Jäähdytyskapasiteetin lisääminen

jiteko

Käyttäjä
Liittynyt
26.12.2006
Viestejä
1 465
Kaupunki
Jyväskylä
Olisi tulossa pari A-luokkaista lämpöpatteria ja miettinyt millä keinoin voisi lisätä jäähdytystä. Onko ripojen päälle mahdollista lisätä rivastoja käyttäen esim. piitahnaa välissä vai onko joitakin hyviä kikkakolmosia lämmönsiirtoon.
 

kahvis

Käyttäjä
Liittynyt
6.2.2008
Viestejä
672
Kaupunki
Jyväskylä
Vedellä läträäminen on tehokasta jäähdytystä. Osta vaikka tietokone vesijäähdytys komponentteja ja laita vesikiertämään normaalin lämpöpatterin läpi, niin ei kuumene liikoja.

Toisaalta pelkkäsuuri vesisäiliö toimii jäähdyttimenä...

Edit: rivastot on suhteettoman kalliita ja ruma tulee jos yhdistelee useammasta ison läjän.

Edit: yksinkertaisimmillaan ruuvata suoraan transistorit isoon metalliseen vesisäiliöön.
 

jiteko

Käyttäjä
Liittynyt
26.12.2006
Viestejä
1 465
Kaupunki
Jyväskylä
Vedellä läträäminen ei sovi. Kyseessä siis on a-luokkainen pääte missä on jo jäähdytys rivakko mutta koska noilla laitteilla tahtoo olla enemmän tai vähemmän ongelmia lämpenemisen suhteen mietiskelen suunnitelmaa b varalle siitä millä ne saisi tarvittaessa käymään viileämmin.
 

elviz

Hifiharrastaja
Liittynyt
20.2.2007
Viestejä
5 659
Kaupunki
Tappara
Tämmöisiä tuli mieleen.

Lämpeneekö ne jäähdytysrivastot myös, vai meneekö vahvari vaan suojamoodiin omia aikojaan?

a) jos kyllä, niin rivastojen väleihin voisi kiinnittää heat pipejä jonka päässä on lisää jäähdytysrivastoja
b) jos ei, niin sitten lämpö ei ensinnäkään siirry ulos kotelon sisältä, jolloin vaihtoehdoksi jää
b.1) parantaa kotelon ilmanvaihtoa rei-illä ja tuulettimilla.
b.2) hoitaa kuntoon että lämpenevillä osilla on kontakti jäähdytysrivastoon

Lisäksi, jos jos laite lämpenee hirveästi pohjasta, kiinnittää pohjaan esim. reilun paksuisen alumiini-/teräs-/kuparilevyn. osa komponenteista saattaa käyttää laitteen pohjaa jäähdytykseen.
 

kekexx

Käyttäjä
Liittynyt
3.11.2006
Viestejä
673
elviz sanoi:

Tämä.

ei tarvi koskea piitahnoihin sun muihin. Iso tuuletin pienellä kierroksilla(alijännitteellä) on hiljainen. esim. Bilteman virtalähde 3/6/9/12V .
 

Audisa

Hifiharrastaja
Liittynyt
9.11.2008
Viestejä
371
Kaupunki
Vantaa
Verkkovirralla toimivista saa myös hiljaisia syöttämällä niitä alijännitteellä esim. muutaman mikron kondensaattorin läpi.
Suuria A-luokan vahvistimia on vaikea jäähdyyttää oikein, koska transistoreiden pitäisi kuitenkin olla noin 60-asteisia. Tehokkaalla jäähdytyksellä lämpeäminen kestää pitkään eikä heti päästä ainakaan teoreettisesti parhaaseen ääneen. Datakirjoista löytyy transistoreiden parhaat käyttöolosuhteeet esim. nopeudelle, kohinalle ja taajuustoistolle. Virtaa pitää mennä aika paljon läpi , tästä syystä paras toiminta saavutetaan suhteellisen pienellä käyttöjännitteellä. Isolla jännitteellä tulee tehonkesto-ongelmia.
 

CyberDog

Käyttäjä
Liittynyt
11.2.2009
Viestejä
378
Onhan niitä nätisti lämpötilaohjautuviakin tuulettimia ainakin PC puolella. Eli kontatkti lämmönlähteestä siileen kunnolliseksi ja siilen päälle lämpötilaohjattu tuuletin niin se on siinä. Oikeet tuulettimet kun valitsee niin ei pitäis ees kuulua kuuntelupaikalle jos ei mokaa jotain.
 
Ylös