Jakotaajuudet ja jyrkkyys

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja VesaII
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä

VesaII

Käyttäjä
Liittynyt
1.5.2009
Viestejä
408
Kaupunki
H:ki
Olen päivittämässä vanhoja kolmitiepönttöjäni uusilla elementeillä ja alustava ajatus on tehdä ensimmäinen jako ensimmäisen asteen palikoilla 200Hz.

Mutta toinen jako tuottaa filosofista päänvaivaa. Tarkoitus käyttää Peerlesin http://www.tymphany.com/832873 keskiäänistä ja mieli tekisi tietysti nostaa se ainakin 4000 pintaan ja myös ensimäisen asteen jaolla, ainakin aluksi. Diskanttina myös Peerless ja malli HDS

Mutta mitäs jos käytäisi 12db pudotusta, niin olisiko 5000 toimiva ja jos 18db, niin jopa 6000Hz, edes periaatteessa?

/V
 
Tuolla korkealla&tiukalla jaolla tulee kuoppa tehovasteeseen yläkeskari/aladiskantin alueella(ellei käytössä suuntainta), koska keskari suuntaa siellä enemmän. Menee enemmänkin niinpäin, että 6db/oct tuonne 5k hujakoille, 12db 3k tienoille ja 18db jopa alle parin kilon.
 
Panit pakan sekaisin, mutta ei hetkeäkään liian aikaisin :)

Itseasiassa nyt pöntöissä on melkoisen herkulliset Audaxit kiinni orgis jakarilla. Niille suunnittelin laittaa jaon 3000-3500 6db, kun tarvittavat palikat on jo olemassa.

(http://www.audax-speaker.de/content...hauptrubrik=8&abisz=&archiv=&jahr=&details=18)

Tarkoitus on maistella eri jakoja vertailla Peerlesiä ja Audaxia ja panna vähemmän sopiva pari tulevaan kaksitiemökkikauttimeen.

Osunko pahasti harhaan jos veikkaan että ensimmäisen kokeilun tulos on suttuinen yläpää?
 
Et maininnut mitä apuvälineitä käytät, mutta suosittelen mittaamista. Sopivan balanssin haku voi olla yllättävänkin paljon aikaa vievää pelkästään korvakuulolta.
 
Toistaiseksi en mitään välinettä...

Elementit valitsin koteloon sopiviksi ja alkuperäiseen jakoon sopiviksi ja herkkyyson sama paitsi diskantilla enemmän joka varmaan hoituu Lpadilla tai vastuksella. On nimittäin myös takan pieni diskantti ja koko systeemin impedanssi ei mieluummin saisi laskea missään alle 8.

Alapäässä on http://www.tymphany.com/26w_8861t00

Eli vähän niinkun sormituntumalla ollaan liikenteessä, ainakin nyt alussa.

Ja jos nyt saan todella huonon äänen aikaan niin pakko kai perehtyä näihin:

http://www.geocities.com/woove99/Spkrbldg/DesigningXO.htm

Tai hankkia tyylikkästi: http://www.ijdata.com/

Mittaaminen on myös hyvä vaihtoehto. PC:ä on Pro äänikortti, eli puuttuu käsittääkseni vaan hyvä mikki, kalibrointi ja joku sopiva softa.

Sinulla ilmeisesti on kokemusta jälkimäisestä vaihtoehdosta...?
 
Lspcadia on tullut käytettyä. Kannattaa muistaa, että jokainen jakosuodinkomponentti vaikuttaa kokonaisimpedanssiin ja saattaa muuttaa sitä reilustikin. Miten ajattelit kytkeä takadiskantin?
 
Se on nyt kytketty suoraan 1.5µF konkan kautta.

Tää olis ilmanen http://audio.claub.net/software/jbagby.html#FDA

Täällä on jo runsauden pulaa http://www.pvconsultants.com/audio/frdgroup.htm

Vaikka tietää mistä hommassa periaatteessa on kyse, niin nää kilkkeet on niin sekavia että toistaiseksi on ollut vaikee saada otetta.

Eli käsittääkseni ensin pitäisi mallintaa jokainen elementti ja loota. Sitten johonkin toiseen sitten panna tiedot ja se sitten ehdottaa sopivaa jakaria.

Kaikki vinkin erittäin tervetulleita.


Itseasiassa olis siistiä vääntää selkee suomenkielinen ohje noiden kilkkeiden käyttämisestä, niin olisi muidenkin aloittelijoiden helppo saada juonesta kiinni. Voin itsekin osallistua, heti kun noista jotain ymmärtää :)
 
Noihin frd:n ohjelmiin löytyi joku linkki joskus jossa oli selitetty ja opastettu jakarin suunnittelu suurinpiirtein kädestä pitäen. Harmi kun ei ole tallessa. Se löytyi kuitenkin kun kaivelin googlella jakosuotimen suunnittelusta. Tiedä vaikka jossain tuolla FRD:llä olis linkkiä siihen suoraan.
 
Iltaa.

Ei se korvakuulolta suotimen tekeminen ja rakentelu niin vaikeaa ole. Pitää vaan tietää, millaisia ongelmia ääneen tulee, jos jollain taajuusalueella on vasteissa jotain hämärää. Autopuolellahan noita (tosin aktiivisia) jakosuotimia säädellään usein ihan vaan korvakuulolta.

Itse olen värkännyt useita ihan kivasti soivia kaiuttimia niin, että ensin olen mitannut impedanssivasteet (LspCAD:illä) ja niiden pohjalta laskenut (LspCAD:in suosiollisella avustuksella) noin suurinpiirtein sopivan oloisen jakosuotimen kaiuttimelle, ja kytkenyt sen soimaan.

Seuraavaksi tarvitaan korvakuulon kalibrointi, eli seuraavanlainen toimenpide. Otetaan ja valjastetaan tietokone soittamaan musiikkia. Soitin softaksi paiskataan uusin versio Foobar:ista, ja laitetaan spectrogram visualisaatio skrollaamaan 8192 FFT sizella koko näytölle. Näytön oikeaan reunaan teipataan pätkä maalarinteippiä. Seuraavaksi soitellaan pistetaajuuksia (löytyy jostain netistä googlella) noin oktaavin, tai puolikkaan välein. Kunkin taajuuden kohta piirretään kynällä teippiin, niin että näytön reunaan syntyy taajuusasteikko. Seuraavaksi käännetään volumea lisää, ja sekalainen valikoima musaa pyörimään.

Ideana tämän spektrogrammin tuijotuksessa on koettaa bongailla eri ääniä, kuten s-suhahduksia laulusta, peltien helähdyksiä, bassokuvioita jne. musiikista ruudulta. Tämä helpottuu, jos musiikissa on dynamiikkaa, eikä liikaa ns. täytekilinää taustalla. Asteikosta näkee, millä taajuusalueella mitkäkin äänet ovat. Sitten voidaankin avata Foobarin EQ ja käännellä sen nappuloista korostuksia ja vaimennuksia ongelmalliselle alueelle, ja kokeilla, miltä muutos kuulostaa. Kun tarvittavat muutokset alkavat hahmottua, voi koittaa muuttaa suotimen osia niin, että laskennallisesti muutos vastaa Foobarin avulla löydettyjä arvoja, ja sitten vain rakennetaan uusi suodin kaiuttimeen, ja lisää koekuuntelua.

Tämä ei ehkä se nopein tapa ole, mutta tällaisella menetelmällä oppii paljon musiikista, ja jakosuotimen toiminnasta. Kaiutinprojektit tuppaavat aina jäämään hiukan vaiheeseen, kun koteloiden pintaviimeistely jää aina kesken, ja kotelon ulkopuolelle koottuun jakosuotimeen tuleviin pieniin muutoksiin pitäisi aina lähteä hankkimaan osia jostain.

- F
 
Kuuntelu on tietysti korvaamaton juttu, mutta parin impedanssimittauksen vaivalla tekee jo melko läjän akustisiakin mittauksia. Nykyisillä romppeilla pystyy rakentamaan mittaussysteemin melko yksinkertaisesti, ilman miksereitä, powereita yms. hässäköitä.
 

Liitteet

  • M-Audio-FTP+ECM8000.jpg
    M-Audio-FTP+ECM8000.jpg
    55,1 KB · Katsottu: 22
Kaiutinsuunnittelukonferenssi

Terves

On sen verran iso ja monia kiinnostava aihe että tästä saisi hyvän yhteisen session.

Tyyliin konferenssi pidettäväksi jossain mukavassa paikassa ja vaikka koko viikonlopun ajan.

Mukaan otettaisiin tietysti kokeneita jäseniä ja muutama sopivan haastava projekti yhdessä ihmeteltäväksi.

Miltä ajatus kuulostaa? Keheenköhän pitäisi olla yhteydessä?

/VK
 
Homma etenee.

Tilasin Madisoundilta jakarisuunnittelun (LEAP) ja neljällä kympillä sikäläistä sellaisen väänsivät tuohon kolmitieprojektiini.

Olisin halunnut 12/18 12/18 mutta tekivätkin läpeensä toisen asteen suotimen.

Ei se ihan ole sitä mitä halusin äänellisesti, mutta hankin myös sen Behringerin mikin ja jos sillä saisi vähän hahmotettua tilannetta ja verrattua originaalia ja tätä uutta. Jos vaikka löytyisi syy sumeempaan sointiin. Antaa nyt ajautua sisään viikon päivät ensin.

Olisko tääällä ketään joka osaisi vääntää tollasen kaipaamillani jyrkkyyksillä olevan jakarin, kohtuullista korvausta vastaan tietysti?

/V
 
Jakotaajuudet ja jyrkkyys ja LEAP suunnittelu

Ohessa LEAP tulokset.

Saa mieluusti kommentoida.

/V
 

Liitteet

  • palikat_.jpg
    palikat_.jpg
    55,7 KB · Katsottu: 7
  • Toisto_.gif
    Toisto_.gif
    70,8 KB · Katsottu: 7
Takaisin
Ylös