Integroidussa putkivahvistimessa potentiometrin paikka

silmaauki

Käyttäjä
Liittynyt
1.8.2006
Viestejä
18 165
Kaupunki
Tois pual jokke
Tuossa kun kurkkasin oman vahvistimen sisään vaihtaessani toista rca-liitintä (kontaktihäiriöitä), niin yllätyin huomatessani potentiometrin olevan heti inputtien jälkeen. Jotenkin olen kuvitellut ja muistelevinani, että yleensä se on esivahvistinosan jälkeen ja siis ennen päätevahvistinta.

Miten tuo yleensä on?

Oma vahvistimeni on DIY-valmiste Italiasta.
 
Kyllä se Nunde on potikan ihan oikealle paikalle laittanut. Suosittelen kuitenkin sen vaihtamista hyvään askelvaimentimeen. Paranee ainakin kanavatasapaino, jos ei muuta. Todennäköisesti saat muutakin etua.

t. Tapsa
 
No, pirskatti. Mitähän hakuehtoja mä oikein käytin? ??? Pitäisköhän mennä nukkumaan, kunnei kerran osaa edes hakea.
 
Hain potikan tänään postista. Nuppi tuosta jäi uupumaan, mutta lupasivat lähettää sen perässä.

Yksi kysymys vielä tuohon asentamiseen liittyen, kun tässä olen hakenut sitä oikeaa "pinnijärjestystä". Tuossa on kummassakin kanavassa kolme johdinta; musta, harmaa ja oranssi. Mittaamalla ja päättelemällä olen päätynyt siihen, että musta on maajohdin, harmaa on input ja oranssi on se output (siis josta signaali menee eteenpäin).

Perustan oletukseni seuraaville asioille:
1) Harmaan ja mustan välillä on asennosta riippumatta 50KOhmin vastus.
2) kun potikka on täysin auki asennossa (siis kierretty myötäpäivään) niin oranssin ja mustan välillä on 50KOhm (oranssin ja harmaan välillä 0,3ohm).
3) Kun potikka on täysin kiinni (siis kierretty vastapäivään) niin oranssin ja mustan välillä on 0,3Ohm (Oranssin ja harmaan välillä 50KOhm).

Menikös mun päättely oikein?
 
No ihan oikealta vaikuttaa. :) Ja tuo 0,3 ohmia ei tule potikasta vaan mittarin piuhoista.

t. Tapsa
 
Nonniin nyt se on vaihdettu. Vaan olipa homma. Mulla kun on kaikki pikkutilpehöörit ja isompaan rempaan kuulumattomat työkalut vielä vähän missä sattuu. Vaihdoin myös samalla tuon toisenkin rca-inputin, kun siitä kanavasta on edelleen kuulunut aavistuksen enemmän hurinaa/kohinaa, mitä ei toiselta puolelta ole kuulunut. Siihen vaivaan taisi tulla myös korjaus.

Taas kerran tuli vaan todettua, miten puusilmäinen sitä saattaa olla. Mä nimittäin olin katsonut tarkkaan, että tuo korkeampi potikka mahtuu sinne - ja hyvin. Kaikki meni siihen asti hyvin kunnes piti laittaa kansi paikoilleen. :D Mä olin jotenkin katsonut asioita peilikuvina, kun se kansi oli mulla ylösalaisin. Siellä kotelon sisällä kun ei ole kuin kaksi isoa kelaa. No se potikkahan olikin just toisen kelan yläpuolella. Sadattelun jälkeen käänsin kannen 180 astetta ympäri ja kokeilin miten ruuvien paikat osuu kohdalleen. Pienen suostuttelun jälkeen kaksi ruuvia jäi laittamatta.

Tuon uuden potikan johdotus jäi myös vähän puolinaiseksi. Pitää laittaa joskus paremmalla ajalla sinne johdotus osin uusiksi. Samalla voisi katsoa josko ne kelat saisi ehjinä irti sielä pohjasta ja liimattua ne toiseen paikkaan. Ne kun on tiukasti paikoillaan runsaan liiman avulla.

Tuossa potikassa oli muuten sellainen ylläri, että kun myynti-ilmoituksen mukaan se tarvitsee 8,5mm akselin reiän, niin se on itse asiassa 9,5mm. Siinäkin meni hetki kun ihmettelin millä mä saan sen suurennettua. Poranterät päättyi noin 6mm ja pyöreää metalliviilaa ei löytynyt mistään.

No loppu hyvin.

Nyt hanaa... 8)
 
Vahvistimen signaali-kohinasuhde on sitä parempi, mitä "pitemmälle vahvistimen sisään" voimakkuudensäätö on viety.
Siis S/N on periaatteessa huonoimmillaan, kun tasonsäädin on heti tulossa.

Nykyisissä "integroiduissa" ei kuitenkaan enää ole mitään esivahvistinta. Ne ovat - suurimmaksi osaksi - pelkkiä päätevahvistimia, joihin on lisätty tulon valinta ja volumepotikka.
Syy tähän on siinä, että nykyajan signaalilähteiden lähtötaso on riittävän korkea päätevahvistimelle, siis luokkaa 1...2 Vrms.
Ennen CD-soitinten yleistymistä oli toisin, tulotasot vaihtelivat 50:stä...300 mV:iin.

Tästä seuraa myös, että volumepotikka voi nykyajan "integroidussa" olla heti tulossa, koska tällaisen vahvistimen vahvistus on alhainen ja sitä kautta myös "sisäinen" kohinataso alhainen.
 
Back
Ylös