenteisiin haluaa vähentää, niin kaiuttimen ja lattian välissä pitää olla jotain värähtelyä vaimentavaa ainetta, kuten kumia tms.

Itse asiassa kumpikin parempi. Piikit toimivat akustisena maadoituksena. Värähtelyt tosiaan johtuvat lattiaan, eli poistuvat kaiutinkotelosta. Värähtelyt siirtyvät rakenteisiin samanaikaisesti elementeistä syntyvän äänen kanssa, toisin kuin ilman kautta rakenteisiin siirtyvän värähtelyn tapauksessa, jossa ne heräävät viiveellä. Joustavalla materiaalilla taas tehdään akustinen eristäminen, jolloin värähtelyt muuttuvat lämmöksi joustavassa materiaalissa. Kerrostaloissa käyttäisin joustavaa materiaalia, jotta naapurisopu säilyy paremmin. Muualla hiukan tapauskohtaista (mm. lattian rakenteella on suuri merkitys).

Oma käsitykseni on kuitenkin se, että piikkien merkitystä ääneen ylikorostetaan. Itse en käyttäisi kalustepyöriä, mutta erittäin massiivisilla kaiuttimilla ne saattaisivat toimiakin.
 
Jyrki_H sanoi:
Piikit toimivat akustisena maadoituksena. Värähtelyt tosiaan johtuvat lattiaan, eli poistuvat kaiutinkotelosta.

Periaatteessa joo, mutta riippuu. Monasti askit on vertauskuvallisesti pahvia, jolloin ei maadoitu oikeasti. Ja kyse on myös siitä minkälaiseen materiaaliin ja massaa yritetään maadoittaa. Tukeva aski piikeillä (tukevaan fleksaamattomaan jalkaan ja edelleen piikeillä) maton läpi betonilattiaan toimii esimerkillisesti.
 
En ymmärrä sääliä. Sillon ku mulla oli twin towerit, nii helpoin tapa saada ne mosterit balansoitua paikoileen, oli siis yksinkertainen puserrus kajarin päälle. Piikit uppos parkettiin ja oli ihan pirun helppoa löytää paikat jos ny joku vaikka oli onnistunu nostaa ne pois paikoiltaan.

Jos nyt muutkin suorittaa vastaavan toimenpiteen, niin suosittelen että kajareiden paikat ja kulmat on lyöty lukkoon. Mutta sen jälkeen on helppoa kun on vain kolme piikin reikää parketissa, eikä mitään helvetin tussailuja, jotka ei oo koskaa yhtä tarkkoja ja huomaamattomia kuin kajareiden piikkien jättämät kolot parketissa.

Suosittelen lämpimästi löytämään kajareiden oikeat kohdat ja sen jälkeen istumaan kajarin päälle ja varmistaan että se lepää tasapuolisesti. Rupeaa kajari löytään aina oman paikkansa, mikäli "mystinen haltija" vaikka sattuu viikonlopunaikana siirtelemään kajareita siivouksen yhteydessä :)

-mie
 
Jos piikin alle laittaa "tassut" ja huopamattoa niin miksi eikös se ole ihan sama asia kuin että laittaisi ne huopatassut suoraan sinne kajarin pohjaan? Ihan yhtä paljon se huopa kuitenkin joustaa ja pintapaine on sama vaikka huopatassua painaa kajarin pohja yhden piikin sijasta. Kallistuksen säätö ei tietenkään onnistu.

Pekka
 
Lähes kaikkia yhdistelmiä on tullut piikkien kanssa kokeiltua ja parhaaksi olen todennut piikkien käytön (mahd. lyhyenä) ja niiden alle suoraan lattiaa vasten teräksiset kololliset lattiasuojat. Ei siis huopia tai kumeja jne. Noilla piikinalusilla piikkien säätö on tosin paljon haastavampaa kun piikit suoraan lattiaan uppoavina, mutta lopulta se on kuitenkin todella kannattavaa. Kaiuttimien ei tulisi heilua lainkaan. Suoraan (laminaatti)lattiaan piikattuna bassot katosivat omassa huoneessani lähes täysin ja ääni muuttui jotenkin hälyisäksi. Kumialustojen käyttö suojien alla puolestaan korosti Ushereilla matalia taajuuksia liikaa ja tuntuivat huonontavan ajoituksia ja tarkkuutta.

Omilla jalustakaiuttimillani on ollut myös todella edullista käyttää piikkejä kaiuttimen ja jalustan välillä kumitassujen ja sinitarran sijaan.
 
Ilmoittaudun mukaan Piikkien puolesta -kansanliikkeeseen. Täällä ovat pönttöjen ja jalustojen alla piikit ja Dali Tablets -aluslevyt, joissa yläpuoli on keskeltä kolotettu metallinen kiekko ja alapuolella korkista tehty saman muotoinen kappale. Ainoa pieni moite: vuosien mittaan korkkipohja näemmä saattaa liukua itsekseen sivuun metallikiekon alta, joten kevyttä vuosihuollon tarvetta voi ilmaantua. Sen verran on painoa kaiutin-jalustayhdistelmällä, että nuo tabletit uppoavat puoliksi vuokraisännän linoleumiin:D Mut just sopivasti, sillä kaiutin istuu alustassa todella jämäkästi, heilumatta ja huojumatta. Mattokin palautuu kyllä muotoonsa sitten aikanaan. Toisto on tarkan kuuloista, aikaisemmilla Atacaman jalustoilla basso jotenkin häilyi ja 805 oli ilmeisesti liian painava korkeiden Nexusten nokkaan kiikkumaan. Alkuvuodesta sain B&W:n omat jakkarat, täytin ne hiekalla ja hyvin kelpaavat. Tukevuus muuttui ratkaisevasti myös siksi, että B&W:n jalustat voi ruuvata kaiuttimen pohjaan kiinni ja hyödynsin mahdollisuuden.

Jo vuosia tottunut siihen, että aina piikit alla tavalla tai toisella, joten muuta ei jaksa/viitsi/ehkä edes tohdi kokeilla. Ensimmäiset jalustat tein B&W satakymppisten alle itse ja lattiapiikkeinä toimivat kannoistaan katkaistut naulat, jotka löin jalustojen vaneripohjaan väärinpäin :D
 
Eikös muuten piikit oo tarkottu alunperin kokolattiamatoille? Jenkit ja Britit kun tykkää noista pölynkerääjistä.
 
Mulla oli aikoinaan piikit subbarin alla, mutta hajosin ihan täysin siihen siirtelyn vaikeuteen ja lattian varomiseen. Nykyään kaiutinjalkojen alla on pyöreäpäiset pultit korkeussäätöä ja kallistusta varten.

jantze sanoi:
Eikös muuten piikit oo tarkottu alunperin kokolattiamatoille? Jenkit ja Britit kun tykkää noista pölynkerääjistä.

Näin minäkin oon ymmärtäny.
 
Linn Skeetit o ratkaisu kaikkiin siirtelyongelmiin :)

Uppoaa piikki niin syvälle ja jämysti että voi hilata ja nostella ihan rauhassa. Ilman pelkoa siitä että alusta jää paikalleen ja piikki vahingossa painuu parketille/lattiamattoon.

Todella miellyttävä ja kätevä jos tykkää testailla eri sijoituksvaihtoehtoja, melkoisen kalliit ovat myös.
 
ajatelkaa tuo piikkihomma näin: :)

Kuvitelkaa ensalkuun egyptin pyramidi.

1. Jos haluat "siirtää" värähtelyt siitä kaiuttimesta rakenteisiin, niin silloin pyramidin kärki osoittaa kohti lattiaa.

2. Jos haluat "eristää" värähtelyt siitä kaiuttimesta, rakenteisiin, niin pyramidin kärki osoittaa kohti kaiutinta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuuntelet niitä piikkejä molemminpäin ja päädyt siihen ratkaisuun mikä kuulostaa paremmalta, siellä kuunteluhuoneessasi. :)

Matti.
 
Mitä tapahtuu jos tekee ns. ristikon johon laittaa piikit sekä ylä- että alapuolelle ja ristikko sitten kaiuttimen alle.
Jääkö värähtelyt ristikkoon?
 
Back
Ylös