Muovit taitavat olla elementeissä ongelmallisempia materiaaleja. Olipa kyseessä tweetereiden muovisten ripustusten tai "damping ringien" koveneminen, elementin ominaisuuksia ei saa vastaamaan uutta ilman alkuperäisiin-specseihin tehtyjä korjaussarjoja, jotka eivät tietenkään saa olla vanhoja. Onneksi esim. johonkin 34mm Audaxiin saa jälleen tällaisia. Ferrofludin pystyy toisinaan vaihtamaan uuteen, toisinaan taas puhekelan keskittäminen ilmaraon puhdistamisen jälkeen on lähes mahdotonta. Kaikenkaikkiaan pitäisin vanhoja domeja em. seikoista johtuen ongelmallisimpina.
Hapertuvien reunusten lisäksi kumireunukset jäykistyvät ajan saatossa... Tosinaan uusia reunuksia saa, mutta hieman arpapeliä tämäkin on. Esim Kef B110 SP1003 ja SP1057 versioisiin myydään yleensä yhtä ja samaa reunusta, vaikka alkuperäinen SP1003:n reunus oli muistaaksen Kurt Mullerin toimittamaa kumista vakiotavaraa ja SP1057:n reunuksen Kef valmisti itse welbexistä. Muovisista kartioista dempaamiseen käytetty dope irtoaa toisinaan. Hankalaksi asian tekee se, että juuri se kalvon takapuolella oleva dope on usein se oleellisempi.
Pahvikalvot taitavat aiheuttaa vähiten ongelmia vanhetessaan. Kosteus on toki pahvisten kalvojen sekä paperisten puhekelanrunkojen vihollinen. Kosteus tekee helpoiten tuhoja juuri hyvälaatuisten vintage elementtien kanssa. Jos puhekelan sovitus magneettiasetelmaan on alunperin tiukka, ei tarvita paljoakaan soikeutta kun jo rahisee... ohessa kuva Wharfedalen Super 12RS DD joka on nähtävästi kärsinyt joskus kosteudesta, vaikka siittä ei muita ulkoisia todisteita olekkaan. Puhekelan sovitus kannattaa testata etenkin herkkien woofereiden (JBL, Altec, Wharfedale...) kanssa, kun taas joidekin AR:n kaltaisten valmistajien wooferit harvoin aiheuttavat ongelmia väljästä ilmaraosta johtuen.
Alnico magneetit menettävät magneettisuuttaan nopeammin ja helpommin kuin keraamiset magneetit. Magneetit voi toki uudelleen magnetisoida, mutta tällaisia laitteita ei taida olla Suomessa. Ja eivät ne puutyötkään niin helppoja ole...
Tarkoitukseni ei ole olla pessimistinen, mutta 30-vuotiaan kaiuttimen saaminen alkuperäiskuntoon taitaa olla melkoisesti haastavampi projekti kuin 30-vuotiaan vahvistimen tai levysoittimen kunnostus. Nykyään saa toki uusia puhekeloja, spidereita, reunuksia, kalvoja jne... joten asiat taitavat olla melkoisesti helpompia kuin esim 20 vuotta sitten. Mutta kotiläksyt kannatta tehdä, eikä "buy it now" nappulaa painaessa kannata ajatella että kyllä se siittä... sanoo harrastaja jolla taitaa olla vähintään 10 keskeneräistä vintage kaiutinprojektia.
Todennäköisesti helpoin tapa aloittaa on etsiä hyväkuntoinen, pahvikalvolla ja tekstiilireunalla varustetulla wooferilla sekä kalvodiskantilla tai compression driverilla ja torvella varustettu vintage kaiutin.
Kimmo