Jordan JX92S

  • Keskustelun aloittaja Matti Lehtinen
  • Aloituspäivämäärä
M

Matti Lehtinen

Moro!

Ajattelin kattoon kiinnitettäväksi n. 8 - litran suljettua koteloa. Kotelo olisi suorakulmaisen kolmion muotoinen ja mitoiltaan:

Korkeus - 150mm

Syvyys - 270mm

Leveys - 400mm

Tuo 150mm reuna olisi siis kattoa vasten. Lattiaa kohden töröttäisi tuo 270mm ja kotelo olisi leveydeltään tuon 400mm.

Tuommoisella kotelolla se itse elementin kulma, sieltä katosta kuuntelupaikalle näyttää hyvältä, mutta onko mulla syytä muuttaa tuota kotelon tilavuutta, vai kuulostaako tuo kahdeksan litraa hyvälle?
 
sellaiset 8-10 litraa ja refleksinä on yleensä kuulostanut varsin hyvälle.
 
Minä tekisin tuon kotelon sillä tavalla että se oli mahdollisemman lähellä seinää eli mahdollisemman litteä.Idean takaajatuksena olisi hyödyntää seinän läheisyyttä joka tekisi siitä infine baffle tyyppisen.Ihan siksi sitä ei tietenkää saa ja diffraktiota todennäköisesti esiintyisi.
 
Riippuu oheiskalustosta (subwoofer?) ja kuuntelutilan koosta aikapaljon. Yleisesti uskoisin suljetun toimivan varsin mukavasti isollakin 4-12 litran haarukalla. Jos sen sijaan alapäätä avustavia elementtejä ei ole tulossa, niin ehdottomasti refleksiä (min 13 litraa ja vire alas) tai joku MLTL. Jordanista on täälläkin monia ketjuja - niitä kahlaamaan...

Nämä kokemukset 20m2 betonikopista.
 
Juu kattoon se tulee ja muoto on kolmio. Subikalla toki hoidetaan ne puuttuvat äänet. :)

Elikkäs lähinnä kiinnostaa vain tuon suljetun kotelon tilavuus. n.8 - litraa on vissiin siis ihan ok?
 
Mistä Masa sulla näitä ideoita sikiää?
Sulla taitaa olla emäntäkin integroituna kattoon, vai?

;)
 
Janste sanoi:
Mistä Masa sulla näitä ideoita sikiää?
Sulla taitaa olla emäntäkin integroituna kattoon, vai?

;)
Asia voi olla niin, ettei Matti ole vielä emännälle mitään kertonut. Ja kerrottuaan (tai asian muuten paljastuttua) katossa onkin isäntä ite. :D

Kun Matilla noita villejä ideoita on, niin heitetään bensaa liekkeihin. Jokin laajakaistaratkaisu on sellainen litteä (alle 10cm?) neljäksi torveksi avautua noin metri kertaa metri "levy". Voisko se toimia Jordanin kanssa?

PS. Mä muuten luin tuon otsikon ensin huonosti. Luulin ensin, että tässä Matti kertoo miten ne 15" subbarit sijoittaa, kun sitä sisäkattoratkaisua ei tullutkaan. :-\ Mä vähän ihmettelin... :D Tosin Matin ideoihin jo tutustuneena en kovin paljon. >:D
 
WinISD kertoo ton 8litran suljetun Q-arvox 0,68 eli hyvältä näyttää. Baffle step-korjausta ei tarvi ku on kahen rajapinnan läheisyydessä. Lievä ohisuuntaus (10astetta) voi olla suuntakuvioiden mukaan hyväx.

Heijastuksia tullee katosta (ja mölinää/kumua ehkä) mutta elämä on.

Tämä oli pitkälti teoreettista spekulointia, ei kokemusta ko elementistä.
 
Mulla oli aikoinaan chorus hq10:t katon rajassa mölisemässä ja aika oudolta kuulosti.
Siinä tuli niskoja käännettyä taaksepäin kuunnellessa.
Yläviistosta tuleva ääni ei sweetspotissa istuen toimi mutta sohvalla makaillen oikein hienosti ;)
 
Matti väsää vaan perinteisen ,vaikka 48 MLTL kotelon .Silloin on tiedossa lopputulos .Kaiuttimia voi sijoitella monilla vaihtoehdoilla .
Kattoon laitettuna Himmeli on ja pysýy ,pelivaraa kokeilla erillaisia sijoituksia on rajoitetusti Lopputuloksesta ei oo tietoo?
Positiivisena sanottakoon että Alpakat ei kattoon yllä


pappa
 
Heh. :D

Niin vähän sommittelin noita mittoja, jotta se kulma sieltä katosta itse elementille on aikasta bueno, kuuntelupaikalle. Se lähellä oleva katto varmastikkin tekee jotain äänelle, kuten varmasti tekisi jos kaiuttimet olisivat lattialla. Kiva, notta tuo kotelotilavuus vaikuttaa hyvältä, joten semmoiset teen.

Tuolla kattosijoituksella saan kuuntelukolmion tosi leveäksi ja tämmöisen sisustusystävällisen ratkaisun myös.

Tarkoitus kun olisi, näissä mun uusissa suunnitelmissa, tehdä semmoinen mahdollisimman "stock" - asennus, elikkäs piuhat ja systeemit mahdollisimman paljon pois silmistä ja silti saada aikaan hyvää äänenlaatua. :)

Mutta je. Näin siis mennään.
 
Ettet liian helpolla selviä, niin onkos sinulla Matti isokin huone?

Ajattelin että uhraisit muutaman prosentin kuunteluhuonettasi, jos varaa on. Siis siten, että hyödyntäisit tuota Punssin mainitsemaa ajatusta infinite-bafflesta ja tuot sen etuseinän 20...30cm huoneen puolelle väliseinän rakentamisella. Tuon sisään saisit sitten upotettua vaikka puolen tusinaa 12" XLS:ä Jordanien kaveriksi ja XLS:kin olisivat piilossa paremmalta puoliskolta. :)

Vai olikos tästä juttua jo tuolla toisessa topikissasi? Näin ihan kylmiltään uskoisin tämän olevan kuitenkin potentiaalisempi onnistuja, kuin katonrajaan asetetut Jordanit (+kattotuolit sylissä :D - sorry, oli pakko)...
 
Varmaan Matti on huomioinut, että tuossa kattosijoituksessa heijastuksia tulee sitten sekä seinästä(seinistä?, jos kerran leveä sijoitus - eli kulmissa) että katosta. Vähän kuin kulmasijoitus. Ei varmaan voi olla vaikuttamatta lopputulokseen.

Kun tässä mielikuvitus lentää, niin eikös Tannoylla ollut muinoin Prestige sarjassa (?) nurkkaan tarkoitetut kaapit? Onkohan kukaan Matin sukulaissielu yrittänyt sellaista pultata katonrajaan? >:D
 
eemeli sanoi:
Ettet liian helpolla selviä, niin onkos sinulla Matti isokin huone?

Juu. Se aukeaa tämä olkkari keittiöön ja eteiseen. Mitään seinää ei tässä jatkella ja muihin seiniin jää kyllä välimatkaa, tuolla kattosijoituksella ihan hyvin.

Kyllä tämä siis tästä vielä sutviutuu. :)
 
silmaauki sanoi:
Kun tässä mielikuvitus lentää, niin eikös Tannoylla ollut muinoin Prestige sarjassa (?) nurkkaan tarkoitetut kaapit? Onkohan kukaan Matin sukulaissielu yrittänyt sellaista pultata katonrajaan? >:D
Kyllähän niitä nurkkiin tarkoitettuja huippuluokan kaappeja on ollut. Esimerkiksi tässä lootassa on hyödynnetty hyvin näppärästi juuri huoneen rakennetta. Hyvin kiinnostava ja mielenkiintoinen konsepti, tosin edellyttää hieman erilaista suunnittelua kuin muut ratkaisut... Tuo nurkkakajari muuten kuulostaakin hyvältä... :D

t. jjahifi
 
Nuo jordaanialaiset on aika tarkkoja sen suuntauksen suhteen, se kannattaa ottaa huomioon tuommoisessa asennuksessa. Itse kyllä unohtaisin tuommoisen ja laittaisin kanssa suosiolla jonkun jo hyväksi todetun ratkaisun..
 
Samaa mieltä olen itsekin. Pieni laajakaista alkaa suunnata voimakkaasti yläkeskialueella ja diskantilla. Jos kartio osoittaa vähän sinne päin, niin ääni voi mennä tumpuksi tai jotain....

Eikös Matti komea ratkaisu olisi kunnon lattiapilarit sivusubbarilla, kenelläs ne olikaan aiemmin? Mikalla? Ei tarvisi miettiä erillistä kattosubbaria ja varmasti integroituisi bassot nätisti.
 
jjahifi sanoi:
Kyllähän niitä nurkkiin tarkoitettuja huippuluokan kaappeja on ollut. Esimerkiksi tässä lootassa on hyödynnetty hyvin näppärästi juuri huoneen rakennetta. Hyvin kiinnostava ja mielenkiintoinen konsepti, tosin edellyttää hieman erilaista suunnittelua kuin muut ratkaisut... Tuo nurkkakajari muuten kuulostaakin hyvältä... :D

Minua on kaiuttimien nurkkasijoitus kiehtonut jo pitkään, mutta rajallisten resurssien kanssa painiessa en ole saanut aikaseksi viedä ajatusta sen pitemmälle. Sen verran kokeilin että laitoin vanhat suljetut Philipsin yksielementtiset pikkupöntöt nurkkiin ja totesin musiikin toistuvan hyvinkin nautittavasti.

Ajatuksena on ollut, jos laittaisi kulman "viistoksi" eli laittaisi nurkkaan vain yhden levyn seinästä seinään ja siihen sopiva laajakaista kiinni. Mitenköhän toimisi? Alapäästä tuo voisi seistä lattialla, mutta yläpään ratkaisu on kirjaimellisesti auki. Vaihtoehtoja on:
- avoimeksi jättäminen
- sulkeminen päätylevyllä
- levyn kattoon asti vieminen
- levyn kolmiomainen muoto, niin että levy "kiilautuisi" nurkkaan sopivalla korkeudella. Tällä saisi myös elementtiä kallistettua, jolloin sen voisi laittaa lähemmäs lattiaa. Vaihtoehtona vielä kiilamaisen rakenteen nostaminen katonrajaan, niin että elementti ampuisi alaspäin.

Simuloida en osaa enkä tiedä voisiko tällainen toimia lainkaan, mutta ajatus houkuttelee koska tiedän että kaiutin voi soida hyvin myös nurkassa, jos se on suunniteltu oikein. Lisäksi tuollaisen ratkaisun WAF-arvon voisi saada melko korkeaksi. ;)
 
alspe sanoi:
Eikös Matti komea ratkaisu olisi kunnon lattiapilarit sivusubbarilla

Kunnon lattiapilareita isoilla bassoilla on tässä nyt kuunneltu ja katseltu parisen vuotta ja juurikin sentyyppisestä ratkaisusta haluan eroon. Vähän niinkuin sievempää hommelia halajan. :)

Se subikka ei ole enään menossa sinne katolle, vaan ihan olkkariin on asettumassa, suljettuun koteloon.. Näillä näkymin. :D

Näin meikäläiselle on kyllä kerrottu noiden Jortikoiden suuntauksen tärkeydestä, joten otan homman kyllä huomioon.

Kiitoksia tosiaan paljon, jo tässä vaiheessa, kun jaksatte autella näiden hommien kanssa. Tuo kattohommahan on kumminkin loppupeleistä semmoinen, että ei se simuloimalla ja päässä ratkea, vaan pitää kokeilla. Jollei toimi, niin sitten pitää keksiä taas jotain muuta. :)
 
Matti Lehtinen sanoi:
Kunnon lattiapilareita isoilla bassoilla on tässä nyt kuunneltu ja katseltu parisen vuotta ja juurikin sentyyppisestä ratkaisusta haluan eroon. Vähän niinkuin sievempää hommelia halajan. :)

OK. Se ratkaisu jota muistelin oli kuitenkin kaunis ja siro, olisko kaiuttimet koko ollut 15x35x120 cm? Jos sen kaiuttimen omistaja viitsii laittaa kuvaa ja juttua tähän niin kiva, itseä kiinnostaa. Olikohan se jotenkin Jordan JX92 + Seas L22/L21 refleksissä, en muista oliko puoliaktiivinen.
 
Back
Ylös