jii-LS05 "Matikkahirviö"

jlaakso

Käyttäjä
Liittynyt
22.8.2008
Viestejä
8 765
Kaupunki
Espoo
Johdanto

Yksisilmäisten veljesten ja niistä jalostettujen serkkupoikien jälkeen jäi kipinä isoihin PA-koaksiaaleihin. 50l protokotelo oli valmiina odottamassa projektia, joten päätin etsiä siihen soveltuvaa elementtiä. B&C:n valikoimasta löytyikin 12FCX76, joka soveltuu varsin mainiosti n. 50l refleksiviritettyyn koteloon. Serkkupoikia suunnitellessa tykästyin leveään, mutta littanaan koteloon ja siksi halusin uusiokäyttää protokoteloa.

Elementit

B&C 12FCX76 on 12" koaksiaalielementti, jossa on kiinteä 2" kompressioajuri. Elementti on parhaimmillaan n. 40-50l refleksiviritetyssä kotelossa, joten se sopii mainiosti jo olemassa olevaan protokoteloon. Tavoitteena oli saada herkkä ja suhteellisen ulottuva kaiutin. Elementin suuntakuvio on tasaisesti kapeneva, joka helpottaa tehovasteen tasapainotusta jakosuotoja suunnitellessa.

Kotelo

Kotelo on simppeli refleksiviritetty 50l lattiakotelo. Protokotelossa refleksiputket ovat pohjassa, sillä putket ovat sen verran pitkät ettei niitä voi sijoittaa kaiuttimen takalevyyn. Kotelon mittoja voi muokata 10% toleranssien puitteissa mieleisekseen, tilavuutta ei kuitenkaan kannata kasvattaa. Refleksiputkina on käytetty 70mm (sisämitta) muhviputkea, yhden putken pituus on 20cm. 20cm putkilla viritys on melko matala ja bassovaste alkaa laskemaan varsin ylhäältä. Monissa bassoa korostavissa tiloissa tämä on hyvä asia. Itse päädyin lyhentämään putket 15cm pituisiksi, joka toi bassopäähän lisää potkua ja ryhtiä. Tilasta riippuen kannattaa kokeilla molempia virityksiä. Itse preferoin 15cm putkia, vaikka tilassani on jonkin verran bassokorostusta.

Kotelopiirros

3D-kuvat:

3D_01.png

3D_02.png

3D_03.png


Jakosuodin

Jakosuotimen osalta pyrin hakemaan yksinkertaisia ratkaisuja ja kytkentöjä. Komponenttien lukumäärä ei ole suunnitteluperusta, vaan halusin kytkentöjen olevan helposti muokattavissa erilaisiin tiloihin ja tarpeisiin. Alla esitetty suodin on yleispätevä moneen tilaan. Oikeat vastukset ovat merkitty kuvaan punaisella värillä, muut ovat kelojen tasavirtavastuksia.

xo.png


Bassokkaampi versio eli keskialuetta ja diskanttia on laskettu 1dB verran:

xo_v3.png


Diskanttihaaran vastuksia vaihtamalla voi säätää diskantin tasoa. Elementin kanssa rinnan oleva vastus säätää koko haaran tasoa, pienempi vastus -> taso laskee. Sarjassa oleva vastus taittaa vastetta jakotaajuuden yläpuolella, isompi vastus -> vaste laskee jyrkemmin. Eli ostoslistaan kannattaa laittaa 2kpl 5.6 ja 8.2Ohm vastuksia.

Mittaukset

Laadunvalvontamittaukset importoituna simulointityökaluun:

qc.png


Nimeäminen

Lapset ovat käyttäneet näistä koteloista jo kauan nimitystä "Matikkahirviö", joten nimen keksiminen ei tuottanut lisätyötä.

mhirvio.jpg


Yhteenveto

Kokemuksen karttuessa suunnittelu- ja simulointivaiheet ovat suoraviivaistuneet ja lyhentyneet merkittävästi. Elementtien mittaukseen meni juuri se aika kuin kattavien mittausten tekemiseen menee, tästä on vaikea tinkiä. Mutta jakosuotojen taivuttelu ja hienosäätö alkavat sujua suht nopeasti.

Kaiutin on luonteeltaan tasapainoinen ja herkkä. Potkua ja iskua löytyy tarvittaessa. Suuntaavuusindeksi on tasaisesti muuttuva ja kaiuttimen suuntakuvio on hallittu.

Tekniset tiedot

Tyyppi: 2-tie lattiakaiutin
Viritys: Bassorefleksi
Koaksiaali: B&C 12FCX76
Jakotaajuus: 1300Hz But3
Kotelo: 50l (800x400x225mm)
 
Näitä nyt kotona kuunnelleena suosittelen kyllä vahvasti rakennustaitoiselle näitä. Valovuosia yksislmäisiä veljeksiä edellä, ja jonkun matkaa serkkupoikiakin. Näihin verrokkeihin verrattuna kovemmalle hinnalle saa kyllä vastinetta reilusti. Ja soivat hienosti muutamallakin putkiwatilla.
 
Tuo muutama putkiwatti oli kyllä hämmentävä kokemus. Erittäin kontrollissa oleva basso-osasto ja loput silkka hunajaa. Kunhan mkutvonen saa Kärpäsen kitin ja rakennusohjeet valmiiksi alkaa kolvi lämpenemään :)

Rakennustaitoisia ja -taidottomia varten onkin pitänyt jos useamman tovin päivittää tuo kotelopiirros yksityikohtaisemmaksi, jotta kotelon voi tarvittaessa teettää ammattilaisella. Otetaanpa siis tavoitteeksi tehdä se tän viikon aikana.
 
Teepä se. Saatoin nimittäin vahingossa jo laittaa pientä kyselyä kotelosta tuolla nykyisellä piirroksella. Ihan vaan varalta. ;)
 
Kotelopiirros päivitetty ja lisätty 3D-kuvat kotelon rakenteesta.
 
Tuleeko jotain probleemia jos tekee tästä jalustamallin? Kotelon leveys, elementin etäisyys yläreunasta ja lattiasta pysyy alkup. suunnitelman mukaisena.
 
Miten vertaisit tätä Audiovideon 15" Suuri pyöreä kaiuttimeen?
 
En osaa sanoa muuta kuin, että aika paljon pienempi kotelo :) En siis ole koskaan kuullut Suurta Pyöreää.
 
Käsittääkseni näitä on rakennettu aika monta paria jo. Itsellä harkinnassa joko nämä tai mkutvosen Contrapunctumit. Onko sinulla jlaakso tietoa missä kaikkialla näitä voisi päästä kuuntelemaan, jos sattuu Tampereen lähialueelta löytymään. Tosin työn puolesta tulee pk-seudullakin välillä käytyä, että sekin voisi olla vaihtoehto.
 
Lari;bt1075 sanoi:
Käsittääkseni näitä on rakennettu aika monta paria jo. Itsellä harkinnassa joko nämä tai mkutvosen Contrapunctumit. Onko sinulla jlaakso tietoa missä kaikkialla näitä voisi päästä kuuntelemaan, jos sattuu Tampereen lähialueelta löytymään. Tosin työn puolesta tulee pk-seudullakin välillä käytyä, että sekin voisi olla vaihtoehto.

En osaa sanoa pääseekö kuulemaan :) mutta ainakin nimim. digger:llä on pari Matikkahrviöitä Tampereen seudulla/suunnalla.
 
Miten toimisi matikkahirviö jonka etulevy olisi mahdollisimman pieni. Eli syvä kaiutin jonka voisi laittaa jalustalle. Ulkomitat noin 35x35x50. Onko symmetrinen etulevy ongelma? Refleksiputki voisi olla takana alaspäinsuunnattu koska kaiuttimen takaosa ylettyisi jalustojen ohi.
 
Pontus;bt1077 sanoi:
Miten toimisi matikkahirviö jonka etulevy olisi mahdollisimman pieni. Eli syvä kaiutin jonka voisi laittaa jalustalle. Ulkomitat noin 35x35x50. Onko symmetrinen etulevy ongelma? Refleksiputki voisi olla takana alaspäinsuunnattu koska kaiuttimen takaosa ylettyisi jalustojen ohi.

Symmetrinen etulevy toki keskittää difraktiot samoille taajuuksille, joten joitain vasteheittoja varmaan tulee. Voin simuloida iltasella ja katsoa mikä on vaikutus vasteeseen.
 
Loistavaa, mietin että päästäisinkö KEF LS50 parini eläkkeelle. Vaimokin saattaisi hyväksyä... Ei muuten varmaankaan olisi mahdoton ajatus hieman nostaa etulevyä muutaman sentin jos se kovasti tasoittaa vastetta.
 
Moi,

Saurama totesi, että hänen julkaiseman 15" nitrosäiliön elementti on sen verran suuntaava, että suhteellisen lähellä oleva lattiapintaheijastus dominoivana aiheutti huoneessa alakeskiäänien vaimentumaa ja paransi designiä matalemmalla kotelolla, jolla sai bassoelementin lähemmäksi lattiaa. Sauraman mittausten perusteella ongelma esiintyi taajuusalueella 70Hz-220Hz. Oletko huomannut 12" kanssa vastaavaa oiretta, vai onko se juuri ratkaisevan verran vähemmmän suuntaava? Näetkö kuuntelukokemuksiesi perusteella järkeä edelleen kehittää omaa designiä esim 3-tieksi parin lisäbassoelementin kanssa, joilla edellä mainitsemani _mahdollinen_ ongelma kenties katoaisi ja samalla, huolellisella toteutuksella, pystysuuntaavuutta saisi _kenties_ parannettua. Tuloksena tietenkin huomattavasti kalliimpi kaiutin, mutta tuon B&C:n käyttö alhaalta rajatulla kaistalla mahdollistaisi myös kokeilun vuotavalla kotelolla (kardioidisuuntakuvio), joka puolestaan saattaisi tuoda jotain etua takaheijastuksen vähentämiseen. Kardioidikeskiäänen ja mahd. ympärisäteilevän basson yhteensovittamiseen mulla ei ole tarvittavaa teoriatietoa, niin en siihen osaa ottaa kantaa.

Lopuksi: hieno juttu, että suunnittelet ja rakentelet ja erityisesti julkaiset. Iso peukku.
 
Tilaamani kotelot mutikkahirmuille ovat (vihdoin) valmistuneet. Nyt pitäisi hankkia enää loput. Eli kuinkas hyvää rautaa tuohon jakosuotimeen kannattaa laittaa? 0.3ohmin ilmasydän kela tarvis olla 2mm lankaa ja niihin menis satku per pari. Dissen sarjakonkka sais varmaan olla jotain bulkkikamaa parempaa myös? Vastuksiksi kattelin 10W MOXia.
Tässä olis nyt alustava lista:
-2mm ilmasydän kela
-Vastukset 10W MOX
-Dissen konkka Audyn plus
-Basson konkka Audyn Q6

Tohon nippuun menis semmoset 170egee posteineen Intertechnikiltä.
 
Back
Ylös