Kaapeleiden sisäänsoiton vaikutuksia

jiteko

Käyttäjä
Liittynyt
26.12.2006
Viestejä
1 464
Kaupunki
Jyväskylä
Millaisia muutoksia ääneen olette havainneet kaapeleiden sisäänsoitossa? Muuttuuko ääni tarkempaan suuntaan, paraneeko kontrolli, selkeneekö äänikuva vai mitä oikein on tapahtunut? Omalla kohdalla kaikki edellä mainitut ovat muuttuneet kaiutin kaapelin vaihdon jälkeen jo muutaman päivän aikana viimeisen kokoonpanon kohdalla. Tämä ilmiö on tapahtunut jo kahdella eri kaapelilla. Mistähän tuo johtunee?
 
Minulla ei ole hajuakaan mitä tuossa sisäänsoitossa kaapelille/kaapelissa tapahtuu, mutta. Ensimmäisen kahden viikon aikana kaapeli sisäänajautuu jonkinlaiseen kuosiin - Tumppu kaapeli yleensä aukeaa ainakin hieman ja äänellisesti kireä kaapeli tasapainottuu settiin. Parhaimmillaan toisto on tuossa kohti, tai hieman myöhemmin. Lopuksi kaapeli välittää ääntä heikommin, joskus kaapelin kääntäminen muuttaa toistoa taas hetkeksi paremmaksi kunnes taas nuotti ryttääntyy ja syntyy mussupossubasarit.

Uskon, että kaapeli kuin kaapeli on settinsä orja ja ääni välittyy niin kuin setti on, hetkittäistä tekohengitystä/itsetunnon kohotusta voi saavuttaa taas sillä uudella löydöllä.

Miksi näin, ei hajuakaan.
 
^ tuo on kyllä totta ja omatkin kokemukset puoltavat hieman samaa. Uskon että moni vaihtaa kaapeleitaan turhaan koska yleensä äänelliset ongelmat johtuvat muista asioista. Kaapeleiden vaihdolla ja nopealla ostopäätöksellä saattaa saada eroja sointiin mutta yleensä vain vähäksi aikaa, kunnes huomaa että samat ongelmat palaavat sisäänajautumisen myötä uudelleen ja taas kierre jatkuu. Eksoottiset/harkiten erilaiseksi suunnitellut kaapelit saattavat muuttaa sointia myös pysyvästi mutta yleensä aina negatiiviseen suuntaan (riippuen tietysti setityksestä) Kovin metsään ei mennä kun käytetetään rehellisiä kohtuu hyvin suojattuja kuparikaapeleita, liittimet ja liitokset saattavat olla se pahin hävikin aiheuttaja kaapeleissa.
 
Itse en väheksyisi ollenkaan ihan korvien sisäänajoa. Ensin on kiva uuden kaapelin fiilis ja tämä kuluu pois ajan kanssa. Yleisesti ottaen kaapelin sisäänajo on tuntematon käsite ammattilaispiireissä. Tuohon nähden huoneenlämmön vaikutus on jo aika hurja (mitattavissa toisin kuin burn-in).
 
^Niin, ja vaikka huoneen lämpötila pysyisikin suht vakiona niin ilman kosteus ei pysy mikäli ulkolämpötilassa on normaaleja muutoksia kaapelien "sisäänsoiton" aikana. Liitinpuoli on sitten erikseen. Siellä kytkentähäviö muuttuu bassojytkeen mukana kun varastorasvat ja pas*** vaihtavat paikkaa.
 
teekal sanoi:
Kovin metsään ei mennä kun käytetetään rehellisiä kohtuu hyvin suojattuja kuparikaapeleita, liittimet ja liitokset saattavat olla se pahin hävikin aiheuttaja kaapeleissa.

Kupari- ja hopeakaapeleiden kanssa saattaa ajan mittaan tulla ongelmia liitoksen hapettumisen kanssa. Moniko ei ole joskus törmännyt vanhempaan kuparikaapeliin, joka on kaikkea muuta kuin kirkaspintainen. Samaten kappelin säikeet ovat haurastunet ja katkeavat helposti niitä taivutettaessa. Hapettunut liitäntä ei pysty välittämään niin paljoa virtaa kuin puhdas. Virrat ovat hifivermeissä pääsääntöisesti suhteessa jännitteisiin (levysoitintaso > balansoimaton linja > balansoitu linjataso > kaiutintaso). Harvemmin liitoksia saadaan tehtyä ilmatiiviisti.

Sisäänsoittoon parissa viikossa asialla ei pitäisi olla vaikutusta, mutta pitkällä aikavälillä kyllä.

Kun pari vuotta sitten pohdin kaapeleiden vaihtoa ja zoomailin eri valmistajien kohtuuhintaisia vaihtoehtoja, niin Supran filosofia kolahti. Mihinkään yber platinakaapeleihin ei ole varaa.
 
Oma kokemus on äänen avoimuus ja tavallaan rentoutuminen. Muuttuminen luonnollisemmaksi ja vähemmän särmikkääksi. Veikkaisin että ainakin puolet tästä ilmiöstä syntyy korvien välissä äänen tottumiseen johdosta.
 
Varmasti osittain kaapelin ääneen tottuminen saa ymmärtämään että jotain on muuttunut sisäänajossa, mutta kyllä kaapeli myös muuttuu soinniltaan. On sekin todettu että uusi kaapeli kuulostaa erilaiselta kun on ollut päivän-pari sisäänajokoneessa, siihen ei tottumisella ole vaikutusta

http://www.bluehorizonideas.com/products.html
 
Sisäänajon vaikutusta en ole huomannut - nimittäin allekirjoittaneen kaapelirepertuaari on käytettyjä kaapeleita pullollaan.

Kaiuttimien ja vahvistimien sisäänajolla olen havainnut selviä eroja. Selvin havaittu ero oli juuri vahvistimen osalla. Kun kauniisti soinut demo-Almarro vaihtui vastaavaan pakasta vedettyyn meni suupielet välittömästi alaspäin. Oli viittä vaille etten kiikuttanut uutta takaisin JJHifille ja vaatinut demokonetta itselleni. Sadan tunnin soittelulla siitä selvisi kunääni palasi kuosiinsa.
 
Onhan noita kaapeleita tullut vaihdeltua, mutta en ole itse huomannut "sisäänsoiton" muuttavan kyseisen kaapelin luonnetta.
 
Yhtä usein tuo sisäänsoitto on kuultavasti vaikuttanut kuin jättänyt vaikuttamattakaan. Kyllä se kokonaisvaltainen "hyvyyden illuusio" hieman siitä uudenkarheasta asettuu, joskin ensimmäisillä ajotunneilla ero on usein dramaattisin: siitä pidemmälle ei ilkeä sitten millään enää periodettain koehöristellä, vaikka kaapeleihin panostaisikin. Lienee äärettömän tapaus-/ settikohtainenkin juttu pienin varauksin.

Mitä tulee tuohon lämpötilojen ja kosteuden vaikutukseen, niin olen sen havainnon kanssa vähän jälkijunassa: huomasin vaikutuksen nyt vasta syksyllä, eikä se ole edes ihan pieni.

Viikonloppuja.

Yst. Terv.
-svoo-

Ps. Olen tehnyt joitakin välijohtoja erittäin hyvälaatuisilla johtimilla ja liittimillä, eikä sisäänsoitolla ole ollut pätkän vertaa kuultavaa vaikutusta. Välillä sitten ihan toisinpäin. Liekö tämä syksy vai mikä, kun ei moinen testailu voisi vähempää kiinnostaa. ;)
 
Ite en ole kaapeleita pahemmin testannut mulla on nyt kiinni Van den hul : the D - 102 III ostin käytettynä 70 euroon toinen on itse tehty Supran piuha ostin myös käytettynä 29 euroa muistaakseen,Nopeasti kokeilin ja vaihdoin takas van den hulliin. Minä olen taas sitä mieltä että ei kait välipiuhalla ole niin väliä en siis tiedä onko vai ei ?
 
Minulla on tällä hetkellä kiinni Vivancon 4¨ kuparikaapelit kaiutinkaapeleina ja Onkyon cd- soittimen mukana tullut hieman tukevampi laku välikaapelina. Totuushan on se että satunnainen hifituttava jos sattuisi paikalle kultakorvineen tämän viimeisen vaihdoksen jälkeen, niin tuskin hän huomaisi saundissa mitään eroa edelliskertaiseen käyntiinsä verraten. Jos vaihtaisimme tilalle taas Schulzin kaapelireservin yhteistuumin ja kävisimme kuuntelemaan niin todennäköisesti molemmat huomaisivat eron edelliseen kaapelointiin. Nyt muutaman päivän soitettuani peruskaapeleilla en tunne jääväni mistään merkittävästä paitsi, ne suuret erot kuitenkin sulavat hyvin nopeasti kun korvalla ei ole muistia. Jos toistossa ei ole merkittävää virhettä niin tuskin kaapeloinnilla loppupeleissä on suurtakaan merkitystä kunhan ne on ja ovat riittävän pitkät. Laitteistossa olevat virheet eivät ole kaapelein korjattavissa, tai no ehkä pienessä mittakaavassa (shuhahtava ässä yms.). Teekalin heitto, "Eksoottiset/harkiten erilaiseksi suunnitellut kaapelit saattavat muuttaa sointia myös pysyvästi mutta yleensä aina negatiiviseen suuntaan (riippuen tietysti setityksestä)", joka on aiemminkin ollut esillä on varsin osuva.

Petri Ketola sanoi:
Varmasti osittain kaapelin ääneen tottuminen saa ymmärtämään että jotain on muuttunut sisäänajossa, mutta kyllä kaapeli myös muuttuu soinniltaan. On sekin todettu että uusi kaapeli kuulostaa erilaiselta kun on ollut päivän-pari sisäänajokoneessa, siihen ei tottumisella ole vaikutusta

http://www.bluehorizonideas.com/products.html

Tämä on mielenkiintoinen juttu. Olen itse miettinyt pitäisikö kaapelit sisään soittaa erillisellä siihen suunnitellulla laitteella, vai pitäisikö tuo tehdä sillä laitteistolla johon kaapeli tulee?
 
Oletteko kokeilleet rinnakkain kuunnellen samaa kaapelimallia pakasta vedettynä ja sisäänajettuna, jolloin korvien sisäänajon merkityksen pitäisi poistua?

:) v-a
 
v-a sanoi:
Oletteko kokeilleet rinnakkain kuunnellen samaa kaapelimallia pakasta vedettynä ja sisäänajettuna, jolloin korvien sisäänajon merkityksen pitäisi poistua?

:) v-a

Periaatteessa kyllä, silloin kun tein vertailuja eri välikaapeleiden (DIY) kesken. Olen aikaisemminkin maininnut kokemuksen solidcore-hopeakaapelin sisäänajautumisesta. Kyseessä on 0,6 mm sterling-hopealanka, jossa eristeenä puuvilla (kengännauhan päällinen). Aluksi ääni oli aivan kauhea - karkea, räkäinen, otti korviin. Ääni kuitenkin alkoi tasaantumaan jo 5 minuutin jälkeen. Muutaman tunnin soiton jälkeen se alkoi toimia oikein hyvin.
 
Tapahtuuko se sisäänajautuminen itse kaapelissa, vain tapahtuisiko niin, että liittimien välisissä kontakteissa tapahtuu jotain pientä oksidoitumista tms., joka vaikuttaa ääneen? Ainakin hieman ärhäkän diskantin luulisi periaattessa hieman rauhoittuvan ajan kanssa, kun liitokset muuttuvat hieman vähemmän johtaviksi. Sinne korkeisiin ääniin tuo hapettuminen taitaa ensiksi vaikuttaa...? Näin ainakin voisi ajatella.

Joku voisi testata tätä ajelemalla vaikka välijohtoja "sisään" sen parisataa tuntia tai niin pitkään, että kokee äänen selvästi parantuneen, ja puhdistaa sen jälkeen liittimet huolellisesti jollain contact cleanerillä. Voisi olla, että uuden johdon ääni palautuu takaisin...tai sitten ei.

En tosin keksi miten tuo voisi vaikuttaa siihen, että äänikuva "aukeaa", niinkuin usein kuulee tapahtuvan. Itse en kyllä ole tällaista äänikuvan muutosta havainnut omilla välikaapeleillani. Ihan samalta nuo kuulostavat minusta, kuin uutenakin.
 
jni sanoi:
Periaatteessa kyllä, silloin kun tein vertailuja eri välikaapeleiden (DIY) kesken. Olen aikaisemminkin maininnut kokemuksen solidcore-hopeakaapelin sisäänajautumisesta. Kyseessä on 0,6 mm sterling-hopealanka, jossa eristeenä puuvilla (kengännauhan päällinen). Aluksi ääni oli aivan kauhea - karkea, räkäinen, otti korviin. Ääni kuitenkin alkoi tasaantumaan jo 5 minuutin jälkeen. Muutaman tunnin soiton jälkeen se alkoi toimia oikein hyvin.

Ethän pahastu näin tyhmästä ja alkeellisesta kysymyksestä, mutta olihan vahvistinlaitteet ja soittopelit varmasti lämpimiä, kun aloitit kuuntelun?
 
jykki sanoi:
Ethän pahastu näin tyhmästä ja alkeellisesta kysymyksestä, mutta olihan vahvistinlaitteet ja soittopelit varmasti lämpimiä, kun aloitit kuuntelun?

En pahastu. Lämpimiä olivat.
 
Suurin muutos minkä itse olen havainnut tapahtui muutama vuosi takaperin. Ostin satasen hintaisen välipiuhan soittimen ja vahvarin väliin ja sisäänsoiton aikana tapahtui helposti havaittava muutos, mikä oli todella räikeästi suhahtelevien ässien ja sihisevien peltien normalisoituminen. Nakkasin pakasta vedetyn välikaapelin settiin kiinni ja levy soimaan, voi että kun ahdisti koska kaikki vähänkin suhahtavat äänet kävivät korvaan julmetun pahasti. Niin pahasti että sattui kuunnella.

Jätin kamat päälle ja yöpuulle harras toive päässä että setin lämmetessä ominaisuus katoaisi... vaikkakaan samaa suhahtelua ei ollut koskaan aikaisemmin ilmentynyt ja laitteetkin kerkesivät kylmentyä ehkä vartti - puoli tuntia eli piuhan vaihdon ajan. Ja aamulla uusi kokeilu - ei muutosta. Tässä vaiheessa ahdisti. Jätin setin soimaan työpäivän ajaksi ja illalla taas sama levy soimaan. Kuin taikaiskusta ässät olivat asettuneet eikä mikään käynyt enää korvaan. Olin todella mykistynyt. Virveli soi kuten pitääkin eikä peltien rujompikaan hakkaaminen kuulostanut missään nimessä räikeältä. Rinnassa tuntui helpotusta mutta myös epäuskoa, on aika hankala uskoa että piuha voi muuttua noin. Kävin surffailemassa valmistajan foorumeilla ja monet saman kaapelin ostajat raportoivat täsmälleen samoja kokemuksia.

Muutos oli sen verran suuri, etten missään nimessä pysty uskomaan korvien sisäänsoittoon. Tuon jälkeen piuharallia harrastaessa olen jättänyt setin soimaan piuha kiinni vähintään muutamaksi tunniksi ennenkuin yritän edes saada soundista jotain irti.
 
Kyllä se useimmissa tapauksissa menee juuri noin. Ne ekat parikymmentä tuntia ovat kriittisimmät uudenkarheilla johdoilla.
 
Back
Ylös