Kaiuttimen vaimennusaineet

  • Keskustelun aloittaja pjv
  • Aloituspäivämäärä

pjv

Käyttäjä
Liittynyt
15.7.2009
Viestejä
2 877
Tällä hetkellä mulla on tieteellisen epätieteellisiä kokeiluja kaiuttimen vaimennnusaineiden kanssa. Minkäslaisia kokemuksia raadilla on vaimennusaineiden sijoitteluiden suhteen:
- tasaisesti ympäri boksia?
- Takaseinälle?
- Sivuseinälle?
- jotain muuta?
 
Riippuu kotelon virityksestä ja muodosta. Perus reflekseistä jätän yleensä etuseinän fillaamatta. Kartioelukoiden taakse vähän enemmän, mutta pääsääntöisesti vain seinille. Suljettu kotelo löyhästi täyteen.
 
Torvikotelo, jollainen Sinullakin on, on oma tapauksensa. Yleinen tapa on vaimentaa laajakaistaelementin takana oleva tila ja jättää torvi kokonaan vaimentamatta. Ylemmät taajuudet pitäisi saada vaimennettua ja estettyä kulku torveen. Huonosti olen tutustunut aiheeseen, vaikka BLH-torvet omistankin. Ilmeisesti mitään yleistä totuutta ei ole, vaan on parempi mennä yrityksen ja erehdyksen kautta, muitten kokemuksista oppia ottaen.
 
Refleksikotelossa minusta (yrityksen ja erehdyksen kautta todettuna) parasta jos vain yksi seinämä vaimennettu kunnolla (korkeintaan 1/4 kotelon mitasta) ja muuten ilma saa liikkua vapaasti. Tosin itse refleksiin voi vähän lampaanvillaa laittaa erittäin kevyesti varsinkin pienempiin kaiuttimiin joka vähän laventaa refleksi aluetta ja tekee pienen mekaanisen suojan jakoalueen alapuolelle.

Suljettu sitten lähes täyteen (tunkematta voimalla vaimennusaineita lyttyyn) mutta elementin taaksen on jäätävän jonkun verran tyhjää.
 
Omia kokemuksia
Jpw mini monitorit oli aika tyhjät ja tapoin kotelon muminat tuppaamalla täyteen, muminat lähti mutta niin lähti soundi kaiuttimestakin, piti palauttaa ennalleen.

Sit taas tuollainen pa tyyppinen torvi jossa on 8" elementti ja 1-2l kotelo niin on tupattava ihan täyteen hyvä että elementti mahtuu sisään. Hyötysuhde kärsi hieman mut asteen hifimpään suuntaan meni.

6.5" pisaran muotoisessa kotelossa oleva laajikseni on kans tupattu ihan täyteen mutta kun mittaukset on suunnitteluvaiheessa mitattu vanun kans niin on ihan jeppis.

Mission 765 oli refleksikotelot mutta oli tupattu ihan täyteen vanua ja refleksiputkessakin oli eräänlainen jarru, ton kajarin bassopäätä olis helppo modata vaimennusaineella ja uudella putkella. Mittautui lähes suljetun kaiuttimen lailla

Onko sitä oikeaa määrää edes olemassa kun mieltymyksiä on niin monia?

Mut seuraava vaimennusaineen kans testattava homma on dipolibasson taakse metrin verran (käytännössä 1m3) vaimennusainetta
 
Viimeksi muokattu:
Paha asia ei ole kotelon seinien vaimennus sentin huopakerroksella*, liimaten. Muu täyte sitten vaikkapa polyvanua Koteloäänet vaan pois. Jäljelle jäisi äänet, jotka tulevat johtojen mukana. *Autotarvikeliikkeistä. Eräistä kotimaisista transmissiokoteloista, midbasson takaseinistä, lähti kotelo/purkkiääni tuolla huovalla.
 
Mietin että millaisethan roolit esim evonalla ja huovalla on? Kotimaisissa tungetaan yleensä evonaa x senttiä, mutta esim. Troels Gravesenin ohjeissa kotelo vuorataan huovalla ja lisätään joihinkin kohtiin "evonaa".

Kysymyksen yhtenä taustatekijänä taisi olla niukasti vaimennettu refleksikotelo.
 
Viimeksi muokattu:
Mikä on paras materiaali refleksikoteloon? Kivivilla, vanu, vaahtomuovi, vai kenties lumppumatto seiniin liimattuna?
 
No niinpäs näyttää. Ewonaa olen myös joskus käyttänyt refleksin seinien vaimennukseen
 
Aika suolainen hinta evonalla, 565x1170x50mm pala 14,50, eli n 20eur/m2, auts. Kivivilla n 3eur/m2
Nopealla arviolla noita menis 6kpl, eli 87eur

Edelleen kiinnostaisi löytyykö kokemuksia eri toteutuksista ja materiaaleista, olisikohan tällänen jo aiemminkin mainittu Gravesen toteutus sitten paras:
http://www.troelsgravesen.dk/cabinet-damping.htm
Eli ensin bitumi pohjalle, siihen lumppumatto liimalla päälle ja jotain ewona tyyppistä täytteeksi.

Toisaalta kivivillan voisi ajatella olevan noihin verrattuna hyvin vaimentavaa tavaraa, sitähän Tuomela ainakin neuvonut joskus antiikin aikoina laittamaan rakennussarjoihinsa. Ärsyttävä pöly tietysti on huono puoli, mutta ei sen kotelosta luulisi pääsevän merkittävissä määrissä ulos.
 
Viimeksi muokattu:
Hunton Nativo puukuitueristeellä kaiketi kans hyvät ominaisuudet ja lienee turvallisempi kuin kivivilla hengitettynä :) halvempaa kuin ewona tai muut alalle tähdätyt tuotteet veikkaan.
 
Kun tuli asia ajankohtaiseksi löysin tiedon jonka mukaan Genelec käyttää jopa pellavavillaa vaimennusmateriaalina:


"Kotelon vaimennusmateriaali on joko synteettinen kuituvilla, lasivilla tai pellavavilla. Kuitu- ja lasivilla voidaan kierrättää, pellavavilla voidaan polttaa tai kompostoida." (lainaus sivulta)

Bauhausissa paketti 50mm Isolina levyä maksaa melkein liikaa, mutta tarjolla olisi myös Ekovilla nimellä kulkevaa eristettä joka olisi melko edullistakin:


Tuo on käytännössä valmistettu kierrätyssanomalehdistä.

Pellavaa saa myös esim. 15mm x 150mm x 15 metriä kaistoina alle kahdellakympillä kiekko:


Tuollakin kyllä ainakin yhden (ison) tai pari kaiutinta vaimentaa riippuen siitä montako kerrosta laittaa päällekkäin.

Amerikoissa jos asuisin käyttäisin varmaan farkkukankaasta tehtyä kierrätyseristettä:

Tätä ei varmaan Suomessa vielä tehdä, täällä kun farkut käytetään aina loppuun asti ja sitten viedään UFF:in kierrätyspisteeseen josta ne kuljetetaan kaatopaikalle.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Ylös