Jakosuotimen resistanssiasiaa

VelluPiri

Käyttäjä
Liittynyt
31.10.2006
Viestejä
315
Kaupunki
Jyväskylä
Hei!

Yleensä sarjakeloille on jakosuotimissa ilmoitettu resistanssi

Mutta kun jakosuotimessa on haara elementin kanssa rinnan.
Esim seuraava: 10Ohm---0,5mH---2uF, ei yleensä tuon kelan resistanssia ole ilmoitettu.

Kysymys kuuluu: kuvaako tuo 10 ohmia tuon koko haaran resistanssia, eli jos kela on esim 0,5 ohm tulee vastuksen olla 9,5 ohm?

vai onko suurinpiirtein yks hailee mikä tuo kelan resistanssi on

VP
 
Yleensä se kela on tuollaisessa imupiirissä sen verran pieni, että sen resistanssi on joka tapauksessa olemattoman pieni verrattuna siihen vastukseen. Siksi sitä ei mainita. 10ohm vai 10,5ohm on harvoin kriittistä.
 
Tuollainen on muutes hyvä paikka säästää kuluissa. valitsee ilmasydämisne kelan jonka lanka on mahdollisimman ohutta joka on myös halpa (kupari maksaa). Vastus sitten sen mukaan, että kokonaisvastus jää samaksi kuin alkuperäisessä voisi olettaa olevan.
Itse tein juuri näin kun pisi saada bassolle 10mH kela ja samalla vaimentaa sitä reilusti. Ilmasydämisen hinta oli ...kolmannes paksulankaisen hinnaasta,
 
Analog sanoi:
Itse tein juuri näin kun pisi saada bassolle 10mH kela ja samalla vaimentaa sitä reilusti. Ilmasydämisen hinta oli ...kolmannes paksulankaisen hinnaasta,

Tai sitten valitsee basson niin ettei tarvitse kuristaa. ;)
 
Kyllä periaate on basson sarjakelaan sydämellä varustettu kela ja diskanttipuolelle rinnalle ilmakela. Isoinduktanssinen kela on todella kallis, jos siinä ei ole jotain esim. ferriittisydäntä. Langan paksuus määrää myös tehon(virran)keston.
 
Back
Ylös