Jaon sovitus, (2-tie?)

alspe

Käyttäjä
Liittynyt
13.3.2007
Viestejä
15 033
Kaupunki
Tampere
Olisko tämmöinen ihan perusteisiin pureutuva threadi paikallaan? Mm. XTZ-threadeissa jauhettiin aika paljon jakotaajuuksista ja suuntavuusasioista.

Onnistuneen jaon edellytyksiä ? Ei liian suuri keskari, jotta suuntavuus mätsää diskantin kanssa. Tai sitten alapäästään suuntaava diskantti. (Suomessa kun ollaan :D)

Mutta mitä tehdään jos ihan pakko valita iso keskari joka suuntaa voimakkaasti yläpäässään? Mikä on sopivin diskantti, sen jakotaajuus, ja laitetaanko suuntainta?

Tässä yksi mielenkiintoinen elementti joka aiheuttaa varmasti "ongemia" jakotaajuuden hakemiseen, vai aiheuttaako? Kuuleman mukaan kyseistä 10":sta voi käyttää täysin ilman alipäästöä koska se lipuu pois hienosti. Millä sovitetaan diskantti tuon suuntavuuteen 2000-3000 Hz alueella? Auttaako joidenkin diskanttien pieni oma "suuntain" yhtään tuolla jaolla? Esimerkiksi tämän.

Jos ajatellaan suoraa etuvastetta tilanteessa jossa keskari suuntaa ylhäällä, niin tehovasteeseen kai jää kuoppa? Ja jos tehovasteen haluaa tasaisemmaksi (diskanttia alemmas) niin keskialue huutaa (etuvasteessa)? (oletuksena että vaihe on täysin sama)


(vähän lyhyt avaus, mutta keskustelua ja esimerkkejä aiheesta)
 
alspe sanoi:
Tässä yksi mielenkiintoinen elementti joka aiheuttaa varmasti "ongemia" jakotaajuuden hakemiseen, vai aiheuttaako? Kuuleman mukaan kyseistä 10":sta voi käyttää täysin ilman alipäästöä koska se lipuu pois hienosti.

Seasin sivuilla annettava kippura (jos nyt CA26RE4X on sama kuin A26RE4) ei ole ihan yhtä optimistinen kuin Madisoundin versio, CA:n vaste loppuu aika terävästi - hankala sovittaa siististi kimittimeen ilman suotoa. Toinen huomioon otettava asia on se, että tuo on todennäköisesti metrin päästä mitattu. Se on ihan tyypillistä, koska antaa usein vähän mairittelevan kuvan bassovasteesta. Parempi etäisyys olisi joku, joka olisi samaa luokkaa todellisen kuunteluetäisyyden kanssa, kolmisen metriä esimerkiksi. Sellaisen vasteen perusteella olisi parempi tehdä johtopäätöksiä elementin mahdollisesta toimivuudesta ilman nousevan vasteen oikaisua.
 
alspe sanoi:
Ei taida olla CA26 sama.

Ei joo. Noissa vanhoissa Seaseissa ja Vifoissa oli ihan tavalliset päällystämättömät pahvikartiot. Nämä nykyiset tuntuu ohuemmilta ja lienevät jäykistetty joillain synteettisillä tahmeilla liemillä tjsp, joten vasteetkin taitavat romahtaa eri tavalla.

Mutta itse asia yleensä ratkaistaan "bassodisulla", joka jaetaan mahdollisimman loivasti. Jako passaillaan taajuudeltaan ja vaihe-eroltaan niin että syntyy omaan korvaan riittävän hyvä kompromissi. Jos edelleen jää ylimääräsitä suuntaavuutta, se kompensoidaan nostamalla suuntaavamman kaistan tasoa jommalla kummalla elementillä.
 
Olen suunnitellut ihan pikkuruista ja halpaa 2-tie kaiutinta todelliseen lähikuunteluun ( etäisyys MAX. 1m ). Olen niin ummikko kaiutin suunnitellussa, että olen päättänyt pitäytyä aktiivijaossa.
Mitä yritän tässä sitten kysyä, jakotaajuus, hyväksyntää elementteihin ja arvioita hyvästä etulevyn koosta.
http://www.monacor.de/typo3/index.php?id=84&L=1&artid=2085&spr=EN&typ=full
http://www.tymphany.com/files/products/pdf/XT25SC90-04.pdf tai?
http://www.tb-speaker.com/detail/1230_04/25-1719s.htm

Monacorissa näytti olevan suora vaste pitkälle, joka helpottaa jakoa ja diskantin valinnassa kiinnitin huomiota erityisesti suoraan vasteeseen. Itse valitsin alustavaksi jakotaajuudeksi aika intuitiivisesti 1800hz.
Mihin mittaa kannattaa kiinnittää huomiota kun suunnittelee etulevyä? Tehdä etulevystä niin kapea, että monacor juurijuuri mahtuu siihen?
 
Back
Ylös