Jokapojan tee se itse maadoitus

Tilanne
Keskustelu on suljettu.

Ozzy

Käyttäjä
Liittynyt
11.11.2008
Viestejä
91
Tulinpahan kokeilleeksi tällaista, toivottavasti tästä on apua muillekin.

Mulla on Rotelin hifi-vahvistin, joka on hankala tapaus. Sormella ujuttamalla metallipintaa pitkin tuntuu staattista sähköä. Saapa siitä joskus pienen säkärinkin. Staattisuus leviää DA-muuntimen kuoreen johtojen välityksellä. Yleismittari näyttää 35 V tai 10 V vahvistimen kuoresta mitattuna pistorasian maata vasten. Tässä vaikutti se mitenpäin töpselin oli pistorasiaan asetellut. Kyllä toi 10 V jännite jäi haittaamaan vaikka töpseli olikin oikein päin. Lisäksi jänniteet vaihtelivat suuresti päivittäin - älkää kysykö multa mistä johtuu.

Mikään laitteistani ei ole suojamaadoitettu. Mun stereosysteemillä ei ole myöskään mitään yhteyttä antennipistorasiaan -sieltähän voi tulla jossain taloissa vaikka mitä rupua samoin kuin tietokoneen äänilähdöstä.

Laitteistosta vielä sen verran, että vahvarin RCA-runko on tässä mallissa suorassa yhteydessä kuoreen, toisessa laitteessa se on kytketty kuoreen noin 40 ohmin vastuksen kautta.

Mulle on selvää, että noi jännitteet vaikuttaa äänenlaatuun. Säkäripäivinä ääni oli kuin mp3 huonosti pakattuna.

Halusin kokeilla helppoa maadoitusta. Vedin maton alle noin 10 metriä ohutta teräslankaa ja sitten kiinnitin sen ruuviin vahvistimen kuoressa. Lanka kannattaa kiinnittää siihen kaikkein sähköisimpään laitteeseen, ettei RCA-johtoihin tule turhaan virtoja. Hifilaitteiden kuoret voi myös yhdistää toisiinsa.

Ja kyllä se ääni parani ja sähköisyyden määrä väheni. Nyt staattisen sähkön tuntee vain vaivoin sormella. Vahvarin pitää yrittää sähköistää mun matto ja lattia hah hah haa!

Lattian materiaali on jonkun sortin PVC-muovi ja betoni on aika lähellä. Matto on noin kolmen neliömetrin kokoinen ja keinokuitua, muistuttaa vanhoja kokolattiamattoja. Ei mitään kovin hyvin sähköä johtavaa.
 
Yks ihan kelpo hätämaadoituspatentti on vetää naru esimerkiksi lämpöpatteriin, josta hieman hinkkaat maalia pois jostain näkymättömästä kohdasta.
 
mkutvonen sanoi:
Yks ihan kelpo hätämaadoituspatentti on vetää naru esimerkiksi lämpöpatteriin, josta hieman hinkkaat maalia pois jostain näkymättömästä kohdasta.

Toimii, en saanut Garrardia täysin hiljaiseksi ennen kuin vedin johdon äänivarren kiinnitysmutterista lämpöpatteriin.

Juhani
 
Selvyyden vuoksi: kysymys tuossa tapauksessa ei ole staattisesta sähköstä, jos ei nyt ole tapana kissalla pyyhkiä vahvarin koteloa. Kuvailtu matto-maadoitus ei ole oikea ratkaisu (itseasiassa ei maadoita mitään). Mikäli huoneessa ei ole maadoitettuja pistorasioita niin lämpöpatterista otettu maadoitus on ihan hyvä.
 
Korjatkaa mikäli olen väärässä, mutta eikös nuo lämpöpatterimaadoitukset ole vähän soo soo? Vikatilanteessa voi jännitettä löytyä koko talon patteriverkosta?
 
Eiköhän se vesiputkisto ole aikalailla maissa?

index.php


Näin on meitsin kartanolla taulu maatettu.
 

Liitteet

  • putkimaa.JPG
    putkimaa.JPG
    48,2 KB · Katsottu: 607
Mallas sanoi:
Eiköhän se vesiputkisto ole aikalailla maissa?

Vesiputkistoon maadoittaminen voi toimi tai sitten se voi aiheuttaa melkoisia vaaratilanteita. Esimerkiksi kerrostaloissa patteriverkkojen putkia voidaan joissain kohtaa jatka kumipalalla. Mahdollisesti siksi, että ääni ei kantautuisi niitä pitkin kymmentä asuntoa ympäriinsä. Jos se katkoskohta sattuu olemaan vaikka alakerran naapurin jälkeen niin vikatilanteessa oma vahvistin maadoittuu sitten alakerran patteriin polvellaan nojaavaan naapuriin. Ehkä se on Vilhelmiina 80v, ehkä se on Vilpertti 8v, huonosti voi käydä joka tapauksessa. Ainoa oikea tapa tehdä maadoitus on pyytää sähkömies käymään. 230V ja rautalankaviritykset eivät kuulu yhteen.
 
Ainoa oikea tapa tehdä maadoitus on hommata ihan oikea sähkömies laittamaan maadoitetut pistorasiat huoneeseen ja vaihdattaa laitteisiin maadoitetut virtajohdot jossa suojamaa "kevi" on laitteen runkossa.
Patteriviritykset on aina laittomia ja jos on kuten edellä mainittiin että patterit eivät olisikaan joka puolella maissa niin, vaarallisiakin.
Töpseleitä saa käännellä ilman valtuutettua sähköasennusliikettä, kokeilkaa sitä.
 
Littunatelkkari sanoi:
Mietin tuota mahdollisuutta, mutta eikös tuo vesikin johda sähköä melkolailla hyvin?

Puhdas vesi johtaa sähköä melkoisen huonosti, tuo testattiin aikoinaan peruskoulun fysiikan tunnilla. Sitten kun jotain pesuainetta heittää sekaan niin veden sähkönjohtokyky paranee dramaattisesti.

t: Pasi
 
Mä lähestyin alunperin tätä aihetta tarpeesta parantaa äänenlaatua.

Sähköisyys ei aiheuta ollenkaan hurinaa tässä tapauksessa, vaan ongelmat liittyvät stereokuvan syvyyteen ja äänen yleiseen vetovoimaan.

Hifilaitteissa ei ole maadoitettuja virtajohtoja.

Vahvarin kuoreen syntyvä energia on niin pieni, että matto-maadoitus hoitaa työnsä tyydyttävästi. Itse asiassa syntyi into kytkeä systeemiin myös keittiön matto niin saan loputkin tilavaikutelmat irti.

Kuunteluhuoneesta löytyy maadoitettu pistorasia. Talo on 70-luvulta, ja maadoituksen laadusta en tiedä. olisikohan 0-vaihe ja maadoitus kimpassa.

Muistan jonkun henkilön jollain foorumilla kirjoittaneen, että puutarhamaadoitus olisi se paras tapa maadoittaa hifilaitteet. Siirtää ongelmat kastemadoille.

Hyvä että täällä on kirjoiteltu patterimaadoituksen ongelmista. Olin jo aikeissa kokeilla sitä - ja ehkä kokeilenkin. Isken jonkun megaluokan vastuksen väliin.
 
Ja joka hifistillähän on ESD-lattiamateriaalit, ESD-jalkineet jalassa ja kaikki huonekalut ovat myös ESD-huonekaluja? Tällöin ei kissakaan kipunoi :)
 
Pikkasen käsitteitä selväksi: Ei ole olemassa 0- vaihetta. On kyllä nolla ja vaihe. Nolla on nollapotentiaali ja vaihe jännitepotentiaali. Uusissa rakennuksissa maadoitus on erillisellä, PE- johtimilla tehty. Se on tekemisissä nollan kanssa vasta pääkeskuksessa. Joten kulutuspisteen kuormituksen 0- johtimeen aiheuttama jännitehäviö, erityisesti ongelmatapauksissa, ei näy maadoituksessa. Huomaa, että 0- johdossa kulkee sama virta, kuin vaihejohdossa. Vanhoissa rakennuksissa käytettiin ns. nollausta, jossa pistorasian maadoitus kytkettiin pistorasian nollaan. Tällöin maadoituksessa esiintyi sama jännite, kuin nolla johdon jännitehäviö. Normaalisti sillä ei ole merkitystä, mutta jos esim. 0- johdossa sen katkeamisen, tai huonon liitoksen takia kasvaa jännite, niin sitten rupea saada näpeille, jos ei peräti henki lähde.
PE= protection earth.
 
Muistan taannoin kokeilleeni tässä kämpässä subbarivahvistinta, jossa oli maadoitettu virtajohto.
Johto oli asianmukaisesti kytketty seinään. Se oli ruotsalainen vekotin Zachry DSW-200.

Kehissä oli XLS-10, jossa on varmasti riittävän pitkä liikerata. Kun virrat iski päälle niin syntyi saatanallinen verkkohurina 50 Hz, joka käytti melkein koko liikeradan. Äänenvoimakkuuden asetuksella ei ollut vaikutusta.

Ironista kyllä laite toimi normaalisti isän ja äidin luona omakotitalossa, jossa oli remontoitu kaikki mukaanlukien sähköt. Toki se hurisi lillasti, mutta se ei haitannut kun volaa heitti lisää.

Tekemällä itse siihen maadoituksen sen saisi hyville tavoille, mutta en enää jaksa innostua leikkimään.

Tää vaan muistutukseksi niille, jotka aikovat kytkeä pistorasian maadoitukseen laitteen, joka ei sitä varten ole suunniteltu. Jotain voi mennä paskaksi.
 
Tuttu ongelma.. Itse nautin olostani vanhassa kerrostaloyksiössä, josta löytyy 2kpl maadoitettuja rasioita, kylpyhuoneesta ja keittiöstä. Tokihan niistäkin sähköt saa, mutta patterimaadoitusta mietin, vaan ilmeisesti ihan syystäkin alkoi arveluttamaan. Voisikohan virityksestä saada turvallisemman esim. edellämainitun vastuksen ja vaikkapa sulakkeen avulla?
 
Jan1 sanoi:
Tuttu ongelma.. Itse nautin olostani vanhassa kerrostaloyksiössä, josta löytyy 2kpl maadoitettuja rasioita, kylpyhuoneesta ja keittiöstä. Tokihan niistäkin sähköt saa, mutta patterimaadoitusta mietin, vaan ilmeisesti ihan syystäkin alkoi arveluttamaan. Voisikohan virityksestä saada turvallisemman esim. edellämainitun vastuksen ja vaikkapa sulakkeen avulla?

Jos kuuntelet laitteita kylpyhuoneessa tai keittiössä asia on ok, muihin huoneisiin vetoja ei saa tehdä.
 
DIY-mies tekee mitä DIY-miehen pitää tehdä.
Itse kokeilisin ensin 1..10 MOhmin vastusta laitteen ja patterin välille, ennen kuin suorittaisin suoran kytkennän laitteesta patteriin.
(Heh...itsellä on juuri tuollainen "harakirikytkentä" levysoittimen äänivarresta patterin. Täytynee hieman säätää turvallisemmaksi :p)
 
Ei varmaan ole hirveä synti kytkeä patteriin suoraan laitetta, jossa on maadoittamaton virtajohto. Voisihan siihen menehtyä itsekin sitä koskettamalla, jos tulee vika. Saman pienen riskin saa myös naapurit. Tosin siellä voi mennä koko suurperhe, jos ne koskee patteriin vuorotellen. Mä en tunne sitä miten vesileikit aiheuttaa riskiä..

Jos aletaan laittamaan vastusta laitteiden ja patterin väliin pitäisi se varmaan olla jotain megaohmiluokkaa, koska onhan ihmisenkin sähkönjohtavuuskin jotain megaohmiluokkaa. Mikä on riittävästi?

Jos laite on tarkoitettu suojamaadoitettavaksi, täytyy patterijutut unohtaa. Toisaalta ei liene suurikaan riski käyttää em. laitetta maadoittamattomassa pistorasiassa. Joku silleen kuitenkin tekee ja laite on viranomaisten hyväksymä (varmaan ne kaiken huomio). Vaaraton staattinen sähkö voi kiusata kokenutta kuuntelijaa (voi kytkeä mattoon tai multaan niin auttaa).

Mä en tiedä miten moni ymmärsi, että maadoitetun virtajohdon vaihtaminen maadoittamattoman tilalle on riskeistä se kaikkein hirvein (kytkee maadoituksen kuoreen). Jos vielä lisäksi käyttää sitä vihreää levää kasvavaa jatkojohtoa....(lue ealab)

Mattomaadoituksessa ei ole mitään riskejä. Sormella voi todeta riittääkö se. Maadoittamattomilla virtajohdoilla varustetut laitteet saisi kivasti kiinni myös hyvin kasteltuun kukkaviljelmään. Pieni johto ikkunan alla kertoisi tosiharrastajan asuvan talossa.

Hyvä että tää aihe ei ole tabu. Jos tee se itse maadoittamisesta ei kirjoitella, niin joku sitä kokeilee villisti kuitenkin. ???
 
Ozzy sanoi:
Ei varmaan ole hirveä synti kytkeä patteriin suoraan laitetta, jossa on maadoittamaton virtajohto. Voisihan siihen menehtyä itsekin sitä koskettamalla, jos tulee vika. Saman pienen riskin saa myös naapurit. Tosin siellä voi mennä koko suurperhe, jos ne koskee patteriin vuorotellen. Mä en tunne sitä miten vesileikit aiheuttaa riskiä..

Jos aletaan laittamaan vastusta laitteiden ja patterin väliin pitäisi se varmaan olla jotain megaohmiluokkaa, koska onhan ihmisenkin sähkönjohtavuuskin jotain megaohmiluokkaa. Mikä on riittävästi?

Jos laite on tarkoitettu suojamaadoitettavaksi, täytyy patterijutut unohtaa. Toisaalta ei liene suurikaan riski käyttää em. laitetta maadoittamattomassa pistorasiassa. Joku silleen kuitenkin tekee ja laite on viranomaisten hyväksymä (varmaan ne kaiken huomio). Vaaraton staattinen sähkö voi kiusata kokenutta kuuntelijaa (voi kytkeä mattoon tai multaan niin auttaa).

Maadoittamaton poppilaitteet ovatyleensä II luokan laitteita eli suojaeristettyjä, joskus myös kaksoiseristetyiksi kutsutaan. Laite on suunniteltu siten, peruseristyksen lisäksi lisäeristys, eli laitteen vikaantuessa kuoreen ei tule jännitettä. Eli tämän vuoksi aivan turha patteriin sähköturvallisuuden vuoksi kytkeä.

Maadoitetun laitteen käyttö maadoittamattomassa pistorasiassa on hieman ongelmallista, jos on verkkopuolella filtteröintiä, vaiheesta ja nollasta konkat suojamaahan, niin maadoittamattomaan rasiaan kytkettynä, kuoressa kapasitiivisesti 115 V vaihtosähköä, tosin, virtaa ei montaa mA tule.
 
Tilanne
Keskustelu on suljettu.
Back
Ylös