Innovaatioita ja ajatuksia yleensä (vapaata keskustelua)

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
7 301
Kaupunki
Joensuu
Joskus luontodokkaria katsellessani alkoi ajatuksia pyöriä päässäni ja piti ihan kynä ja paperia etsiä käsiin. Lopputuloksena oli töherrys kalvosta ja lasersäteestä. Isot pojat huhusivat joskus, että salaiset palvelut yms. käyttävät tarkkaa lasermittausta huoneistojen salakuunteluun ikkunalasin värähtelyjen perusteella. Siitä en tiedä miten totta huhu on, mutta aloin miettiä ns. digitaalisen mikrofonin mahdollista toimintaperiaatetta.

Ajatus on yksinkertainen. Akustisesti optimoitu kalvo, joka värähtelee ääniaaltojen mukaan. Ihan kuten nykyisissäkin mikrofoneissa. Kalvon mekaanisen energian tulkinta vain suoritettaisiin tarkasti etäisyyttä mittaamalla laserin avulla eikä tarvittaisi enää AD-muunnosta dynaamisen mikrofonin kelan aiheuttamasta signaalista tai kondensaattorimikrofonin analogijännitteestä.

Laserin näytteenottotaajuuden pitäisi tietysti olla melko suuri, ja akustisia värähtelijöitäkin voisi optimoida eri taajuuskaistoille. En tosin ole varma kykeneekö nykytekniikka tarpeeksi tarkkaan toimintaan, mutta ajatuksena mielestäni ihan mielenkiintoinen.
 
Olin joitakin vuosia sitten Saksassa messuilla ja tutustuin aparaattiin, joka mikrofonin ja laserin avulla etsi säröjä kappaleista. Vasara kilautti kappaletta ja mikrofonilla sekä laserilla mitattiin. Mittaukset tukivat toisiaan ja systeemi toimi vaikka minkälaisille kikkareille. Miksei siis samaa voitaisi käyttää ikkunalasiinkin...
 
Sävelien yhdistäminen väreihin modulaation avulla:

varisavelet.png


Käyttökohteena esimerkiksi musiikin esittäminen kuuroille tietokonenäytöllä.
 
Sävelien yhdistäminen väreihin modulaation avulla:

varisavelet.png


Käyttökohteena esimerkiksi musiikin esittäminen kuuroille tietokonenäytöllä.



Tuon sävelien moduloinnin värisävyihin muistan hyvin ajatuksena. Simppeli logiikka sinänsä. Annetaan ääneen taajuuksille vain värispektristä sopivat värit ja sijoitellaan ne sitten musiikinomaisesti ruudulle äänikuvamaisesti. Visualisaattoreita on kyllä jo aika monia, mutta ovatko ne miten luonnollisia?

Uudempi kehitteillä oleva ajatus on KaisLapio.

Hahmotelma-2.11.2019.png





Piirtämättä on sorminiittokone lapion etureunaan. Koko siipialusvekottimen tasapainoitus tapahtuu lisäämällä Finnfoamia sopiviin paikkoihin. Suunnittelun tavoitteena on yleispätevät ohjeet, joiden avulla voi rakentaa sopivan kaislanniittokoneen missä vain yleisistä osista ja hoitaa vesistöjen rehevöitymistä. Osien saatavuus pitää siis olla hyvä ja niistä tällä hetkellä puuttuu sorminiittokoneen runko. Ohjaus tapahtuu hydraulisesti kahdella siipipyörällä ja voimana toimii pieni paikallismoottori hydraulipumpun kanssa. Laite kerää samalla niitetyn jätteen perässä olevaan lauttaan ja kulkee myös matalassa eli käytännössä mailla. Työleveys 1500 mm. Kuvassa on vain hahmotelma.


Näkisin KaisLapioille paljonkin tarvetta Suomen vesistöissä ja tavoitteena on saada sen valmistuskustannukset alle 5000 euron. Näin pienetkin toimijat voivat sen rakentaa.
 
Back
Ylös