Jean Michel Jarre tulee

No vastaan minä ainakin eli olen tulossa.. Olin paikalla äijän ekalla suomen keikalla kymmenisen vuotta sitten Jaffa-areenalla ja vaikkei musiikista pitäisi oli pelkästään valoshow näkemisen arvoinen tuossa tilassa. Tällä hetkellä porukkaa kiinnostaa näemmä enemmän "silloin tällöin" suomessa kääntymässä käyvä Opeth, näköjään myös The Flower Kingsin keikka on jäänyt lähes huomiotta siinä samassa ellei Pirkka ois maininnu asiasta :-\
 
Minun täytyy tunnustaa että minulla on sellainen jarren mentävä aukko yleissivistyksessäni. Tiedän kyllä miehen mutten ole koskaan yhtään albumia kuunnellut sillä korvalla. Nyt korjaan asian. Tilasin kirjastosta kolme levyä: Oxygène, Équinoxe ja Chronologie. Ovat toki jo vanhoja tai vielä vanhempia mutta sieltä on hyvä aloittaa. katsotaan innostunko...
 
Tuskimpa Jarren ansiot ovat itse musiikilliset, suht yksinkertaisia tarttuvia rakenteita.. mutta idea tuotoksissa kuten oxygene lienee se että sen aikaisilla monofonisilla vempeleillä on äijä yksin kasannut tuollaisen tuotoksen äänimaailmoineen kaikkineen (1976) ja seuraava omasta mielestäni "virstanpylväs" Zoolook (1984) jossa äänet/soundimatto pääasiassa sämplätyistä äänistä tehty kokonaisuus. 2000 luvulla tämä kaikki onnistuu helposti vaikka yhdellä keskivertosyntikalla... noina aikoina tarvittiin olohuone arsenaaleineen niitä. Ehkä äijää vois arvioida vaikka Oldfieldin Tubular Bellsiin tekoajankohtaa suhteessa välineitä arvioitaessa. 1990 jälkeen tulokset ovatkin sitten maestron suhteen keskinkertaisia/mitäänsanomattomia kanssakilpailijoiden keskellä.
 
Jarren tuotannonhan voi hyvinkin tyrmätä sieluttomana tyhjänpäiväisenä pimpelipomina, mutta sanoisin, että kaveri on luonut harvinaisen paljon kuolemattomia melodioita. Ja kyllä Jarrea voi pitää jonkinlaisena konemusiikin pioneerinakin.
 
JMJ tulee, oletko valmis! No, on mullakin yksi Jarren livetupla vinyylinä ja Oxygenestä kenties jopa orkkisranskaprässi ja onhan noissa ihan makeita juttuja. Ja olihan myös Kraftwerk yllättävän hyvä livenä, jaksoi pitää otteessaan vaikka oli pelättävissä että epäorgaaninen meininki rupeaa kyrsimään hyvin äkäiseen. Mutta niin se vain on että konemusan osaa todella harva kiinnostavasti, ainakaan niin kiinnostavasti että jaksaisi livenä mennä tsekkaamaan. Ehkä Jarre on yksi niistä harvoista mutta en tiedä jaksaako tuonne siltikään mennä...
 
Olin paikalla äijän ekalla suomen keikalla kymmenisen vuotta sitten Jaffa-areenalla ja vaikkei musiikista pitäisi oli pelkästään valoshow näkemisen arvoinen tuossa tilassa

Olin myös paikalla, ja muistan erittäin hyvin sen matalan basson joka todella tuntui keuhkoissa asti. En ole sen jälkeen kokenut missään yhtä järisyttävää subbarin toistoa ja veikkaanpa että samaa on luvassa myös nykyisilläkin keikoilla. Koneen kanssa pääsee todella alas bassojen kanssa, suosittelen Jarrea eteenkin bassofriikeille.
 
rehtori sanoi:
Ööh... Kyllähän Jarren keikoilla ja levyillä käytetään runsaasti myös "oikeita" soittimia.

Joo, totta, hyvä huomio! Tsekkasin noi pari hyllystä löytyvää Jarrea ja Oxygenen takakannen mukaan levyllä on "rhythmin' machine" MUTTA vastapainoksi Jarre soittaa esikoisellaan esimerkiksi vanhoja kunnon Farfisa-urkuja. Ja Concerts in China -tuplalla Roger Rizzitellille on merkitty "electronic percussion and Simmons drums". Joten kyllä Jarren musiikki toteutetaan ohjelmoinnin lisäksi myös ihka "oikeasti" soittamalla.
 
fyndi sanoi:
Olin myös paikalla, ja muistan erittäin hyvin sen matalan basson joka todella tuntui keuhkoissa asti. En ole sen jälkeen kokenut missään yhtä järisyttävää subbarin toistoa ja veikkaanpa että samaa on luvassa myös nykyisilläkin keikoilla. Koneen kanssa pääsee todella alas bassojen kanssa, suosittelen Jarrea eteenkin bassofriikeille.

Joo oli Man Machine ja Radio Activityn alkutekstit todella järisyttävät bassoiltaan. Muutenkin Vanhan Jäähallin tunnelma ja akustiikka on mun mielestä paljon parempi kuin Hartwall Arenan.
 
Mites toi Kraftwerk liittyy Jarreen ? Ok.. mainio konsertti tuo Kraftwerk :)
 
Back
Ylös