Jordan JX92s ja eri kotelovaihtoehdot

snikula

Käyttäjä
Liittynyt
30.4.2007
Viestejä
3
Olen tilaamassa Jordan JX92s:ia ja kotelon lopullinen muoto ja malli on vielä hakusessa.
Perinteistä TL-koteloa ala Konus Kopio kehutaan monessa paikassa, mutta ainakin yhtä monta
kehua löytyy myös MLTL koteloiden osalta.

Tällä hetkellä kiinnostavimmalta vaikuttaisi MLTL-31 (http://www.ejjordan.co.uk/diy/) niin,
että kotelon halkileikkaus olisi lähellä/tasan kolmiota. Mutta miten sitten nuo refleksi-viritteiset
kotelot mahtavat toimia? (esim. http://www.bacwooz.com/pdf/jx92s_refleksi.pdf)

Muutkin kuin ko. malleja rakentaneet saavat mielellään kommentoida eri kotelovaihtoehtojen vaikutusta ääneen :)


t. Sami
 
DIA sanoi:
Jep, tuo on nyt luettu, mutta sopivan paksuisen refleksiputken löytäminen tuottaa vaikeuksia. Satutko muistamaan, millä kaavalla laskit omien MLTL:en portin pituuden?
Löysin netistä kaksi kaavaa:
L2 = L1*(D2^2/D1^2), where D2 is new diameter and D1 is the original diameter.
ja
L2 = L1*(D2^2/D1^2)+(D2-D1)^2
mahtaako noilla saada oikean tuloksen?

-Sami
 
Laske refleksiputken pituus vaikka WinISD:llä.
 
Suosittelisin koekuuntelua eri vaihtoehdoilla tässäkin asiassa. Omalla kohdallani olisin voinut hyvinkin tehdä hätiköimällä hyvinkin huonoja ratkaisuja elementin kapasiteettiin nähden - testaaminen todella kannattaa!

Itse suoritin kyseiseen elementtiin "tutustumisen" ja kevyen sisäänajon 7-8l suljetulla, jonka jälkeen kokeilin erilaisia refleksivaihtoehtoja väliltä 37Hz...60Hz. Näistä selkeästi parhaan tuloksen minun tapauksessani antoi tuo alin viritystaajuus (betonibunkkeri ~20m2) tuollaisessa 15l kotelossa. Pidin todella paljon tuon toistosta, mutta mukavasta ulottuvuudesta ja tarkkuudesta huolimatta, hienoinen sen_todellisen_voiman puute ajoi jatkokehittelyyn.

Kaikesta testaamisesta huolimatta tuli päädyttyä ~10l suljettuun, nyttemmin tulevien stereolisäbassojen takia. Tämä suljettu kymppi tähän tapaukseen siis pelkästään perstuntumalta... Vko-pari, niin päässee ottamaan savut koko kompleksista...

Paljolti suositellut transsit jäivät kokematta...

Edit:

Yksi testaamattomuus mikä todellakin jäi vaivaamaan mieltä, oli tuo väliin jäänyt leveän etulevyn testi, tyyliin Konus Essence. Mikäli sinulla saumaa moiseen olisi helposti tarjolla, niin mielellään kuulisin kokemuksista!
 
Hep.

Itsellä oli alkuun reilun puoli vuotta nuo Konus Essence kloonit ja olivat hintalaatusuhteeltaan aivan loistavat ämyrit. Sen minkä tekivät niin tekivät kunnolla. Tuon voiman, auktoriteetinh jne puutteen myös huomasin ja niinpä kehittelyyn lähti lähes valmiilta pöydältä Pasi K:n kisakaiuttimen inspiroimana lattiakaiutin, jossa bassopäätä avitti Seas L21 RN/X per kaiutin. Jordanit oli päällä 4l sisältäpäin kolmion mallisessa suljetussa kotelossa ja jalustassa nuo Seasit sivulla bassorefleksikotelossa. Kotelot teki puuseppä ja jakaria modasin hieman alkuperäisestä suunnitelmasta. Oli niissäkin hyvä ääni, monen kaverin mielestä tässä talossa parhaat käyneet kaiuttimet ja itsekin niitä lämmöllä kyllä muistelen. Ei keskialueella ihan niin hyvät kuin KOnus kloonit, mutta se bassopää toimi passiivijaoksi yllättävän hyvin. Voin koittaa kaivaa kuvaa jostain arkistoista..
 
Epäilemättä tuollainen hieman alempaakin suuntaava vaihtoehto olisi tarvinnut itse kokea. Eroaako paljoltikin noista nykyisistä 4l koteloistasi keskialueen osalta (voimakkuus, erottelevuus, läsnäolo...)? Omat päätökset on kokolailla lukkoon lyöty, mutta pistä Mika K ihmeessä kuvaa ja kokemuksia! Minkälainen tuo jakosuotimesi oli: jakotaajuus, jyrkkyys..?

Itselle tulee SS 23W:t bk:n vahvistimilla. Puoliaktiivit siis ja luokkaa 22-25 litraa suljettuun koteloon. Kaikki kokemukset tämän sovittamisessa olisivat varmasti eduksi!

Saattaisinpa itsekin pistää hieman kuvaa noista, jos vaikka joku aurinkoinen päivä sattuisivat valmistumaan... :-\

Edit:

Pari ensimmäistä virkettä lisää.

Edit2:

Pasi K:lle: Mahtaisiko jostain worldwidewebin syövereistä löytyä infoa noista Mikan mainitsemista suunnittelemistasi kokonaisuuksista? :) :-X
 
eemeli sanoi:
Pasi K:lle: Mahtaisiko jostain worldwidewebin syövereistä löytyä infoa noista Mikan mainitsemista suunnittelemistasi kokonaisuuksista? :) :-X

Eipä taida verkosta mitään löytyä, mutta on mulla arkistoituna suunnitelmat projektikuvineen ja joku kuva valmiista tekeleistäkin. Joten jos oikein kovasti polttelee, niin heitä s-posti osoitteesi yv:llä...

t: Pasi
 
eemeli sanoi:
Suosittelisin koekuuntelua eri vaihtoehdoilla tässäkin asiassa. Omalla kohdallani olisin voinut hyvinkin tehdä hätiköimällä hyvinkin huonoja ratkaisuja elementin kapasiteettiin nähden - testaaminen todella kannattaa!

Yksi testaamattomuus mikä todellakin jäi vaivaamaan mieltä, oli tuo väliin jäänyt leveän etulevyn testi, tyyliin Konus Essence. Mikäli sinulla saumaa moiseen olisi helposti tarjolla, niin mielellään kuulisin kokemuksista!
Testaamiseksi tuo taitaa mennä, mutta sehän lienee harrastuksen suola. Ensimmäiseki protoksi on varmistunut (levyt jo sahattu) MLTL-31. Itselläkin kävi mielessä tuo edellä mainittu pikku suljttu + bassorefleksi -yhdistelmä. Siitä kuulisin mielelläni jakotaajuuden ja jyrkkyyden jne.

-Sami
 
Tarkempia speksejä ja kotelopiirrustuksia en enää löytänyt, taisivat mennä kaiuttimien matkassa kun ne aikoinaan myin eteenpäin aivan liian edukkaasti ääneen nähden. Kuitenkin Pasin versioon nähden laskin hieman bassojen jakotaajuutta ja muutin viritystä niin että sain vasteen laskemaan hieman loivemmasti omaan asuntoon sopivaksi.

Liitteenä kuitenkin pari kännykkäkameralla otettua kuvaa heti prjektin valmistumisen myötä..

index.php


index.php


index.php


index.php


[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Taisipa osoittautua turhan isoksi tuo lopulta hatusta vetäisemäni 10 litran suljettu. Nyt kun hetken aikaa on saanut kuunnella tätä kompleksia, niin keskialueen totesin menettäneen jotain - tuntuu vaste laskevan turhan ylhäältä alkaen.

Mittalaitteistoa ei ole, mutta pienensin Jordanien koteloa tuonne 7 litran tuntumaan ja saattoipa tuossa parikin dB:ä tulla alemmalle keskialueelle lisää. Oikeastaan pienempääkin voisi vielä testatata. Onneksi 10 litraisesta on helpompi tehdä vaikka 5 litrainen, kuin päin vastoin...
 
Mä en henk.koht. pidä Jordanin saundista missään. Paitsi vasaran alla.

-i
 
Oli niissäkin hyvä ääni, monen kaverin mielestä tässä talossa parhaat käyneet kaiuttimet ja itsekin niitä lämmöllä kyllä muistelen.

Oli ne kyllä ihan hyvät ämyrit. Lämmöllä muistelen myös ;) En nyt muista kysyinkö syytä miksi myit pois. Ääni kun oli meleen ja design passasi emännälle, kait.

Nyt kun tarkemmin muistelen, niin olikohan niissä kuitenkin jotain pientä kirpakkuutta tmv. omaan makuuni. Mene ja tiedä, eikä sillä sen väliä tällä hetkellä..
 
Tuossa taitaa olla juuri sellainen mistä Mika ei tykännyt :) Noin 8 litran refleksi ja putki päin kuuntelijaa :D

Tommoset olis kyllä helpot tehdä testimielessä, tai sit CSS:n elementillä?
 
No ei. ;) Kunhan nyt nostelin vanhan jutun ylös. Eilen Hifi World (tms.) lehdestä pongasin mainoksen.

Olis ainaki simppeli konsepti kaiuttimelle, yksinkertainen refleksi kotelo, 1 elementti, ei suodinta.
 
Jos Jordania haluaa laajan musiikkimatskun kanssa käyttää niin silloin suodin on kyllä aika pakollinen. Siihen kun jaksaa panostaa hieman aikaa ja vaivaa kokeilujen muodossa niin homma paranee. Veikkaisin, että aika moni hyllyreaktio johtuu tästä..
 
Mä en henk.koht. pidä Jordanin saundista missään. Paitsi vasaran alla.

Mitäs höpisette , 4 tuuman Jordan on aivan huippuelementti ,erittäin ronkeli sitä ajavalle muulle systeemille ,kuulostaa helposti piipitykselle väärässä kalustuksessa . MLTL kotelossa basso eritäin nopea ja sävykäs . Useimmiten vika on muualla kuin Jordaneissa jos ei soi hyvin
Sopii soundillisesti SE putkoseen ,300b putkellakin hyvä klangi teho jää kyllä pieneksi . Varmaan Almarro 318b tai joku
211/845 SE systeemi toisi Jordanin täyteen loistoonsa

Suunnitelmissa raksata neljän elementin /per kanava systeemi ,joku suunnittelija varmaansellasen vois tälle palstalle väsätä ??
Hyötysuhde olisi yli 90 db /watti sopisi mainiosti heikkotehoisillekkin putkosille

Pappa
 
alspe sanoi:
Tuossa taitaa olla juuri sellainen mistä Mika ei tykännyt :) Noin 8 litran refleksi ja putki päin kuuntelijaa :D

Tommoset olis kyllä helpot tehdä testimielessä, tai sit CSS:n elementillä?

Helpot ovat kyllä kyhäillä. Testasin myös tuollaista 8l refleksiä, eikä ainakaan itseltäni suositusta saa missään nimessä. Kannattaa mielestäni pistää hieman vielä paremmaksi tuosta paljolti rakennetusta 12 litraisesta. Tai sitten pienempää suljettua muilla lisukkeilla...

Itselläni styroxeilla lopputulemana 4-5 litraa suljettua - kumpa joskus vielä malttaisi opetella tuon hiekka/hartsin tms. käytön... Kotelon painokin tällä hetkellä 7,5kg, sinne hiekat vielä ja tilavuus/paino suhde alkaa olla kohdillaan. :D
 
Suunnitelmissa raksata neljän elementin /per kanava systeemi sanoi:
Jxr6hd olis just passeli basson vahvistuksen kanssa tohon hommaan.Olisko Jordanin sivuilla ollut kaaviokin?
 
Back
Ylös