Isot (yli 100 kg) lattiakaiuttimet

Jyrki_P

Hifiharrastaja
Liittynyt
2.8.2006
Viestejä
8 841
Kaupunki
Lahti
Reiska eli ikis heitti jokin aika sitten reippaan idean, että kunnon kaiuttimet painavat yli sata kiloa per puoli. Aina kun palaan kotiin kuuntelureissuiltani, muistelen tuota kommenttia. Kuulun tuohon yli sadan kilon kerhoon, mutta mitä painolla saadaan?

Minulla yli sata kiloa merkitsee kahdeksaa elementtiä per puoli, monimutkaista jakosuodinta, monitierakennetta sekä tarvittaessa 125 dB äänenpainetta. Ei kerrostalokäyttöön. Entä teille? :)
 

ikis60

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
13 738
Kaupunki
vantaa
moi
pitäähän jollain erottua joukosta :Dkyllä vakavissaan .kyllä isolla kaiuttimella on kyky tuottaa semmosta ääntä kuin,itse haluan livemäistä soittimet kuulostaa aidonkokoisilta ääni iso dynamiikkaa ei mitään piiperrystä silloinkun haluaa vähän soitella.
livemäisyys ei tarkoita alapään osalta ihan samaa kuin lapin tapsalla.en tykkää ihan niin suuresta bassomäärästä.
niillä voi soitella hyvin tuloksin kaikkia musiikki lajeja itse an ole oikein allerkinen millekään tyylille,paitsi räppi >:D

kyllähän pieniä kaiuttimia löytyy mitkä hoitaa jonkun tyylisuunnan hyvin,kyllä noi isot kaiuttimet vaatii oman tilan jos niistä pyrkii saamaan kaiken hyödyn irti.
mutta jokainenhan hankii semmoiset kaiuttimet mitkä on itselle hyvät,riippuen asuinolosuhteista rahasta hellasärön määrästä.jotenkin tuntuu,että junnuilla on toi viimeinen määräävä tekijä :D
ter.reiska
 

Susivatkain

Käyttäjä
Liittynyt
27.11.2008
Viestejä
1 767
Kaupunki
Helsinki
Koko tuo tiettyä auktoriteettia. Minunkin 2-tie jalusta Miraget painaa yhdessä reilusti yli 100 kg. Ainakin viimeksi kun olin vaa'alla niiden kanssa... :D
 

kaksonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
22 578
Kaupunki
Korvessa
Pienemmälläkään massalla ladatut kaiuttimet eivät poissulje livemäistä esitystä jos ollaan jyvällä mitä ollaan tekemässä.
 

Jyrki_P

Hifiharrastaja
Liittynyt
2.8.2006
Viestejä
8 841
Kaupunki
Lahti
Seppo Kaksonen sanoi:
Pienemmälläkään massalla ladatut kaiuttimet eivät poissulje livemäistä esitystä jos ollaan jyvällä mitä ollaan tekemässä.

Entäs minä? :D
 
K

ksaunisto

milesdavis sanoi:
...tarvittaessa 125 dB äänenpainetta...

Tuo luku oli vissiin ihan vakavissaan laitettu? Itse kajarit tuottavat kuitenkin kuuntelupaikalle noin SPL:n verran watilla, eli 89 dB/W pömpelit vaatisivat noin 4 kW syöttötehon ja kompressoimattomuuden, jotta kuuntelupakalla ilmenisi 125 dB. Moodien kohdalla ja alapään huonebuustin kanssa on tietysti eri juttu, joten aika kovaa jytkettä voi käytännössä irrota.

Mulla tuuttaisi yläbassolta alkaen noin 125 dB kuuntelupaikalle 150W teholla, mutta ala..keskibasso hyytyy merkittävästi aiemmin - ehkä 110 dB kohdalla. No, emmää siitä huolimatta pääse miesten luokkaan, kun painoa on vaan reilu 85 kg per puoli (johtuen köykäisen vanerin käytöstä).
 

miksin

Käyttäjä
Liittynyt
20.4.2007
Viestejä
6 747
Ämyrin olis hyvä olla mahdollisimman suuri tai mahdollisimman pieni.
Isot on kyllä kivoja, niistä lähtee yleensä tarpeeksi möykkää ja tarpeeksi passoa:p

Isoimmat taloudessa oleilleet taisi just niukin naukin olla eivät-enää-neuvolassa-punnittavat-vaan-yli-sata-kiloiset.
 

silmaauki

Hifiharrastaja
Liittynyt
1.8.2006
Viestejä
17 809
Kaupunki
Tois pual jokke
Mun työkaveri katsoi nopeasti meidän kämpän kuvia ja heti ensimmäinen mitä kuulin viereisestä huoneesta oli: "Sun kaiutin on ihan järkyttävän iso". Kyseisessä kuvassa näkyi vain toinen kaiutin. Minusta se näyttää siinä kuvassa pieneltä ja sirolta.
 

sepi_2.0

Käyttäjä
Liittynyt
30.10.2006
Viestejä
16 353
Kaupunki
Pjongjang
silmaauki sanoi:
Ei mun kaiuttimet ole oikeesti isot. Ne vaan kuulostaa siltä. >:D

Eikä mun ole kuin 5cm syvät. Ne vaan kuulostaa monta metriä syviltä :D Täähän on kuin joku perjantain känä-threadi >:D
 

Kutv0ned

Hifiharrastaja
Liittynyt
3.8.2006
Viestejä
3 950
Maahan on mustaa jos on multamaa, eli voi kuulostaa hyvältäkin. Jos on punamultaa on kyllä ihan #aska soundi. Moreeniperäisestä äänestä en osaa sanoa.
 

sepi_2.0

Käyttäjä
Liittynyt
30.10.2006
Viestejä
16 353
Kaupunki
Pjongjang
silmaauki sanoi:
Sepillä ääni tulee maan alta.

Fakta! :D

Mullan alta...varo vaan sitä vesurihippaa, takapihalla on vielä tilaa. Ei siellä ole toistaiseks kuin yks kissa 8)


Kutvonen sanoi:
Moreeniperäisestä äänestä en osaa sanoa.

Mä osaan, moreeni on just parasta. Navettas on punamultaa...
 

Susivatkain

Käyttäjä
Liittynyt
27.11.2008
Viestejä
1 767
Kaupunki
Helsinki
vaakko sanoi:
Ketjua siivoiltu...

Voi voi, tämä lähti vähän käsistä. :(

Palataksemme alkuperäiseen aiheeseen, yli 100 kiloa painavat kaiuttimet. Ymmärsin "Milesdavisin" viesteistä sen, että kun kaiutin rakennetaan tinkimättömistä materiaaleista, saadaan vakuuttavaa ääntä? Ja kun oikein kunnolla rakennetaan, alkaa massaa kertyä isosti. Tämän voin helposti uskoa.

Sinällään tuo 100 kilon raja ei tarkoita äänentoiston suhteen mitään, sillä tuohan on vain sellainen kiva raja jonka jokin ylittää. Ja siitä on tietysti helppo veistellä vaikka mitä.

Esimerkki erikoisesta 100 kiloisesta (kpl) on tässä liitteenä (kts. kuva). Merkki on minulle tuntematon ja halusin liittää sen tähän koska kaiutin näyttää erikoiselta. En osaa sanoa miltä tuo kuulostaa, mutta ulkonäkö epäilyttää minua.
Siihen voi tutustua tarkemmin täällä:http://www.kingsaudio.com.hk/emperor.html.

Tämä ulkonäkö asia (liittyyn myös tuohon painoon) on niitä psykologisia asioita jotka vaikuttavat piilotajunnassa meidän ostopäätökseen:
1) Iso ja vakuuttavan näköinen, tyylikäs kaiutin = pakko olla hyvä?
2) Iso kaiutin joka näyttää erilaiselta kuin millainen mielikuva minulla on hyvästä kaiuttimesta (ihannekaiutin) = onko siitä mihinkään?
3) Pieni kaiutin, voiko se olla niin hyvä kuin keskikokoinen = ehkäpä ei? "Tulee se fysiikan lakikin jo vastaan".

Meillä on asenteet ja ihanteet joita voi olla vaikea muuttaa tai joihin voi olla vaikea vaikuttaa, mutta joihin vetoamalla meidät voi saada koukkuun.

edit: typo
 

Liitteet

  • Emperor-intro2.jpg
    Emperor-intro2.jpg
    87,3 KB · Katsottu: 1
Ylös