jii-LS05 "Matikkahirviö"

Trnquill

Hifiharrastaja
Liittynyt
18.2.2015
Viestejä
194
Kaupunki
Turku
Tein lyhyen jutun omasta rakenteluprojektistani: https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php/142794-Matikkahirvi%F6t?p=1886434

02__84A7746-copy.jpg
 

Trnquill

Hifiharrastaja
Liittynyt
18.2.2015
Viestejä
194
Kaupunki
Turku
Huomasin toisesta kajaristani selvän särön yhdellä tietyllä pianon nuotilla eräässä biisissä (Jenni Vartiainen: Missä muruseni on. Soittakaa piruuttaan introa reilulla volyymillä ja kertokaa särkeekö teillä intron pianon melodian kierron ensimmäinen nuotti?). Vaihtelin kajarit vahvistimen kanavissa päittäin, sen jälkeen jakosuotimet kajareissa ristiin ja ongelma yksilöityi toisen elementin HF-driveriin. Kyselin asiasta myyjältä ja hän ehdotti heti diskantin vaihtoa (minun laskuun) ja epäili valmistajan takuuprosessin voivan paljastaa, että olen ajanut kajareita liian korkealla teholla tai väärällä jakosuodolla, eli diskantti olisi vaurioitunut käyttövirheen vuoksi. Liikaan tehoon en usko, koska ajamassa on Brachyceran kaikki kaksi wattia... :) Ja jakarikin vaikuttaa asialliselta, enkä ole tietenkään tuota ilman jakaria tai vaikkapa diskanttia bassopuolen jakosuotimella koskaan ajanut.

Kirjoitin aiheesta suoraan B&C:n tekniseen tukeen ja sain mielenkiintoisen vastauksen. Heidän mukaansa diskantin 4,7 uF konkka ei oikein käy yksiin HF-driverin impendanssin kanssa. Simulointien mukaan tämä kombo antaa kaksi selkeää piikki/resonanssia taajuusvasteeseen, 550 ja 1700 Hz taajuuksille. Eli heidän mukaansa näyttää, ettei HF:ää ole kunnolla suodatettu, josta voi seurata kuulemani särö.

Vian paikallistamiseksi tuki ehdotti lisäämään 0,6 mH kelan HF-jakariin 4,7 uF konkan jälkeen, sen pisteen ja maan väliin. Tällä suodatuksella resonanssipiikit kuulemma häviävät. Tämä ei siis ollut tuen ehdotus valmiiksi paremmaksi jakariksi, vain pelkästään muutos suodatuksen lisäämiseksi kokonaisvasteesta välittämättä, osana ongelmanselvitysprosessia.

Mitäs on raati ja jii itse mieltä?

PÄIVITYS: Otin diskantin auki, kasasin takaisin ja särö tuntuu hävinneen. Diskantin kiinnitysruuvit olivat melko löysällä, josta vika on hyvinkin voinut johtua. Pitää soitella vielä lisää ja kuulostella, oliko se tosiaan näin yksinkertainen juttu!
 
Viimeksi muokattu:

Hoskari.p

Käyttäjä
Liittynyt
21.9.2020
Viestejä
2
Saisko tuosta jakosuotimesta jonku ohjeen mistä amatööri tajuaa jotaki ja osalistaki olis kiva 😊
 

Lauri_A

Käyttäjä
Liittynyt
31.10.2018
Viestejä
150
Kaupunki
Helsinki
Tämä on kovasti alkanut kiinnostaa, nykyinen setti on pienemmällä laajakaistalla ja kovasti diggailen sen äänikuvaa.

Itsellä olisi ajatus integroida subit näihin eli yläosat mahdollisimman pieninä suljettuina ja alaosaan sitten Dayton RSS265 HO 44 joka menisi reilun 40l koteloon. Nykytilaan mahtuisi juuri 35cm leveät tornit, vähän päälle metrin korkeat.

Täytyy vielä miettiä laitanko subit kylkeen vai eteen, voi näyttää hassulta jos päällä 12" ja sitten alla pienempi :D En vaan ole löytänyt muita pieneen koteloon meneviä subielementtejä...
 

Jkaapu

Hifiharrastaja
Liittynyt
24.11.2006
Viestejä
104
Olikos tuo jakarikytkis poistettu langasta tarkoituksella?
 

Jkaapu

Hifiharrastaja
Liittynyt
24.11.2006
Viestejä
104
Mulla ei näy... Täytyy tarkistaa selaimen asetukset.
 

sihvis

Hallituksen jäsen
Hifiharrastaja
Liittynyt
16.8.2006
Viestejä
9 969
Kaupunki
Kouvola
3D_02.png3D_01.png3D_03.pngxo.png
Bassokkaampi versio eli keskialuetta ja diskanttia on laskettu 1dB verran:
xo_v3.png

qc.png
 

JakuS

Käyttäjä
Liittynyt
18.3.2010
Viestejä
55
Käsitinkö oikein että tuota kelan tasavirta vastusta ei laiteta jakosuotimeen?
 
Ylös