Kaapelointi kuntoon: DIY

mikkokat

Käyttäjä
Liittynyt
19.12.2006
Viestejä
9
Moi,

Olen aikonut jo pidempään laittaa kaapelointia setissä paremmalle/eri tolalle kuin mitä se nyt on. Ajatuksena siis aluksi olisi laittaa uudet kaiutinkaapelit ja uusi jatkojohto (sähköjohdot eivät ole irrotettavia nykyisissä laitteissa). Jatkojohdoksi olen jo aiemmin hankkinut tuollaisen alumiinisen jakotukin, ja ideana olisi vaihtaa siis sähköjohto häiriösuojattuun. DIA:lla on hyvät ohjeet sivuillaan, mutta mistä kaapelia? Mitä siinä pitäisi ottaa huomioon, jos juuri sitä Ölflex (?) ei löydy?

Kaiutinjohdoiksi olen ajatellut CAT-5 versiota. Muistaakseni täälläkin joku on sellaiset tehnyt, joten kommentteja kannattavuudesta kuulisin mielelläni, kuten myös siitä, kuinka paljon punominen vaikuttaa kaapelin pituuteen. Pääkaiuttimille on tarkoitus tehdä bi-wire (noin 2,2m) ja keskarille tavallinen piuha (noin 1,3m). Tällä hetkellä johtoina on Supra ply 2.0 (bi-wirena). Johdot ovat vain hieman lyhyet muuton jälkeen, joten käytännönkin tarve niille olisi. Jos päädyn tuohon cat-5 versioon, mistä kaapeli kannattaisi hankkia mieluiten Tampereelta? Elfalta katselin, ja 100 m. kustantaisi noin 50 eur, mikä ei ole paha, ja ilmeisesti tuo 100 m riittää?

Edit: niin, nämä eivät suinkaan ole kiveenhakattuja, eli muitakin ehdotuksia otetaan vastaan :)

- mikko
 
Noista cat-kaapeleista sen verran että paremmuus täytyy melkeen vaan kokeilla mutta liikoja on toistaalta turha odottaa.. itse en havainnut mitään kovin erikoista, mutta tiedän ainakin yhden toisen harrastajan jolla oli/on edelleen käytössä. Biltema myi aiemmin muistaakseni 100m kelaa edulliseen hintaan, mutta ei näyttänyt enää olevan valikoimassa pikaisen haun perusteella. Vähempikin riittäisi varmaan, ei siihen kannata rinnakkain kauhean montaa johdinta kieputtaa, ja kannattaa jättää se johdon ulkosuoja paikalleen eikä purkaa. Muuten kapasitanssi voi kasvaa helposti liian suureksi.

Mites välikaapelit.. Millaisia piuhoja olette kokeilleet/havainneet mahdollisesti potentiaalisiksi. Itsellä on aikojen kuluessa käynyt testissä jos jonkinlaista, vaikka en kyllä mitään maailmaakaatavia eroja ole koskaan missään kaapeleissa ole onnistunut kuulemaankaan, mutta ainakin häiriösuyojauksen merkitys vähänkin pidemmissä (yli metri) vedoissa on selkeä. Joku Cordialin hyvin suojattu kierretty pari toimi siinä suhteessä erittäin hyvin.

Onko kukaan kokeillut esimerkiksi gotham audion tuotteita? gac-4 kiinnostaisi, metrihinta vaan on elfallakin vähän vajaa 3e/m.. (ja postit, ellei joku tiedä tampereella paikka josta saisi suoraan noutamalla elektoria lukuunottamatta. farnellilla kaapeli on ylihinnoiteltu.). Asiallisen oloista johdinta ja kerrankin suojavaippa on riittävän järeä.

Teen ylipäätään mielelläni itse kokeiluun kasan erilaisia kaapeleita kuin ostan x-sadalla eurolla kaupasta. Siinä ei mielestäni ole juuri kukkaron kannalta järkeä, kun "hyvyys" kuitenkin selviää vain kokeilemalla, enkä keksi mitään syytä miksei erilaiset metritavarana myytävät piuhat olisi täsmälleen yhtä hyviä tai parempia kuin valmiit kaupasta haettavat. 100e tekee liittimineen ehkä 3-5paria metrin piuhoja..
 
Minullakin nuo välikaapelit ovat kotitekoisia. Tällä hetkellä CD-soittimen piuhan virkaa hoitavat Tasker C208 ja C209 varustettuna Neutrik NYS 373 liittimillä. Molemmat kuulostavat samalta, mutta C209:n (mallia coax) häiriösuoja ei vaikuta yhtä hyvältä kuin C208:n (kierretty pari + parempi suojaverkko). Häiriöt eivät kuitenkaan (ainakaan vielä) ole vaivanneet kumpaakaan kaapelia, ja äänikin on hyvä. Legendaarisia Bilteman kiristettäviä liittimiä on myös tullut käytettyä, tällä hetkellä semmoiset on virittimen välijohdossa, missä kaapeli on tuo sama Tasker C208.

Laitteistossa on käväissyt myös Tasker C850 kaapelia (hyvää johtoa), sekä Cordial CSF 250 kaapelia (kelpaa käydenvetoon tai kengännauhoiksi, äänellisesti todella huono minun laitteistossani).

Nuo Neutrik NYS 373:t on muuten hyviä liittimiä, mutta ovat vain ikävän tiukat. Lisäksi olisi mukava kokeilla jotain arvokkaampaa kaapelia ihan uteliaisuudesta, joten tässä olisikin jo kaksi syytä miksi voisi alkaa taas tekemään kokeita :)

Onko kukaan kokeillut ViaBluen valmiita kaapeleita tai DIY-tarvikkeita? Kokemuksia olisi mukava kuulla sekä kaiutin-, että välikaapeleista. Kommentteja Neutrik ProFi RCA-liittimistä olisi myös mukava kuulla. Ovatko yhtä ikävän tiukkoja kuin nuo edullisemmat mallit?

- Jaakko
 
Layeroid sanoi:
Biltema myi aiemmin muistaakseni 100m kelaa edulliseen hintaan, mutta ei näyttänyt enää olevan valikoimassa pikaisen haun perusteella. Vähempikin riittäisi varmaan, ei siihen kannata rinnakkain kauhean montaa johdinta kieputtaa, ja kannattaa jättää se johdon ulkosuoja paikalleen eikä purkaa. Muuten kapasitanssi voi kasvaa helposti liian suureksi.

Kiitoksia tuosta biltema-vinkistä, verkkokaupan perusteella edelleen olisi valikoimassa. Mutta tuo johdon ulkosuoja; ajattelin nimenomaan sitä versiota, jossa kierrettyjä pareja punotaan yhteen (edit: http://www.venhaus1.com/diycatfivecables.html). Onkohan tämä huono idea? No, joka tapauksessa ulkonäköön tarvitsee tässä cat-5 versiossa panostaa, tekee sen sitten puretuista johtimista tai ei. Ehkä pari kerrosta nylon-punosta riittää...

Muuten, tulkitsenko noita tuotekuvauksia oikein: yhden yksittäisen johtimen (kahdeksasta) pinta-ala olisi 0,20 mm2 ?

Helpommallakin tottakai voi kaapeleissa päästä kuin yo tavalla. Hyviä muita vinkkejä otetaan vastaan.

- mikko
 
mikkokat sanoi:
Muuten, tulkitsenko noita tuotekuvauksia oikein: yhden yksittäisen johtimen (kahdeksasta) pinta-ala olisi 0,20 mm2 ?
Kyllä, B:n cat5:sta mitatun yhden johtimen (siis yhden kuparin) halkaisija näyttäisi olevan 0,49-0,51mm, eli ala noin 0,196mm2. Yksissä kuorissa kulkee 4 paria eli 8 johdinta, josta saadaan ~1,57mm2, eli 2x0,785mm2. Kolmesta kaapelinpätkästä syntyy siis 2x2,355mm2.
 
Hevimees sanoi:
Nuo Neutrik NYS 373:t on muuten hyviä liittimiä, mutta ovat vain ikävän tiukat.
Jep, tiukka on ihan hyvä, muttei liittimien kanssa liiallisena.. itsehän sain noiden kanssa jo yhden etusen rca-rungot alistumaan, eli edessä oli korjausurakka. Pääasiassa olen käyttänyt sitten noita B:n liittimiä, helppoja käyttää, ja itseasiassa aika laadukkaitakin. Ei sula se muovikaa pelkästä kolvin esilleottamisesta niinkuin jossain halvoissa+paskoissa liittimissä, ja mahtuu paksukin johto paikalleen. Yleisesti ottaen neutrikin liittimet on kyllä laadukkaita, mutta tietysti hintakin on sitten kyllä sen mukainenkin..
 
mikkokat sanoi:
Kaiutinjohdoiksi olen ajatellut CAT-5 versiota. Muistaakseni täälläkin joku on sellaiset tehnyt, joten kommentteja kannattavuudesta kuulisin mielelläni, kuten myös siitä, kuinka paljon punominen vaikuttaa kaapelin pituuteen.

Riippuu miten punoo, mutta löysällä punoksella kannattaa varata 1,5 x haluttu mitta. Kun materiaali on halpaa, niin kannattanee varata varmuuden vuoksi riittävästi. Lyhentäminen on helppoa.
 
Layeroid sanoi:
Jep, tiukka on ihan hyvä, muttei liittimien kanssa liiallisena.. itsehän sain noiden kanssa jo yhden etusen rca-rungot alistumaan, eli edessä oli korjausurakka.

On kyllä pirun tiukkoja nuo neutrikin liittimet, suosittelen survomaan ne ensin johonkin blanco liittimeen jos vaikka löystyisivät vähän.
 
Noista Cat kaapeleista on jonkin verran omakohtaisia kokemuksia, suojatuista ja suojaamattomista. Mielestäni parhaimman DIY cat kaiutinkaapelin sain aikaiseksi Cat 7+ kaapelista jossa on yksittäiset parit oman foliosuojan sisällä ja kaikkien parien ympäri yhteinen kuparipalmikko.

BTW S/FTP ( Cat 7+ 1,2Ghz ) kaapeli on ainoa kuparikaapeli tiedonsiirtoon joka on läpäissyt NSA:n TEMPEST testin... Kaapelia on lähestulkoon mahdoton salakuunnella kajoamatta itse kaapeliin, joten eiköhän se pidä häiriöt kaapelin ulkopuolella ja "musiikin" sisällään.

Nojaa kokeilin kahta pariyhdistelmää. Ensimmäiseksi yhdistin puolivärit omaksi johtimeksi ja täysvärit omaksi. Ääni jotenkin verhoitui ja latistui, ei hyvä. Toinen versio taas oli erinomainen vihreä ja oranssi pari omaksi ja ruskea ja sininen omaksi pariksi. Suosittelen kokeilemaan, mulle ne jäi paikoilleen.

-M
 
Ai sen voi tehdä noinkin, itse olen kokeillut ainoastaan tuota Mikun ensiksi mainitsemaa ja olen kyllä ollut siihenkin tyytyväinen.
 
Kiitoksia Miku vinkeistä. Aloittelin kuitenkin sillä aiemmin postaamani linkin versiolla, jossa kaapeli puretaan ja palmikoidaan. Toinen on nyt tehty (siis toinen pääkaiuttimen kaapeli), mutta näiden kommenttien jälkeen kyllä täytyy kokeilla kaapelia ensin. Jos en havaitse noita mainitsemiasi ongelmia, niin siten voinen jatkaa toisella. Tällä hetkellä kostruktio on sellainen, että alapäälle on erotettuna 17 paria ja yläpäälle 10. Johdinpinta-alaa siis tulee noin 3,4 mm2 + 2,0 mm2.

Tuo palmikointi onnistui yllättävänkin helposti. Linkissä mainittua 20 tunnin urakkaa ei näillä näkymin tule, yhden kaapelin punomiseen meni aikaa ehkä noin 3,5 h. Sitten on vielä johtimien kuorinta. Pitää testailla, mikä on paras keino siihen.

Liittimet vielä pitäisi keksiä. Banaanit vahvarin päähän ja haarukat kaiuttimeen. Mitä suosittelette?

- mikko
 
Laitetaanpa kuvakin ekasta ilman mitään kutiste- tai nylonsukkia. Pitihän tuota testata :) Nuo haarukat on edellisistä kaapeleista olevat Monsterin kiristettävät. Toisessa päässä on halpis-banaanit.

- mikko

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
No huh,huh.On siinä riittänyt näpelöimistä.Jos meikäläinen ei pysty letittää edes tyttären tukkaa niin tuolle teokselle nostan kyllä lapasta.
 
Satutko mikkokat omistamaan yleismittaria, jossa olisi edes suuntaa-antava kapasitanssin mittaus? Olisi ihan informatiivista tietää paljonko tuollainen rakennelma kehittää.. Millä vahvistimella ajat tuota, ja kuinka pitkä kaapeli on kaikenkaikkiaan?  Jos havaitset esim. vahvistimen normaalia suurempaa lämpiämistä on syytä vaihtaa tilalle normaalia piuhaa.
 
Layeroid,

Ei taida löytyä kapasitanssin mittaukseen välineitä, mutta pitää vielä vilkaista mittaria. Kaapelin mitta on suunnilleen 230 cm, ja vahvarina on Cambridge Audion 540R. Vahvistin lämpenee aina, joten siitä voi olla hieman vaikeaa päätellä mitään, mutta pitää testata.

Miksi ajattelit, että kapasitanssi voisi olla korkea? Eristeiden? Alkup. ohjeessa tähän ei kiinnitetty huomiota, vain alhaiseen induktanssiin. Mitä vaikutuksia tuolla voisi olla?

- mikko
 
mikkokat sanoi:
Miksi ajattelit, että kapasitanssi voisi olla korkea? Eristeiden? Alkup. ohjeessa tähän ei kiinnitetty huomiota, vain alhaiseen induktanssiin. Mitä vaikutuksia tuolla voisi olla?
Tuli vaan mieleen kun tuossa on aikamoinen nippu noita johtimia, ja jos on joka toinen on maa ja joka toinen kuumajohdin, niin kyllä se jo jonkinverran kapasitanssia muodostaa.. Lähinnä saattaa aiheuttaa joissain vahvistimissa värähtelyä jos on kovin kapasitiivinen piuha, mutta harvinaista semmoinen kyllä on. Ja eipä mitään jos homma toimii kuten pitääkin, eiköhän noita aika turvallisesti uskalla käyttää :)
 
Olisi kyllä hyvä suorittaa induk- ja kapasitanssimittaukset. Vertailun vuoksi myös ns. tavallisen rakenteen piuhoille.
 
Pitää tehdä toinenkin kaapeli valmiiksi. Ennen nylon-sukkien yms viimeistelyjen tekoa tarjoan tuota mielelläni mittauksiin; itselläni ei löydy välineitä siihen. Vertailun vuoksi itseltäni löytyy siis supra ply 2.0. Asun Tampereella, eli jos joku haluaa osallistua tähän "projektiin" mittausten muodossa, niin laita YV:tä tai viestiä tähän ketjuun...

Nyt on paha sanoa äänestä mitään, kun vain toinen puoli on kytkettynä, mutta ainakaan mitään selkeitä virheitä ei kuulu; pikemminkin tämä puoli on jotenkin puhtaamman kuuloinen kuin toinen. Pitää tehdä tarkempaa vertailua kun toisenkin saan valmiiksi.

- mikko
 
Tein kerran yhdet kaapelit. Olin nuori ja innokas.
Soundista en sano mitään, mutta vastikään tehdyn pikatestissä tämä pesi ainakin Van Den Hul Clearwaterin mennen tullen.
Kaapeli koostuu kolmesta Supra Ply 2.0:sta ja pituutta tuli 2.2m. Haarukat on Taralabsin.
Pullapitkoa ei tehnyt mieli vähään aikaan...

 
Vynil sanoi:
Tein kerran yhdet kaapelit. Olin nuori ja innokas.
Soundista en sano mitään, mutta vastikään tehdyn pikatestissä tämä pesi ainakin Van Den Hul Clearwaterin mennen tullen.
Kaapeli koostuu kolmesta Supra Ply 2.0:sta ja pituutta tuli 2.2m. Haarukat on Taralabsin.
Pullapitkoa ei tehnyt mieli vähään aikaan...


Hienot on. Sua varmaan lohduttaa, jos kerron, että minä tein joskus aikoinaan vastaavat Supra Ply 3.4:sta triplana Oracle Heliconeille. :)
 
Back
Ylös