Kaiuttimet kerrostaloasuntoon hintaluokka 4 - 7.5 keur

Jyrki_H

Moderaattori
Hifiharrastaja
Liittynyt
6.8.2006
Viestejä
22 801
Kaupunki
Oulunsalo
Kaverini on uusimassa kaiuttimia. Subbari ja etukaiuttimet saavat väistyä enemmän musiikkipainotteisen kattauksen tieltä. Uusien kaiutinten tulisi kuitenkin pystyä toistamaan myös elokuvien ääniraitoja ilman subbarin avustusta, joten basso-osastolla saisi olla jonkin verran kapasiteettia. Kaverini musiikkimaku on laidasta laitaan, joten yleispätevyys olisi toivottavaa.

Kerrostaloympäristöstä johtuen käytetyt äänenpaineet ovat kuitenkin maltillisia ja tila on akustisesti kohtuu kaikuisa, joskaan ei aivan pahin mahdollinen betonikuutio. Kaiuttimet tulevat suorakaiteen muotoisen huoneen pitkälle seinälle. Kuuntelupaikka on kiinni seinässä.

Hintahaitari on suhteellisen leveä, max. n. 7.5 keur, joten heittäkääpä ehdotuksia kokeilunarvoisista kaiuttimista. Koko budjettia ei ole pakko käyttää, vaan myös edullisemmat ehdotukset ovat tervetulleita.
 

jjahifi

Käyttäjä
Liittynyt
24.2.2007
Viestejä
16 298
Kaupunki
Kaarina
Äh. Tämä on minulle nnnnniiiiiinnnnn usein tullut ongelma. Mitä suositella?

Millaista musiikkia kuuntelee? Klasaria, rokkia, jatsinrenkutusta? Millainen soundi iskee?

Omalla musiikkimaullani käytetty Amphion Krypton olisi aika poppis tuossa hintaluokassa (joo, olen yhä tyytyväinen valintaani, mutta kyllä tulikin käytettyä tunteja asian eteen). Uusista en nyt juuri tiedä, mutta musiikkimaku ja tila ja moni muu vaikuttaa tosi paljon...

Minun musiikkimaullani halvemmassa hintaluokassa uusi Amphion Xenon olisi myös ihan OK valinta jos tila vain sopii...

Eli lisätietoja kaivataan...

t. jjahifi
 

sihvis

Hallituksen jäsen
Hifiharrastaja
Liittynyt
16.8.2006
Viestejä
10 845
Kaupunki
Kouvola
Ei optimissa tilassa, jos halutaan saada täyttä taajuuskaistaa, suosittelen pitämään subbarin ja päivittämään etukaiuttimiksi jotkin pätevät tolppakaiuttimet.

Miksi kaltaiseni pitkään ilman subbaria viihtynyt suosittelee moista?

Budjetista voisin päätellä että hirveän taajuusrajoittuneita pönttöjä ei haeta ja kun subbariin on totuttu jo ennestään...

Tilasta tietämättä omien kaiuttimieni sijoitus on samanlainen, siis pitkällä seinällä ja kuuntelupaikka seinää vasten.
Kun hain subbarilleni paikkaa oikeanpuoleisen kaiuttimen vierestä noin metrin säteellä sain bassoa kuulumaan lähes kaikkialla muualla paitsi kuuntelupaikalla.
Vasemmanpuoleisen kaiuttimen juuressa basso kuuluu voimakkaimmillaan juuri kuuntelupaikalla.
Kuuntelupaikkani ei siis ole pitkän seinän puolivälissä eli sijoittelu on huoneeseen nähden epäsymmetrinen.
Jos minulla olisi 2kpl 30Hz tai alle toistavaa lattiakaiutinta niin voin vain kuvitella millaisia äänikuvallisia ongelmia tuo basson toispuoleinen kuuluminen aiheuttaisi, ja kuinka paljon basso jytisisi pitkin muuta kämppää.
Eli todennäköisesti ongelmallisessa tilassa siirreltävä bassoyksikkö on erittäin hyvä idea. Ei se ihan samaan pysty kuin suoraan kaiuttimista löytyvä basso, mutta välttää osan ongelmista.

Tällä kertaa suosituksena kaiuttimista Yamahan NS-1000M jos korvat ja visuaalinen silmä kestää.
 

jr

Käyttäjä
Liittynyt
12.4.2008
Viestejä
485
Klassista brittiläistä: Harbeth tai Spendor?
 

Teme

Hifiharrastaja
Liittynyt
6.12.2008
Viestejä
2 469
Kaupunki
Vantaa
Tai klassista kotimaista: Gradient

Taitaa tosin olla liian halvat :D

T. Teme
 

jjahifi

Käyttäjä
Liittynyt
24.2.2007
Viestejä
16 298
Kaupunki
Kaarina
Gradient kannattaisi ainakin kokeilla. Voisi olla juuri se juttu. Minulle ei ollut, mutta toisista ei tiedä... :D

t. jjahifi
 
J

Jigsaw

Acapellaa. Fidelio 2 ja joku hyvä subi, esim dd10 velo vois olla herkku!
 

alspe

Käyttäjä
Liittynyt
13.3.2007
Viestejä
14 728
Kaupunki
Tampere
Aika erikoisia ehdotuksia ilmoilla. :D Pyydetään isoja kaiuttimia jopa leffarytinäillö niin sitten ehdotellaan jalustkippoja + subbaria. Olisi dipolibassoiset Revot sitten paras rytinään?

Usherilta löytyy bassokkaita lattiakaiuttimia, 8571 tms. en muista malleja ulkoa. Sitten esimerkiksi Dali Helicon 800 voisi olla kokeilemisen arvoinen.

Toki kiinni seinässä-malli asettaa ongelmia.
 

Jyrki_H

Moderaattori
Hifiharrastaja
Liittynyt
6.8.2006
Viestejä
22 801
Kaupunki
Oulunsalo
Tarkoitus on yksinkertaistaa settiä ja subbari saa lähteä tästäkin syystä. Vähemmän kaapeleita ja purkkeja. Tuskin siis HGS-18 kannattaa vaihtaa DD 10:een.

En tiedä tarkkoja mittoja, mutta huone on ainakin 20 neliöinen, pitkä ja kapea. Kuunteluetäisyys jää melko lyhyeksi. Kaiuttimien molemmille sivuille jää melko reilusti tilaa, mutta niitä ei voi ottaa kovin paljon irti seinästä.

Musiikkimaku on laaja. Hyllystä löytyy klassista, jazzia ja rockia. Kuunteluvoimakkuudet tulevat olemaan maltillisia, mutta kuten sanottua bassovasteen tulisi ulottua sen verran alas, että kaikki oleellinen toistuu. Elokuvien bassojyrähdykset ovat toissijainen asia, mutta nekin saisivat toistua kohtuullisesti. Mitään bassojyrää ei tarvitse ehdottaa. Jopa tuo Graphica voisi olla hyvä vaihtoehto tuohon ympäristöön ja Revoista lähtee varmasti riittävästi bassoja maltillisilla voimakkuuksilla.

Muu laitteisto tulee kotiteatteripuolelta, mutta ei kuitenkaan ole ihan kevyimmästä päästä.
 

Janne

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
2 080
Kaupunki
Oulu
En oikein jaksa uskoa että Aurelia Graphica mahtuu määrittelyyn "yleispätevä", ihan luetun testin perusteella. :)

Dalin Helicon 800 en kyllä lähtisi kokeilemaan, tai jos tila ei kuitenkaan korosta bassoja kuten olettaisi. Helicon 400 ehkä. Tosin JJ Hifiltä tietävät tämänkin varmemmin, voihan se olla joskus niinkin että isompi on maltillisempi bassoannostelussa.

Dynaudio ja Usher tulee yleispäteviksi haukutuista merkeistä ensimmäisenä mieleen. Usherista joku muu suosittelee varmaan mallit.

Esim. leffapainotuksella Dynaudio Contour S3.4 saattaisi hyvällä onnella toimia jos sijoittelussa on mahdollisuuksia hakemiseen ja aika mukavan matalalle nuo menee kivitalossa. Isompaa lattiamallia kuin tuo mainittu -> riskit kasvaa. Confidence C1 harkintaan vakavammin jos painottaa musiikkia.

Jos musiikki on tärkeää Eastaudiossa on Focal Micro Utopia Be käytetyissä, tuo voisi olla hyvä veto vaikkei ehkä maailman yleispätevin ole.

Monitor Audio, olisiko noissa Platinum sarjalaisissa mitään järkevää?

Oheiskaluston tunteminen olisi hyvä, mutta joka tapauksessa varmin vaihtoehto laadukas jalustamalli (4000 EUR saa hankittua jo laadullisesti "huippua") niin jää sitten rahaa ostaa parempaa vahvainta eikä tarvi miettiä miten basson sovitus onnistuu. Minä melkein jättäisin ensi vaiheessa sen HGS 18.

Edit: Soundworksin käytetyissä myös Avantgarden Uno, mahtuisi budjettiin ja muistelen erään meillä vierailleen herran kehuneen pitkän huoneen soveltuvuutta torville... :D
 

Mika K

Käyttäjä
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
13 206
Kaupunki
Olut, eikun Oulu..
Jos sisustuksen ehdoilla on mentävä, niin joku Marten Form tai System Audion malli saattaisi myös toimia..
 

rajani

Käyttäjä
Liittynyt
18.2.2007
Viestejä
12 789
Kaupunki
Lahti
Monitor Audion malleilla ainakin saa tarkkuutta soundiin myös hiljaisemmassa kuuntelussa, eivätkä ne ole niin tehosyöppöjä kuin Dynaudion mallit, joten AV-vahvistin riittää mainiosti.
System Audiolta Ranger ja Explorer kannattaa kokeilla, pitäisi olla bassoiltaan helpot ja ainakin pienemmät mallit toimivat myös heikommalla vahvistimella.
 

vaakko

Käyttäjä
Liittynyt
21.7.2006
Viestejä
9 146
Kaupunki
Vantaa
Usherilta ottaisin noilla huoneen/sijoituksen spekseillä Mini Dancer II -mallin kokeiluun. Refleksiaukko on eteenpäin ja suht. helppo vahvaria ajatellen (herkkyys 90dB). Bassot irtoaa huomattavasti epäherkempiä kaiuttimia helpommin ja on erittäin yleispätevä toistin. Ja hinnan puolesta ei ole mikään paha, 3,5ke.
 

DIA

Käyttäjä
Liittynyt
26.7.2006
Viestejä
1 260
Itse en lähtisi harkitsemaan kaiutinjärjestelmää, jossa bassoja ei pysty säätämään erikseen. Betonikuutioissa seisovat aallot jyräävät käytännössä poikkeuksetta. Seinän vieressä seisovan aallon äänenpaine on suurimmillaan. Bassopäähän voisi lisätä jonkin huonekorjaimen kuten antimode 8033 tai vastaavan. Bassokaiuttimen jaon tulisi olla melko alhaalla, jotta korjain ei suttaisi alakeskialuetta. Lisäksi kerrostalossa olisi hyvä, jos bassojen tasoja pystyisi laskemaan tarvittessa naapuriin kantautuvan jumputuksen välttämikseksi.

Jos ei halua akustoida lainkaan, niin sitten pitäisi miettiä jotain suuntaavia kaiuttimia. Muuten ääni kaatuu päälle ja ahdistaa. Ehkä aktiivirevot voisi olla hyvä ratkaisu. Niiden soundi on yleispätevä ja omien kokemusten mukaan ne saa toimimaan myös vähän huonommassakin akustiikassa.

Edit: Onko olemassa Dynaudion kaiutinta, jonka voi sijoittaa seinän lähelle (poislukien W mallit)?
 
J

Jigsaw

Tarkoitus on yksinkertaistaa settiä ja subbari saa lähteä tästäkin syystä. Vähemmän kaapeleita ja purkkeja. Tuskin siis HGS-18 kannattaa vaihtaa DD 10:een.
Sorry, en lukenut kokonaan avausta.

Ei kyllä tossa hintaluokassa tullut muutakaan mieleen jonka voisi varauksetta olettaa toimivan kerrostalokopissa. - Sama bassopään kanssa.
 

Testo

Käyttäjä
Liittynyt
22.3.2009
Viestejä
3 747
Kaupunki
Ylöjärvi
alspe sanoi:
Aika erikoisia ehdotuksia ilmoilla. :D Pyydetään isoja kaiuttimia jopa leffarytinäillö niin sitten ehdotellaan jalustkippoja + subbaria. Olisi dipolibassoiset Revot sitten paras rytinään?

Itselle kun tuli revot (passiivit tosin), niin yllättävän hyvin potkii myös leffa käytössä. Ei ole tullu subbaria ikävä, päivitys aktiiviksi on tosin tulossa jossain vaiheessa (ja ehkä lisäbassot) :)
 
Ylös