Kahdet kaiutinparit rinnan tai peräti päällekkäin

kodvo

Käyttäjä
Liittynyt
25.10.2008
Viestejä
22
Hifi-osioon en viitsinyt tätä laittaa, joku imaisee sen kuuluisan herneen kuitenkin nenäänsä eli ymmärtämättömyys on maailman palkka.

Kuuntelussani olen aina pyrkinyt mahdollisimman miellyttävään ja viihdyttävään äänen toistoon ilman mielettömän kalliita ratkaisuja. Jokainen kuitenkin kuulee äänen omalla tavallaan omalla päällään sekä korvillaan.

Muiden kaiutinarvosteluja seuratessani ja itse havainnoiden olen huomannut monissa kaiuttimissa seuraavan ongelman: -akustinen-, kevyt jazz-, klassinen-, ym selkeä musiikki kuulostaa hyvältä, vaan rock ym tykitys puuroutuu tai tuntuu elottomalta ja kolkolta, tai sitten kaiutin toimii juuri toisinpäin eli rock ym tykitys kuulostaa hyvältä mutta muu ontuu jotenkin.
Ei ole pääsääntö mutta mielestäni usein etäinen ja keskialueen vaimeahkosti toistava kaiutin toimii rock musiikilla ja selkeän kuivakka (keskialue)kaiutin akustisella musiikilla. Varmasti rahalla saa ja tubolla pääsee eli se kummatkin toistava todennäköisesti ehkä jostain löytyy vaan usein taalaa ja etsiessä aikaa todella palaa.

Toistan musiikin Harman/Kardon avr 230 kotiteatterilaitteella jossa mielestäni hintansa väärti ääni. Asuntona kerrostalo kaksio (oloh 3,6 x 5,6 m2)jossa äänen kanssa saa todella taistella löytääkseen parhaan kuuntelupaikan ympäristöä myös akustoiden.

Joten tässä alustus seuraavaan mielenkiintoiseen yllätykseen huoneistossani.

Ostin noin vuonna 95 Chorus HQ 1 kaiuttimet joihin olin tyytyväinen monet vuodet, kaikki kuulosti siistiltä ja dynaamiselta, ääneltä josta pidän edelleen. Ystävillä ja muualla tuli ohimennen kuultua myös muita kaiuttimia ja usein havaitsin omien kaiuttimien äänestä
vaimeana joitain ääniä tai soittimia mitä muista kuului selkeästi, joten päivitin kaiuttimeni uudempaan Chorukseen 682 lattiakaiuttimeen koska olin aiempiin samanmerkkisiin tyytyväinen. Siirsin vanhat HQ 1 takakaiuttimiksi.

Vaan miten kävikään uusien kanssa, ääni on juuri tämä akustiselle tyypillinen selkeä missä kaikki kuuluu hyvin ja läsnäolevasti vaan rock ei kuulosta juuri miltään(mielestäni sama vika? vaivaa useimpia suomalaisia kaiuttimia). Totuttelin korviani muutaman kuukauden mutta ongelma säilyi ja harmitti mutta tyydyin tilanteeseen aikani ja kuulostelin myös muita kaiuttimia ohimennen vaan epäily jäyti josko nekin ontuvat huoneessani.

Tuskissani äkkäsin seuraavan kokeilun ja ratkaisun: -laitoin vahat ja uudet kaiuttimet soimaan eteen ja päällekkäin jolloin sain vanhojen kaiuttimien miellyttävän dynaamisen ja siistin(rock) äänen sekä uusien kaiuttimien akustisen selkeyden. Hämmästyin todella, ääni on parasta mitä huoneessani olen kuullut, voisi sanoa suuni jääneen auki;) huone ikään kuin täyttyy äänestä. Tapaus on tuore eikä aikani ole riittänyt kaluta kaikkea musiikkiani lävitse mutta pitää sanoa että vahvalta vaikuttaa.

Varmasti Joku fanaatikko nyt hekottaa, vaan mielestäni tärkeintä on löytää se oma saundi, niin tehdään studiossakin tai soittimia valitessa. Joten jos omaat nämä ns. äänellisesti vastakkaiset kaiuttimet(miksei muutkin), kehotan ennakkoluulottomasti kokeilemaan rinnakkain/päällekkäin soittamista, mitäään ei menetä vaan jotain voi saada, kilometrin mitalla.
 
Onnittelut sinne! olet hyvissä asemissa moniin muihin verrattuna jos musiikki kuulostaa mukavalta omassa kämpässäsi,omiin korviisi, nauti siitä!!
 
Heh. Eihän tuossa mitään väärää ole. Varsinaisesti, riippuu tietysti katsantokannasta. Mun mielestä kaikkea "tyhmää" pitää kokeilla. Niinkö esimerkiksi pakettimikrosarjan kaiuttimia 10 kertaa pakettisysteemin hintaisessa setissä. Tuossakin oli yllättävän positiivinen lopputulos.

Kyllähän tuosta varmasti tulee värittyneisyyttä soundiin. Mutta onko se sitten kuinka väärin, on asia erikseen. On kieltämättä toisinaan hankala saada aikaan sellaista settiä, jolla toistuvat nautittavasti sekä rokki että klassinen. Omasta mielestäni minulla on sellainen, mutta siinä on ehkä pari euroa rahaa ja rutosti työtunteja takana. Vinkkinä: vahvistus ja lähde tekevät aika paljon tässä tapauksessa. Elottoman soundin saa usein paikallistettua vahvistimeen tai CD-soittimeen. Mulla Gradientin Preludet kuulostivat juuri mainitsemallasi tavalla "kivoilta mutta elottomilta", kunnes nakkasin niitä syöttämään putkivahvistimet. Näin onnistui sekä rokin että akustisen musiikin toisto yhtäläisellä nautittavuudella. Erottelukin parantui!
 
Mitä enemmän skobeja on päällekkäin, sitä rokimpi fiilis tulee!
 
Tosi epäortodoksinen lähestymistapahan tuo on, mutta jos toimii niin mikäs siinä. Ei sitä settiä rakenneta kenellekään muulle ku itselleen, joten muiden mielipiteillä voi yhtä hyvin pyyhkiä persettä :) Itsekin olen kutvosen kanssa samoilla linjoilla, että kaikkea pitää kokeilla ilman ennakkoluuloja. Jos toimii niin älä epäile vaikutelmiasi vaan kiitä luojaa :)
 
Back
Ylös