Innotolppaa tekemään - rakennussarja 525

Vs: Innotolppaa tekemään

Joo, mitatussa vasteessa diskanttien reunukset menevät varmaan niin ylös ettei niitä tuosta oikein näe eikä vaikutus lie muutenkaan kovin iso.

Se upotus olisi visuaalisesti ja viimeistelymielessä paljon tärkeämpi kuin äänen kannalta. Mitäs jos diskanteille mallintaisi kehyksen joka osuu ylä- ja alapuolella keskareiden reunoihin ja sulautuu sivuilla vaikka 4 cm päässä etulevyn tasoon? Ne voisi tehdä vaikka 3D-printterillä ellei halua levystä työstää.
 
Vs: Innotolppaa tekemään

Jätän vastuun kotelon visuaalisesta ilmeestä toistaiseksi rakentajalle itselleen. Pyällys on 2,42 mm ja sen näkyvyyttää häivyttää, jos etulevy elementtien ympärillä on musta. Moni tosin halunnee käyttää myös etukangasta. Kotelon reunojen pyöristystä ei tarvita kuin diskanttien kohdalle. Noin kapealla etulevyllä 5.25-tuumainen keskiääni suuntaa jo sen verran, ettei diffraktiota niiden kohdalla reunoista tule. Diskanttien sivusuuntaavuus vuorostaan on heikompi ja reunaheijastukset osuvat muutenkin niiden kaistalle.

Diskanttien-pykala.jpg


Harkitsen vielä tarjoanko 525 DIY:stä myös valmista kaupallista kaiutinta, mutta tässä on nyt muitakin hommia hoidettavana ennen sitä.
 
Vs: Innotolppaa tekemään

En kahlannut koko ketjua läpi mutta kiinnostuin kyllä tästä rakennussarjasta. Itseäni kiinnostaisi kokeilla passiivielementillä bassopään viritystä, eli elementillä ND140-PR. Nettikaupassa ei näkynyt valikoimassa mutta saisit ilmeisesti tilattua noita? Noilla voisi painoja säätämällä sitten säätää huoneeseen sopivaksi alapään vastetta.
Ajatuksia, plussat ja miinukset passiivielementtien käyttämisestä?

Dayton Audion ND140-PR passiivisäteilijää saan kyllä toimitettua. Yhden sellaisen hinnaksi muodostuu aaninen shopissa 25 € (sis. alv. 24%). Ilmoittakaa, jos on oikeasti kiinnostusta noille niin otan varastoon.

http://www.daytonaudio.com/index.php/nd140-pr-5-1-4-aluminum-cone-passive-radiator.html
 
Vs: Innotolppaa tekemään

Prototyyppipari 525 DIY:stä lähti tänään Postilla nimimerkki Uffek:lle. Nähtävästi kaiuttimet setitetään Triplan messuilla Markuksen elektroniikan perään. Kaiutinpari kulkee varsin mainiosti Postilla, kun lähettää särkyvänä pakettina. Vaneriset kotelot ei naarmuista säikähdä ja elementeillä on hyvät suojukset. Omakustanteisesti 525 DIY protoparia voi kysellä myös kotikuunteluun.
 
Vs: Innotolppaa tekemään

Omaan vanhaan kaiuttimeeni tein diskanteille pienet suuntaimet. Valmis pääkaiutin.JPG
 
Vs: Innotolppaa tekemään

Tuossa 525 DIY:n diskanttinapissa on itsessään pieni suuntain. Ääneltään pidän siitä, ehkä vähän pehmeä, mutta riittävän erotteleva eikä millään tavalla rasittava. Sen näki ja kuuli jo alkuvaiheessa. Jakosuotimissa on yksi vastus, minkä resistanssilla voidaan nostaa loivasti vaste nousemaan korkeita kohti tai laskemaan. Myös alimman tien bassoilla on sarjavastus, millä vaikutetaan niiden äänenvoimakkuuteen. Tällä hetkellä taajuusbalanssi on neutraali ja sopivan pitkässä tilassa bassot ovat varsin riittävät, kun tila tukee alinta oktaavia akustisesti. Refleksivirityksen olen unohtanut jo kokonaan, koska sillä lähinnä heräsi ongelmia ja suljettu toimii paremmin. Silläkin saavutetaan perusrokilla riittävän matalat taajuudet. Korkeilta taajuuksilta dempatussa tai muutoin tietynlaisessa akustiikassa diskantin tasoa voi olla tarve nostaakin. Nyt se on varsin sopiva hälyiseen ja heijastavien pintojen tilaan. Kuulin tuossa, että itse projektin aloittaja on myös saanut omat kaiuttimensa kasaan kuuntelua varten. Ehkä hänkin jakaa kokemuksiaan näistä 525 DIY -kaiuttimista.
 
Vs: Innotolppaa tekemään

Kiitollinen olen, että yhdistyksen ja muidenkin mukavien tahojen kautta järjestyi tälle päivää messuesittely 525 DIY -kaiuttimille Hotelli Triplassa, DIY-tapahtumassa. Keskustelu niistä on tervetullutta tähän ketjuun myös. Kuvalla huomiota taas.


525-diyt-Triplan-messuilla-8.3.2020-resize.jpg





*lisäys*


Tosiaan näihin kaiuttimiin saa rustata myös puumerkkinsä, kuten moni on tehnytkin.
 
Viimeksi muokattu:
Vs: Innotolppaa tekemään

Nopea kommentti kun foorumi ei pitkää viestiä kestä kirjoittaa.

Jep. Omat parit on nipussa ja muutaman kommelluksen jälkeen jakaritkin oikeissa arvoissaan ja kytkettynä. Homma vei vähän aikaa kun projektin matkalla tuli muuttoa ja muuta remppaa väliin mutta nyt tolpat siis laulavat ja mielestäni oikein tasapainoisesti ja laajalla spotilla, niin kuin oli tarkoituskin. Jakarissa diskantissa tasoa vähän enemmän ja bassoa pikkuisen vähemmän kuin orkkis ohjeessa. Toimii hyvin tasapainoisesti ja nätisti klassisen ja muun musiikin kanssa. Ei riivi vaikka diskanttia riittää ja jos basson tason jättää alkuperäisen ohjeen tasolle, niin riittää hyvin poppiin tai muuhunkin pumppaavampaan musaan. Turha kumminkaan ruoskia orjabassoa näistä, ei ole ollut alunperin tarkoitus sellaista näihin saadakkaan.

Toimii hyvin pienessä tai keskikokoisessa huoneessa. Isoon huoneeseen tai laajemmalle avautuviin tiloihin bassopäähän subia kaveriksi. keskari ja diskantti jaksaa tilaa pidemmälle.
 
Vs: Innotolppaa tekemään

Tosiaan subbari on hyvä olla isommissa tiloissa kaverina, mutta prototyyppiparissa on kahdet refleksiputket, joita tukkimalla tai aukomalla saadaan alimpia bassoja makunsa mukaan. Tosin betonisissa olosuhteissa totesin, että suljettu on laadultaan paras. Prototyyppipari on tällä hetkellä messun jälkeisissä meiningeissä nimimerkki Uffek:n luona. Hajatuksena on, että minä raapustan niille hienommat kotelot vielä. Sinänsä prototyyppiparihan on ääneltään lopullinen ja se kulkee näppärästi Postilla koekuunneltavaksi.

https://aaninen.fi/shop/fi/palvelumme/96-525-diy-kotikuuntelu.html
 
Piparikin on näemmä tullut sopivasti mainittua jo ennen joulun odotusta ja 525:ien ulkonäköä olen tänään pähkäillyt. Ensin hajatukseni oli, että teen niille itse koteloita ja valjastaudun taas puusepän touhuihin, mutta todennököisesti ei toinna?


1604770259240.png


1604770296418.png


1604770338471.png


1604770435865.png


Vakavammin en vielä koteloita kädistellyt, mutta hieman mietin miltä ne voisi teknisesti ottaen näyttää. Jalustalevyn kanssa koko komeuden korkeus on noin 1400 mm.
 
525 DIY -rakennusohjeen hinta on nyt kaiuttimelle uskollinen loppiaiseen saakka.



Sopivan uhrin löytyessä voidaan miettiä yhdessä keisarillisemman kuosin koteloitakin ja sopivasti käyttää tämäkin huipputuote alan median testissä.
 
Alavin kylätalolla, Joensuussa on esillä myös 525 DIY -prototyyppikaiuttimet ja ne huutokaupataan aaninen shopin kautta. Huutoaika päättyy sunnuntaina 22.8.2021 klo 12.

 
En ottanut pystyvideota vaikka se näille sopisikin.

1642086388006.jpg


Lasiovien taakse menevän USB-kaapelin päässä on miniDSP SHD Power ja toistona digidigi lähiverkossa. Yllättävän hyvin soi! UMIK-2 on jo kokenut useamman mittavinkasun ja tältä illalta löytyy tuoreita tuloksia linkin takaa.




Bassoa saisi karvan enemmän sijoittamalla 525 DIY:t likemmä kuuntelijan etuseinää, mutta riittähän tuo näinkin. Tällä hetkellä toiset refleksikanavat tukittuina. Mittauksissa näkyy korkeiden taajuuksien vaimentumaa, mutta kuultuna sellaista ei kyllä ole.

Listening to: 'Ich Bin Nur Ein Kind' from 'Lied Des Treufels' by 'Lied Des Treufels' with JRiver Media Center 28
 
Mitteepä sanotte valinnanvaikeudesta ja säätämisen tuomasta tuskasta?

Jätänkö 525 DIY -innotolppiin mahdollisuuden vastusta vaihtamalla mahdollisuuden vaikuttaa korkeiden taajuuksien tasoon laajalla kaistalla loivasti sekä bassotaajuuksien tasoon samalla tavalla?

Nyt bassojen taso on LiteSubein erittäin sopiva, kun toistoa voi jakaa hieman limittäin kaiuttimien alueelle. Näin saadaan useamman akustisen säiteilijän hyöty tilan akustiikassa toteutettua ilman mahdottoman korostunutta bassomurinaa. 525 DIY:issä tosin on vielä reservejä kahden ohmin sarjavastuksen vapautuksen verran alimmalle kaistanpäästölle (vertailukuorma on 8 ohmia), jolloin ne jytkäisivät kyllä suurimmassa osassa tiloja itsenäisestikin. Subbarin tai useamman nälässä itse kaiuttimien basson tasoa on tosin järkevä karvan vaimentaa juurikin siksi, että saadaan useampi äänisäteilijä moodeja tasaamaan.

1645032558899.png

Vastukset tulisi vaihdettaviksi kaiuttimien takaseinässä olevaan lokeroon naparuuvien päihin. Kyseessä bassoilla on siis vastus R6. Lopulliset kotelot tulevat olemaan refleksit ja protyyppien mukaiset, kun niistä on käytössä vain yksi refleksiputki eli viritystaajuus on varsin matalalla.
 
minä jättäisin. Sovitus erilaisiin tiloihin/kuuntelijoihin! Entäs kaksi putkea? säätää säätää...
 
minä jättäisin. Sovitus erilaisiin tiloihin/kuuntelijoihin! Entäs kaksi putkea? säätää säätää...
Kaksi putkea ei oikein osu visuaalisen ilmeen luomukseen mahdollisuutena. Jos oikein porrasmallia myynnissä miettii, niin jättäisi bassot sopivasti ohuiksi, että asiakas hankkii subbarit... eiku.
 
haha! ovela myyntimies!... toki joo jos toinen putki ei sovi, siiten ei.
 
Myyntimiehen käppyrää tältä iltaa. Kattelin, että sillä kahden ohmin sarjavastuksen ohituksella ei tavoiteta bassojen suhteen juuri mitään.

1645288560103.jpg


Mediaaniin verratuna -6 dB @ 18 Hz? Kenties ryhistyksen Metrik DIY:t kannustaa kuin Ruotsin tämän päivän häviö Suomea aamun pelissä?

1645288699249.jpg

Kuuntelijan etuseinän on ainakin metri(k) matkaa ja sitä lähemmä hilatessa toki saa potkua enemmän bassoon. Nää on nyt yhdellä röörillä auki ja viri lie ihan kiva. Useammassa tapauksessa olen todennut refleksiröörien suuntaamisen lattiaan sopivaiseksi.
 
Back
Ylös