Jordan JX92S

  • Keskustelun aloittaja salla
  • Aloituspäivämäärä
S

salla

Kovasti tekisi mieli tuota kaiutinta esim. MLTL kotolessa tai muukin kävisi mutta ehdottomasti lattiamalli. Mutta ensikertalainen niin onnistuisiko?

Mitä materiaalia kotelo? MDF ja liimapuuyhdistelmä vai koko puu vai kokonaan Mdf? Mites sitten johdotukset yms. Tosiaan ensikertalainen rakennusjutuissa mut kovasti kiehtoisi.
 
Ensikertalainen jos olet rakennusjutuissa niin silloin mielestäni kannattaa käyttää MDF:ää, tämä antaa pienet virheet paremmin anteeksi koska vaatii vielä erillisen pintakäsittelyn. Tosin se vielä vaatii sen pintakäsittelyn. :)

Itse olen rakentanut yhdet kokopuiset, ja noin 15 paria MDF-kaiuttimia.
Ensimmäiset "viilutin" muovikalvolla, loput aidolla viilulla. Viiluttamisessa pitää vielä päättää viiluttaako puuliimalla vai kontaktiliimalla. Nämä ovat kaksi eniten käytettyä ja kummallakin tavalla onnistuu.
Omissa projekteissa olen kokopuiset unohtanut, ja puuliimalla viilutukset.
Maalaamista en ole kokeillut koska kunnollisen pinnan saaminen on käsitykseni mukaan aika työlästä. Varsinkin kotona tehtynä.
Jos itse rakentaminen ei ole ehdottomuus, niin tässähän olisi kyseiset kotelot. Ihan siistin näköisetkin, mitä nyt hiukkasen näkyy sirkkelin terän jälki etureunassa. Jos vielä väri sattuu passaamaan niin ei tarvi edes maalaushommiin ryhtyä.
 
Itsellä oli joskus tällaiset.

Pinta on siis Prismasta löydettyä DC-Fix kontaktimuovia, joka itseasiassa oli ihan fiksun näköistä ja helppoa käsitellä.

Muutoin kaiuttimet olivat varsin hyvät, mutta keskialueen honotus alkoi käydä hermojen päälle. Senpä takia kaiuttimet vaihtuivat.

ready.jpg
 
Sen keskiakueen honotuksen saa kyllä aika hyvin kuriin kun jaksaa hieman testailla erilaisia notch-filttereitä ja niiden sopivuuksi kullekin koteloratkaisulle sekä itse kuuntelijalle..
 
Tiedostin kyllä tuon filtteriasian, mutta en vain jaksanut alkaa sellaista väsäämään. Eivätkä nuo toimineet raskaalla musiikilla ollenkaan...
 
Minua ei itse asiassa tuo honotus Jordanissa häirinnyt juuri ollenkaan.Sen sijaan olen tullut viime vuosina allegiseksi riipivälle(yliterävä)yläpäälle jota jordankin osakseen edustaa.Yläpään sai kuriin suhteellisen mittavalla satsilla eri imureita mutta sen jälkeen äänestä katosi luonne.
Parhaimmat soundit olen saanut isohkossa baffelissa.Puutteena vaan basso sekä pieni herkkyys jos vastetta hieman tasasi kelalla ja konkalla.
Mutta missään tapauksessa ei huono elementti.
 
Itselläkin juuri alkamassa tuon MLTL-48 version kasaus. Ensimmäistä kertaa rakentamassa ja törmäsin seuraavaan aloittelijan kysymykseen.

Ohjeissa (http://www.ejjordan.co.uk/diy/index.html) sanotaan kaikkien mittojen olevan ns sisämittoja. Mutta koskeeko tämä myös putkea. Eli silloin sen todellinen pituus olisi tuo 7cm + seinämävahvuus. Jotenkin tuntuisi kuitenkin luonnollisemmalta että sen tarkka pituus on oleellista ja silloin tuo 7cm olisikin kokonaispituus ja se tulee koteloon sisälle ainoastaan sen 7cm-ainevahvuus.

Saman kysymyksen voisi kai muotoilla myös niin että onko putken pituus oleellisempaa kuin sen pään paikka kotelon sisällä.

Onko teillä viisaammilla tietoa tästä?

Ari
 
Putken pituus ja poikkipinta-ala määrää kotelon viritystaajuuden, eli on tärkeää, että putki on juuri oikean kokoinen. Oikea koko riippuu kuitenkin huoneesta, joten olisi hyvä, jos putken kokoa pystyisi säätämään testausvaiheessa. Putken paikalla korkeussuunnassa on myös suuri merkitys, mutta muutamien senttien heitot eivät vaikuta käytännössä ainakaan tietokonesimulointien mukaan. Tässä oma lyhyempi tötterö:
http://kotiweb.kotiportti.fi/~w439893/DIY/Jordan/Jordan1/

Itsekin vaihdoin kaiuttimet, mutta nuo säilyvät reservissä. Jordanit ovat tarkkoja vahvistimen suhteen. Itse sain aikaan aivan upeat soundit DK:n isolla hybridivahvistimella.
 
Juu, kävin myös katsomassa hienolla sivuillasi ideoita. Google toi sen aika kärjessä "JX92S" hakusanlla. On muuten aika vaikea päättää mitä rakentaa puhtaasti nettikeskustelujen varassa. Onneksi noita Essence klooneja pääsi kuuntelemaan Kruunuradiossa. Helpotti kun tiesi ettei täysin metsään voi mennä.

Viikonloppuna väsäsin viimeistelemättömät testikotelot. Muuten ääni aikalailla sitä mitä odotinkin mutta miesäänissä on jotakin kummallista, hieman kuin puhuisivat torven läpi. Onkohan tuo sitä honotusta mistä joku mainitsi vai onkohan niissä jotakin muuta häikkää. Saattaa olla että tuo mun kotelo myös elää hieman liikaa kun tein sen vähän turhan ohuesta materiaalista. Täytyy testata muuttuuko ääni kun sitä vähän tukevoittaa. Ajelen nyt ensin noita elementtejä sisään pari viikkoa niin sitten on joululomilla mukavaa puuhasteltavaa kun pääsee virittämään tuota :)

Ari
 
Sama honotus täällä vtl pöntöissä,vaimennusaineen määrän
lisääminen poistaa tuon ongelman, mutta sointi mielestäni huononee.
Niin tuli tuossa mieleen, että tuolla vaimennusaineen määrällä
on varmaankin tarkotus virittää tuo pönttö soimaan tietyllä tavalla(oma ajatus)
-KARI- :D
 
Jordanit tulee suunnata erittäin voimakkaasti kuuntelupaikan ohi. Itsellä kaiuttimet leikkasivat reilusti kuuntelupaikan edessä. Tilttaus muuttaa tietysti soundia vähemmän ylävireiseen suuntaan.
 
Honotuksen kuulee parhaiten esim: radion puhe-ohjelmissa, musiikilla
tuo ei tule niin voimakkaasti esiin.Vtl pönttöjen suuntauksesta sen verran,
että itselläni leikkaa kuuntelupaikalla ja on paras suuntaus,rumpalikin
pysyy tuolillaan. ;)
-Kari-
 
Joo, mulla leikkasi linja ohjeiden mukaan kyllä kuuntelijan edessä mutta näköjään noita pitää kääntää vielä paljon enemmän sisään kuin mikä tuntuu luonnolliselta. Auttoi aika lailla.

Minkälaisiin arvoihin olette päätyneet notch filter kokeiluissa? Ajattelin ihan oppiakseni sellaistakin kokeilla. Onko nuo Jordanin VTL kotelolle antamat 4,0 ohms ja 2mH hyvät? Entä onkohan kelan tai vastuksen tyypillä kovastikin merkitystä?

Ari
 
Tietenkin makuasioita noi suuntakset.
Tein ohjeiden mukaan notch filterin 1.8mh mundorf, mundorf mr4 3.9ohm.
(parasta mitä rahalla sai.)
konkkaa vois vielä kokeilla, mutta voi mennä juupas eipäs linjalle.
Vois sanoo, että tulee liian steriili filtterillä, eli suoraan kytkettynä
parempi.

-Kari-
 
Minä kokeilin erilaisia suotimia Jordanien kanssa, mutta suodin kyllä niisti sen parhaan terän soundista. Kokeilin tavallista kohtuuhintaista ilmasydänkelaa ja foliokelaa. Foliokela oli mielestäni selvästi parempi syömällä vähemmän sitä Jordan taikaa. Omassa huoneessa alapää ei kaivannut suodinta niin paljon, että olisi jättänyt suotimen paikalleen. Bassotoisto on MLTL Jordaneissa, nopea, sävykäs ja seurattavuudeltaan aivan huippua. Toisissa huoneissa alapää on kuitenkin jäänyt onnettoman laihaksi. Kannattaa myös kokeilla erilaisia suotimia ja kondensaattoria kelan ja vastuksen rinnalla.

Mulla on ylimääräiset AlphaCoren (http://www.alphacore.com/) 14AWG 1,5 mH foliokelat. Tilasin ne aikoinaan partsconnexionista ja maksavat näköjään 24.81 dollaria/kpl + postikulut. Voin luopua niistä jos joku tarjoaa jonkun järkevän hinnan.
 
Kokeilin aikoinaan useaa erilaista suodinta noissa. Totta oli niiden sen kaikkein parhaimman terän niistävän äänestä poies, mutta toisaalta kuuntelu muuttui helpommaksi ja yleispätevämmäksi. Minusta myös se tietty honotus ja rasittavuus äänestä poistui lähes kokonaan suotimen kanssa. Suosittelisin kokeilemaan rauhassa myös hieman lievemmin vaikuttavia suotimia erilaisten ohisuuntausten kanssa, sieltä saattaa hyvinkin löytyä mukava kompromissiratkaisu omaan makuun..
 
Mika K sanoi:
Juu totta! Eli konkka siihen rinnalle vielä niin tulee paree..

Täytyypä kokeilla viikonloppuna jos hellasärö tasottuu...
Jotekin vaan tuntuu, että soundi on munakkaampi ilman suodinta.
 
???
Itsellä on ko. kaiuttimet. Millä soittimilla ja vahvistimilla soitatte ja ennen kaikkea minua kiinnostaisi kaiutinkaapelit. Meinaan että onko joku saanut Jordan saundia parannuttua kaapeleilla?
 
Back
Ylös