Kaiuttimet, laitteiston tärkein osa?

kaksonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
22 553
Kaupunki
Korvessa
Viime aikoina, oikeastaan jo viimeiset kuutisen vuotta olen miettinyt eri komponenttien merkitystä toistoon. Aikoinaan minulla oli "kalliit" kaiuttimet, kalleinta koko laitteistossa ja toisto oli mielestäni kohdallaan. Nuo kaiuttimet sitten hieman alle rippikouluikäisenä hajosivat. Tuon jälkeen oikeastaan tutustuin kokeilumielessä ja ostaen erilaisia laitteita ja kaapeleita. Samalla tutustuin "hifimaailman" tarjontaan käymällä kuuntelemassa eri puolella Suomea harrastajien laitteistoja.

Kokeiluiden ja erehdysten jälkeen olen ensinnäkin tullut siihen tulokseen, että laitteiston tärkeimmät osat ovat ne laitteet ja kaiuttimet jotka on naitettu yhteen, kaapeleilla ei saundia viilata vaan se tehdään noilla edellä mainituilla. Joku voi kuvitella että viimeisen silauksen teen kaapeleilla, mutta harvat kaapelit tekevät sitä viimeistä silausta ja jos perus laku on arvoasteikolla 7,5 niin monet hokkus pokkus kaapelit rikkovat/sössivät toistoa paljon enemmän kuin nuo lakut, toisto siis pahimmillaan sössitään kaapeleilla. Toki jokainen tekee nuo päätökset kohdallaan.

Olen itse kuitenkin tullut siihen tulokseen, että kaiuttimet on laitteiston tärkein osa. Tällä en tarkoita sitä, että kalliit kaiuttimet olisivat laitteiston tärkein osa. Tarkoitan tällä sitä, että jopa halvat ja omiin mieltymyksiin parhaiten sopivat kaiuttimet tarjoilevat sen mitä laitteisto sinne syöttää, hinta ei korreloi ääntä. Tosi hyvin rakennetut ja tinkimättömästi suunnitellut, sekä sähköisesti toteutetut kaiuttimet usein toki sitten maksavatkin. Hyvä laitteisto voidaan siis sössiä huonolla kaiutinvalinnalla. Minulle tärkeitä kaiuttimien valintaperusteita on riittävän laaja taajuuskaista, hyvä pysty- ja poikittaisakselin toisto sekä läpikuultavuus. Tuo pysty- ja poikittaisakseli pitää sisällään soitinten fokusoitumisen, läsnäolon ja traivin muutaman mainitakseni.

Onko kaiutin sitten laitteiston tärkein osa, minusta on?
 

jni

Käyttäjä
Liittynyt
19.7.2007
Viestejä
3 427
Kyllä kaiutin on tärkein. Muutenhan ei laitteistosta ääntä tule ulos ollenkaan. :)
Tosin olen itse päätynyt kuitenkin siihen, että tasapainoisuus on tärkeintä oman mieltymyksen mukaisesti. Silloin nauttii musiikista mikä on tärkeintä.

Tämä harrastus ainakin omalla kohdallani menee niin, että kun jonkun osa-alueen parantaa, alkaa toisen osa-alueen viilaaminen jne. Sen verran olen Sepon kanssa eri mieltä, että kaapelit ovat yksi komponentti muiden joukossa - ei siis pelkästään hienosäätöä. Tämä on viimeisin omakohtainen havainto ja muutos aikaisempaan mielipiteeseeni. Siihen varmasti vaikuttaa myös se, että SE kaapeli (sekä väli- että kaiutinkaapeli) löytyi. :)
 

Tawe

Hifiharrastaja
Liittynyt
12.9.2006
Viestejä
13 266
Kaupunki
Kuopio
0093.jpg


Tilanteesta riippuen, ilman näitä tai näiden kanssa ei laitteistosta tule ääntä ulos ollenkaan - oli ne kaiuttimet tahi ei. Eli link plug on laitteistoni tärkein osa.
 

Legis

Käyttäjä
Liittynyt
2.12.2009
Viestejä
13 189
Tässä ollaan asian ytimessä. Kaiuttimesta riippuu niin älyttömän moni seikka ja niin suurelta osin, että sitä ei välttämättä hahmota tässä kaapeli- ja wc-dac -viidakossa. Kaiuttimissa on myös yleensä eniten petraamista kaikilla äänentuottamisen osa-alueilla; maksoivat kaiuttimet 100e tai 40ke, ne jäävät aina valovuosia jälkeen "ideaalikaiuttimesta" (= täydellinen kaiutin, nollasäröt, täydellinen vesiputous, täysin suora vaste ja täydellinen suuntakuvio). Tässä suhteessa CD-soittimet ja vahvistimet - johdoista puhumattakaan! - ovat paljon lähempänä teoreettista maksimiaan. Näin ollen, kaiuttimet ovat jokaisen systeemin ainainen pullonkaula, niiden hintaan katsomatta.

Piirsin nopean kakkukaavion omasta käsityksestäni eri komponenttien keskinäisestä painoarvosta. Vahvistimen siivu voisi olla suurempikin, jos ajettava kuorma on vaikea.

Ps. suurimmat siivut ovat ne, joihin kannattaa laittaa rahaa, ei keisarin uuteen cd-soittimeen.
 

v-a

Käyttäjä
Liittynyt
28.11.2007
Viestejä
9 704
Kaupunki
Helsinki
^Taidankin näyttää tuon vaimolleni. Lähtökohtana huone 20m2 á 2500 € = 50 000 €. Kaiuttimiin siis 70 000 € ja sitä rataa.
Tai ehkä en näytäkään.

:) v-a
 

v-a

Käyttäjä
Liittynyt
28.11.2007
Viestejä
9 704
Kaupunki
Helsinki
Okei, vakavissaan. Olen samaa mieltä kaiutinpainotuksesta, vaikka ymmärrän kyllä source first -ajattelunkin. Mutta silti koen, että kaiuttimissa erot ovat suurimmat ja panostuksesta saatava hyöty usein palkitsevinta.

:) v-a
 

Tawe

Hifiharrastaja
Liittynyt
12.9.2006
Viestejä
13 266
Kaupunki
Kuopio
v-a sanoi:
Mutta silti koen, että kaiuttimissa erot ovat suurimmat...

Samaa mieltä moni on flättärikin! Äänen määrällisten suureiden erot ovat kaiuttimissa ilman muuta suuremmat kuin muissa laitteissa.
 
K

ksaunisto

Kaiutin on vain yksi komponentti kaiuttimien, huoneen ja sijoittelun muodostamassa kokonaisuudessa, jota vielä hlö-kohtaiset preferenssit säätelee. Pelkän kajarin korkealla laadulla ei itsessään ole paljoakaan merkitystä, koska laatu jossain ympäristössä ja sijoittelulla merkitsee laaduttomuutta jossain toisessa. Kajarin osuus ja vaikutus laitteistossa on tietysti suuri, mutta pelkillä "oikeilla" painotuksilla ei soivaa kokonaisuutta rakenneta.
 

kaksonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
22 553
Kaupunki
Korvessa
Kimmoston mainitsema "ympäristöönsä soveltuva" oli yksi pointti jonka taisin unohtaa. Kaapeleiden merkityksestä on tullut kaiken aikaa vähemmän merkittäviä ainakin itselleni, myönnän toki erojen olemassa olon oppirahat maksaneena.
 

kolsja-4

Käyttäjä
Liittynyt
24.1.2009
Viestejä
1 968
Kaupunki
kotka
Mulla kaijuttimet ovat olleet tärkein hankinta koko kokoonpanossa. sen jälkeen vahvistin ja cd soitin + kaupanpäälle tuli hommattua myös vanha levari. sitten välijohdot, kaijutinpiuha ,2 kpl supran virtajohtoja . ja niin vaan taitaa mennä kaijuttimet ratkaisevat koko potin.sitten tulevat muut tilpehöörit ,HIFI LEHDEN aikaan markka aikana taisi mennä niin kun muistelen huippu vahvistin 10000 mk ja kaijuttimet kanssa tuhansia nyt valitettavasti unohdin muiden laitteiden suhdeluvun . 10000 mk laitteessa kun laitteessa taisi olla huippua paitsi kaijuttimet. ja ylimenevä osa oli jo retostelua. sitä en ole verrannut miten eurot ja mk:t käyvät yksiin hifiharrastuksessa ,no on siitäkin ollut näillä sivuilla puhetta joskus aiemmin. Tarkoitan lähinnä nytten sitä onko miten hinta ja laatu kohtaavat nykypäivänä hifissä . joidenkin vahvistimien hinnat ovat ehkä laskeneet entiseen markka aikaan nykyään euroissa voiko olla hifissä näin . nyt en tarkoita marketti hifiä.Jota saa parilla sadalla.Ja joidenkin kaijuttimien hinnat ovat laskeneet siitä maahantuojalla mitä ovat maksaneet suomeen ensi kertaan tuotaessa.Kiitos taalan ja euron kurssin?
 
K

ksaunisto

Seppo Kaksonen sanoi:
Kaapeleiden merkityksestä on tullut kaiken aikaa vähemmän merkittäviä ainakin itselleni, myönnän toki erojen olemassa olon oppirahat maksaneena.

Kaapelihommiin pätee sama sääntö kuin kajareihin; kokonaisuutta voidaan parantaa laatua huonontamalla. Tuota on vaan vaikea tietää ja tunnustaa, joten asia väännetään yleensä niin että väitetään toisille tai uskotellaan itselle myös kaapelien/kajareiden laadun parantuneen. Niin tai näin, vain kokonaisuus ratkaisee.
 
J

Jigsaw

Aika vaikea sanoa, mikä oikeesti on tärkeintä. - Totta, että ilman kaiutinta ääni ei kuulu, toisaalta, jos hyvää kaiutinta ruokitaan surkealla äänellä, kaiuttimesta ulos tuleva äänikin on surkea - Soundi silti riippuu usein siitä heikoimmasta lenkistä.. Oli se sitten source, kaapelointi.. tms.

Summa summarum, kokonaisuus ratkaisee.
 

pategen

Käyttäjä
Liittynyt
29.11.2008
Viestejä
337
Äänenlaadun osalta kaiuttimet ovat tärkein LAITTEISTON osa. Käytettävyys taas riippuu etupäässä etupäästä.

Vielä kaiuttimen merkkiä, mallia ja toimintaperiaatetta tärkeämpää on kuitenkin tila ja kaiuttimen sijoittelu tilaan. Kun kuuntelutilan perusominaisuudet on joten kuten kohdallaan ja kaiuttimille on löydetty optimipaikat, niin äänenlaadussa ollaan saavutettu niin paljon, että laitteiston etupään ominaisuudet on siihen nähden askartelua. Ei kuitenkaan yhdentekevää sekään.
 

Dambuilder

Käyttäjä
Liittynyt
9.12.2009
Viestejä
764
Mielenkiintoinen kysymys, joka kaikkien mielissä harva se päivä kummittelee.

Sanotaan näin, että mielestäni kaiuttimet ovat eräänlaiset muurit, josta muu laitteisto pyrkii mahdollisimman originellin kaltaisena pääsemään lävitse.

Molempi siis tärkeä. Muurin koostumus vaihtelee ehkä enemmän kuin sitä tykittävän säteen, joten sanotaan: kaiuttimet.

Eli sellanen silta olisi hyvä. Siinä näkisi tulijan kaikki parhaat ja huonoimmat puolet ilman aurinkolaseja. :)
 

silmaauki

Hifiharrastaja
Liittynyt
1.8.2006
Viestejä
17 808
Kaupunki
Tois pual jokke
Vähän erilaisena näkemyksenä sanoisin että tärkein osa on oma aivovärkki ja lompakko.

Ja sitten vähän perinteisempänä näkemyksenä sanoisin että laitteiston tärkein osa on kokonaisuus ja synergia.

Ketjun aloituksessa kait oli ajatuksena, että unohdetaan hinnat kokonaan. Puhutaan siis vain absoluuttisesta "laadusta". Mikä sitten on laatua kenellekin on tietty ihan subjektiivista (ja aina jollekin ulkopuoliselle ihan hanurista) :p . Itse tuossa joskus taannoin harkitsin kovasti down-greidaamista juurikin kaiuttimien osalta. Tarkoitan tässä hintaluokan pudottamista reilusti (2500-> ~500). Laitteiston laatuhan ei kokonaisuutena välttämättä putoaisi jos subjektiiviset preferenssit ovat sopivat. Olisko se sitten edes downgreidausta? Riippuu taas siitä mitä tällä termillä itse kukin ymmärtää.

Seppo on sikäli positiivinen ilmestys tähän kaiuttimet-first ajatukseen, että Seppo ilmaisi hinnan olevan merkityksetön. Vieläpä niin, että halvalla voi saada hyvää. Epäilen, että kaikki eivät tätä ajatusta ole ymmärtäneet samoin. Vai, mahdoinko minäkään ymmärtää Seppoa oikein?
 

Dambuilder

Käyttäjä
Liittynyt
9.12.2009
Viestejä
764
Tawe sanoi:
0093.jpg


Tilanteesta riippuen, ilman näitä tai näiden kanssa ei laitteistosta tule ääntä ulos ollenkaan - oli ne kaiuttimet tahi ei. Eli link plug on laitteistoni tärkein osa.

Mikkejäkö nuo on?

Entäs kielet? näpit? Aivot? Vanhemmat? Evoluutio? Alkuposaus? Jos joku tietää miten tämä jatkuisi, niin olisin tiedosta kiitollinen. :)
 

Sindeep

Käyttäjä
Liittynyt
1.6.2007
Viestejä
897
Kaupunki
Helsinki
Mun mielestä kokonaisuus ratkaisee.

Moni vaihtaa kaiuttimet liian herkästi uusiin. Kyllä se miten kaiuttimet toistaa riippuu paljon siitä oheiskalustosta.
Jos vahvari ja cd-soitin on "huonot" niin ei tule kaiuttimien kokonaiskapasiteetti käytettyä hyödyksi.

Ja hyvä ja tasapainoista ääntä saa halvalla ja kalliilla, kuhan vaan valitsee laitteiston huolella ja kotioloissa kuuntelemalla.
 

pirkka

Käyttäjä
Liittynyt
23.7.2006
Viestejä
13 845
Kaupunki
Järvenpää
Voisin osallistua tähän keskusteluun tuoden mukaan aika-akselin. Äänentoiston historian alkupuolella oli varmaankin source tärkein koskapa siellä oli eniten vaihtelua. Näin jatkui pitkään. Näin vielä varmaan menneen vuosituhannen lopussakin oli asiat. Mutta kokoajan etupää on ikäänuin standardisoitunut ja toisaalta kaiutinpäässä on eniten vaihtelua. Niinpä se laitteiston viilaaminen on tuottoisinta siellä loppupäässä. Kun siirrytään puhtaasti digitaaliseen striimaamiseen vakioituu alkupää kokonaan ja eroja voidaan saavuttaa enää dacilla, vahvistuksela ja etenkin kajareilla. Eli eiköhän nuo kajarit ala olla se setin sointiin voimakkaimmin vaikuttava tekijä yhdessä akustiikanm kanssa.
 

jiikoo73

Hifiharrastaja
Liittynyt
26.11.2007
Viestejä
3 820
Kaupunki
nokia
kokonaisuus, balanssi, synergia, harmonia ja mielenrauha :D
sanoisin jotta ja kun kaiuttimet paljastavat muun laitteiston suorituskyvyn ja laitteistolla saadaan kaiuttimien
potentiaali mahdollisimman hyvin esille, ollaan saatu aikalailla se tärkein asia esille, eli eheä kokonaisuus.
monesti itse kaiutin vaikuttaa eniten siihen minkälainen se ääni on..
 

jupei

Käyttäjä
Liittynyt
6.9.2009
Viestejä
55
Vastaus kysymykseen. Minusta kaiutin ei ole laitteiston tärkein osa. Kokonaisuus tekee lopullisen kuultavan äänen, mukaan lukien huoneen akustiikka, sijoittelu, kuulijan vireystila, motivaatio jne.
 
Ylös