Iltaa.
Ei se korvakuulolta suotimen tekeminen ja rakentelu niin vaikeaa ole. Pitää vaan tietää, millaisia ongelmia ääneen tulee, jos jollain taajuusalueella on vasteissa jotain hämärää. Autopuolellahan noita (tosin aktiivisia) jakosuotimia säädellään usein ihan vaan korvakuulolta.
Itse olen värkännyt useita ihan kivasti soivia kaiuttimia niin, että ensin olen mitannut impedanssivasteet (LspCAD:illä) ja niiden pohjalta laskenut (LspCAD:in suosiollisella avustuksella) noin suurinpiirtein sopivan oloisen jakosuotimen kaiuttimelle, ja kytkenyt sen soimaan.
Seuraavaksi tarvitaan korvakuulon kalibrointi, eli seuraavanlainen toimenpide. Otetaan ja valjastetaan tietokone soittamaan musiikkia. Soitin softaksi paiskataan uusin versio Foobar:ista, ja laitetaan spectrogram visualisaatio skrollaamaan 8192 FFT sizella koko näytölle. Näytön oikeaan reunaan teipataan pätkä maalarinteippiä. Seuraavaksi soitellaan pistetaajuuksia (löytyy jostain netistä googlella) noin oktaavin, tai puolikkaan välein. Kunkin taajuuden kohta piirretään kynällä teippiin, niin että näytön reunaan syntyy taajuusasteikko. Seuraavaksi käännetään volumea lisää, ja sekalainen valikoima musaa pyörimään.
Ideana tämän spektrogrammin tuijotuksessa on koettaa bongailla eri ääniä, kuten s-suhahduksia laulusta, peltien helähdyksiä, bassokuvioita jne. musiikista ruudulta. Tämä helpottuu, jos musiikissa on dynamiikkaa, eikä liikaa ns. täytekilinää taustalla. Asteikosta näkee, millä taajuusalueella mitkäkin äänet ovat. Sitten voidaankin avata Foobarin EQ ja käännellä sen nappuloista korostuksia ja vaimennuksia ongelmalliselle alueelle, ja kokeilla, miltä muutos kuulostaa. Kun tarvittavat muutokset alkavat hahmottua, voi koittaa muuttaa suotimen osia niin, että laskennallisesti muutos vastaa Foobarin avulla löydettyjä arvoja, ja sitten vain rakennetaan uusi suodin kaiuttimeen, ja lisää koekuuntelua.
Tämä ei ehkä se nopein tapa ole, mutta tällaisella menetelmällä oppii paljon musiikista, ja jakosuotimen toiminnasta. Kaiutinprojektit tuppaavat aina jäämään hiukan vaiheeseen, kun koteloiden pintaviimeistely jää aina kesken, ja kotelon ulkopuolelle koottuun jakosuotimeen tuleviin pieniin muutoksiin pitäisi aina lähteä hankkimaan osia jostain.
- F