Kaiuttimien rakentelua

camerondz

Käyttäjä
Liittynyt
1.9.2007
Viestejä
52
Kannattaako mittaukset jakosuodinta varten suorittaa ensin ilman refleksiputkea vai kannattaako ensin asentaa suunnilleen oikean kokoinen refleksiputki ja sitten suorittaa mittaukset?

Miten etupaneeli kannattaisi kiinnittää väliaikaisesti kiinni, jos esim. refleksiputkea tai vaimennuksia pitää muokata jälkeen päin?

Kannattaako mittauksia suoritettaessa käyttää sitä vahvistinta, jota kaiuttimien kanssa tulee jatkossakin käyttämään?
 
Minä ainakin asentaisin ensimmäisen version putkesta heti ja ottaisin ensimmäisen mittauksen putki tulpattuna. (Ellen sitten epäilisi etten
tarvitsisi koko putkea, vaan paras olisikin suljettuna.)

Millä lailla mittaat? Minulla on se edessä. Onko tuttua puuhaa? Helppoa?
 
1. Haetaan simulaattorilla sopiva viritystaajuus.
2. Katkaistaan putki simulaattorin (LspCAD) antamaan mittaan (joka on aina liian pitkä) ja laitetaan paikoilleen ilman liimaa.
3. Mitataan impedanssimittauksella todellinen viritystaajuus, joka on impedanssihuippujen välissä olevan minimin taajuus.
4. Mikäli mitattu viritystaajuus on tavoiteeseen nähden liian alhaalla, lyhennetään putkea pari cm ja palataan ruutuun 3.
5. Mitataan kartion lähivaste 0.5 cm päästä. Jos jakotaajuus on keskialueella, pitää kartion lähivastetta jatkaa 50 cm päästä mitatulla vasteella alkaen esim. 350 Hz.
6. Mitataan putken lähivaste, mikin pää putken suuaukon tasalla.
7. Normalisoidaan putken lähivaste, eli mitatun vasteen tasoa lasketaan joko 10*log10(Dv^2/Dd^2) tai 10*log10(Av/Sd) dB.
8. Summataan kartion lähivaste ja normalisoitu putken lähivaste toisiinsa, ja talletetaan frd tai txt muotoon. Tässä on bassoalueen kokonaisvaste.
9. Viimeinen impedanssimittaus sekä kokonaisvaste syötetään simulaattoriin jakosuotimen suunnittelua vasten.
10. Suunnitellaan suoto (simulaattorilla). Vaste ei ole baffle-stepin suhteen puhdas lähi- eikä etävaste, vaan jotain siltä väliltä. Tämä asia pitää yrittää ottaa huomioon simulointivaiheessa.
11. Kasataan suodin ja koekuunnellaan.
12. Liimataan putki paikoilleen.

Refleksikoteloa ei kannata tappaa fillauksella. Fillaushommat pystyy yleensä tekemään bassoelementin asennusreiästä. Jos ei pysty, kannattaa perehtyä suosituksiin ja tehdä niiden mukaan, jotta välttyy irrotettavilta seiniltä.

2-kanava MLS ei välitä vahvistimen vasteheitoista jos vahvistimen lähtö kytketään referenssituloon. 2-kanavainen impedanssimittaus mittaa jännitettä kaiutinlinjassa olevan sarjavastuksen molemmin puolin, joten sekään ei välitä vahvistimen vasteheitoista. Yleensä kaiuttimella ei kompensoida jonkin tietyn vahvistimen virheitä, mutta eihän tuo ole mikään laki.
 
Hei, herätys! ;) Kiinnostaa, minkälainen on suunnitelma ja missä mennään. Saitko kiinni Kimmoston ohjeesta hyvin? Itselläni alkoi mennä osittain hilseen yli "kartion lähivasteen jatkamisen" paikkeilla, kun sellaisesta sanayhdistelmästä en pysty kuvittelemaankaan mitä se on.

Minkälaisia mittauksia pystyt ja ajattelit tehdä? Itselläni on vielä (johonkin) mittausohjelmaan tutustuminen edessä. Ainakin taajuusvasteesta olisi saatava käppyrä aikaiseksi.

Itse tekisin juuri noin kuin kerroin tuon putken suhteen. Tämä vain siksi, että luonnollisesti haluaisin kuunnella ja mittauksinkin nähdä sen vaikutuksen enkä pitäisi itsestään selvänä sen tarpeellisuutta omassa tilassa. Mutta tietysti se voi ollakin itsestään selvää tietyissä lähtökohdissa... nyt vain emme tiedä lainkaan mistä on kysymys ja mitä on suunnitteilla.

(Vai lieköhän kysyjä saanut neuvonsa jo jossain toisaalla.)
 
K J Manner sanoi:
Itse tekisin juuri noin kuin kerroin tuon putken suhteen. Tämä vain siksi, että luonnollisesti haluaisin kuunnella ja mittauksinkin nähdä sen vaikutuksen enkä pitäisi itsestään selvänä sen tarpeellisuutta omassa tilassa.

Tuo ei vaan vastaa itse kysymykseen, eli jakosuotimen suunnittelua varten tarvittavista mittauksista. Suodin on oltava olemassa ennenkuin putken tarpeellisuutta voidaan arvioida subjektiivisesti. Mikäli asia ei ole etukäteen tiedossa, kannattaa kaiutin suunnitella ja valmistaa refleksinä. Sitten kuunnellaan (ja kenties mittaillaan) onko refleksistä hyötyä vai haittaa. Jos on haittaa, pistetään rööriin villasukka, vaahtomuovisylinteri tai kova tulppa, jolloin tulee suljettu noin Qtc=0,6. Hyöty/haitta on voimakkaasti tilakohtainen asia, joten kumpikin vaihtoehto kannattaa pitää avoinna muuttoa varten.

Oma vastaukseni oli tarkoituksellinen scifi-ufo, jotta syntyy listaa asioista, joita kannattaa opiskella lisää ennenkuin käynnistää sirkkelin tai ostaa kalliita osia. Tuollaiset asiat selviävät suoraan kirjoista ja kaiutinsuunnitteluohjelmien - kuten LspCAD - manuaaleista, eikä niihin tarvita keskustelupalstaa.
 
kimmosto sanoi:
Tuo ei vaan vastaa itse kysymykseen, eli jakosuotimen suunnittelua varten tarvittavista mittauksista. Suodin on oltava olemassa ennenkuin putken tarpeellisuutta voidaan arvioida subjektiivisesti. Mikäli asia ei ole etukäteen tiedossa, kannattaa kaiutin suunnitella ja valmistaa refleksinä. Sitten kuunnellaan (ja kenties mittaillaan) onko refleksistä hyötyä vai haittaa. Jos on haittaa, pistetään rööriin villasukka, vaahtomuovisylinteri tai kova tulppa, jolloin tulee suljettu noin Qtc=0,6. Hyöty/haitta on voimakkaasti tilakohtainen asia, joten kumpikin vaihtoehto kannattaa pitää avoinna muuttoa varten.

Joo ihan hyvä, mutta jos luet kirjoittamani paremmalla ajatuksella, huomaat ettei siinä ole juuri ristiriitaa tämän kanssa. (Ainoa on tuo kun painotat että putkea kannattaa kokeilla, vastapainona sille mitä sulkuihin alussa laitoin.) Usko tai älä, tässä lainassa et kertonut mitään uutta minulle. Mutta toki hyvä oli kerrata nämäkin. ;)

Se mitä varten keskustelua tarvitaan ja mitä ajatuksia voi sanoa milläkin pohjalla, on onneksi vapaampaa kuin määrittelysi asiasta. 8) Toki tuolla on myös alkutaipaleella osio..
 
kimmosto sanoi:
Tuo ei vaan vastaa itse kysymykseen, eli jakosuotimen suunnittelua varten tarvittavista mittauksista.

Niin tosiaan tämä vielä. Olet väärässä. Lue kysymys tuolta ylhäältä! :D
 
K J Manner sanoi:
...jos luet kirjoittamani paremmalla ajatuksella, huomaat ettei siinä ole juuri ristiriitaa tämän kanssa.

Joo, ristiriitaa on ainakin vaikea osoittaa jos ei ymmärretä edes toisiamme...

Ensimmäiseksi suljettuna mittailussa on toki hyvätkin puolensa. Erityisesti mittausten puolesta homma on paljon helpompaa, koska portin ja kartion lähivasteita ei tarvitse summata toisiinsa. Riittää että mittaa basso-osan impedanssivasteen ja kartion lähivasteen, korjaa lähivastetta kertomalla mittaustuloksen simuloidulla baffle-stepin vasteella ja jatkaa korjattua lähivastetta etämittauksella keskialueelta ylöspäin. Sitten vaan suodinta suunnittelemaan.

Mutta jos haluaa pitää refleksi-option saatavilla, on putken pituus säädettävä kuitenkin mittausten perusteella; elementti on kytkettävä irti jakosuotimesta (mikäli suodin jo tehty), mitattava impedanssikäyrä, lyhennettävä putkea, ..., kytkettävä jakosuodin takaisin peliin ja mitattava kokonaisvasteet (mikäli suodin jo tehty). Tässä vaiheessa lampun ainakin pitäisi syttyä, miksi halusin speksata suunnitteluketjun noin tiukasti.

Tilanne muuttuu refleksin osalta oleellisesti helpommaksi jos bassoelementti ja rööri ovat vierekkäin.

K J Manner sanoi:
Niin tosiaan tämä vielä. Olet väärässä. Lue kysymys tuolta ylhäältä! :D

cameron halusi tehdä mittauksia suotimen suunnittelua varten, johon esitit että ensin mitataan suljettu. Tällaisenaan vastauksesi on toki yksi vaihtoehto, jota edellä jo perustelinkin. Jälkikäteen kirjoittamasi perustelu "Tämä vain siksi, että luonnollisesti haluaisin kuunnella ja mittauksinkin nähdä sen vaikutuksen enkä pitäisi itsestään selvänä sen tarpeellisuutta omassa tilassa." vaikuttaa erittäin vahvasti siltä ettet alunperinkään vastannut itse kysymykseen vaan esitit oman versiosi suunnitteluketjusta; suljetun ja refleksin vertailua ennen suotimen suunnittelua. Ja minä parantumattomana besser-wisserinä halusin ampua heti alas noin epärationaalisen ja harhaanjohtavan tavan.

Voidaan sopia niin että olen kaikissa asioissa väärässä, mutta toiset saavat uskoa minua silloin kun haluavat.
 
kimmosto sanoi:
Voidaan sopia niin että olen kaikissa asioissa väärässä, mutta toiset saavat uskoa minua silloin kun haluavat.

Olet toki lähes aina väärässä mutta silti sinua on useimmiten aika "mukava" uskoa kun ei tällä(kään) palstalla törmää kovin usein, jos koskaan, vähemmän väärässä oleviin. :D
 
kimmosto sanoi:
Jälkikäteen kirjoittamasi perustelu "Tämä vain siksi, että luonnollisesti haluaisin kuunnella ja mittauksinkin nähdä sen vaikutuksen enkä pitäisi itsestään selvänä sen tarpeellisuutta omassa tilassa." vaikuttaa erittäin vahvasti siltä ettet alunperinkään vastannut itse kysymykseen vaan esitit oman versiosi suunnitteluketjusta; suljetun ja refleksin vertailua ennen suotimen suunnittelua. Ja minä parantumattomana besser-wisserinä halusin ampua heti alas noin epärationaalisen ja harhaanjohtavan tavan.

Voidaan sopia niin että olen kaikissa asioissa väärässä, mutta toiset saavat uskoa minua silloin kun haluavat.

En ole sanallakaan vihjaillut ettei kirjoituksissasi olisi tiukkaa asiaa saatikka että se olisi ohjeena jotenkin viallinen. Kyllä sinä järkeä puhuit nytkin, mutta tässä lainassa et, vaan alat tulkita kummallisesti, vaikka asia on niin yksinkertainen vastaukseni osalta. Puhun minä muodossa, koska perustelin miksi suljetun toiminta kiinnostaa vaikka kuinka olisi refleksipiirustukset. Sen kuin luet tuolta ylhäältä järjestyksessä. Toisessa painotan että pysyn ensimmäisessä ehdotuksessani ja perustelen.

Tässä on jo panettelun makua hei ja tämän näkee jokainen. Et voi ampua sitä alas vaikka haluatkin. Minkä toki myös ensin myönsit perustelemalla aluksi ehdottamani järjestyksen hyvät puolet.

:)

Sitä paitsi tarkoitin ensin mittaamisella sitä että se on mielestäni hyvä pohja sitä seuraavalle mittaukselle ensimmäisen putkiversion kanssa. Toisessa järjestyksessä ihan sama. Itsekin mittaat ja olet mitannut sekä että, joten turhaa löpinää. Se ei ole mistään pois.

"Mikäli asia ei ole etukäteen tiedossa, kannattaa kaiutin suunnitella ja valmistaa refleksinä. Sitten kuunnellaan (ja kenties mittaillaan) onko refleksistä hyötyä vai haittaa." (Kimmosto, alleviivaus lisätty.)
 
Jos ketjun aloittaja ei ala pikkuhiljaa ilmestyä paikalle antamaan vastauksista palautetta niin minun puolestani kaikki tekstini sekä niiden lainaukset saa poistaa. Taitaa olla jo reilusti yli puolet off-topicia, joka ei edistä itse asiaa.
 
kimmosto sanoi:
Jos ketjun aloittaja ei ala pikkuhiljaa ilmestyä paikalle antamaan vastauksista palautetta niin minun puolestani kaikki tekstini sekä niiden lainaukset saa poistaa. Taitaa olla jo reilusti yli puolet off-topicia, joka ei edistä itse asiaa.

Ootas ny kuitennii huomiseen iltapäivähän.

;)

Edit. Siis tietennii tänään iltapäivään..
Tai jotain..

:D
 
kimmosto sanoi:
Jos ketjun aloittaja ei ala pikkuhiljaa ilmestyä paikalle antamaan vastauksista palautetta niin minun puolestani kaikki tekstini sekä niiden lainaukset saa poistaa. Taitaa olla jo reilusti yli puolet off-topicia, joka ei edistä itse asiaa.

Huomenta 2008 ja Kimmo, kaimani! Hauska juttu tapahtui juuri. Laitoin kahvin tippumaan ja konetta avatessani ajattelin suurin piirtein samaa: Että mistä oli kysymys tässä väännössä ja samoin ajattelin voisikohan pyytää poistamaan tästä muutaman jutun lopusta alkaen ja jatkaa rakentavammin. Ja kun yhteys aukesi näin tämän. :)

Koitin eläytyä siihen miksi juttuni ilmeisesti ärsytti ja pohdin että kun on pitkällä, voi tuntua turhauttavalta että kaiken maailman 'puoskareita' on liikkeellä. Siitäkö on kysymys ja lopulta niin yksinkertaisesta asiasta, että jos olisin muotoillut omat vastaukseni - ja tarkoitan nyt kahta ensimmäistä, sillä sen jälkeen keskustelu hieman tulehtui - selkeämmin kysymyksiksi siinä hengessä kuten ne ovatkin, eli innostuneena aiheeseen ja iloisena että joku muukin kyselee samoja minulle ajankohtaisia aiheita, olisi sinunkin vastauksista jäänyt pois turhat "lyönnit pienempiä" kohtaan. Parin hassun lauseen kysymykseen vastaava osallistumiseni tähän tuntui nyt kasvavan suorastaan uhkaksi romuttamaan 'oikean' (trademark) ja perehtyneen (ilman muuta!) lähestymistavan tässä kuvittelemassamme henkien taistossa?
Edit. "lyönnit" myös lainausmerkkeihin. Linkin pointteri osoittamaan tiettyyn viestiin samalla sivulla. Lisäys. viimeinen virke. Menihän psykologiaksi ja metakeskusteluksi!
 
K J Manner sanoi:
Hei, herätys! ;) Kiinnostaa, minkälainen on suunnitelma ja missä mennään.

Tällaista on tulossa www.troelsgravesen.dk/TJL_2W.htm
mutta kotelon kyljet on taivutettu kaareviksi niin että kotelo on takaa kapeampi kuin edestä ja diskantti elementtinä on Seas T25CF-002 Millennium. Tilavuuden, korkeuden ja etulevyn leveyden olen pyrkinyt pitämään samana. Jakosuodin menee uusiksi.
 
Onpas siinä alkuperäisessä tarkat piirustukset fyllineen kaikkineen. Onko noilla suurireikäisillä väliseinillä muuta merkitystä kuin jäykistää koteloa?

index.php


Oletko jo hankkinut osia?

This driver has TS data suggesting a 24-litre cabinet to be suitable for some decent bass and a port/PR tuning of 34-38 Hz should provide a f3 at 40 Hz.

Minulla oli kooltaan ja basson ulottovuudeltaan vastaavat kaiuttimet. (Image 402). Löysin niihin kerrostalohuoneessani parhaan virityksen jatkamalla refleksiputkea hieman pitemmäksi. Sehän kävi irtonaisella tötteröllä helposti, minkä väsäsin puukolla muovipurnukasta ja teipistä minuutissa. Pysyi siinä suulla itsestään. :)

Ja tuo portin virityksen hakeminen ja löytyminen tapahtui sen jälkeen, kun kaiuttimet olivat jo erittäin tutut ja vaihtaneet asemaansa huoneessa monet kerrat. (Säätöä takaseinään nähden - säätöä korkeutta muuttamalla - säätöä akustointiin huoneessa.)

(Suljetuksi tulpattuna taas sitten ne olivat parhaat subbarin kanssa. Ja joillain levyillä muutenkin. Subbari ei minulla ollut kuin hetken kokeilussa.)


[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Osat on hankittu ja kotelot alkavat vähitellen valmistumaan. Käsittääkseni väliseinät vain jäykistävät koteloa. Niin ja mittauksissa käytössä on LspCad.
 
camerondz sanoi:
Tällaista on tulossa www.troelsgravesen.dk/TJL_2W.htm
mutta kotelon kyljet on taivutettu kaareviksi niin että kotelo on takaa kapeampi kuin edestä ja diskantti elementtinä on Seas T25CF-002 Millennium. Tilavuuden, korkeuden ja etulevyn leveyden olen pyrkinyt pitämään samana. Jakosuodin menee uusiksi.

Haa, tämän kun olisi tiennyt niin ei olisi kaiman kanssa tarvinnut läpsiä :D

Tekisin tuon projektin niin että W18-osasta tulee suotimineen ja rööreineen täysin alkuperäisen mukainen. Sitten mittaisin etämittauksena 50 cm päästä täysin valmiin basso-osan noin 10 ms aikaikkunalla sekä diskanttielementin raakavasteen 5 ms aikaikkunalla, kumpikin täsmälleen tamalla tasolla ja offsettina etäisyys etulevyn pintaan. Lisäksi mitataan disun impedanssikäyrä. Basso-osan vaste imutetaan simulaattoriin, mutta ei määritellä suodinta. Disun vaste sekä impedanssi imutetaan simulaattoriin ja naputellaan suotimeksi Troelsin T25C003 versio, jota viilataan tarpeen mukaan jotta vaste saadaan suoraksi noin 350 Hz alkaen. Koko homma hoituu alle tunnissa.

Tästäkin saa olla eri mieltä ja koko homman tehdä vaikka alusta pitäen. Sehän on vain hyvää treenausta.
 
kimmosto sanoi:
Tekisin tuon projektin niin että W18-osasta tulee suotimineen ja rööreineen täysin alkuperäisen mukainen. Sitten mittaisin etämittauksena 50 cm päästä täysin valmiin basso-osan noin 10 ms aikaikkunalla sekä diskanttielementin raakavasteen 5 ms aikaikkunalla, kumpikin täsmälleen tamalla tasolla ja offsettina etäisyys etulevyn pintaan. Lisäksi mitataan disun impedanssikäyrä. Basso-osan vaste imutetaan simulaattoriin, mutta ei määritellä suodinta. Disun vaste sekä impedanssi imutetaan simulaattoriin ja naputellaan suotimeksi Troelsin T25C003 versio, jota viilataan tarpeen mukaan jotta vaste saadaan suoraksi noin 350 Hz alkaen. Koko homma hoituu alle tunnissa.

Kiitos kaikille hyvistä vinkeistä. Hitaasti etenee mutta varmasti.
Voi olla että muokkaan hieman refleksiputkeakin, kun tekisi mieli käyttää näyttävää alumiinista torvimallia, jonka halkaisija poikkeaa hieman ohjeesta.
 
Back
Ylös