Kaiutinrakennussarjat

kekhonen

Käyttäjä
Liittynyt
18.12.2006
Viestejä
42
Eli hakusessa olisi edulliset pääkaiuttimet ainakin aluksi kaksikanava kuunteluun, myöhemmin keväämmällä tulisi kaveriksi näille subwoofer ja ehkä vielä myöhemmin keskikaiutin. Ainakin itse olen punninnut seuraavia vaihtoehtoja sopiviksi:Harrin sarja 1. ja sarja 2. kaiuttimet ja sitten ainakin hifitalon AW-6i. Kuuntelu suhde on: elokuvat 1/4 musiikki. Millä noista saa mielestänne parhaan vastineen rahoilleen? Muitakin sarjoja saa ehdottaa, mutta hinta per kaiutin saisi jäädä jokseenkin johonkin 80-140€ paikkeille. Ja sellainen kriteeri olisi mukava, että kaiuttimet toistaisivat edes kohtalaisesti bassotaajuuksiakin kun tosiaan en aivan heti ole hommaamassa tuota subwooferia.
 
Itselläni on kokemuksia Harrin sarjoista 1 ja 2 (vanhalla peerless 801730 diskantilla) sekä sarjasta 4. Choruksen sarjoista compact 662, 682 sekä Mondo 77 ja M-10.

Rakennussarjaa harkitsevalle suosittelen Harrin 4:sta tai aw-25i:a, joiden hinta-laatu omaan makuuni. M-10:n diskantti on aivan liian yliannosteltu ja aw10-coax (Mondo 77) vain ei miellytä, soundi on vain jotenkin "ympäripyöreä".

Harrin kakkossarja on ensimmäiseksi rakennussarjaksi varma valinta. Oli myös itselläni, nälkä vain kasvoi syödessä. Kannattaa soittaa Harrille, asiakaspalvelu on viety loppuunsa ja voin suositella miehen toimintaa kaikilla mainesanoilla :)
 
Kiitoksia vastauksesta, olen kuullut tuosta "Hartsan" palvelun toimivuudesta, ei taida siitä putiikista löytyä kenelläkään mitään pahaa sanottavaa ainakaan palvelu puolelta :D Tuo Harrin 2. sarja on ainakin halpa sen olen huomannut ja sitä on muuallakin suositeltu hinta-laatusuhteen hyvin omaavana, kuinkas sen tuo basso toisto mahtaa olla kuinka ala se mahtanee yltää? Olen ymmärtänyt, että AW-6i:ssä basson toisto olisi hitusen parempi miten mahtaa olla?
 
Itseekin rupes noi kiinnostaa nyt, onko muilla kokemuksia noista rakennus sarjoista? mm. noista harrin kaiutin?
 
Niin vastauksia peliin ;) kun tietoa ja kokemusta kuitenkin on liikkeellä niin älkää sitä pantatko hyvät ihmiset :D
 
Omien kokemuksieni perusteella Harrin 2R15 on bassoltaan kyllä luonnollisempi kuin aw-6i. Diskantti päinvastoin. Huomioitavaa kuitenkin on että uudessa kakkossarjassa on uudempi diskanttielementti, josta minulla ei ole kokemuksia.
 
Niin katselin kanssa että harrilla on tulossa uusi elementti tuohon mallistoon vanhan elementin valmistuksen loppumisen vuoksi
 
Mukava lukea noita kuuntelukommentteja näistäkin, kun noita Choruksiakin monet hehkuttavat hyviksi (esim. Mondo 77:aa joku suositteli aiemmin).
 
Itse kävin kuuntelemassa noita:

http://www.hifimaailma.fi/foorumi/viewtopic.php?t=238

Perustuu siis hifitalolla myytävään rakennussarjaan, mutta noiden rakentaja oli tehnyt "hieman" järeämmät kotelot, kuin mitä hifitalon sarjassa käytetään. Ymmärtääkseni hifitalolla on kuunneltavana tuommoiset mdf-levystä valmistettuna.

Ainakin nuo järeämmät teki vaikutuksen. Diskantti-alueeltaan yhdet parhaimmista kaiuttimista mitä olen kuullut. Oikein miellyttävän, heleän ja erottelevan kuuloinen yläpää. Toistivat alas asti ongelmitta vähän kovempaakin kuunnellessa ja piti levyllä, kuin levyllä kokonaiskuvan hyvin hanskassa. Dynaudion Confidence - sarjan kaiuttimia kuulleena, hyvin saman tyyliset ääneltään. Hieman jäivät toki erottelevaisuudessa, mutta ei paljoa.

Rakentaja itse sanoi hifitalon sarjan koteloiden kumisuttavan hieman bassoa ja olevan täten hieman suurpiirteisemmät ääneltään, kuin nuo hänen rakentamansa, mutta itse en osaa sanoa, koska en ole hifitalon kajareita kuullut. Jakosuotimiakin oli kuulemma säädelty hieman paremmalla ajatuksella kohdilleen.

Jos levyhyllyn sisältö on kirjava siinä mielessä, että kamaa löytyy vähän raskaammastakin mätöstä klassiseen ja hakusessa on hifistynyt yleispätevä ja tarkka kaiutin, niin sitä nuo ovat.

Jos taasen hakee musikaalisia sävyjä, sekä kontrastia kaiuttimistaan esim. laajakaistojen ja putkivahvistimien tyylillä, niin siihen tarkoitukseen nuo eivät ole mielestäni riittävän lämpimät ja sävykkäät, vaan sanoisinko peräti hieman tylsät.

Toivottavasti auttoi?

Olen vähän huono kuvailemaan sanallisesti kuulemaani. :)

Matti.
 
Kiitoksia "Masalle" kommenteista, olivat aikas kattavat :) Täytyisi varmaankin käydä powersetissä koekuuntelemassa noita choruksia hitusen niin saisi vihiä, että miltä ne omaan korvaan kuulostavat, on vain sellainen hankala tilanne, että olen myös harkitsemassa noita fullrange elementtejä :D ota sitten pirukaan selvää mihin tässä päätyy ;)
 
Mulla joskus oli Chorus AW10HQ:t, ja itse ihan tyytyväinen moisiin olin. Periaatteessa mun kautta voisi moiset AW 10HQ:t saadakin jossain välissä. Kysele privana jos kiinnostaa.

Mahdollisesta säästöstä en osaa sanoa, säästääkö noissa rakennussarjoissa senttiäkään. Sinällään kun elementtien yms. asennus ja jakosuotimen teko on piece of cake, mutta se kotelo, jos itse tekee niin kyllä siihenkin äkkiä jokunen euro yms kuluu.
 
jiisimula sanoi:
...
Mahdollisesta säästöstä en osaa sanoa, säästääkö noissa rakennussarjoissa senttiäkään. Sinällään kun elementtien yms. asennus ja jakosuotimen teko on piece of cake, mutta se kotelo, jos itse tekee niin kyllä siihenkin äkkiä jokunen euro yms kuluu.

Kyllä niissä säästää. Jos otetaan esimerkiksi vaikkapa Chorus Compact 662 ja Audiokit AW-6i (jotka käsitteekseni ovat sama kaiutin), niin hintaero valmiin kaiuttimen ja rakennussarjan sähköisten osien välillä on 215€ - 84€ = 131€. Mikäli omistaa tarvittavat työkalut, niin pienen jalustakaiuttimen kotelon levyt, viilut ja muu tarvittava pikkusälä eivät hirveästi ehdi maksaa.
 
Juu, mut ei siinä itse ns. palkoille pääse. Taannoin itse tein jalustat niin kyllä se oli ihan silkkaa itse tekemisen iloa.. Ainakin itse ainakin ajatustasolla lasken pienen palkan työlleni.
 
Niin eikös noita yleensä tehdä ihan tekemisen ilosta ja sen takia, että saadaan pöntöistä oman näköiset, tai sisustukseen sopivammat :)
 
Palkoille ei varmasti pääse, siinä jiisimula olet ihan oikeassa. Minä kuitenkin saan tuhlattua aikaani huomattavasti turhempiinkiin asioihin, esimerkiksi täällä foorumilla roikkumiseen, joten en tosiaankaan ala laskemaan esimerkiksi välijohtojen kanssa nyhrätessä tai subbaria rakentaessa kulunutta aikaa :)
 
Back
Ylös