Kaiutinten/kuuntelutilan mittaamisesta

Mihinkä hintaan olisit soundeasystä luopumassa riippuu siitä.Minkälaisen piuhasysteemin soundeasy tarvitsee päästäkseen mittaamaan impedanssit,vasteet sun muut?Joissakin softissahan joutuu rakentamaan ns. mittasysteemi boksin vastuksineen jne...
 
Eihän tuota hirveellä tappiolla viittis myyrä, kun ei ole kysymys kuluvasta tuotteesta. Ainoa kuluva osa on kopiosuojauspalikan USB-pistoke. Alennus pitäisi kai laskea siitä, kuinka paljon menisi rahaa V12 päivitykseen, joka on saatavana. Päivityksen hinta on $25, joka maksetaan PayPalilla. Ohjelma maksoi kahden paketin könttäostona postimaksuineen vain 186,50 eur/kpl, eli ei paljon pas*** verrattuna ominaisuuksiin. Mutta onhan tuo monessa hommassa kankea ja monimutkainen norsu.

Mikkimittauksiin ei tarvita minkäänlaista boksia - vain kolme mono välijohtoa. Impedanssimittauksiin tarvitaan yksi mittausvastus (1...400 ohm) ja mielellään vaimennusvastukset, jottei pääteaste pääse ihan suoraan käsiksi äänikortin tuloihin. Kytkennät on kuvattu SoundEasyn käsikirjassa, kappaleessa 16, sivulla 5.

Minulla on liitteessä näkyvä perusmallin boksi, jonka sisällä on vain vaimennusvastukset. Käytän mittausvastuksena tavallisesti 12 ohm/4W metallikalvovastusta, jonka virittelen naparuuveihin. Menetelmä on jotain vakiovirta- ja vakiojännitemittauksen väliltä. Ammattimiehillä on paljon fiksummat boksit, joissa voi kytkimillä ottaa peliin mittausvastuksen, kalibrointivastuksen ja sarjakonkan (nauha)diskanteille.


[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Eihän tuota hirveellä tappiolla viittis myyrä, kun ei ole kysymys kuluvasta tuotteesta. Ainoa kuluva osa on kopiosuojauspalikan USB-pistoke. Alennus pitäisi kai laskea siitä, kuinka paljon menisi rahaa V12 päivitykseen, joka on saatavana. Päivityksen hinta on $25, joka maksetaan PayPalilla. Ohjelma maksoi kahden paketin könttäostona postimaksuineen vain 186,50 eur/kpl, eli ei paljon pas*** verrattuna ominaisuuksiin. Mutta onhan tuo monessa hommassa kankea ja monimutkainen norsu.
Ihan fiksultahan tuo vaikuttaa loppujen lopuksi.LspLab taitaa olla hintaansa nähden häviöllä Soundeasyyn nähden niinkuin aikasemmin keskusteltiin.Mietis hintaa jos haluat luopua,minä mietin sitten omaa systeemiä.Clio himottasi mutta se hinta...melkoinen panostus se kyllä olisi mutta toisaalta tuolla Se:llä pääsisi jo kohtuu pitkälle.Ja totta puhut,eihän se kulu.Tuohan pelasi 2496:lla kuin ajatus?
Ammattimiehillä on paljon fiksummat boksit, joissa voi kytkimillä ottaa peliin mittausvastuksen, kalibrointivastuksen ja sarjakonkan (nauha)diskanteille.
Tätä juuri meinasin.Tässäkin mielessä tuolla Cliolla olisi taas vahvat puolensa.
 
Melkoinen puuhapete tuo LspLABin tekijä. Projekteja ja tuotteita on kohta kymmenen; Audio Capture, EQ-Capture, Electronic Capture, RT-Capture, LspLAB Std, LspLAB Lite,... Melkein kaikki kuviteltavissa olevat mittausominaisuudet löytyvät noista tuotteista, mutta ei samasta paketista. Juttujen perusteella sekä Audio Capture että EQ-Capture tulevat olemaan mikkimittausominaisuuksiltaan parempia ja monipuolisempia kuin LspLAB. Varsinaiset kaiutinsuunnitteluun erikoistuneet mittaukset, kuten impedanssikäyrä ja T/S-parametrit, saattavat sitten puuttua. LspLAB kuulemma poistuu valikoimasta kun erikoistuneemmat ohjelmat ovat valmiina.

Tilasin SoundEasy päivityksen versioon 12. Mietitään kaupallisia asioita sitten kun olen saanut testattua uuden version 2496:n kanssa.

Edit: Lisäsin liitteeksi oman näkemykseni pro-mallin mittausboksista. En osaa sanoa pärjääkö CLIOllakaan ilman tuollaista.

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
CLIOwin 7 ohjelmaa ei myydä ilman PB-4281 korttia, SC-01 purkkia ja piuhoja. Paketin hinta on nykyään 995 euroa ja toimitus Suomeen 28 euroa. Kolmen kappaleen tilauksesta tulee 10% alennus.

t.Golden Age Music/Bo

Tuohon vielä mikki päälle, niin hymyilyttää entistä vähemmän. Kytkykauppaa prkl >:D
 
Joo ei hymyilytä ei.Varsinkaan kun tuollaisen summan paukauttaa kertalaakista tiskiin.Siinä miettii harrastuksensa mielekkyyttä ja siitä saatavaa hyötyä.Mutta miksiköhön monesti voi ostaa surutta suhteellisen kalliita elementtejä ja vuoden päästä huomaat että niitä on komerollinen ja niiden ainoa funktio on vain pölyjen kerääminen :p
Siitä olen päätellyt että itselle jonkun tuotteen ostaminen on kaikkein kivuliainta kun siihen menee kerralla paljon rahaa mutta jos puolen vuoden aikana menee 3500 euroa johonkin joutaviin romppeisiin (emännän milestä)niin ei tunnu missään. :D
 
Tuosta LspLabista olisi kysyttävää: Onkohan mulla edelleenkin asetukset pielessä kun vaikuttaa vähän siltä että taajuusvastemittausten tarkkuus bassopäässä on vähän mitä sattuu? Toistettaessa mittauksia saadaan nimittäin bassotaajuuksilla hieman erinäköisiä käppyröitä. Asetuksissa mulla on Sample rate 48000Hz, 16 bit, Pink MLS ja MLS length 524287 pts. Pitäisikö sample ratea laskea että saadaan tarkempia tuloksia, vai mistä on kysymys?
 
Tuossa versiossa on pieni härsi, ja taajuusvasteet tulostuvat oletusarvoisesti 1/3-oktaavin resoluutiolla.

Ensin kannattaa varmistaa ettei seuraavat asetukset ole päällä (väkänen pois):
-Measurement->Open frequency response window
-Measurement->Append frequency curve to top window
-Measurement->Replace frequency curve in top window,
jotta mittauksen jälkeen tulisi näyttöön vain Impulse Graph -ikkuna.

Sen jälkeen tehdään MLS-mittaus. Impulssivasteikkunan päällä painetaan hiiren oikeaa nappia, valitaan Compute FFT ja syötetään esim. seuraavat parametrit:
FFT_parameters.gif

Points per oct. 96 joudutaan syöttämään jokaisen mittauksen jälkeen!!!

Edit: Time window (ms) arvo sen mukaan mitä ollaan tutkimassa:
-3ms suora ääni (1000...20000Hz, vähintään terssin resoluutiolla)
-9ms suora+1. heijastus (333...20000Hz)
-16ms suora+1+2. heijastus (187...20000Hz)
-23ms suora+1+2+3. heijastus (130...20000Hz)
-30ms suora+1+2+3+4. heijastus (100...20000Hz)
-300ms huoneresonanssit (20...20000Hz).

Time window -arvo voidaan myös laskea halutun resoluution ja alarajataajuuden mukaan, kaavalla resoluutio/alarajataajuus. Esim. halutaan 3 pistettä oktaaville alkaen 200Hz => 3/200 = 15ms.

MLS Length=32767 pärjää normaalisti aivan hyvin, eikä kohina kestä tolkuttoman kauan.
 
Kimmo:

Meilissä puhuit vasteiden mittauksista 30 ms ja 200 ms aikaikkunoilla. Vaikuttaisi siltä että etf:llä tekemieni mittausten mukaan 30 ms ja 200 ms mittausten välinen tasoero on miltei taajuudesta riippumatta arviolta luokkaa 4-5 dB. Eli 30 ms taso on 4-5 db korkeampi kuin 200 ms taso. Etf:ssä bassot leikkautuvat mulla 30 ms ikkunassa pois 1/3 oct tasoituksella noin 130 Hz paikkeilla. 30 ms ikkunassa ei ole ainakaan 1/3 oct tasoituksella havaittavissa mitään monttua bassoissa 130 Hz ylöspäin. Vaste on hyvin samanmuotoinen molemmissa ikkunoissa. Mitä tuosta nyt sitten voisi päätellä, vai voiko mitään?
 
Tuollaista tarkastelua ei voi tehdä ETF:llä, koska ohjelma on edelleen....... :D
Normaalisti ETF runttaa käyrän maksimin 100dB viivalle, jolloin 200ms käyrä painuu likimain huoneresonanssipiikkien verran alemmas kuin 30ms käyrä. Käyttäjällä on oikeus odottaa, että homma pelaisi täsmälleen oikein jos on ennen mittausta kalibroinut tason, eli painanut Calibrate SPL levels -nappia Record/Play Test Signal ikkunassa. Mutta ei vaan toimi oikein :mad:

Tuo on melkeinpä hoidettava niin että tekee yhden mittauksen, tulostaa vasteen sekä 30ms että 200ms ikkunoilla ja katselee vaikka päällekkäin valoa vasten (ellei omista sopivaa kuvankäsittelyohjelmaa). Käyrät asetellaan päällekkäin siten että yläkeskialue ja diskantti ovat 200ms mittauksessa aavistuksen (0.5-1dB) ylempänä.

Basson leikkaaminen Logarithmic Frequency Response -ikkunassa on toinen käsittämätön ominaisuus. 30ms ikkunalla saadaan FFT-analyysiin luonnostaan 1/3 oktaavin resoluutio sekä tasoitus 100Hz kohdalle. Ohjelma on kuitenkin koodattu niin ettei tulosta näytetä ennenkuin taajuuspisteitä on riittävästi halutun tasoituksen laskemiseksi, joten FFT:n luontainen tasoitus vedetään pöntöstä alas. Tasoituksen ei pitäisi olla itse tarkoitus, vaan liian piikikkään vasteen siistiminen mitään poistamatta.

Voin toki olla väärässä ???
 
Knight Rider sanoi:
30 ms ikkunassa ei ole ainakaan 1/3 oct tasoituksella havaittavissa mitään monttua bassoissa 130 Hz ylöspäin. Vaste on hyvin samanmuotoinen molemmissa ikkunoissa. Mitä tuosta nyt sitten voisi päätellä, vai voiko mitään?

Tuon perusteella vaikuttaa siltä etteivät aikaiset heijastukset syö yläbassoa, eli kaiuttimien etäisyys ja kulma seiniin nähden saattaa olla oikein hyvä. 30ms käppyrä on tavallisesti pari dB alempana 100...250Hz, josta ei kannata huolestua. Jos 30ms käppyrässä on selkeitä monttuja (>>3dB), kannattaa sijoitusta twiikkailla. Erityisesti tähän asiaan pätee 'Tee itse kuulumiset'-ketjussa esille nostettu Linkwitzin julistus, että homma on riittävästi hanskassa kunhan etäisyydet seiniin ovat yli 1m.
 
Pasi P sanoi:

John K:n dokun vanhempi versio oli vapaasti ladattavissa, mutta kaikki näköjään kaupallistuu...

Pari päivää sitten tilasin SE V13 päivityksen. Toimitukset taitavat painaa Bohdania päälle, kun ei ole vielä kuulunut. Mittausohjelmaan on tullut jopa näkyviä uudistuksia:
Bodzio Software sanoi:
THD/IMD measurement system has been added in this release.
1. THD Sweep – up to 6th harmonics are included in THD calculations.
2. IMD Sweep – IM3 and IM5 included in IMD calculations.
3. 3 Signal Generators. Gen2 and Gen 3 can be locked to Gen 1 in frequency. Amplitude settings are independent for each generator.
4. Time-Domain screen available in THD system as well for monitoring input to the sound card.
5. THD scale adjustable upon right-mouse button click, and smoothing of THD plot adjustable in real time.
6. Kr, Ki = 0 issue fixed in TS screen.
7. Oscilloscope has 3 Signal Generators. Gen2 and Gen 3 can be locked to Gen 1 in frequency. Amplitude settings are independent for each generator.
8. Spectrum Analyser has 3 Signal Generators. Gen2 and Gen 3 can be locked to Gen 1 in frequency. Amplitude settings are independent for each generator.
 
SoundEasy V13 saapui viimeinkin. Pitkälti Krutken toivomuslistaan perustuva uusi THD/IM-mittaus on hiukan kehittyneempi verrattuna edelleen mukana olevaan 'Non-linear Parameters I' -mittaukseen. Minusta toteutus on mennyt hiukan ohi tikkataulusta. Jää nähtäväksi tuleeko uusi toivomuslista. Koko ohjelman pahinta bugia eli tuloksen pyyhkiytymistä ohjelmasta toiseen vaihdettaessa ei sentään ole kopioitu uuteen toimintoon 8)

IM-pyyhkäisy jää hiukan torsoksi, koska yhden pyyhkäisyn kaista rajoittuu käytännössä noin dekadiin. Rajoitus johtuu siitä että kakkostaajuus voi olla joko kiinteä (esim. 900Hz) tai kulkea vakiotaajuuden päässä perustaajuudesta (esim. F2=F1+975Hz).

Esim. diskanttielementin mittaus onnistuu kaistalla 2-20kHz, kun kakkostaajuutta ajetaan 975Hz perustaajuuden päällä:
SE13_IMD-sweep+975Hz_Transit-USB.gif


Toinen vaihtoehto on käyttää kakkostaajuutena kiinteää, mutta kaista rajoittuu entisestään:
SE13_IMD-sweep-900Hz_Transit-USB.gif


Kertoimella määriteltävä kakkostaajuus (esim. F2=F1x1.3) mahdollistaisi huomattavasti laajakaistaisemmat pyyhkäisyt.

Eikä siinä vielä kaikki.
Tasoitus tehoaa vain THD-käyrään, vaikka pitäisi olla vain yksittäisille harmoonisille. THD tasoittuu yleensä itsestään.
THD-käyrä on muutenkin hyödytön lineaarisen %-asteikkonsa vuoksi. THD pitäisi olla joko dB- tai logaritmisella %-asteikolla. Myös dB-asteikon skaalauksen asettelu on toteutettu aivan oudosti.
 
ARTAn uusinta versiota täällä käytetään.CLIO tulee jos tulee.Rahallisesti aikamoinen uhraus mikä tarkoittaa että kiinnostus itse byggaamiseen täytyy säilyä vakaana :D
ARTAn uusin tarjoaa minulle ainakin kaiken sen mitä tähän mennessä tarvitsee, muissa ohjelmissa on meikäläiselle aivan tarpeetonta sälää messissä.Enää pitäisi vaan kalibroida tasot kohdalleen sekä rakentaa fiksumpi mittapenkki.Tuollahan pystyy mittaamaan myös huoneen akustisia tekijöitä joita en toistaiseksi ole hirveästi käyttänyt.Pitäisi tutustua tuohonkin asiaan paremmin.
 
Analog sanoi:
Kuuluukos mitään uutta mittasoftarintamalla?
SoundEasy V14 on Bodziolla tällä hetkellä työn alla. Olen siinä uskossa että ainakin seuraavat bugit ja puutteet tulevat kuntoon:
- IMD- ja THD-mittausten 2. ja 3. taajuus voidaan määritellä 1. taajuuteen nähden kertoimella, jolloin laajakaistaiset säröpyyhkäisyt tulevat käyttökelpoisiksi.
- IMD-% laskennassa otetaan huomioon myös 2. kertaluvun kerrannaiset eli F1-F2 ja F1+F2.
- IMD-% laskennan bugi kun Lock to F1 ei ole valittuna korjataan.
- CSD:n ankkuroituminen bassotaajuuksiksilla eliminoidaan, eli äänikortin luontainen ylipäästö kompensoidaan kunnolla.
Jää nähtäväksi mitä syntyy...

Clio ei ole pyörinyt mielessä pitkiin aikoihin. Tällä hetkellä suurimmat ongelmat ovat mittaushuone (talvella), sekä todellisen äänenpaineen tuntemattomuus. Aiemmin pääongelmana olleen äänikortin (=ajurien) ja ohjelmien yhteensopimattomuuden hoiti M-Audio Audiophile USB täysin pois päiväjärjestyksestä. Kaikkien ohjelmien kaikki mittaukset toimivat täysin luotettavasti!

Äänenpainetaso-ongelmaan on jo tilattuna sekä vyö että henkselit, eli SPL-mittari sekä kalibraattori. Ei mitään B&K tasoa, vaan aitoa made in ping-pongia.
 
Kiitän.
Eipä tuo käyttäjätunnus jatkanutkaan siitä mihin joulukuussa jäi, vaan nollasta viestistä taas lähdettiin. Taidan newbienä seurailla vähän aikaa sivusta ihan matalalla profiililla.

PS. Tuo ARTA vaikuttaa varsin lupaavalta, vaikkei olekaan kauhean nopea käyttää. Hyvä vihje, jatkan testailua...
 
Back
Ylös