Jericho Horn

  • Keskustelun aloittaja salojan
  • Aloituspäivämäärä
S

salojan

Päivää, olen onnellisesti päässyt loppusuoralle Jericho Horn projektissani, ja nyt kyselisin onko joku täällä kenties rakennellut aikaisemmin kyseisiä kaiuttimia? Lähinnä kiinnostaisi kuulla kokemuksia eri elementtien käytöstä. Itse aion ainakin aluksi käyttää nuita aina-niin-mielettömiä Fostex FE206E elementtejä, kenties myöhemmin Lowther tai AER voisi olla mielenkiintoinen kokeilu. Myös Visaton B200 on pyörinyt mielessä, lähinnä edullisuutensa takia. Entä oliskos kenelläkään kokemusta noista Fostexin torvidiskanteista? Kuulemma toimisivat hienosti juuri FE206E elementin jatkeena.
 
Terve Jani

FE206E:t ovat hinta- ja laatusuhteeltaan erinomaiset elementit tuohon projektiin. AER:illapystyy varmasti vielä parantamaan, mutta vaatii kyllä melkoisen investoinnin.

Mutta noista diskanteista. Minulla on hiukan kokemusta Fostexin torvista. Suosittelen kyllä niitä tuohon, jos kaipaat lisää yläpäätä. Nehän tulevat toimimaan lähinnä superdiskantteina, sillä 206E:stä lähtee kyllä kohtullisesti yläpäätä itsestäänkin. Lisädiskantin käyttö tuo kuitenkin oman lisänsä soundiin. Tuo halvin malli, FT17H, on jo ihan käyttökelpoinen edullisesta hinnastaan huolimatta. Suosittelen tuohon kuitenkin T90A:ta. Hintaa on jo enemmän mutta löytyy sitten laatuakin äänestä. Ja laatu paranee kun lyö taalaa tiskiin. T500A onkin sitten yksi maailman parhaista torvidiskanteista ja kalleimmista. Lienee jo jonkinasteinen ylilyönti Jericho-projektiin. Mutta jos parasta haluaa niin AERin huippumallit ja T900A:t tuohon, niin kyseessä onkin jo yksi maailman parhaista mölisijöistä reilusti yli 100dB:n herkkyydellä. Vau!



Onnea projektillesi ja muista minut kun kutsut ihmisiä ihmettelemään hienoja soundejasi :).

t. TapsaS
 
Terv.

Mitenkäs kun ainakin BD-Design (www.bd-design.nl) suosittelee FE207 elementtiä 206:n tilalle jos ei halua käyttää korjainpiiriä. Kukaan ei vain juurikaan käytä FE207:aa, vaikka ainakin taajuusvasteesta näkee että se on tasaisempi ylätaajuuksillakin? Eli onko siinä joku vika mitä ei kokematon DIY-amatööri huomaa?

Ainakin itse aion tätä ko. elementtiä käyttää OB:ssa... Mahtaako mennä metsään pahasti?

edit_ sori lievä off-topic
 
Tervehdys Juha!

Ei tuo taajuusvasteiden lievä (?) eroavaisuus ole mielestäni kovin iso asia. 206 sopii parametriensä puolesta paremmin back-loaded horn tyyppisiin sovelluksiin ja 207 taas paremmin bassorefleksityyppisiin. Olisikohan tämä se, mitä "kokematon DIY-amatööri" ei huomannut. Kumpikaan näistä kaiuttimista sen sijaan ei ole parametriensä puolesta ihanteellinen OB-sovelluksiin. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kumpikin toimisi sopivassa baffelissa sopivassa huoneessa sopivilla laitteilla oikein mukavasti. Itse en kuitenkaan lähtisi onnetarta liikaa uhmaamaan, vaan hankkisin OB-sovelluksiin paremmin soveltuvat elementit. Suomesta löytyy ainakin Supravox- ja Phy-elementtejä, jotka ovat suunniteltu OB-käyttöä ajatellen ja ominaisuudet optimoitu tämän mukaan.

t. Tapsa
 
Tämä se taisi olla. Ajattelin käyttää sitä elementtiä siten että rajoittaisin sen toiston yli 200-250Hz:iin, siitä alaspäin joko 2 x 12" tai 1 x 15" PA-bassolla U-frames aktiivisena. Täytyy sanoa että en ole tarpeeksi asiaan perehtynyt ja se että onko em. kombinaatiolla mitää toivoakaa niin sekin on epäselvää, mutta ajattelin koettaa.

Luulenpa että varminta olisi koittaa esim. edellä mainittua Jerichoa, tai sitten Singular-kotelotyyppiä BD-Design:lta (se kun olisi huom. helpompi rakentaa). Kaikkea vain pitäis saada kokeilla...

edit_ Eikä ole varaa maksaa 2kEur elementeistä, siksi haluaisin käyttää Fostexin elementtejä...
 
Juha K. sanoi:
Eikä ole varaa maksaa 2kEur elementeistä, siksi haluaisin käyttää Fostexin elementtejä...

Kysypä nimimerkiltä Pappa. Hän on tehnyt Supravox-elementeillä OB-kaiuttimet. Maksoivat jonkun satasen nuo elementit kappale, ei siis kiloeuroja. Niitä voi myös kysellä Musical Audiosta. Tuovat niitä maahan.

t. TapsaS
 
Seuraavassa Hifilehdessä käsitellään Jamon OB kaiutinta. Pari 15 tuumaista bassoa, keskiääni ja diskantti.

Diskantiksi voisin ehdottaa myös Zu Druid ja Definition kaiuttimissa käytettävää Eminence APT50 diskanttia.
Kuvia Druidista:
http://www.zucable.com/druid/photogallery.html

Zulla on oma alumiinista sorvattu suuntain, joka lienee samanlainen kuin APT80 diskantissa. APT80 maksaa vaivaiset 26 euroa Thomannilla ja on kyllä miellyttävä ja positiivisella tavalla huomaamaton ja itseään korostamaton diskantti luotaantyöntävän edullisesta hinnastaan huolimatta. Druidissa jakosuoto diskantille on seuraavanlainen:
Networks: Split shelf high-pass filter on super tweeter, 12kHz and 15kHz centers.

Kuva APT80 diskantista:
290-532m.jpg


Suuntaimen pystyy kiertämään irti, joten sen maalaaminen on helppoa.

Asiasta mitään sen enempää tietämättä: Mitenköhän tuollaiset Fostexit pärjäävät OB:ssa. Niiden liikerata on todella pieni, joten ellei alempia ääniä suodateta, niin luulisi, että elementti liikahtaa helposti epälineaariselle vyöhykkeelle, jolloin ylemmätkin äänet kärsivät. Supravoxia itsekin harkitsisin vakavasti. Spectrumaudion sivuilla voi pällistellä laajakaistatarjontaa: http://www.spectrumaudio.de/breitband.html
 
Äkkiseltään en muista yhtään Fostex OB ratkaisua ?
OB elementiksi sopii
Korkean QTS arvon elementti ,Supravox Biconessa 0,9 .
Supravox 215 S on oikein hyvä elementti .Itsen käytän Bicone mallia .Tötterödiskanttia voi kyllä arvostella yksuloitteisesta diskantista joka ei
vastaa elementin muuta tasoa keski-.ja bassoalueella .
Kävi niin onnellisesti että 2,5 vuotias tyrkkäsi
toisen tötterön hajalle jolloin leikkasin diskantin pois ja sijoitin Fostex FT17H mallin tilalle 10k hz ylöspäin
Soi huomattavasti paremmmin kuin Biconen omalla diskantti tötsällä

Veikkaampa että diskanttitötteröillä `ala Lowther/Fostex206 ei pääse aivan huippudiskanttiin vaikka elementtit
muuten olisivat laadukkaita .
PHY linja tuntuu järkevämmältä .

Pappa
 
TapsaS sanoi:
FE206E:t ovat hinta- ja laatusuhteeltaan erinomaiset elementit tuohon projektiin. AER:illapystyy varmasti vielä parantamaan, mutta vaatii kyllä melkoisen investoinnin.

Tuo halvin malli, FT17H, on jo ihan käyttökelpoinen edullisesta hinnastaan huolimatta. Suosittelen tuohon kuitenkin T90A:ta.

Kiitos TapsaS, T90A:ta ajattelin kokeilla. Tosin ajelen kyllä alkuun ilman, harkitsen sitten superdiskantin tarvetta ajan kanssa, mutta nälkähän kasvaa syödessä... Tuo tarvinnee varmaankin jonkinlaisen suotimen myöskin, osaat(te)ko kertoa siitä mitään?
 
Terve Jani

Alkuun kannattaa lähteä ensimmäisen asteen suodolla eli yksi sopiva konkka diskantin kanssa sarjassa. Tämä kannattaa etsiä kokeilemalla halvoilla konkilla ja kun sopiva arvo on löytynyt niin vaihtaa se hyvälaatuiseen. Mahdollisesti myös sarjavastusta saatetaan tarvita tasojen sovittamiseen. Senkin arvo selviää kokeilemalla.

t. TapsaS
 
Minä kuulin Oulussa vuosi-pari sitten tuommoista Fostexia siinä suositellussa kotelossa ja tuota FT17H diskanttia. IHan hyvin se oli saatu pelkän sarjakonkan kera integroitumaan..
 
kiitos vastauksista.

Yksi asia tosin jäi epäselväksi : Kukaan ei ilmeisesti suosittele Fostexia ob:een vaikka käyttäisi suotoa 200-250Hz:s ja jatkaisi siitä alaspäin toistoa aktiivisilla basso-osilla? Suodatuksen Fostexeille voisi hoitaa passiivisesti linjatasoisena.

kiitos.
 
Tiedä siitä suosittelusta, mutta käys tsekkaamassa tuo ratkaisu mitä minä olen hieman sillä silmällä katsellut tässä tovin aikaa. Ratkaisusta on ollut hieman puhetta tuolla Tee se itse-kuulumisissa. Saattaa olla että pitää kokeilla, vaikka mielestäni Fostexin ääni ei ihan hyypille pärjääkään. Tuo aktiivinen basso-osa saattaa silti tuoda oman lisänsä soppaan..

Quasar mkII
 
Itse mietin että jos laittaisi tuossa syyskuussa Japanista paluun jälkeen jotain projektia jalalle. Joko yhden toisen laajakaista TL-virityksen tai sitten tuon Quasarin fostexin kanssa. Sillä Fostexilla kun pääsisi hyvin alkuun, sitten jos myöhemmin olisi intoa niin voisi päivittää AER-elementtiin kun ero on kuulemma melkoinen tai harkita sitä Fostexin käyttöä torven kanssa. Ilmeisesti Bert suunnittelee Oris 250 soveltamista tuohon Quasar-kaiuttimeen jos oikein ymmärsin.

Basso-osaa on kehuttu ulkomailla jonkun verran. Sekä nuo hyvät päivitysmahdollisuudet että aktiivinen ja säädettävä basso-osa kiinnostaa ajatuksena enemmän kuin TL-toteutus. Katsotaan mitä tapahtuu tuossa syyskuussa eli paljonko japanian reissulla menee taalereita ja kuinka veloissa sitä ollaan sitten.. :D
 
FE206:sta: olen kyseisellä elementillä hetken testaillut ihan 350mm x 500mm l x k levyssä, ei siis mikään oikea OB. Ääni oli kyllä keskialueesta ylöspäin niin hyvä, että olen nyt tilannut subbariosat (tosin vasta yhteen subiin). Ideana ois kokeilla suljetulla subilla ja Fostexilla tehdä järkevän kokoinen "OB"... Tuollainen Quasar ei oikein mahdu ainakaan meidän olkkariin ainakaan paremman puoliskon mielestä :D

T:pete
 
Niin, meillä kuitenkin vaimo-faktori on huom. paree kuin nykyisillä lähes 2-kertaa tuon levyisillä ja yhtä korkeilla OB:illa.. ;)
 
Kvasaaria itsekin mietin tuossa puolisen vuotta puolisen vuotta sitten mutta jouduin hylkäämään sen liian tilaa vievänä ratkaisuna. Väittäisin, että tuosta dipolibassosta johtuen joutuu kaiutinta tuomaan toista metriä takaseinästä ulos.

Itse harkitsin ajavani bassoja Zen V4, joka nykyisellään tarjoilee 30W RMS ja laajakaistoja pienitehoisella 300B vetoisella putkivahvistimella.
 
Varmasti ainakin metrin vaativat tilaa taakseen. Meillä tuota tilaa on ihan mukavasti niin taakse kuin sivuillekin, mutta nyt lähinnä pitää hallituksen kanssa taistella mikä olisi ulkonäöllisesti tyydyttävä ratkaisu. Hyypät kuulemma ovat liian rumat ja eritoten leveät. Miinusta on myös ettei rakenne mahdollista kovin helppoa siirtelyä esim. siivousta jne ajatellen.

Yllätyksekseni tuo Quasar kuulemma saattaisi kelvata jos tekisi raamit nätisti. Hupatassut alle niin voisi tarvittaessa hieman siirrellakin. Ehdotin Myös että raamit voisi tehdä vaneerista ja pintakäsitellä läpikuultavan valkoiseksi ja kommentti tähän oli että katsotaan nyt -> Tulkitsen että lupa projektille ulkonäkömielessä herui, nyt vaan rahoja laskemaan ja miettimään tarkemmin mitä, missä ja milloin.. :)
 
Minä kävin kesällä kuuntelemassa noita Jamoja Audioporissa kun sattui sinnepäin maailmaa olevan muuta asiaa. Oli aika vakuuttava etten sanoisi, ei puutteita ja äänessä kaikkea juuri sopivasti minun makuuni. Ehkä omiin korviini yksi parhaista seteistä mitä olen tähän saakka kuullut ja kaiuttimien ääni tuskin oli ainakaan rajoittava tekijä. Tosin etupääkin oli erinomaisessa kunnossa ja pelkkä dipoleiden hinta on aika karu eli ehkä joskus lottovoiton jälkeen.. :D
 
Back
Ylös