Jalustabassoihin elementtiä

fabo

Käyttäjä
Liittynyt
4.8.2006
Viestejä
8
Hei kaikki. Olen jo pitemmän aikaa tuskaillut tuon minun vanhan subbarinvirityksen toiston sovituksesta/tilanviennistä nykyisessä asunnossani. En vain saa millään sitä integroitumaan ääneen ja sijoitettua kunnolla sen koon/muodon/asunnon pienuuden takia. Nyt sainkin idean, että alkaisin tekemään toisen samanmoisen vähän erilaiseen koteloon, eli niitä olisi tulossa nyt kaksi kappaletta eli stereosubit kyseessä.

Ongelmaksi vain muodostui tuo elementti jota olen käyttänyt tuossa. Se on vanhahko peerlessin 831727, jota ei valitettavasti saa mistään enää uutena. Olen itse pitänyt kyseisen elementin äänestä tuossa 40litran suljetussa kotelossa ja se toimi erittäin hyvin edellisessä asunnossani, joka oli jonkin verran isompi ja siten subi oli helpompi sijoitella.

Kysymys siis kuuluu, että mitäs elementtiä suosittelisitte tuommoiseen projektiin 8-10tuuman haarukasta. Koteloiden koko mielellään alle 40litraa ja ääni vastaavalla tavalla napakka kuin tuossa edellisesssäkin elementissä. Hinta mielellään opiskelijaystävällistä luokkaa eli mielellään tulisi pysyä alle satasessa/elementti.

Toki jos jollakin on myytävänä tuollainen hyväkuntoinen 831727 elementti järkevään hintaan, niin voisin ostaa mokoman pois, niin ei tarvitsisi kahta elementtiä ostaa. ;)
 
Itse tekemässä myös stereo subbareita Peerless SLS 10" hinta vain 75€/kpl ja simuloinut niitä 30-40 litran suljetuissa koteloissa niin näyttäisi kyllä aika hyvältä lisä bassoiksi mutta ei toista aivan alimpia...

Päädyin 35 litran koteloon ja jakosuotimeksi 35, 40 ja 45 Hz säädettävä neljännen asteen bessel suodin (sallen-key) jakari myös DIY... Vähän nostaa vielä elementin näkemää tilavuutta vaimennusaine...

PS: Saa myös 8 ja 12 tuumaisena...
 
Harrilta (www.harrinkaiutin.fi) voisi vielä löytyäkin varastosta. Itse kyselin tannoin paria, mutta ei ollut kuin yksi kpl. Mulla on nyt kaksi käytettyä vastaavaan projektiin. Kaksi minttiä SLS10:ä jouten á 45 + pk., jos kiinnostaa.
 
Okei, eli tässä olen nnyt mittaillut ja konseptoinut ja miettinyt pääni puhki ja tullut siihen tulokseen, että taidan sittenkin tehdä nuo pöntöt kahdeksantuumaisista eleementeistä lähinnä syystä, että se on helpompi istuttaa noiden pääkaiuttimien (Amphion Helium) alle, nuo pirulaiset kun ovat niin kapeat, että se meinaa tuottaa ongelmia.

Eli 8 tuumaisen SLS:n suuntaan olen nyt kallistamassa pääni, mutta onko tuohon noin satasen hintaluokkaan muita vaihtoehtoja? Esim löytyisikö tuohon joku muukin elementti, joka sopisi noin 30litraiseen suljettuun koteloon. (tuo 30l on siis aikalailla maksimi pienempi toki onnistuu...)
 
fabo sanoi:
Eli 8 tuumaisen SLS:n suuntaan olen nyt kallistamassa pääni, mutta onko tuohon noin satasen hintaluokkaan muita vaihtoehtoja? Esim löytyisikö tuohon joku muukin elementti, joka sopisi noin 30litraiseen suljettuun koteloon. (tuo 30l on siis aikalailla maksimi pienempi toki onnistuu...)

Seas L22R*.*, ovat aika monipuolisia. Noin satanen per kpl.
 
Mites olisi SLS65:ia useampi kipale etulevyyn sen sijasta, että olisi yksi hieman isompi kylkibasso? Esim. 3 x SLS65 oli 150€/puoli ja menee kait 30 litraan.
 
Seas CD22RN4X. Monipuolinen sekin, käy hyvin 25...30 litraiseen. Myös CA22RNY käy 30 litraiseen ja on erittäin herkkä, mutta vastaavasti alarajataajuus nousee hiukan korkeammalle.
 
Back
Ylös