Kaiuttimien sijainti huoneessa

^Nooh, tuo juttu keskusteltiin aikoinaan, kun se oli tuore tapaus. Valitaan vain kuunteluvolumet siten, ettei kapasiteettia ylitetä. Pitää vaan sitten tyytyä siihen, että kovempaa ääntä ei saa ulos. Tuohan oli päivän mittainen istunto. Pysyvässä ratkaisussa valitaan toki toinen ratkaisu.
Sahataanpa pilkkua. Laskimme yläpäätä, emme nostaneet alapäätä. Emmekä vääntäneet lisää volumea korjaamattomaan lähden. Problem solved.

Helicon 800:ssa pitäisi kyllä riittää kapasiteettia tuohonkin tilaan. Saattaa joutua jumppaamaan paikkoja mittalaitteiston kanssa.
 
^Nooh, tuo juttu keskusteltiin aikoinaan, kun se oli tuore tapaus. Valitaan vain kuunteluvolumet siten, ettei kapasiteettia ylitetä. Pitää vaan sitten tyytyä siihen, että kovempaa ääntä ei saa ulos. Tuohan oli päivän mittainen istunto. Pysyvässä ratkaisussa valitaan toki toinen ratkaisu.
Sahataanpa pilkkua. Laskimme yläpäätä, emme nostaneet alapäätä. Emmekä vääntäneet lisää volumea korjaamattomaan lähden. Problem solved.

Helicon 800:ssa pitäisi kyllä riittää kapasiteettia tuohonkin tilaan. Saattaa joutua jumppaamaan paikkoja mittalaitteiston kanssa.

Numeroiden valossa varmaan kyllä kohtalaisesti selviää, mutta ylättävän paljon sitä vaan isoon ja jonkinverran bassoja vuotavaan tilaan sitä ääntä hukkuu. En nyt äkkiseltään muista tarkkoja lukemia mutta kun muutin rintamiestalon yläkerran laatikon muotoisesta ~15m2 kuunteluhuoneesta lähes koko alakertaan aukeavaan olkkariin niin sai kääntää ihan selkeästi enemmän volumea että sai saman subjektiivisen äänenvoimakkuuden samoilla laitteilla (vahvistimessa dB näyttö että helppo oli verrata tehoja). "Ekvivalentit" neliöt lienee samaa luokkaa kysyjän kanssa ja tässä samassa tilassa aikoinaan esim Evidencet sai sopivalla musalla pohjaamaan, Kef R500:ia joutui lähinnä soitella jarru päällä ja nykyiset Trianglet myös saa kyykkäämään melkein musasta riippumatta. Nämä siis ilman että mitenkään korvia riipien joutuisi muuten kuuntelemaan, perstuntumalta selvästi alle 100dBC, ehkä jopa lähempänä 90dBC. 2x8" per puoli antaa jo toisaalta ihan hyvät lähtökohdat.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä tuli itsellekin mieleen. Ja uskon näin olevankin.
Saattaa sointiin ilmaantua paljon lisää uusia sävyjä pidemmällä aikavälillä. :)

Nimim. huonekorjaukseen tutustunut...

Samoilla linjoilla. En sano etteikö olisi mahdollista saada sijoittelemalla samankaltaista toistoa kuin edellisessä kuuntelutilassa, mutta saattaa vaatia melko luoviakin sijoitteluratkaisuja. Ja ne eivät aina ole elämisen kannalta järkeviä.

Jonkunlainen mittaussessio olisi hyvä ehkä tavalla tai toisella järjestää, niin näkisi melko suoraan onko bassoalueella ongelmia vai onko tullut totuttua betonikuution mahdollisesti aiheuttamaan korostumaan joillakin bassotaajuuksilla.
 
En tiedä yleisyydestä mutta tuolla reilun metrin ulosotolla ainakin nykyisessä tilassa stereokuvan ilmavuus & syvyysvaikutelma on just parhaimmillaan (useimmilla kokeilluilla toistimilla). Samoin bassovaste ajatellen subien naittamista. Ilman bassoapuja pieni hilaus seinien suuntaan olisi paikallaan.
Testaamallahan tuo aina selviää.

Lisätään nyt vielä että kakkossetissä kaikattimien takana etuseinään on matkaa 2,5-6,0 metriä (johtuen huoneen muodosta) mutta stereokuvassa ei mainittavaa muutosta ilmavuuden suhteen näillä toistimilla tapahdu, oli ne sitten 0,5 tai 6 metriä seinästä. Tapauskohtaista siis.

Omassa setissä toinen kaiutin on ison kulmakirjahyllyn kanssa naitettu, etäisyyttä siihen sivuilta ja takaa n. 1 m. Toinen sen sijaan on akustoidusta takaseinästä (puu, ryijyjä, akustiikkalevyjä + akustiikkaverho) 1,5 m ja akustoidusta sivuseinästä (akustiikkaverho) 1,4 m erossa. Arvatkaapa kumpi soi mitatusti paremmin, sekä bassot että kokonaisuus? No se kauempana seinistä oleva kaiutin.
 
Uusien kaiuttimien myötä on tullut tutustuttua sijoittelun vaikutukseen huoneessa. Mullahan on aika huono lähtökohta siten että sohvan paikka on määrätty Ylemmän Tahon toimesta ja sitä vahvistaa vielä kattoon ruuvatut neljä Atmos-kajaria jotka ei ihan helpolla siirry uuteen paikkaan. Kuuntelupaikka on siis 7,5m leveän, 4m pitkän ja 2.7m korkean huoneen toisessa päässä kaiuttimet pitkällä sivulla ja MLP noin metrin takaseinästä ja 2m sivuseinästä. Hommaa mutkistaa vielä kaiutinseinän keskellä oleva n. metrin mittainen "seinäke" joka rajoittaa sijoittelun maksimileveydeksi 3,5m.

Vasen kaiutin siis on melko liki sivuseinää maksimissaan ehkä metrin päässä siitä ja oikea taas käytännössä vapaassa tilassa. Olen kokeillut sekä kapeampaa sijoittelua reilummin (n. metri) irti takaseinästä että leveämpää n. 80 cm takaseinästä ja vaikka taajuusvastemittausten perusteella kapeampi sijoittelu on parempi niin musiikki soi paremmin leveämmällä sijoittelulla lähempänä takaseinää. Bassoja tasoittamassa on subbari jota on toki myös raahailtu sekä oikeasti että REW:n simulaattorissa pitkin etuseinää (simussa myös muissa paikoissa). Yllättävintä on ehkä se että myös äänikuva on parempi leveämmällä (ero ei massiivinen, kapea n. 190cm ja leveä 230cm) sijoittelulla vaikka vasen tulee lähemmäksi sivuseinää. Monoäänitys tulee prikulleen keskeltä eikä huojahtele asymmetrisestä sijoittelusta huolimatta. kuunteluetäisyys on sama 230cm kuin kaiuttimien välinen etäisyys "leveällä".

Talo on puoli metriä paksua kiveä mutta huoneessa on melko paljon pehmeitä huonekaluja, kirjahyllyjä ja mattoja. Käsiä läpsäyttämällä kaikua ei juuri kuulu mutta REW:n waterfallissa kyllä näkyy millä taajuuksilla huonemoodit sijaitsevat. Mitään akustointielementtejä ei ole enkä uskalla sellaisia edes harkita. Hinta muodostuu turhan korkeaksi kun avioero lasketaan mukaan...
 
Olen sijoittanut kaiuttimet symmetrisesti huoneeseen siten, että ne ovat irti huoneen betonisesta takaseinästä n. 40-50 cm ja kaiuttimien takana on seinänkokoinen kirjahylly, jonka syvyys noin 30-35 cm. Kirjahylly on täynnä kirjoja. Kaiuttimet olivat ennen upotettuna kirjahyllyyn, mutta kokeiltuani niitä kirjahyllyn eteen jalustoilla, sointi aukesi ihan uudella tavalla ja mm. läsnäolon tuntu kasvoi huomattavasti.

Missä kohdassa takaseinä sijaitsee kaiuttimen perspektiivistä ajateltuna? Onko se tuo huoneen betoniseinä kirjahyllyn takana vai onko se kirjahyllyn etuseinä?
 
Ensinnäkin on muistettava, että kaiuttimen etäisyys mitataan etulevystä, jossa elementit sijaitsevat, ei takalevystä.
Mitä kysymykseesi tulee, on se vähän taajuusriippuvaista, mutta valistunut arvaukseni tässä tapauksessa on, että ne taajuudet, joilla etäisyys takaseinään eniten merkitsee, eli alimmat bassot, menevät siitä kirjahyllystä sievästi läpi. Eli akustinen pinta on itse seinä.
Jos haluat parannusta akustiikkaan. niin tee kuten minä ja pistä kirjahyllyn ja seinän väliin akustiikkamateriaalia, niin paksulti kuin vain tila antaa nätisti periksi. Itselläni noin 20cm.
 
Eikös tuossa kirjahyllyn tapauksessa riitä jo se että hyllyn ja seinän välissä on ilmarako? Siis edellyttäen, että hylly on täynnä kirjoja. Mitään akustiikkamateriaalia ei sinne hyllyn taakse kait tarvita.
 
Kiitos vastaukseista Jazmanaut ja silmaauki! Kirjahyllyyn jää tosiaan taakse pieni tila, joka osittain täytetty sieltä täältä, osin vapaana tila kirjojen takana. Koko kirjahylly noin 2 cm irti takaseinästä. Eikö tuo kirjahylly takana ole käsittääkseni aika hyvä akustiikan kannalta vai olenko ymmärtänyt väärin? Parempi varmaan kuin maalattu betoniseinä?
 
Kuten Innofusorin kaveri viimesyksyisellä Hifimessujen akustiikkaluennolla totesi, kirja- tai LP-hylly ovat hyviä akustointielementtejä aloitusvaiheessa (siis lähes tyhjään tilaan), mutta huonoja silloin, kun ollaan viimeistelemässä laadukasta kokonaisakustointia. Kirjat eivät juuri absorboi, eivätkä oikein diffusoikaan, ellei niitä asettele satunnaisille syvyyksille hyllyyn. Luultavasti kirjojen taakse sullotuista akustointilevyistä tai tyynyistä on enemmän hyötyä.
Ilman pitäisi päästä virtaamaan läpi, puhaltamalla tai vaikkapa paineilmasuuttimella. Tai sitten vaimentavan materiaalin pinnassa pitää olla resonoiva kalvo (esim. pakkausmuovi). Esim. vanulla täyteen sullottu nahkasohva toimii noin. Tosin nahka on yleensä myös jossain määrin huokoista ja hengittävää.
 
Kiitos Denali kommentista.

Sen verran tilanne parantunut ainakin äänentoiston kannalta huoneessa, että kun ihan vain matalien äänien taajuuspyyhkäisyn soitin huoneessa, oli vaste huomattavasti tasaisemman kuuloinen vaikka -2db dippi bassoille käytössä. Aikaisemmin oli siis tabletop dippi ja -4db dipit koko ajan käytössä. Kaiuttimet olivat siis ennen sijoitettuna huoneessa kirjahyllyn sisään, nyt ovat jalustoilla kirjahyllyn edessä. Täytyy jatkaa testailuja. Luulen, että kuulen ajan kanssa äänestä mihin suuntaan hommaa pitää viedä (korostuuko basso liikaa, jyrääkö keskialue jne). So far, so good!
 
Joo, kirjoja tai äänilevyjä ei käytetä studioiden akustoinnissa. Mutta tavalliseen asuinhuoneistoon ne ovat oikein kelvollisia. Samoin ovat muhkeat (tai vähemmän muhkeat) nojatuolit, sohvat ja muut kalusteet, tai vaikkapa viherkasvit. Normaalin asumisen ja musiikinkuuntelun kannalta edellämainitut ovat pelkkää plussaa. Sitten kun harrastus menee erittäin vakavaksi, voi harkita kirjahyllyn korvaamista paremmilla akustoinneilla.
 
Joo, kirjoja tai äänilevyjä ei käytetä studioiden akustoinnissa. Mutta tavalliseen asuinhuoneistoon ne ovat oikein kelvollisia. Samoin ovat muhkeat (tai vähemmän muhkeat) nojatuolit, sohvat ja muut kalusteet, tai vaikkapa viherkasvit. Normaalin asumisen ja musiikinkuuntelun kannalta edellämainitut ovat pelkkää plussaa. Sitten kun harrastus menee erittäin vakavaksi, voi harkita kirjahyllyn korvaamista paremmilla akustoinneilla.

Kyllä. Ideaali tilannhan olisi dedicated huone, jossa saisi tehdä kaiken akustoinnin musiikin ehdoilla, mutta se ei ole edes haaveena tällä hetkellä. Musiikki pitää saada soimaan kodissa kaikille. Pieniä akustointiin liittyviä juttuja ehkä pystyisin toteuttamaan. Olen esimerkiksi miettinyt, veisikö homman seuraavalle levelille asentamalla kattoon akustointilevyä? Ainakin se varmasti toisi huoneeseen pehmeyttä kuten iso matto, oletan. Diffuusoriasiat ovat mielessä myös, eli kriittisiin paikkoihin olisi hyvä järjestää hajontaa heijastuksille enemmän. Tällä hetkellä toisella sivuseinällä ikkuna ja toisella puolella lähes samankokoinen taulu, jossa tasainen lasipinta. Sen koen vähän ongelmaksi siis, mutta senhän saa halutessaan siirrettyä vs. ikkuna.

Akustointi ja kaiuttimien sijainti huoneessa kiehtoo aiheena. Aika isossa määrin menen sisustuksenkin ehdoilla, eli pyrin itse löytämään kultaisen keskitien musiikin ja sisustamisen kanssa, koska omaa huonetta pelkästään musiikin kuuntelulle ei ole mahdollista toteuttaa.
 
Katon akustointi on aina hyvä juttu. Se ei syö liikaa yläpäätä, jolle lähes aina riittää normaali kalustus. Oikein toteutettuna katto auttaa parhaiten keskialueen jälkikaiuntaa lyhentämällä ja selkeyttä parantamalla. Se vaan valitettavasti vaatii hiukan vaivaa. Kannattaisi käyttää vähintään 10cm paksua "rakennetta", jotta teho ulottuisi kunnolla keskialueen yli. Rakenne sisältää akustointilevyn paksuuden ja katon ja levytyksen väliin jätettävän ilmaraon. Jos siis käyttää 5cm paksua levyä (ohuempaa on suosittele mihinkään käyttöön), niin se kannattaa ripustaa vähintään 5cm:n raolla. On olemassa esim. pilvimäisiä monimuotoisia valmiita levyjä, tai levyjä kiinnitysjärjestelmineen. Noita voi myös tehdä itse, jolloin osaava ihminen saa niistä hyvinkin tyylikkäitä. Ilmarakoa voi hyödyntää esim. asentamalla levytyksen yläpuolelle epäsuoran valaistuksen.
Minulla oli käytössä 10cm levytys + 15cm ilmarako.
Akustoinnin pinta-alan vähimmäismäärä on ne alueet, joista katon kautta tulee ensimmäiset heijastumat kummastakin kaiuttimesta käytössä oleville kuuntelupaikoille. Jos vastassa on isoja paljaita kovia pintoja, niin niille kohdille laitetut kattovaimennukset lisäävät yleistä viihtyvyyttä - Esim. suuri ruokailupöytä tai paljas lattia.
Jos hälyisyys on ongelma, niin yleensä aloitetaan katosta. Seuraavaksi käsitellään seinäpintoja korvan korkeuden kahtapuolin - musiikin kuuntelussa tai tv:n katselussa ensiheijastumapisteissä, yleistä oleskeluviihtyvyyttä parannettaessa vastakkaisista pinnoista toista vaikkapa vuorotellen akustoiden. Viihtyvyyden kannalta pyritään siis rikkomaan tärykaikua aiheuttavia vastakkaisia pintapareja. Äänenlaadun kannalta taas halutaan vasen-oikea-symmetriaa.
Itse en käyttäisi musiikkihuoneen akustoinnissa muutenkaan alle 5cm:n akustointirakenteita, koska ne demppaavat pelkkää yläpäätä ja tekevät soundista tumpun, tukkoisen tai tylsän. Diffuusorit ovat tietysti poikkeus. Ne eivät tuki yläpäätä, mutta eipä niissäkään alle viiden sentin rakenteilla kummoisia saada aikaan - vaikutus alkaa vasta 1.7kHz:ltä ylöspäin.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reaktiot: MPS
Kiitos Denali kommentista. Hyviä vinkkejä ja ajatuksia laitoit mietintämyssyyn. Mietin nyt, että kuinkahan paljon suht pienessä tilassa iso kirjahyllyni, joka kaiuttimien takana syö yläpäätä yksin. Diskantti kun on huomattavasti kuitenkin sivistyneemmän kuuloinen kuin edellisillä kaiuttimillani ja en koe yläpäätä ongelmaksi. Ala- ja keskialue on ehkä se mikä kaipaisi muutosta, mutta siihen tarvitaan todella järeitä juttuja, jotka ei sisustuksen ehdoilla kodissa aina tule kysymykseen. Voi olla, että tämän tilan lisävaimentaminen yhdelläkään akustointilevyllä on muutenkin turhaa, koska huoneessa on ennestään pelkillä kalusteilla saatu jo aika hyvä tunnelma mm. kaiun poistamiseksi. Ehkä kuitenkin kokeilen sitä, että laitan kodin varatyynyt tuonne kirjahyllyyn kirjojen taakse, ainakin kaiuttimien kohdalle. Ja paksumpi mattoa lattialle kaiuttimien eteen.
 
^Meillä on 16m2 olohuone rintamamiestalossa. Huoneessa ei ole muuta varsinaista akustointia, kuin yksi iso 10cm paksu mustaksi verhoiltu levy piilottamassa subwooferia nurkassa tv:n alla. Sen akustinen vaikutus on häviävän pieni, koska se on myös stereoräkin takana osittain kuuntelupaikalle näkymättömissä. Jonkinlainen bassoansa siitä tulee taakse jäävän ilmarakonsa ansiosta. Meillä siis kuuntelusuunta on lähes neliön muotoisessa huoneessa kulmasta kulmaan.
Puurakenteinen huone on aina hyvä lähtökohta betoniseen verrattuna - erityisesti bassojen häviöllisen läpäisevyytensä ansiosta. Pieni huone on myös luonnostaan helpompi täyttää kaikella tavallisella akustointia parantavalla pehmeällä tai muhkealla tavaralla. Väittäisin, että kirjat eivät juurikaan demppaa diskantteja. Ne pikemminkin hajottavat, jos ovat erikokoisia ja eri syvyyksillä hyllyssä. Jotta ne vaimentaisivat diskanttia, niissä pitäisi olla esim. useita millimetrejä paksu huopapäällyste - siis huokoinen pinta, joka on diskanttien aallonpituuteen verrattuna merkittävän paksu (= vähintään 1/10 aallonpituudesta).
Verhot ovat normaalissa huoneessa ihan ok, kunhan ovat paksut ja laskostettu tiheästi. Mutta jos ne ovat tilan ainoa pehmeä elementti, niin diskantit hukataan keskialueen jäädessä soimaan - ei hyvä.
Meidän perinteinen olohuone on akustisesti muuten hyvä, mutta katon voisi akustoida ainakin kriittisistä ensiheijastuskohdista. Keskialueen jäkikaiunta-ajassa on pieni pullistuma muihin alueisiin verrattuna. Yleistaso on silti keskimääräistä selvästi matalampi (~0.2s.). Näinkin hyvä luomuakustiikka johtuu siitä, että huone on pieni ja sekalaista tavaraa on paljon suhteessa huoneen tilavuuteen ja rajapintojen (=seinät+katto+lattia) yhteispinta-alaan nähden.
Tyynyt voivat toimia osana bassojen ja alakeskialueen vaimennuskokonaisuutta, vaikka yksinään vaikuttavat hyvin vähän. Asiaa voi ajatella vaikkapa näin. Jos kaadat tynnyrillisen vettä Oulujärveen, niin sitä ei huomaa Merikosken voimalaitoksen virtaumassa. Mutta jos koko Pohjois-Pohjanmaalla Oulujoen valuma-alueella sataa kevyesti, voimalaitoksen padon sulkuporteista joudutaan jo ohijuoksuttamaan. Iso vaikutus syntyy lukuisista pikkutekijöistä.
Toisaalta kirjojen taakse piilotetut tyynyt eivät vaimenna suoria korkeataajuisia heijastumia, vaan kirjojen läpi kulkeutuvia vähän matalataajuisempia ääniä. silloin ei ole yhtä paljon väliä, mihin paikkaan huoneessa tyynyt laitetaan. Eli Kirjahyllyt, joihin tyynyt laitat kirjojen taakse, voisivat olla lähes missä päin huonetta tahansa. Jos tyynyt olisivat kirjojen edessä, niin silloin paikalla olisi enemmän merkitystä.
 
Viimeksi muokattu:
ˆKirjat tasaisesti, mutta nyt muutin kirjoituksesi perusteella kirjojen syvyyttä sattumanvaraisesti huoneen leveydelt, joka osuu keskelle diskanttia. Varmaan paras lopputulos kokeilun kannalta olisi tehdä tuosta alueesta isompi? Kokeilen jossain vaiheessa mainitsemaasi tyynyjen laittoa kirjojen taakse. Tämänkin varmaan olisi eron kuullakseen oltava suurempi kuin vain yhden tai kahden tyynyn kokoinen?

Kiitos kommentista. Erittäin asiallista, kun kerrot omien kokemuksien kautta aiheesta. Mukava lukea ja käytännönläheinen kulma auttaa etenemään.
 
Pohdin kaiuttimien erilaisia sijoitusvaihtoehtoja. Mitä ajatuksia herättää kaiuttimien sijoitus leveän oviaukon molemmin puolin? Oviaukko siis 120 cm ja avautuu toiseen huoneeseen. Onko täysin dont's -listalla tälläinen sijoittelu kaiuttimen soinnin kannalta?
 
Viimeksi muokattu:
Pohdin kaiuttimien erilaisia sijoitusvaihtoehtoja. Mitä ajatuksia herättää kaiuttimien sijoitus leveän oviaukon molemmin puolin? Oviaukko siis 120 cm ja avautuu toiseen huoneeseen. Onko täysin dont's -listalla tälläinen sijoittelu kaiuttimen soinnin kannalta?
Monitoreille ideaalein, seinään upotuksen jälkeen, olisi vähintään 2,35 m täysin tyhjää tilaa kaiuttimen takana. Sanoisin että se olisi parempi kuin avoin keskeltä. Kokemusta ei toki ole esittämästäsi, mutta itse pitäisin etuseinän olemassa ja vaimentaisin sitä rutkasti, ehkä vähän hajottavaa mukana.
 
Monitoreille ideaalein, seinään upotuksen jälkeen, olisi vähintään 2,35 m täysin tyhjää tilaa kaiuttimen takana. Sanoisin että se olisi parempi kuin avoin keskeltä. Kokemusta ei toki ole esittämästäsi, mutta itse pitäisin etuseinän olemassa ja vaimentaisin sitä rutkasti, ehkä vähän hajottavaa mukana.

Kiitos vinkistä. Kokeilin ajatustani sijoituksesta oviaukon molemmin puolin muutama päivä sitten. Oviaukko on 120 cm ja kaiuttimet tämän molemmin puolin. En tiedä mitä siinä tapahtui, mutta kaiuttimien sointi muuttui todella tylsäksi. Siirtelin kaiuttimia leveämmälle, mutta ei se tilanne muuttunut niin radikaalisti, että suosittelisin tälläistä sijoittamista kenelleään - ainakaan oman kokemuksen perusteella. Rouvakin totesi, vaikkei ole mikään tarkka kuuntelija, että on kyllä tylsän kuuloiinen jotenkin. Ei toiminut ainakaan minun tapauksessani. Kaiuttimien taaksehan jäi tässä tapauksessa huone ja eteen avautui noin 20-30 neliön tila aukkoineen seuraaviin huoneisiin. Sellainenkin tuli mieleen, että ehkä kaiutin liian pieni myös tähän tilaan.
 
Back
Ylös