Integroitu vahvistin etuvahvistimeksi?

woohoo

Hifiharrastaja
Liittynyt
28.10.2007
Viestejä
65
Kaupunki
Oulu
Mitenkäs otsikon mukainen setuppi rakennellaan, jos siis vahvistimessa ei ole linjalähtöä?

Haluaisin laittaa erilliset päätteet ajamaan vaikeaa kaiutinkuormaa. Pitäisi siis liittää yksi pääte kumpaankin etuvahvistimena toimivan integroidun kanavaan... käytänkö kuulokeliitäntää vai kaiutinlähtöjä?

Kuulokeliitäntää käytettäessä lähtöjä on yksi per kanava. Ettei olis liian helppoa niin päätteet ovat stereopäätteitä, molemmissa on tuloja 2 kpl (vasen+oikea kanava). Meneekö jotain rikki jos siis etuvahvistimen vasen lähtö haaroitetaan päätteen molempiin kanaviin ja oikea toiseen päätteeseen samalla tavalla? Tällöinhän päätteen vasen ja oikea ovat yhteydessä toisiinsa suoraan.

Kaiutinliitäntää käytettäessä voisi käyttää molempia (A + B) lähtöjä, joten noiden päätteiden liittäminen onnistuisi helpommin mutta … mikä riski tuossa liitännässä on? Meneekö pääte rikki jos siihen pusketaan kaiutinsignaalia?

Vai täytyykö köyhän sittenkin ruveta säästämään etuvahvistinta varten?
 
Kaiutintasoisen signaalin pystyy vaimentamaan linjatasoiseksi yksinkertaisella piirillä. Löysin linkinkin: http://www.epanorama.net/circuits/speaker_to_line.html
Tässä kytkennässä tulee sitten mukaan ylimääräisen pääteasteen aiheuttamat kohinat sekä lisää komponentteja signaalitielle (= lisää kohinaa).

Onko sinulla 4 kaiutinta vai onko kaiuttimesi kaksoisjohdotettavissa, kun kahta stereopäätettä aiot käyttää? Olisiko nuo päätteet kenties monotettavissa? Käsittääkseni haaroitus kahdelle päätteelle ei pitäisi aiheuttaa ongelmia. Viisaammat valistakoon lisää.

Itse käytän vanhaa Marantz 2226B viritinvahvaria etusena, mutta siinä on etuvahvistimen lähtö, jolloin homma helpottuu huomattavasti.


Edit: Linki paikannettu
 
Volta sanoi:
Onko sinulla 4 kaiutinta vai onko kaiuttimesi kaksoisjohdotettavissa, kun kahta stereopäätettä aiot käyttää? Olisiko nuo päätteet kenties monotettavissa? Käsittääkseni haaroitus kahdelle päätteelle ei pitäisi aiheuttaa ongelmia. Viisaammat valistakoon lisää.

Juu, kaksoisjohdotuksesta en haluaisi luopua... mutta kerro lisää tuosta monottamisesta? Manuaalissa ei sellaisesta mahdollisuudesta mainita mutta jos siihen olisi jokin kotioloissa toteutettava oleva tapa niin ilolla ottaisin vastaan! Päätteet ovat sonic impactin super t-amppeja.

Yksi vaihtoehto olisi sellainen, että kuulokeliitännän vasen lähtö haaroitetaan molempien päätteiden vasempaan tuloon ja oikea vastaavasti, jolloin kajareiden kaksoisjohdotus menisi niin, että toinen päätteistä ajaa molempien bassoja ja toinen molempien diskantteja. Silloin päätteen vasen input on suoraan yhteydessä toisen päätteen vasempaan inputtiin ja oikea vastaavasti...Meneekö rikki?

Tästä olisi se hyöty, että sointitasapainon säätöön löytyisi aivan uudet mahdollisuudet. Tosin puristien mielestä tuo ei taida olla hyöty laisinkaan - päinvastoin.
 
T-Ampit eivät ikävä kyllä ole monotettavissa. Ja jos kaiuttimesi ovat oikeasti vaikea kuorma, sulla on väärät päätteet. T-Amp ei selviä kuin 4-ohmin kuormasta ja kaiuttimilla saa olla herkkyyttäkin mielellään 90dB.

Harkitsin itsekin vastaavaa konfiguraatiota jossain vaiheessa, mutta joku minua ystävällisesti valisti että hyöty voi jäädä kyseenalaiseksi, koska bassoelementit kuitenkin nielevät lähes kaikki mehut vahvistimesta eikä diskantin osuus vaadittavista tehoista ole kuin murto-osa.

Kaksi stereopäätettä voit biampattavissa pöntöissä kytkeä joko pääte per kaiutin tai yksi pääte diskanteille ja toinen bassoille.
 
Ai että väärät päätteet vai... Mistähän sen kuulee?

Kuuntelin yhtä päätettä omien pönttöjeni kanssa (herkkyys 87dB@2.83V/1m). Parannus yli 10 v. vanhaan 2 x 38 w Denoniin oli kyllä jo selvästi aistittavissa käyttämilläni kuunteluvoimakkuuksilla. Bassoja tuli vähintään yhtä hyvin... Voin siis olettaa, että tehot riittää kun molempia kaiuttimia ohjaa oma pääte.

Ilman etuvahvistintakin pärjäisi kun vaihtelee signaalilähteen johtoja mutta sitten joutuu säätelemään kummankin päätteen volumea erikseen kun se etuvahvistimen kakella kävisi niin kätevästi. Etuvahvistimen käytöllä on kyllä etunsa.

Tuota pohdin itsekin, että toisen vahvistimen kapasiteetista menetetään suurin osa kun kuormana on vain diskantit... Taidan päätyä siihen, että molemmille kanaville oma pääte. Mutta arvoisat suurtietäjät, kertokaa, meneekö rikki jos jakaa etuvahvistimesta yhden kanavan signaalin päätteen molempiin inputteihin?
 
woohoo sanoi:
Ai että väärät päätteet vai... Mistähän sen kuulee?

T-Ampin ongelma on, että se soi kauniisti pienillä tehoilla, mutta säröytyy todella rumasti kun potku loppuu kesken. Ilmeisesti kuunteluhuoneesi ei ole kovin suuri, koska tuolla herkkyydellä yli 97dB iskuäänet säröytyvät. Jos tämä riittää, niin silloinhan päätteet ovat juuri sopivat! :)
 
Ok. Hyvä tietää tuokin db-raja... jos tulee vastaan niin saanpahan hyvän syyn hankkia herkät laajakaistat, joista olenkin jo jonkun aikaa haaveillut ;). Kuuntelutila on betonielementtitalossa 3,6 m x 2,5 m avautuen pidemmältä sivultaan suurempaan tilaan.

Suunnittelen setin siirtämistä toiseen huoneeseen, kooltaan 3,5 m x 3 m - vino sisäkatto. Kokeillaan siellä ja jos ei hyvä niin sitten takaisin.
 
Back
Ylös