Kaiuttimen vaimennusaineet

  • Keskustelun aloittaja pjv
  • Aloituspäivämäärä
Painomusteissa oli jotain terveyshaittoja ainakin taannoin, ja lisäksi lie jotain palosuoja-ainetta Ekovillassa. Kuha huomiona, jos on herkkyyttä kemikaaleille tai sisäilmalle.
 
Sitten kannattaa muistaa että tavallinen kuusi- tai mäntypaneeli/lauta tms. ei täytä M1 sisäilmavaatimuksia koska noista erittyy liikaa hartseja.
Eli Suomalainen puu on sisäilmariski. Sitävastoin mm. Mahlerin MDF paneeli mikä haisee todella pahalle sisältää liimassa mm. formaldehydia täyttää kuitenkin M1 luokituksen.
 
Hah jep, kuhan vaan nostin esille. Kyllähän sitä saa lasivillaakin laittaa halutessaan, jos ei tarvitse välittää mahdollisista terveyshaitoista. Hunton puukuitueriste taitaa olla toistaiseksi "terveellisin" rakennuseristematsku, jos terveysasiat on syystä tai toisesta otettava huomioon materiaalia valitessa.
 
Vaikka itellä on nurkat notkollaan rempasta ylijäänyttä ekovillaa, niin kaiuttimen sisään ei kyllä ole mielessäkään käynyt laittaa. Paaleissa tuleva kama vaatii pöyhennnyksen ja painuu kasaan ajan kanssa, levy taas on varsin tiivistä tavaraa ja soveltuu mielestäni ainoastaan sisäseinille kiinnitettäväksi.

Isoliina taas on tiivistämiseen käytettävää pellavarivettä. Kuitu on paksu ja jäykkä, eikä ole yhtään samaa kamaa kuin pellavavilla. Ehkä huonona huovan korvikkeena menisi, jos johonkin olisi pakko käyttää.
 
Omiini tilasin Tampereen Vaahtomuovista (vaahtomuovi.net) levyvanua. 460g/m2 on noin 5cm paksua. Tuon leikkelin ja taittelin sopivasti pänniin seinien väliin. Samasta paikasta ostin 13mm huopaa jonka kiinnitin seiniin geelimäisellä kontaktiliimalla.
 
Mitä vaimennusainetta ja kuinka paljon suljettuun subbariin?

Koko sisältä noin 9 cm x 60 cm x 70 cm.

Elementit kotelon yläreunassa. Ajattelin laittaa polyesterivanua elementtien alapuoleisen osan kotelosta kevyesti täyteen.

E. kotelo siis pystyssä seinää vasten.

Tuo vaahtomuovi.net tulikin vastaan, perus täytevanu ihan ok? https://vaahtomuovi.net/tuote/586/täytevanu,-peruskuitu-1kg-pussi-(le38v)

Kärkkäiseltä saisi lähempää hieman kalliimmalla, käykö tämä? https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/pehmea-pestava-taytevanu
 
Viimeksi muokattu:
minä tuuppasin oman suljetun täyteen perus-vanua mitä sain kangaskaupasta. toki niin että elementti jää vapaaksi mutta muuten aika reilusti.
 
Minä päädyin lopulta omassa passiiveilla viritetyssä subissa olla käyttämättä mitään vaimennusainetta. Ekat resonanssit herää vasta niin korkeilla taajuuksilla, ettei vaimennusaineesta ole käytännössä muuta hyötyä, kuin tilavuuden kasvattaminen. Jotenkin tuntuu toimivan napakimmin ja mureimmin alimmilla ilman vaimennusainetta. Vaimennusaine tiukkaan pakattuna hidastaa ilman liikettä kotelossa. Varsinkin suljetussa sillä voi olla isokin (myönteinen) vaikutus, refleksissä liika vaimennus dumppaa helposti liikaa refleksitoimintoa. Itse pidän vaimennusainetta tärkeämpänä soimatonta koteloa. Varsinkin jos subi toistaa ylimpiäkin bassoja, niin soiva ja resonoiva kotelo on ilkeän kumiseva. Tämä siis subbareissa. Kaiuttimet on asia erikseen, kun sinne koteloon soitetaan myös keskitaajuuksia.
 
Skaalautuvan subbarin (Saurama) yhteydessä löytyi maininta puolesta metristä ja seisovasta aalloista.

"Suljetussa kotelossa vaimennusaineesta ei ole haittaa. Mikäli bassoelementin asunnon mitoista joku ylittää puoli metriä, alkavat kotelon sisälle muodostuvat resonanssit tulla lähelle subwooferin toiminta-aluetta. Suomeksi: vaimentamaton iso kotelo voi ruveta mölisemään omiaan -> laita täyteen vanua.”

Mitä taajuuksia tuo käytännössä tarkoittaa, aallonpituuden puolikasta eli 350 Hz? Tarkoitus olisi testata subbareita kyllä melko korkeallakin jakotaajudella stereona, mutta tuskin kovin paljoa yli 100 Hz jakotaajudella.

Omat kotelot tulee olemaan hieman alle suosituksen tilavuudeltaan ja kaksi mittaa vähän suurempia eli laittelen vaimennusainetta alkuperäisen ajatuksen mukaan.
 
Joo. Vaimennusaine tulee kyseeseen, jos jako on korkea, 100hz ja yli, esim. Lfe-kanava kotiteatterissa. Mulla taasen tälläkin hetkellä 40hz 24db/oct.
 
Back
Ylös