Kaiuttimet Arcamin seuraksi

Antzah

Käyttäjä
Liittynyt
11.3.2009
Viestejä
25
Kokeneet alan harrastajat voisivat antaa kommentteja ja jakaa kokemuksia kaiuttimista.
Vahvistimena Arcam fmj A28 ja cd-soittimena saman merkin malli.

Nyt olisi tarvis saada uudet kaiuttimet ja seuraavia pareja on tullut hyvin hätäisesti kuunneltua. Molemmat hyviä. Dynat hiukan kumisi, mutta syy varmaan jalustassa ja sijoittelussa.
Keväällä vielä uudestaan kuuntelemaan.

Amphion Argon 2 anniversary
Dynaudio Focus 140

Mitä muita pareja ehdottaisitte Arcamin kaveriksi vastaavassa hintaluokassa/hiukan kalliimmassa? Joku jollain ketjulla hylkäsi nuo Dynat Arcamien kanssa, kuulema yhteispeli ei toimi. Fiksummat kertokoon.

Kiitän jo etukäteen hyvistä vastauksista.
 
Varsinkin tuo Focus 140 on aika muhkeabassoinen ja ranttu sijoituksen ja tilan kanssa, joten kovin pieneen huoneeseen ja seinien lähelle sitä ei kannata laittaa. Ja voi olla, että vaikka kaiutin olisikin suuressa tilassa kaukana rajapinnoista saattaa Focuksista senkin jälkeen tulla joillakin levyillä liikaa bassoa jonkun makuun.

Miten olis Usher X-708 tai X-719? Nuokin ovat aika tanakoita bassoiltaan.
 
Kuuntelu tapahtuu puutalossa, jossa 30 neliön olohuone sisältäen pienen alkovin kaiuttimien takana.
Kaiuttimet joutuvat olemaan 2 metrin etäisyydellä toisistaan ja sivulla tilaa seiniin noin 50cm. Takana tilaa 2m. Kaiuttimilta matkaa sohvalle 4m.

Usherista olen kuullut jonkin verran hyviä kokemuksia, tosin eri laitteistolla.

Haen laadukasta ääntä, sekä ylä että alapäästä. Siksi mietin Amphion Argon2 ja tulevaisuudessa ehkä Impact-subi kaveriksi, jos tarttee lisäbassoa. Argonia tuli kuunneltua tunnin verran. Ehkä aavistuksen kirkas nopeasti analysoituna. Dynaudio kuulosti nopeasti kuultuna hyvältä. Basso herätti huomion sekä positiivesti että hiukan negatiivisesti (kumina). Vaatii lisäkuuntelua. Kotikuuntelulla (MrHifi) onnistuu nuo parit.

EDIT. Huonekokoa muutettu
 
Ihan varmasti riittää Focus 110 tuohon tilaan. Sinuna testaisin myös sitä.
 
Lainataan vähän ketjua koska itsellä aikalailla samanlainen tilanne, mutta vahvistimena toimii pienempi malli eli Arcam fmj a18. Sille olen itsekin kaiutinta etsimässä tila mulla aika samaa kokoa kun ketjun alottajalla mut kuuntelusuunnassa ja kaiuttimien takana vähemmän tilaa. Eli itseä kiinnostaa noi Dynaudion kaiuttimet mutta onko ne tolle vahvistimelle liian vaikeita ajettavia kun siinä ei liiemmin sitä vääntöä ole? Vai minkälaisella kalustolla noita focus 110 on ajeltu? Kotona kuuntelussa käynyt forvoice ja quad 12L. forvoice tähän tillaan liian ohut ääni ja basson puute. quad taas jo paljon läsnäolevampi ja lämpimämpisointinen, muuten hyvä mutta ei ehkä kuitenkaan raskaammalla musiikilla paras vaihtoehto!
 
Tuota 110 pitää varmaan testata. Toisaalta haluaisin isompaa ääntä ja siksi tuota 140 tai Argon2 olen mietiskellyt. Bandit12 mainitsikin tuon Dynien ajettavuuden. Vaativat ilmeisesti enemmän tehoja kuin muut kaiuttimet keskimäärin. Näin ovat isot pojat kertoneet.

Kuunneltava musiikki aika monipuolista. Heavy-levyjä ei hyllystä löydy, mutta lähes kaikkea muuta löytyykin.
 
No ei voi sanoa että Focus 110:ssä pieni ääni olisi. Itse ajelin niitä aikoinaan Densen B100:lla(2x60w 8ohm) ja Exposure 3010S:llä(2x100w? 8ohm) ja molemmilla toimi kyllä ihan hyvin. Vaikea sanoa miten nuo Arcamit noita ajelis kun ei ole niistä kovin suurta kokemusta. Ei ne watit kerro paljoakaan vaan se vahvistimen virranatokyky. Ei mahda Arcamit olla siinä ihan kärkiluokkaa mutta voin olla väärässäkin. Kokeilemallahan tuo selviää jos ette ole vahvistimianne vaihtamassa. Mielellään samalla vertailisin toista vahvistintakin samalla kaiuttimella.
 
Nuo Arcamit tuli torstaina hankittua eli laitteiston päivittäminen ei ole ainakaan vielä ensi viikolla ajankohtaista. 8)

Pitänee kuunnella nuo molemmat Dynat ja Amphionit.
 
Pelkkien viestiketjujen perusteella alkaa vaaka kallistua Dynaudioiden puolelle, Focus 110 ja 140. Vaikka kyllä tuota Argon2 pitää myös kuunnella.
Olisin halunnut hiukan kokemuksia noista Focuksista ennen kun pääsen kuuntelemaan niitä. Varsinkin tuo 140 kiinnostaa, mutta jos ei pelaa pienehkössä huoneessa 30m2, niin sitten 110.

- Bassojen kumina? Kuuntelutilassa 2m tilaa kaiuttiminen takana ja 30 neliötä pinta-alaa. Onko huone 140 liian pieni?
- Yläpään sointi? Nykyiset Chorukset toimii hyvin keskialueella, mutta yläpää tekee korville kipeää (korkeat sihahdukset). Onko eroa 110 ja 140?
- Suurimmat erot mallien välillä?
- Kun Dynaudiot vaativat tehoja vahvistimesta, niin mikä on riittävä? Vahvistimena Arcamin A28, 2x75W 8ohm. 110 vai 140?
 
Jos pohjoisen poikia olet niin JJ Hifiltä kannattanee käydä myös Daleja kyselemässä/tutustumassa.
 
Pohjosen poikia, mutta töiden takia jouduin muuttamaan etelään. Daleja olen kuunnellut muutama vuosi sitten.
 
Ei kellään satu olemaan kokemuksia Monitor audion rs6:sta tai Aurelian Amberasta Arcamin laitteilla?
 
Pikaisesti laitan kommentteja kuulluista kaiuttimista.

Amphion Argon 2 anniversary: Ei oikein herättänyt tunteita puoleen tai toiseen.

Dynaudio Focus 110: Pikaisella kuuntelulla ei mikään ahaa-ilmiö. Hieman etäinen ja verhoutunut soundi. Basso ihan kiva.

Elac BS244: Herätti melkein heti mielenkiinnon ja osoittautui kotikuuntelussa erittäin hyväksi. Nauhadiskantti antaa kirkkaan ja heleän, mutta silti puhtaan yläpään. Bassoa löytyy myös hyvin, juuri sopivasti omaan mieleen. Hyvin tasapainoisen kuuloinen kaiutin. Mikään ei häirinnyt. Hoiti hyvin kaikenlaisen musiikin. Vertailukohtana oli kotikuuntelussa Focus 140. Empiirisessä kuuntelutestissämme vaimon kanssa pisteet Elac 14 - Dynaudio 10. Omat korvat tykkäsivät.

Dynaudio Focus 140: Toimi pikkuveljeä paremmin. Välillä antaa bassoa ehkä liiankin paljon, mutta yleensä ei häiritsevästi. Kotikuuntelussa toimi hyvin. Ei kumissut, vaikka pelkäsin. Kuuntelutila akustiikalta omasta mielestä hyvä. Varmaankin johtuen vahvistimesta ei saanut ihan yläpäätä auki. Volumea nostamalla alkoi soida, mutta silti hiukan etäinen ja verhon takana oleva saundi. Rokkasi tosi hyvin, muun muassa Toto: Mindfields-levy iski tosi hyvin. Arcam ei ehkä ihan parhaiten pidä kontrollissa, mutta paremmin pelasi kuin ensin luulin.

Tällä hetkellä Elac on menossa välieriin, mutta onko ehdottaa jotain muuta jalustakaiutinta jo aiemmin mainittujen lisäksi?
 
Mitenhän olisi Tannoy Revolution Signature DC6?
 
Antzah: Alan kuulostamaan hiukan rikkinäiseltä levyltä, mutta voisit kokeilla Usher Be-718:a. Elävämpi kaiutin varmaankin kuin Dynaudio. Yläpää on kuitenkin pehmeä, Elac ehkä terävämpi. Ei kuitenkaan missaa mitään yläpäässäkään; ja takuulla ei bassoillakaan (vaikkei ei ihan huoneessa 20 Hz:hen tietysti yletykään..) =)
 
Ennen kotikuuntelun päättymistä tuli onneksi testattua kaiuttimia jämäkämmillä jalustoilla. Lisäksi jalustat olivat hiukan matalammat ja lähempänä korvan korkeutta.

Jalustamuutoksen jälkeen Elacissa edelleen erotteleva ja kirkas diskantti. Yleisvaikutelma pysyi lähes samana. Yläpää ei enää kuulostanut aina kovin hyvältä.
Soinnin tasapainoisuus silti suhteellisen hyvä. Bassotoisto tuntui ehkä aavistuksen napakoituvan. Korkeimmat äänet alkoivat olemaan rasittavuuden äärirajoilla.

Dynaudiossa erottui heti soinnin muutos. Yläpää kirkastui ja keskialueeseen tuli erottelua lisää. Diskanttisoundissa ei enää selvää verhoutumista. Diskantti muuttui hyvin miellyttäväksi.
Rock-kappaleissa tunnelma parantui. Basso pysyi selvästi paremmin kontrollissa. Aiempi jalusta aiheutti paljon resonointia, joka sotki äänimaailman. Bassorumpu pamahtaa tarkemmin ja bassokitaran sävelkulku erottuu hyvin. Klassisissa kappaleissa sointi aavistuksen tummempi kuin Elacissa, mutta siitä syystä viulut kuulostivat miellytäviltä myös korkeissa sävelissä.
Keskialueen erottelevuus tuntui myös paranevan. Kokonaisuudessaan miellyttävämpi kuin Elac.

Yhteenveto: Jalustamuutoksen jälkeen ero kaiuttimien välillä pieneni, josta Dynaudio hyötyi eniten. Kaiutin kuulostaa hyvin miellyttävältä muhkean basson ja luonnollisen diskantin johdosta.
Toimi lopulta paremmin monipuolisen musiikin kanssa. Elac ei ehkä parhaiten toimi Arcamin viileän ja analyyttisen soundin kanssa. Myös kaiuttimen voimakas suuntaavuus rajoittaa kaiuttimen kuuntelua. Äänimaailma muuttuu oleellisesti siirryttyä kuuntelualueen ulkopuolelle.

Siksipä tilaukseen menivät Dynaudiot, joita saakin odottaa 2-3 viikkoa.
 
Antzah sanoi:
Ennen kotikuuntelun päättymistä tuli onneksi testattua kaiuttimia jämäkämmillä jalustoilla. Lisäksi jalustat olivat hiukan matalammat ja lähempänä korvan korkeutta.

mitä jalustoja kokeilit? Itselläni on Atacaman rimpulat jalustoina, toki täytettynä hiekalla, mutta oon miettinyt josko yrittäisi metsästää jotain Dynaudion Stand2:ia käytettynä. niitä ei valitettavasti uutena enää saa ja Stand1 on omaan makuun huonon näköinen.
 
jlaakso sanoi:
mitä jalustoja kokeilit? Itselläni on Atacaman rimpulat jalustoina, toki täytettynä hiekalla, mutta oon miettinyt josko yrittäisi metsästää jotain Dynaudion Stand2:ia käytettynä. niitä ei valitettavasti uutena enää saa ja Stand1 on omaan makuun huonon näköinen.
No saahan Stand4:sta joka on sama kuin kakkonen mutta siinä se ylälevyn koko on vakiona aina se isompi. Ei kai tuon tekemistä nyt voida lopettaa kun se soveltuu kaikille Dynyn isommille jalustapöntöille.
 
isojussi sanoi:
No saahan Stand4:sta joka on sama kuin kakkonen mutta siinä se ylälevyn koko on vakiona aina se isompi. Ei kai tuon tekemistä nyt voida lopettaa kun se soveltuu kaikille Dynyn isommille jalustapöntöille.

Ylälevyssä se ongelma onkin. se on liian iso Focus 110:lle.
 
Back
Ylös