Kaiutintasoinen signaali linjatasoiseksi?

Jasska

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.10.2006
Viestejä
41
Kaupunki
Vantaa
Terve!

Tuli tuossa vaihdettua HK970 vaffi Naimin 5i:hin ja tuli sitten kytkentöjä tehdessä huomatuksi, että milläs nyt kytken ennen subia olevan Anti-mode equn kiinni, kun Naimissa ei ole pre-outtia ja Anti-modelle ei kelpaa, kuin linjatasoinen signaali. ???

Noitahan muuntimia saa valmiinakin, mutta vaikuttaako ne taajuusvasteisiin?
Vai onko parempi, että kolvaa pari vastusta RCA:n sisään?
 
No, ongelmaksi muodostuu lähinnä se, että se linjatasoiseksi vaimennettu signaali kärsii sen kaiuttimen reaktanssin aiheuttamasta taajuusvasteen muokkautumisesta. Se kaiutinanto tuollaisesta virityksestä tuskin juuri pillastuu, kunhan teet sen jännitteenjakajan riittävän - muttei liian - isoilla vastuksilla.
 
mkutvonen sanoi:
...se linjatasoiseksi vaimennettu signaali kärsii sen kaiuttimen reaktanssin aiheuttamasta taajuusvasteen muokkautumisesta.

Eli tekee suomeks mitä? :-\
Vaikuttaako siis subin toiminta-alueelle?
 
En usko että Naimin vasteet kyykkäävät yhtään pääkaiuttimen impedanssista. Eikä sillä sitäpaitsi ole sen suurempaa väliä vaikka kyykkäisivätkin, olethan laittamassa equa väliin. Se korjaa työnään niin isoja virheitä että siinä muutama desibelin murto-osa ei merkitse yhtään mitään.

Tarvittava vastuskytkentä ei kuormita vahvistinta yhtään. Sitä ei ole tarvis mitoittaa hienovaraisesti suuntaan tai toiseen, iso kytkennän lähtöimpedanssi kun alkaa vaikuttaa taajuusvasteeseen vasta suuremmilla taajuuksilla. Bassoilla ei tapahdu vielä mitään.

Kritisoin hieman subbarin käyttöä ilman pääkaiuttimien suodatusta. Jos kaiutin ei tuota hirveästi energiaa bassoalueella, tuolla alueella oleva energia voi tuottaa säröä kumminkin. Olisi hyvä jos tuota energiaa voisi leikata pois. Naimissa se ei siis käy. Ikävää.
 
Vastus pitää aina mitottaa, ettei se tule naamalle. Mitoitukseen voi sitten riittää terve järki, eikä korkeampaa matematiikkaa tarvita. Oletetaan, että equsi on herkkyydeltään luokkaa 2V, ja tehoa tulee maksimissaan 50 w. Tällöin tarvitset esim. yhden 4kohmin ja yhden 400 ohmin vastukset. Liität nuo kaksi sarjaan ja otat signaalin sen 400 ohmisen kanssa rinnan.

Ja kyllä se reaktanssi vaan vaikuttaa. Varsinkin bassorefleksikaiuttimen impedanssi saattaa matalilla taajuuksilla käydä jopa kymmenkertaisessa arvossa nimelliseen nähden. Tällöin vahvistin joutuu puskemaan jännitettä korkeammaksi, jotta teho pysyy samana. Koska tuo vaimenninkytkentä on rinnan kaiuttimen kanssa, on sen yli sama jännite, eli sen näkemään vasteeseen voi tulla jopa 20db heitto. Riippuen säätötavasta, se ei välttämättä edes ymmärrä korjata tätä.

Kuormaa tuo ei vahvistimelle ole. Ainakaan noilla vastusarvoilla.
 
No tulipas teoriapitoisia vastauksia, kiitokset niistä.

Eli ongelma siis ratkeaa parilla vastuksella ja subii potkii niin kuin "ennen vanhaan"?
Pitänee kokeilla.
 
Santana sanoi:
No eihän se vahvistin nyt lähtöjännitettään ala itsenäisesti korottelemaan vaikka kuormitusimpedenassi olisi kuinka korkea, vaan pyrkii pitämään sen virranantonsa ja vahvistinasteiden kokonaisvahvistuksen määräämän suuruisessa vakioarvossa.Jos kaiuttimen impedanssi nousee korkeaksi, tehoa ei vain ohmin lain mukaisesti enää mene kailottimeen niin paljoa.Vahvistimen jännite on ja pysyy.

Hups. Tuli taas ajateltua yöllä putkimaailman mukaan. Eihän se joo trankkukoneilla. Ainakaan kovin vahvasti. Putkilla vähän eri juttu, kun se käikätin on teoriassa suoraan anodikuormana muuntajansa läpi, joten se vaikuttaa suoraan pääteasteen vahvistukseen.

Tosin sitä tulin ajatelleeksi, että kaiuttimen vaihevaste kyllä voi hieman sotkea, mutta ehkäpä se jopa helpottaa subbarin integroimista? Kun se signaalin vaihe on jo valmiiksi poskellaan... Paitsi että akustinen ja sähköinen vaihe kun ei aina vissiinkään ole ihan sama asia. Ääh, hitto soikoon, mäne ja kokeile. Ei täältä totuutta löydy pähkäilemällä. Ei se ainakaan mitään riko.
 
Back
Ylös