Inspiraatioapua kookkaaseen, mutta "sivistyneeseen" DIY-kaiuttimeen

Onko kyseinen kaareva/pyöristetty muoto hyvä Sonus Faber Stradivari Homage kaiuttimessa ?
Sinulla kimmosto oli aikanaan vastaava tehtynä , hyvät ja huonot puolet oheisesta kaiuttimestasi.

 
Onko kyseinen kaareva/pyöristetty muoto hyvä Sonus Faber Stradivari Homage kaiuttimessa ?
Toteutuksessa on vielä jonkin verran diffraktiota jäljellä, mutta hyvältä nuo...tuollaiset myös kuulostavat. Yläpäässä oli Scanin rengas, joka ampuu yläpäätä aika kapeaan ja kuivasti. Mahdollistaa kyllä lievän suuntavuuden venyttämisen alaspäin.

Stradi by Stereophile
SFSfig5.jpg


8341A by NFS likimain samoilla skaaloilla
1674044442295.png
 
Ei tuon pitäisi sitä tarkoittaa. Disun suuntaavuus voi tietenkin vastata suuntaavuustavoitetta jo jaon kohdalla, mutta silloin pitäisi olla lähes brickwall-suotimet tai vaihe-epäsovitettu jako esim MTM:nä, jotta myös liuskoittumisen aiheuttama tehodippi saataisiin pois.
Kiitti! joo hieman piti pohdiskella: ei siis olekaan välttämättä kompromissia vaaka-vasteessa kuten ajattelin, vaan kyseessä pikemminkin liuskottumisen lievennys. Kun kaksi erillään olevaa äänilähdettä toista samaa kaistaa niin saahaan inteferenssi, mistä liuskottuminen. Mikäli toinen äänilähde soi kovemmin kuin toinen interferenssi ei ole niin voimakasta kuin voisi olla.
 
Hiukan DI tilastoja. Gene ja Kef mytty on hiukan sekava, mutta kyllä sieltä jotain löytyy. Pohdittavaksi minkä suuruista DI:n tilttiä ja tasaisuutta voisi milläkin suuntaavuuden määrällä lähteä tavoittelemaan. 'Koto proto 27DXT' on seinään upotettavan asennuskajarin proto, jossa 5" basari ja 1" Seas DXT disu. Se ja KS-1804 porukan mustat lampaat omissa sfääreissään.

1674051004688.png
 
GR-Researchilla juuri tullut uusi "old school" mallinen 3-tie. Tuskin on kaikkein huonoin vaihtoehto tämäkään. Tosin ei välttämättä täytä kookas vaatimusta.

 
Tästähän tuli ihan viihdyttävä ketju. Haaveiltua jatkettu ja vapaapäivänä hifistelty kotosalla.

Mielenkiinnosta kysyä: Mikäköhän on kun valtaosa DIY-kaiuttimista tehdään 90 asteen kulmaan suoraan lattiasta. Esimerkiksi leijonanosa Baffeleista on. Boksikaiuttimet lähes kaikki.

Ajatus tuli tähän pohdintaan kun tehdastekoiset laajakaistat ovat tiukassa "takanojassa" Matkassa tulleet säätöpiikit lisäksi mahdollistaa epäviralliset kulman kallistelut. Melkoinen vaikutus on ääneen kun kallistelee suoraan tai ottaa tiukempaa takakenoa. Testailua tosin sotkii tässä myös se, että refleksiputket pohjassa. Manuaalissa taisi olla epäselvä vihjaus, että kannattaa tätäkin testata, Nyt on sitten testailtu...

Omat taidot ja tiedot ei riitä johtuuko refleksiputkien suuntaumasta vai mistä, mutta soundi paranee heittämällä kun laittaa suorasta tuohon tehtaan mallin takakenoon. Liekö lattiaheijastumien väheneminen vai mikä?
 
Etulevyn kallistaminen taakse päin vaikuttaa moneen juttuun, esim elementtien ajoitus kuuntelupaikalle ja ei olla koskaan 0-asteen kulmassa, jolloin sointi voi muuttua merkittävästi. Nämä pitäisi ottaa huomioon jo suunnittelussa, jotta ne saa toimimaan hyvin.

Kallistus eteenpäin kannattaa lähinnä silloin kun kaiutin on selkeästi kuulijan/korvien yläpuolella.
 
Jos haluaa inspiraatiota diy-kaiutinprojekteihin niin kannattaa asentaa puhelimeen tällainen sovellus kuin Pinterest.

Monelle tuo onkin varmasti jo tuttu, mutta niille jotka eivät vielä ole tästä tietoisia niin lyhyesti: Pinterest on käsitöihin/askarteluun ja mm. taiteeseen keskittyvä sosiaalisen median kanava jossa ihmiset esittelevät projektejaan kuvien ja lyhyiden tekstien avulla. Pystynee tätä palvelua käyttämään myös tavan pc:llä ja selaimella.

Kun aloitat appin käytön valitset mielenkiinnon kohteiksesi esim. puutyöt, kaiutinrakennus, diy-audio, hifi, akustiikka jne.
Sitten selaamaan ja ihmettelemään ihmisen kekseliäisyyden sekä kädentaitojen mahtavuutta, tosi upeita rakennelmia jotka antaa valtavasti inspistä omiin buildeihin.

Aina kun tuolla käy selaamassa tulee kova hinku hankkia jokin Gravesenin kaiutinrakennussarja, puutavaraa sekä työkalut ja muuttaa keittiöni tilapäisesti puusepänverstaaksi. 🤔
 
Back
Ylös